Ruby
2005-11-13, 20:06
Skordhalia - Vitlöksröra med mandlar, ca 2½ dl
60 g dagsgammalt, vitt bröd
150 g sötmandel
4-6 grovhackade vitlöksklyftor
1½ dl extra virgin olivolja
2 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
färsk koriander eller slätbladig persilja till serveringen
1. Skär bort kanterna på brödet, dela i bitar och blötlägg i 10-15 minuter. Krama ur vätskan och ställ brödet åt sidan.
2. Skålla mandlarna: Koka upp vatten i en kastrull, lägg i mandlarna och låt stå i 30 sekunder. Häll av vattnet och skala dem. Skållningen gör det lätt att skala mandlarna.
3. Lägg mandlarna och vitlöken i en matberedare och mixa tills det har finfördelats. Tillsätt brödet och mixa tills allt blandats ordentligt.
4. Tillsätt olivoljan i en stråle medan matberedaren är i gång och mixa till en tjock smet. Blanda i vinägern samt salta och peppra efter smak.
5. Lägg röran i en skål, täck med plastfolie och kyl tills den ska ätas. Röran håller upp till 4 dygn i kylskåpet. Garnera med färska örtkryddor vid serveringen.
===
Ur boken "Medelhavsköket" av Anne White
60 g dagsgammalt, vitt bröd
150 g sötmandel
4-6 grovhackade vitlöksklyftor
1½ dl extra virgin olivolja
2 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
färsk koriander eller slätbladig persilja till serveringen
1. Skär bort kanterna på brödet, dela i bitar och blötlägg i 10-15 minuter. Krama ur vätskan och ställ brödet åt sidan.
2. Skålla mandlarna: Koka upp vatten i en kastrull, lägg i mandlarna och låt stå i 30 sekunder. Häll av vattnet och skala dem. Skållningen gör det lätt att skala mandlarna.
3. Lägg mandlarna och vitlöken i en matberedare och mixa tills det har finfördelats. Tillsätt brödet och mixa tills allt blandats ordentligt.
4. Tillsätt olivoljan i en stråle medan matberedaren är i gång och mixa till en tjock smet. Blanda i vinägern samt salta och peppra efter smak.
5. Lägg röran i en skål, täck med plastfolie och kyl tills den ska ätas. Röran håller upp till 4 dygn i kylskåpet. Garnera med färska örtkryddor vid serveringen.
===
Ur boken "Medelhavsköket" av Anne White