handdator

Visa fullständig version : Dag 35. Syros. Ermoupolis. Archontaraiki. Ano Syros.


Kalimera
2010-06-27, 16:42
Igår åt vi middag på To Archontaraiki för andra gången. Egentligen hade vi tänkt gå till ett annat ställe men ju mer vi tänkte ju närmare kom vi To Archontaraiki. Så vi gick dit igen. Jag skrev igår om en taverna som ligger precis vid vattnet vid stranden i Achlides. Det visade sig vara samma ägare som To Archontaraiki. Det förklarade varför maten på båda ställena var exemplarisk, och servicen helt outstanding.

Vi har skrivit om god mat många gånger under den här resan. Något har hänt med det grekiska köket, i alla fall på de öar vi har varit på. Det är på något sätt som om det grekiska köket har utvecklats, och vi kallar det för ”Det nya grekiska köket”. Så många nya goda maträtter har vi aldrig ätit förut. Restaurang To Archontaraiki är en av de bästa under resan, och det säger inte lite!

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/syros_archontaraiki.jpg

Restaurang To Archontaraiki.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/syros_archontaraiki_2.jpg

En av rätterna vi åt i går var denna gryta som bland annat innehöll nötkött, aubergine, tomatsås och ost från den lilla byn St: Michel på norra Syros. Mmmmm...

Innan vi åt middag var vi på vernissage på stadshuset. Ermoupolis är en otroligt kulturell stad. Här finns ett teaterhus, där man just nu spelar Carmen och på bion nära stadshuset visas Sex and the City 2. ;)

Idag har vi varit på sjukhus (läs mer här (http://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?p=211438)) och i Ano Syros som är en bil- och mopedfri by ovanför Ermoupolis. Här kommer några bilder från Ano Syros.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/syros_ano_syros.jpg

En av ingångarna till Ano Syros.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/syros_ano_syros_2.jpg

En av många gränder i Ano Syros.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/syros_ano_syros_3.jpg

Utsikt över Ermoupolis från Ano Syros.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/syros_vamvakaris.jpg

I Ano Syros föddes musikern och kompositören Markos Vamvakaris. Han räknas som en av Greklands mest framstående inom den traditionella rebetikamusiken. Han skrev massor med bra musik och är en av mina favoritkompositörer. Bland annat har han skrivit "Frankosyriani", en låt som varenda grek kan utantill. Hans forna hem är idag museum, och syns på bilden ovan.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/syros_dop.jpg

När vi kom ner till Ermoupolis igen var det dop i en av kyrkorna. Vi förstod genast att det var en flicka som döptes. :-)

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/syros_bouganvilla.jpg

Efter dopet gick vi till den fantastiska bouganvillan igen för att fotografera den i dagsljus. Den är enorm! Huset som bouganvillan klättrar mot är till salu om någon är intresserad.

Ikväll blir det To Archontaraiki igen. Det vattnas redan ur munnen. Klockan tolv imorn åker vi till Ios med en båt som heter Artemis, den går via Naxos. Får se om vi kan hålla oss från att kliva av, det är ju trots allt en av våra favoritöar. Vi hörs från Ios när vi hittat rum med WIFI.

Riitta
2010-06-27, 16:51
Tror nästan att Syros får hamna på min "nya öar" lista:)
Ha en bra resa i morgon:)

Riittabye_bye

Lissi
2010-06-27, 18:02
Den bougainvillan blommade lika fint förra sommaren!
Ermopouli är en jättehärlig stad och vi älskar ju större byar och städer mer än små nästan öde öar. Då vi var där så var det väldigt mycket klotter på husen tyvärr, men det kanske har bättrat sig.
Ermopouli har fantastiska marmorgator en del förrädiskt hala. Du skulle nog gilla Ermopouli Riitta....Lite Pothiakänsla;)

I övrigt så föll vi som sagt aldrig för Syros.

Lissi

kimmen
2010-06-27, 23:36
Restaurang To Archontaraiki är en av de bästa under resan, och det säger inte lite!
Och jag ser på en av bilderna att där finns öl från Craft Microbrewery!! :)

/kimmen

Kalimera
2010-06-28, 07:45
Och jag ser på en av bilderna att där finns öl från Craft Microbrewery!!På flaska och draft! Den fanns även på deras andra taverna vid Achlides beach. Otroligt god öl! :)