handdator

Visa fullständig version : Festligt i Paleonisos


Monica P
2010-06-30, 18:08
Den pyttelilla byn Paleonisos på nordsidan av Kalymnos har tre familjer som bor där året runt. På helger och lov kommer förstås barn och barnbarn och hälsar på. Det finns en ganska trevlig strand, och sommartid en restaurang som till stor del jobbar med segelbåtsturisterna. Vilken är vindskyddad och fridfull.

Tills härom året var det enbart en dålig grusväg från Skalia som i massor av kurvor tog sig upp för berget och ner igen på andra sidan. El fanns inte i byn, telefontäckning ej heller och ett jätteproblem var vattnet. Tankbåtar försörjde byn via en cistern förutom det regnvatten man samlade. Inte lätt att odla grönsaker eller hålla får och getter under såna omständigheter.

Dock var det tidigare, nån generation sen, en hel mängd barn i byn, som gick i skola i Skalia. De fick traska stigen över berget , upp och ner och det var ingen som ifrågasatte detta.

El kom till byn två år sen ungefär. Kylskåp! Lampor! TV!

Sen blev den fina nya vägen invigd, asfalt och räcken och målade streck.
Den når inte ända ner till havet än, men blir man bara överens om vem som ska ge några meter av sina ägor ska det nog ordna sig. Ingen brådska, dom där meterna kan badarna gott gå. Byborna har burit ALLT de behövt hittills.

Telefon fungerar idag!

Paleonisos kyrka är tillägnad Agios Petros som firades i går (Petros kai Pavlos)- och vilket firande det blev! Orsaken?

-För några dagar sen borrades efter vatten lite längre upp längs vägen och man fann en rik vattenåder med utmärkt vatten på 80 m djup.
Massor av vatten, livgivande vatten...

Det blev en fest med gudstjänst och mat och dryck och dans, timmar av dans. Först i ringen Elias Makarounas och sen några glada flickor och sen vattenverkets Mastrokoukous och fler glada flickor och så småningom alla andra som kommit för att dela bybornas glädje. Det var dans och sång och mat och dryck- och jag ser alltihop på TV i repris efter repris eftersom jag inte kunde vara med. Avundsjuk!

Vatten är ju så oerhört viktigt för oss och vi ska nog inte ta det för självklart. Det vet byborna i Paleonisos med all tydlighet.

Riitta
2010-06-30, 18:17
Härligt det måste kännas för att få tillgång till vatten utan massa basvär:)
Det var säkert en underbar fest:)

Riittabye_bye

kirtor
2010-06-30, 21:11
Det er veldig vakkert der! Tenk at de gikk over fjellet. Jeg synes det var langt nok å kjøre med bil!