handdator

Visa fullständig version : Leva på Kalymnos 11. Vad händer på ön


Monica P
2010-06-29, 21:30
Som alldeles nyinflyttad har man nog fullt upp med att ordna sitt hem och skaffa sig älsklingskaféer och så vidare.

Så småningom börjar man orientera sig lite mer utåt, och vill då förstås veta vad som händer på ön. Kultur, idrott, festligheter, politik...

Djungeltelegrafen fungerar utmärkt på en så liten plats. Sedan det överhuvudtaget fanns torg har greker samlats och dryftat livets väsentligheter över en bägare vin eller en kopp kaffe. Numera är det kanske frappe som gäller.

Om du skaffar dig ett favoritfik kan du snart vinka åt dig bekanta som går förbi, landsmän eller ej, och på ett smidigt sätt få veta om de känner till vad som är på gång.

Det finns ett antal lokala tidningar som utkommer veckovis eller mera sällan. För dig som börjar kunna språket kan jag nämna Argo tis Kalymno (har även en www-sida: argokalymnos.gr)
I Kalymniaki
Palmos tis Kalymno
Nisiotiki Diadromi

Ingen nyhet är för liten för att omnämnas i tidningen. Dessvärre blir det ibland ganska gamla nyheter innan tidningen kommer i tryck!

Det finns två lokala TV-kanaler.
Agaion TV mellan kl 14.30 (nyhetssammanfattning) sen 15 - 17 (reportage och information om vad som händer på ön,) repris i 22-tiden
TV 12 vars tider jag inte lyckats registrera men de sänder både nyheter och reportage.

Dessa kanaler har motstridig uppfattning om det mesta och är inte särskilt neutrala vad gäller politiska åsikter, men det kan vara ganska underhållande.
Ingen har vad jag vet haft en tanke på att sända några minuter på engelska. Kanske vi ska ge dem tipset. Båda är reklamfinansierade.

Kosmos, Red, DT heter några andra kanaler som mest berör Kos och Rodos.

Ett antal www-sidor har tillkommit nyligen. Kommunens är inte uppdaterad men det ska ske : www.kalymnos-isl.gr
www.kalymnians voice.gr

Sommarens program för kultur och idrottshändelser brukar presenteras i form av en broschyr som kan fås på kommunens kontor och på anslagstavlor.

När någon känd musiker är på gång nitas anslag upp över hela stan och på träd och stolpar längs vägarna.

Kyrkliga fester följer almanackan och annonseras inte eftersom alla vet om helgondagar och högtider. Man börjar med en kvällsgudstjänst , fortsätter sen nästa dag. Det kan vara lite marknadsliknande spektakel kring vissa dagar. Andra gånger går man upp till någon högt belägen kyrka på kvällen och övernattar i det fria eller i gästrum.
Fråga prästerna i "Mitropolis" strax norr om taxitorget, om du vill vara med om en sån helg.

Resebyråerna anordnar ibland turer till olika andra öar eller Turkiet och det är mycket populära och prisvärda turer. Fråga dig fram.

Om du har specialintressen finns det sannolikt någon förening du kan ansluta dig till. Allt möjligt från dans och teater, folkmusik, kyrkomusik och konst till sport och all slags idrott, djurskyddsföreningar , ja du kan säkert finna något som du gillar. Språket bör inte vara något hinder, tvärtom är det väl ihop med likasinnade som det blir roligt att träna grekiskan.

Min rekommendation till dig som är nyinflyttad: prata med folk!

kirtor
2010-06-30, 10:41
Takk igjen!

Riitta
2010-06-30, 12:07
Trivdes bra på ditt favoritfik och goda kakor hade dom minsann:D:p
Och en kusin till din familj fick vi ju också se:)

Längtar dit redansnyft_drop

Riittabye_bye