handdator

Visa fullständig version : Thailand


inkfish
2010-06-26, 17:07
... kan det va nåt?

Jag har insett att det är hög tid att bestämma sig för vinterresa och Indien tar emot, känner jag. Jag gillade det mycket och kommer säkert att åka tillbaka, men kanske inte redan nu.

Jag tror att jag den här gången vill ha en semester där jag inte behöver stålsätta mig så mycket, utan bara flyta med. Indien kräver många djupa andetag inför mer eller mindre jobbiga saker.

Thailand har aldrig lockat mig det minsta - men nu kanske det gör det. Just för att jag vill flyta med. Läsa, snorkla, äta god mat, se fina solupp- eller -nedgångar, sova gott.

Det är charter jag är inne på, ingen backpacking på egen hand, inget Bangkok.

Så jag har tittat på Koh lanta (unikt va?:rolleyes:). Vad säger ni, får man spader på turistifieringsgraden där? Massturismen lär ju ha gått rätt hårt åt Thailand...

Fritidsresor har två enklare hotell: Hotel Sea Sand sun och Moonlight bay resort. Någon som vet nåt? T ex om Moonlight bay ligger väldigt isolerat? Det verkar finnas fler restauranger runt Sea sand sun men ljudet därifrån stör, skriver Fritidsresor.

All input är välkommen för en totalt okunnig. Har inte läst på alls, det här bara föll mig in.

NewAnn
2010-06-26, 20:31
Hej!
Thailand har aldrig lockat mig så jag har aldrig varit där men tänkte att jag skriver några rader ändå.
Mina vinterresor har istället gått till kanarieöarna, jag har varit på de största kanarieöarna; Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote och Fuerteventura och faktiskt fått greklandskänsla på flera av öarna, speciellt Lanzarote och Fuereventura gillade jag, så Kanarieöarna kan ju vara ett alternativ.
Mvh Ann

inkfish
2010-06-26, 20:32
Thailand har aldrig lockat mig heller, jag vet inte vad som farit i mig:)

Tack för tipset, ska komma ihåg det där om Greklandskänsla:)

Eva L
2010-06-26, 20:36
Jag var på Koh Lanta två veckor i februari. Vilade, promenerade och läste. Alla sevärdheter var avverkade 2004 och 2009 så jag åkte varken till Koh Poda, Koh Hong eller Ph Phi öarna fast det tycker jag att du skall göra. Koh Lanta var en mycket positiv överraskning.

Jag bodde vid den den långa stranden på Koh Lanta Islands Beach resort. Enkelt att gå över till den andra stranden där det fanns fler matställen och sanden var extremt hårdpackad och lämplig för kvällspromenader mellan ställena. Bara att följa vägen 200 m och sen vika av ner mot havet. De ställen du nämner vet jag inget om men stället jag bodde på hade fina bungalows direkt vid havet dit jag hade 5 min promenad om man gick väldgt sakta. På kvällarna åkte jag ibland en ombyggd moped antagligen med livet som insats till huvudorten Saladan och åt fisk på ställena med pålar längst ut vid havet. Medan jag andra kvällar åt på en enkel servering vid stranden där jag bodde med tårna nerborrade i sanden. Ok ibland tar det tid att få maten men det är så mysigt. Kan skicka några bilder till dig om du vill. Exploateringen störde inte mig den var väldigt lågmäld men jag har inte varit där tidigare.

Själv åker jag till Bang Tao med dotter och barnbarnen så det blir en helt annan semester med barnpool men en mycket lång och vacker sandstrand.

Eva

inkfish
2010-06-26, 20:45
Tack Eva!

Jag googlade lite snabbt - är det samma hotell som Ving har? Iså fall skulle bli alldeles för dyrt, 21 000 för två veckor. De jag tittat på kostar ca 15.

Om du varit på Koh Lanta flera gånger - kan du säga om det känns som utpräglat svensktillhåll? Någon i bekantskapskretsen stönade Åh nej, inte dit, där är ju bara svenskar.

bocina
2010-06-26, 20:54
All input är välkommen för en totalt okunnig. Har inte läst på alls, det här bara föll mig in.

Hej,
hustrun säger att Kreta är ett fullgott alternativ för att göra just ingenting under vintern :)

Hon har, mer eller mindre, lyckats övertala den stackars arbetande maken (läs Bo) att låta henne åka ner under 3 månader även kommande vinter och att du är välkommen ner att hälsa på.

BoCina

inkfish
2010-06-26, 21:03
Tre månader? Jag tycker att hon har helt rätt, investerar man måste man ju få valuta för sin insats! Och någon måste ju vara hemma och dra in pengarna;)

Tack för fint erbjudande! Jag är helt övertygad om att Kreta kan vara fint under vintern. Men jag blir så överraskad varje gång jag lyckas åka nånannanstans än till Grekland.

Eva L
2010-06-26, 21:17
Ink Thailand är helt outstanding i jämförelse md Kanarieöarna. Jag har varit på nästan alla och jag gillade den senaste resan som gick till Puerto de Mogan. Jag har åkt runt hela Furetventura när jag fyllde 50 då jag och barnen tillbringade 14 dagar där. Har även besökt Lanzarote för en dag och Gomera samt tillbringat en del tid på Teneriffa i ungdomens dar.

I Thailand har du dykningen, snoklingen, det varma havet, ett underbart folk, maten, djungeln bakom knuten och garanterad värme.

Eva

Eva L
2010-06-26, 21:26
Tack Eva!


Om du varit på Koh Lanta flera gånger - kan du säga om det känns som utpräglat svensktillhåll? Någon i bekantskapskretsen stönade Åh nej, inte dit, där är ju bara svenskar.

På Koh Lanta finns det i stort sett bara thailändare och svenskar men konstigt nog känns det inte av så mycket att det är så mycket svenskar där.
Visst det finns andra där också men de är i minoritet. För erfarna backpackers som åkt runt mycket i Asien vilket jag inte har är det kanske inte ok men jag trivdes gott där. Det svenska har liksom smällt in i djungeln. Ställena är enkla och ett av svensk ställena Slow Down serverade fatastiskt god mat även thai. Stämningen är enkel och skön. Oftast åt jag på små thaiställen med enkel mat och trevlig atmosfär. Stranden där jag bodde var fantastisk.

Eva

Gita
2010-06-26, 21:44
Jag älskar allt med resor, så jag försöker se alla reseprogram... i vintras såg jag "Håkans bar" och blev riktigt skrämd - den delen av Thailand verkar så billig och turistifierad. Man blev inte alls sugen att åka dit... men det kan väl inte vara så i hela Thailand, annars skulle folk väl inte åka dit?

inkfish
2010-06-26, 22:00
Nu fick jag googla för Håkans bar har jag aldrig sett... Men det var tydligen på Phuket.

Jag såg dock nåt annat Thailandsprogram i vintras och jag skulle tippa att det var från Koh lanta. Där hade svenska barn egen skola och det gick att köpa svenskt lösgodis i affären:(

Men jag har svårt att tro att alla svenskar som prisar Koh lanta gör det för att de hittar svenskt lösgodis där - så det måste ju finnas annat också.

Eva - just snorkling, god mat, vackert hav, djungel och lugn och ro - det är nog ungefär vad jag är ute efter.

Tittade på mindre öar inte långt därifrån också - men då blev det rejält mycket dyrare.

kize
2010-06-26, 22:14
Har aldrig varit i Thailand så det kan jag inte skriva om. Däremot kan jag varmt rekommendera Vietnam.
Vi åkte dit för ett par år sedan med bara flygbiljett till Ho Chi Minh City (Saigon) och tillbringade ett par veckor i landet.
Ett spännande land och billigt att semestra i. Vi var först ett par dagar i Saigon, sedan inrikesflyg till Phu Quoc, en alldels fantastik ö nära Kambodjas gräns.
Talade med flera svenskar där nere som hade varit i Thailand o de var mkt positiva till Vietnam.
Hälsar
Kicki

Eva L
2010-06-27, 08:58
Såg lite smågodis i en liten affär om det var svenskt vet jag inte. Tror det finns två svenska skolor på ön och jag pratade med en tjej som gått där i flera år. Ibland åker turister ner på långledighet och har sina barn några månader i den svenska skolan exempelvis när de är barnlediga med ett mindre barn.

Jag såg också Håkans bar en gång på TV den ligger i Patong och dit behöver man inte åka. Har varit där några timmar det räcker. Phuket är en stor ö och har många fina ställen. Jag har bott i Surin (2004) som var jättefint och i
Kata(2009). Även Kata var jag nöjd med men visst är det mycket turister även där men ändå fint. Underbart att bada vid Kata Noi. Enkelt att åka iväg till andra mindre stränder som inte är så exploterade. Kata är populärt bland svenska barnfamiljer och det var gott om italienare när jag var där. Väldigt trevlig stämning på de uteställen jag besökte. Bang Tao dit jag ska i december
ligger nära Surin.

Eva

sjöborren
2010-06-27, 13:46
Jag förstår dig inkfish!
Någon gång - ett svagt ögonblick - har jag sagt att jag skulle vilja åka till Thailand.
När så maken och jag fyllde - jämt - fick vi pengar av våra barn till en Thailandsresa. Vid det tillfället kunde jag inte påminna mig om att jag önskat det.
Pengarna är öronmärkta för en längre resa - till Grekland reser vi i alla fall.
Nu har jag börjat tveka, då många av våra vänner säger - ni måste bara åka dit!
Först ska vi till Grekland - tre veckor i september. Sen får vi se.

Katitzi
2010-06-27, 14:16
Inkfish, det är klart du ska åka till Thailand! Gör det nu innan det blir ännu mer turistifierat!;) Jag har varit på Phuket (Kata och Karon), i Khao Lak och i Krabi (Ao Nang).

Khao Lak är väldigt lugnt med långa härliga stränder. Där kan du få lugn och ro om du vill!:D

Tyckte väldigt mycket om Krabi och alla öar och stränder där som man åkte longtailbåt till. Otroligt vacker natur - men mycket turister!

På Phuket ska man nog hålla sig till de mindre orterna, för visst är det flest turister där!

Jag har också varit på Kanarieöarna ganska mycket och gillar det med. Men det går ju inte att jämföra med en resa till Asien!
Däremot är en vecka på Kanarieöarna när det är som mörkast här också härligt!

Här kommer en bild från en strand i Khao Lak! Inte överbefolkad direkt!;)

Katitzi:)

http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=416&pictureid=3880

Arne
2010-06-27, 17:55
Men, Thailand?? Enligt mitt förmenande är detta land en sjunde klassens bajonettspetsdemokrati i klass med Dominikanska republiken, m fl diktaturstater..

Den Thailändske kungen manövrerar bakom sina sidendraperier tillsammans med överklassen och generalerna för att bevara Thailand som ett familjeföretag i avsikt att ta ut pengar i mängd att stoppa in på nummerkonton i suspekta europeiska banker.

Mullret från pansarbilarna som tar positioner runt regeringsbyggnader och parlament kunna av envar höras över hela Bangkok. Soldaternas hjälmar och vapenpipor glänsa i kapp med eländet.

Intet vore mig mer främmande än att göda dessa herrar/damer med turistvaluta.

Jag ställer mig mer än frågande till att medverka till att bevara denna situation. Skulle aldrig sätta min fot i Thailand, alla palmer, stränder och leende innevånare till trots! Men det är min högst personliga uppfattning.
Och densamma står jag för.

Men, det ankommer ej på mig att döma eller fördöma den som ändå vill bortse från eländet och tillbringa sin semester i Thailand. Res i frid.

Vänligen men bestämt.

Arne

Katitzi
2010-06-27, 18:55
Arne, visst håller jag med dig i sakfrågan! Men om turisterna skulle sluta komma till Thailand, hur går det då för alla människor som lever av turismen?
Alla hotellstäderskor, tuk-tukförare, longtailskeppare, restauranganställda osv., vad ska de leva av? Kan ju inte tänka mig att det finns något socialt skyddsnät där precis.

Sen får man ju hoppas att det kan bli en riktig demokrati så småningom. Men jag tror inte det hjälper befolkningen om vi bojkottar dom.

Katitzi:)

inkfish
2010-06-27, 22:06
Härlig bild, Katitzi! Men just Khao lak har jag faktiskt valt bort, jag skulle inte få ro där utan tankar på tragedin som inträffade där.

Arne - egentligen håller jag med dig. Jag tycker inte heller att man bidra till charterindustri som diktaturer använder för att visa världen ett vänligt ansikte. Så tänkte jag när massturismen till Turkiet tog fart - dit kände jag att jag inte ville åka så länge de bankade kurder borta i öst och lämnade mycket övrigt att önska vad gäller mänskliga rättigheter.

Så tanken har slagit mig när det gäller Thailand också. Men den här gången väljer jag att sätta mina principer åt sidan. Jag vet för lite om Thailand för att fatta beslut att inte åka. Fast nu får jag ju tillfälle att lära mig mer, jag brukar läsa på lite om ställen jag ska åka till - och då kanske jag fattar ett annat beslut nästa gång, om nu det kan vara till nån tröst.

I annat fall får jag göra lite våld på Groucho Marx och säga att det här är mina principer, och om jag inte gillar dem - well, då har jag andra.:o

----

Tack för era svar, allihop! Jag kan inte fatta att jag är på väg till Thailand så småningom, fram till igår hade jag aldrig tänkt tanken att jag skulle åka dit, tvärtom:)

Eva L
2010-06-28, 07:37
Jag har läst på noga om Thailand och är medlem i Amnesty. Visst går det att säga en del om landets demokrati vilket det gör om väldigt många länder i världen. En god vän till mig valde bort Kina för att det är en diktatur med stor förföljelse av oliktänkande trot att hennes man ville bjuda henne på resan. Så principfast hade jag kanske inte klarat av att vara. Turkiet har jag också haft stora betänkligheter emot och har bara besökt det landet en gång.

Jag ska googla på de hotell du frågade om Inkfish och se hur de ligger i förhållande till där jag bodde senare idag. Den stranden där jag bodde var inte så långgrund som grannstranden som det ligger fler hotell på men det är enkelt att ta sig mellan stränderna. Jag har aldrig tagit tag i att ha mina bilder på en hemsida så jag kan inte lägga in några här.

Eva

Eva L
2010-06-28, 11:18
Hotel Sea Sand ligger på stranden Klong Kong beach som låg en bit nedanför stranden där jag bodde Long Bech (Pra Ae). Jag åt på en trevlig servering på Klong Kong och allt var mycket charmigt. Kan gott tänka mig att bo där vid ett nytt besök på ön. Det andra hotellet Moonligt Bay resort vet jag inte alls var det ligger men det verkar vara längre bort. Hotellstandarden är hög i Grekland så du behöver knappast bli besviken även om det är enkelt.

Där jag bodde var det riktigt lyxigt på vissa sätt med ett stort badrum, stor skön säng etc Kvällsnöjet är att sitta på enkla serveringar vid havet och jag var bara in till Saladan för att handla lite, hämta pengar och åt bara middag där en gång.

Eva

inkfish
2010-06-28, 16:34
Ja, Moonlight bay ligger längre söderut än Sea sand sun.

Jag valde Moonlight bay och har suttit och läst bortåt 15 sidor på tripadvisor om stället, puh...

Det verkar spännande byggt, i olika nivåer, med djungel bakom och hav framför.

De flesta på tripadvisor gillade det, men de klagar på att stranden vid hotellet inte är badbar. Några säger dock att den är badbar vid högvatten.
Fast stället har 15 min promenad eller 5 minuter med tuk-tuk till Klong (http://www.youtube.com/watch?v=RK6gH9b0W7w) nin, så avståndet bekymrar mig inte.

Ett par kilometer ska det vara till nåt litet centrum med restauranger och shopping, hotellets egen restaurang är tydligen hygglig men inte mer.

Det ligger lite isolerat men om Sea sand sun skriver fritidsresor att "ljud från restauranger och barer stör". Ljuden folk klagar på på Moonlight är tupparna som gal väldigt tidigt men jag föredrar nog det.flabb_flab

Sea sand sun hade dessutom "omöblerad uteplats" och enligt bilderna verkar flera bungalows ligga direkt vid poolen. Inte vad jag gillar.

Nu har jag hållit mig på 2+-hotellen, allt annat blir väldigt dyrt. Jag tror inte heller att jag trivs på stora familjeanläggningar som det mesta med fler stjärnor verkar vara.

Man kunde inte betala för havsutsikt på Fritidsresor, de skriver att bungalowerna har antingen havsutsikt, begränsad havsutsikt eller utsikt mot skogen. Eftersom jag reser ensam är det väl risk att jag hamnar på baksidan trots att jag betalat lika mycket som de som hamnar mot havet - men det kanske går att påverka. Eller så är det häftigt med balkong mot djungeln:)

Eva L
2010-06-28, 21:59
Allt ligger nära djungeln. Där jag bodde var det trädgård och bungalows mellan hotellet och havet. På andra sidan hotellet var det kanske 100 m till vägen och sen några få hus och djungel bakom. Det finns bara en väg på Koh Lanta. Helt tyst på natten men det är ganska få ställen vid den stranden där jag bodde. Finns nog inga ställen som stör på koh Lanta. Nästan alla stänger tidigt vid 22-23 antagligen beroende på att majoriteten av befolkningen är muslimer. Såg inga skräniga barer och det finns ingen sexturism alls på ön. Finns inget utbud. Det enda som störde lugnet var kineserna när de firade nyår då i februari. Ett evighetslångt smällande som tack och lov bara varade en dag.

Det finns en typ av större fordon vid transporter. Hotellet där jag bodde hade avtal med ett företag så när man skulle iväg ut fanns den varianten alltid inne. Hem blev det tyvärr mopederna med vidhängd kärra. Phukets tuc-tuc känns som lyxåk i jämförelse.

Vin serveras inte på alla ställen men fruktdrinkar, andra drinkar och öl finns alltid. Vill du ha vin under resan kan det vara bra att köpa på planet eller i taxfree butiken före resan. Där jag bodde fanns en liten affär på andra sidan vägen men den var inget att ha, Hotellet bjöd på två vattenflaskor varje dag så har det alltid varit på de ställen jag bott på i Thailand. I Saladan finns det butiker som säljer mat samt allt möjligt annat där går det också att köpa vin, likör etc.

Eva

inkfish
2010-06-28, 22:09
Jag har mailat Fritidsresor, det visade sig att allt med havsutsikt på det stället var slut - hela säsongen. Det var därför jag inte fick upp havsutsikt som alternativ. Det rum jag bokade ligger alltså mot djungeln men var det sista rummet öht på mitt datum.

Så det får bli det.

Men nästa alla som skrev på Tripadvisor var såna som reste på egen hand och väldigt många hade kunnat uppgradera sig till havsutsikt på plats. Så finns det lediga rum när jag är där kanske jag också kan göra det, om jag tycker att det är värt det.

Vin är jag inte så noga med, jag får huvudvärk av allt utom retsina. Men Singha ser jag framemot.

Ingen sexturism låter utmärkt, tack för den upplysningen, det är det sista jag vill se.

Lissi
2010-06-28, 22:35
Det är så underbart att läsa om allt detta.....och jag får bara mer bekräftat att jag inte vill till Thailand;) Men jag ser verkligen fram emot rapporter därifrån. Det känns lagom att läsa här:D

Lissi -sann européflabb_flab

Eva L
2010-06-29, 07:04
Inkfish jag tror att majoriteten av turisterna på Koh Lanta är backpackers som stannar för längre eller kortare tid. Även på Vinghotellet där jag bodde fanns det backpackers. Jag pratade med ett tyskt par vid frukostbordet en morgon de åkte runt och bodde några dagar vid varje strand. Antagligen är charterturister som jag var i minoritet på ön totalt. Många som har mindre ställen hämtar även de turisterna på flygplatsen i Krabi precis som i Grekland. Transfern tar två timmar och på den första färjan gick vi ur minibussen och fick se en magnifik solnedgång mellan regnmolnen. Det enda regn som kommer under mina 14 dagar där. Jag tycker att det är häftigt med de tropiska regnskurarna.

Jag åt några luncher i Saladan och där får du inte missa de små enkla fiskerestaurangerna som ligger på pålar längst ut vid havet. Mycket gott och väldigt billigt. Det är så mysigt att sitta och se de olika små båtarna angöra vid bryggorna.

Ibland letade jag upp ett enkelt ställe vid stranden där jag bodde som erbjöd hängmattor att slappa i efter maten. Massagen får du inte missa och jag provade även på en del annan österländsk läkekonst av en diplomerad akupressör eller vad det nu heter. Helt underbart med en härlig oljemassage i skuggan på stranden en eftermiddag. Grönt kallt te smakar perfekt efteråt och så brukade jag köpa med mig några räkor eller något annat gott hem till balkongsittningen.

Annanas och bananpannkakor som serveras vid gatustånden är också favoriter för mig även om jag saknade en speciell tjock variant som serverades i Surin på Phuket.

Människorna är väldigt vänliga och tillmötesgående på Koh Lanta och det enda jag saknade var alla brokader av siden och andehusen som är så vanliga i områden med mer buddister. Några andehus fann jag dock. På Koh Lanta lever de olika religiösa folkgrupperna i fred med varandra och även om gatusäljarna kan käbbla lite mellan varann om kunderna.

Såg att Lissi blev avskräckt av något jag skrev vet inte riktigt vad för jag är väldigt förtjust i många ställen i Thailand som jag besökt. Trafiken är värst och havet är bäst. Underbart att lämna Sverige när det är som kallast och mörkast i dec-feb då det är som finast där nere.

Eva

Lissi
2010-06-29, 09:22
Såg att Lissi blev avskräckt av något jag skrev vet inte riktigt vad för jag är väldigt förtjust i många ställen i Thailand som jag besökt. Trafiken är värst och havet är bäst. Underbart att lämna Sverige när det är som kallast och mörkast i dec-feb då det är som finast där nere.

Eva

Nej Eva, Du skriver helt underbart om Thailand men jag som inte gillar småkryp, ormar etc får gåshud bara vid tanken att bo nära en djungel;) Jag kan inte hjälpa det men jag har helt enkelt bara inte nån längtan till Asien över huvudtaget....Även den långa flygresan avskräcker. Två av mina barn har varit på Koh Lanta där min svärson har café och hotel och de var så där förtjusta och är glada att de varit där, men inte mer.
Min syster och syskonbarn åker flera gånger om året dit och min fd man bor där i eget hus en stor del av året, men inte ens deras beskrivningar av allt lockar....Det är väl helt enkelt för LIVLIGT för att det ska passa min semesterlunk!
Men jag läser ALLT och Indienbeskrivningen från Inkfish älskade jag, men var SÅ nöjd att det var hon och inte jag som var där;)

Lissi - som nöjer sig med Europa och inte bara Grekland där!

Eva L
2010-06-29, 11:10
Jag förstår dig Lissi om du inte gillar småkryp. Jag är väldigt förtust i djungelljuden och älskar att sitta på balkongen och höra hur de färändras när mörkret faller.

Jag pratade med en trevlig man som bodde där under vintern och de verkade vara en koloni av mer eller mindre fast boende. Visste inte att du har din exmake där. Skulle nog inte känna igen honom även om vi sågs på den första kalimerafesten.

En sak är säker att min vistelse på Koh Lanta var väldigt lugn kanske den mest avkopplande resa av alla resor jag gjort i mitt liv. Jag sökte mig ju också oftast till lugna platser som det finns gott om där. Helt underbart och jag kommer säkert att åka dit igen.

Eva

Lissi
2010-06-29, 15:47
Två av mina barn har varit på Koh Lanta där min svärson har café och hotel och de var så där förtjusta och är glada att de varit där, men inte mer.

Lissi - som nöjer sig med Europa och inte bara Grekland där!

Oj där blev det fel...måste korrigera....MIN SVÄRSONS KUSIN har kafč och hotell, inget annat ska det vara..Hade för brått när jag skrev.....Min svärson trivs så bra på Öland;):D

Lissi

inkfish
2010-06-29, 21:56
Tack Eva för allt du berättar, det är jättebra:)!



Ibland letade jag upp ett enkelt ställe vid stranden där jag bodde som erbjöd hängmattor att slappa i efter maten. Massagen får du inte missa och jag provade även på en del annan österländsk läkekonst av en diplomerad akupressör eller vad det nu heter. Helt underbart med en härlig oljemassage i skuggan på stranden en eftermiddag. Grönt kallt te smakar perfekt efteråt och så brukade jag köpa med mig några räkor eller något annat gott hem till balkongsittningen.



Precis så här låter som det jag vill ha. Märkligt nog har den här Thailandsidén med Sifnos att göra - i lilla Faros fick jag smak på total frid och ro. Och det får jag inte i Goa, där är bombardemanget av sinnena för stort.

Men jag har verkligen fått smak på det där med ljus och värme på vintern. Visserligen hade vi en fantastisk snövinter i år men det räknar jag knappt med att få uppleva igen här i Göteborg.

Räkorna du nämner låter spännande. Menar du alltså färska? Eller grillad takeaway? Oavsett vilket så låter det jättegott.

Eva L
2010-07-02, 10:55
Tack Eva för allt du berättar, det är jättebra:)!


Räkorna du nämner låter spännande. Menar du alltså färska? Eller grillad takeaway? Oavsett vilket så låter det jättegott.

När jag var i Surin och Kata köpte jag ofta mat från gatuföräljarnas vagnar men där jag bodde på Koh Lanta fanns det inga i närheten av hotellet så jag handlade med mig från de vanliga strandserveringarna. Ofta lite grillade räkor och kycklingspett att äta på min egen balkong. Alltid fräsch och god mat.

På ett ställe fick jag maten på riktigt porslin och sen tog jag med mig tallriken tillbaka senare på kvällen eller nästa dag.

Eva

inkfish
2010-07-03, 23:11
Ok, tack. Så gott det låter.

Jag är hur peppad som helst för den här resanflabb_flab

Maria/Micke
2010-07-04, 01:10
ÅK!!!!! du anar inte vad du har gått miste om klapp_klap

anoula
2010-07-04, 08:41
Precis som med alla resmål ska man egentligen aldrig lyssna för mycket på det man läser och hör, utan åka dit och uppleva på plats! Jag har varit i Thailand ett par gånger och då reste vi runt väldigt mycket och valde att åka på måfå till platser vi valt ut i Lonely Planet.
Allt klyshor om "svenskparadis" och annat vi hört hemma krossades helt kan jag säga.

På Koh Samui (som enligt ryktet ska vara fruktansvärt turistexploaterat) hittade vi en bungalow vid havet på en HELT öde strand - och då menar jag att vi nästan sov I havet - för 700 baht natten. Det var enkelt, men här fanns kylskåp och luftkonditionering. Rummet städades och parfymerades med jasmin varje dag. Vår närmaste granne var en palm.
Under de tio dagar vi bodde där såg vi tre-fyra andra par på anläggningen. Visst, det var snudd på lågsäsong (februari) men ändå...

Det var samma sak i Phuket, dit jag först VÄGRAT åka. En grekisk vän till oss (nåja till Herr Grek då) har en thailändsk fru därifrån och ivrigt försökt övertyga oss om att "det är som Rhodos, där finns massor av pärlor, lyssna inte på vad charteroffren säger". Vi reste dit och jag var skitjobbig, hade en väldigt negativ inställning... tills vi hamnade i Bang Tao (som jag tror Eva L pratar om). Vilket paradis!!

Tror att det är precis likadant överallt i Thailand. Tar man sig tid och letar så finner man. Thailand är oslagbart när det gäller kultur (även om jag tyckte att Indien var ett strå vassare) och mat. Jag skulle kunna äta thaimat varje dag, även om Herr Grek efter två veckor började beklaga sig över att det var för mycket "coconut and bullshits" i maten.

Ser fram emot att höra om dina upplevelser Ink!

inkfish
2010-07-04, 15:51
ÅK!!!!! du anar inte vad du har gått miste om klapp_klap

Åh vad kul att höra! Det är konstigt - men de enda som låter mer frälsta än Greklandsfansen om sitt paradis - det är Thailandsfansen om sitt;). Det ska bli jättekul att få se med egna ögon.

. Jag skulle kunna äta thaimat varje dag, även om Herr Grek efter två veckor började beklaga sig över att det var för mycket "coconut and bullshits" i maten.


Coconut and bullshit is da shitflabb_flab

Blir lite överraskad av det du berättar, "alla" säger ju att där är så ruskigt turistifierat... Jag väljer ju dessutom charter eftersom det blir lättare att anpassa aktivitetsnivån efter mina huvudvärksbesvär då. Men är jag bara på fötter så kan jag ju åka runt och kolla även om jag är charterturist.

Fast egentligen har jag ännu inga planer på att se så mycket, jag är mest ute efter en riktigt soft semester. Och om Indien kan man säga mycket men just soft är det inteflabb_flab

Jag ser oerhört mycket fram emot att få snorkla, jag snorklar ju massor i Grekland men det går ju inte att tala om på samma dag...

anoula
2010-07-04, 16:51
Blir lite överraskad av det du berättar, "alla" säger ju att där är så ruskigt turistifierat...

Vilket det också är, på sina ställen, precis som Grekland. Poängen är att välja plats med omsorg. Tycker som sagt alltid att man ska ta det man hör med en nypa salt.

anoula
2010-07-04, 16:52
Coconut and bullshit is da shitflabb_flab



Tycker jag med :p

YsterSyster
2010-08-07, 12:38
De ska bli spännande att få höra om dina upplevelser när du varit där. Första gången jag var i Thailand tyckte jag inte om det. Vi var först i Vietnam och reste runt och konrtrasten till det "ordnade" Thailand blev för stor. Gav landet en andra chans i höstas och stormtrivdes verkligen.

Tyvärr blev det så för mig att jag blev Asienfrälst efter Thailand och Vietnam så det har inte blivit Grekland på tre år:eek:. Haven är så fantastiskt ljumma så man kan ligga i och skvalpa hela dagarna. Tyvärr framstår Medelhavet som kallt i jämförelse.

Men nu börjar Greklandslängtan sätta in så en höstresa till Skopelos är bokad. Asien får vara i något år tills man sparat ihop lite fler semesterdagar så man kan vara där i tre veckor.

Hoppas du får en härlig semester.

inkfish
2010-08-07, 18:49
Tack!

Det ska bli härligt med det där ljumma havet:)

Jag är snorkelfantast men har aldrig snorklat längre bort än Grekland. I vintras var jag i Goa men där är det vågor och inte snorkelvatten. Så Thailand ska bli jättespännande.

Även jag har svårt att få semesterdagarna att räcka till allt jag vill ha dem till:o

YsterSyster
2010-08-07, 21:11
Fler semesterdagar åt folket!! _B-anana

inkfish
2010-08-07, 21:33
Exakt! En gubbvecka per år från det man är 30 är väl inte för mycket begärt?flabb_flab

seaside
2010-10-01, 19:08
Vi har under ett antal år åkt till Thailand under den mörka tiden (januari, februari). Det har varit mycket avkopplande med underbara bad, dykning och god mat. Vi har varit mest i Siam bukten, Kho Samui och öarna runt om kring Kho Tao mm. Förra året åkte vi för första gången till Kho Lanta. Var skeptisk i början för det är en "svensk ö" MEN döm av min förvåning så var det verkligen en "lie back" ö. Man kunde vekligen koppla av där. Vi bodde då på Andaman Lanta, fritidsresors hotell. Mycket bra.
Nästa år 25/1 åker vi igen då till Kho Mook första veckan (ön har bara två hotell och några mopeder) Slappa, bada och läsa böker är vad som gäller. Därefter ger vi oss iväg till Kho Lanta igen och Andaman Lanta. Hotellet ligger vid Klong Dao stranden som är helt ok. Det finns bra matställen där på den södra delen av stranden.
Vi har upptäckt att åka till Karpathos i augusti/september och Thailand jaunari/februari passar oss mycket bra.
Hoppas att du inkfish hittar vad du söker. Vi kanske ses där.

Celbe
2010-10-02, 22:16
Nästa år 25/1 åker vi igen då till Kho Mook första veckan (ön har bara två hotell och några mopeder).

Med risk för att göra dig lite besviken så finns det mer än två hotell och några mopeder på Koh Mook. Om man bara befinner sig på stranden (de flesta hamnar på Charlie Beach Resort) märks det naturligtvis inte men det finns även bilar (pick-ups).

Det är ganska myggigt på denna ö också - att njuta av solnedgången på verandan var ett ständigt slagsmål med myggen. Sov i myggnät men de kalasade ganska gott på oss ändå.

Vill man minimera antalet resorter och mopeder kan jag rekommendera Koh Bulone Lae istället. Där kan man få verklig paradis-feeling :)!

Celbe

seaside
2010-10-03, 10:55
Tack för tippset. Har kollat upp att det finns flera olika boende på ön. Men viste inte att den var såå.. myggrik. Skall kolla upp Koh Bulone Lae.

seaside

Eva L
2010-10-03, 12:05
Ska bli spännande att höra om er resa. Skriv gärna här på forumet när ni kommer tillbaka. Vi är flera här som är väldigt förtjusta i Thaland.

Härodagen fick jag en förklaring från en som inte gillade Thailand till varför han inte vill resa dit igen. Till min förvåning verkade personen nöjd med mycket men saknade vin på en del serveringar vilket var hans förklaring.
Alla goda fruktdrinkar som finns både med och utan alkohol hade han missat helt. Så jag skojade och sa att då har du en anledning att resa dit igen.

Tänk vad olika saker som kan ha betydelse för oss vid resor. Själv gillar jag landet för folket, värmen, havet, naturen, alla tropiska frukter, enkelheten, de varma kvällarna och den oftast väldigt goda maten.

Eva

seaside
2010-10-03, 14:53
En undran till dig Celbe. När var ni där?

Celbe
2010-10-03, 18:32
En undran till dig Celbe. När var ni där?

Vi var på både Koh Bulone Lae och Koh Mook i december 2009. Om det var någon peak på myggfronten precis då kan jag inte svara på men det var märkbart mer mygg på Mook än på andra öar vi varit på. Finns en hel del sankmark och vattenhål på ön vilket säkert bidrar.

När man äter ute på kvällen tänds det i regel en myggspiral vid varje bord. Kan nog vara klokt att antingen ha med något svenskt myggmedel eller köpa något thailändskt om man är mycket överkänslig. Vi har dock aldrig använt något sådant (förutom den grekiska varianten med tablett som man stoppar i "eluttagsmyggis" - den är alltid med i necessären).

Celbe

Celbe
2010-10-03, 18:38
Själv gillar jag landet för folket, värmen, havet, naturen, alla tropiska frukter, enkelheten, de varma kvällarna och den oftast väldigt goda maten.


Kan bara hålla med dig, Eva!

Och alla fruktdrinkar... Watermelon, banana, mango... Mmmm :p! T o m sambon tar gärna en watermelon shake till lunch som komplettering till ölen, eftersom det är så vansinnigt gott när det är varmt. Det är något som jag saknar i Grekland (å andra sidan kan jag längta ihjäl mig efter fetaost i Thailand!). Dessutom dricker jag själv inte öl så våra veckor i Thailand brukar vara väldigt nyttiga för min del ;).

Celbe

ricky
2010-10-03, 22:47
Personligen är jag icke alls lockad av Thailand och kommer förmodligen aldrig att åka dit.

Men å andra sidan har jag aldrig hört någon säga ett ont eller negativt ord om Thailand. Tvärtom, alla som varit där vräker ur sig superlativer om mat, människor, flora och fauna och så givetvis stränderna och havet!:confused::)

Celbe
2010-10-06, 08:32
Skall kolla upp Koh Bulone Lae.

Vill göra ett litet tillägg angående Bulone. Det finns endast el mellan 18.00 - 06.00 på denna ö om det kan vara av betydelse (det var det inte för oss). Den resort vi bodde på fixade rostat bröd vid frukosten med "toast barbeque", d v s man fick helt enkelt lägga det på en liten kolgrill. Gick hur bra som helst :D. Dessutom finns det inget boende med AC utan det är fläkt som gäller.

På Koh Mook finns det el hela tiden (om det inte är strömavbrott förstås ;)) och boende med AC.

Celbe

inkfish
2010-10-07, 16:45
Tack Seaside, kul att höra:)

Koh Mook blev jag rekommenderad så den tittade jag på men den föll på att det blev för dyrt. Jag åker ju charter och ensam så hur mycket enkelrumstillägget blir har stor betydelse. Har för mig också att Koh Mook bara hade rätt tjusiga resorts på charterprogrammet och de är ju alltid dyra. Dessutom ville jag hellre välja nåt slags bungalowboende och det blev det nu, på Koh Lanta.

Jag har väl känt som du angående svenskfaktorn just där - men nu vill jag bara vila, läsa, snorkla och äta gott, och då spelar försvenskningen inte så stor roll. Det ska bli jättespännande att se vad det är "alla" pratar om:)

Ett par frågor till er Thailandsvana:

* Har jag fattat rätt om jag inte behöver söka visum för en 2 veckors-resa innan utan bara behöver ha ett pass som varar i 6 månaden efter inresan?

* Vet ni någon bra guidebok med utförlig beskrivning av och tips om just Koh Lanta?

Eva L
2010-10-07, 16:53
* Har jag fattat rätt om jag inte behöver söka visum för en 2 veckors-resa innan utan bara behöver ha ett pass som varar i 6 månaden efter inresan?

* Vet ni någon bra guidebok med utförlig beskrivning av och tips om just Koh Lanta?

Ja det räcker. Visumansökan som häftas fast i passet får du på planet och fyller i den där.

Återkommer till din andra fråga.

Eva

Celbe
2010-10-08, 09:04
* Har jag fattat rätt om jag inte behöver söka visum för en 2 veckors-resa innan utan bara behöver ha ett pass som varar i 6 månaden efter inresan?

* Vet ni någon bra guidebok med utförlig beskrivning av och tips om just Koh Lanta?

Som Eva redan har svarat dig på fråga nr 1 får man på planet inresehandlingar att fylla i
(namn, adress, pass nr etc). Sedan sätts denna i passet vid inresestämpeln och du blir även fotograferad av "visa-gubben". Har sett mitt foto vid något tillfälle - efter en 11 - 12-timmars resa ser man ut som en zoombie vare sig man vill eller ej :D!

Man får vid ankomst med flyg 30 dagars visum men ankommer man på annat sätt är det 15 dagar som gäller (det sistnämnda ändrades för ett par år sedan).

Ditt pass stämplas även vid utresan (de älskar att stämpla i Thailand) och då tar de bort inresehandlingen.

De enda guideböcker jag kan komma på så här i en hast är dels Wilmaguiden (som har en separat del för Phuket & Krabi) och dels Resa i Thailand av Britt-Marie Bergman Saengkhamchu (finns delar att läsa på hennes hemsida, googla Ging Malee).

Celbe

inkfish
2010-10-08, 17:17
Tack Eva och Celbe!

Celbe - vet du wilma är bra? Jag har bara haft en tidigare Greklandsguide av dem och tyckte inte att den var så jättebra. Den andra ska jag definitivt kolla upp.

seaside
2010-10-10, 09:35
Hejsan inkfish!
Det finns bungalow på Koh Mook oxså. Vi åker charter för bekvämlighetens skull.
Tipps: Kolla på Vagabond på nätet - reseguider - välj till höger Ko Lanta. Vagabond har många guideböcker att titta i men det vet du nog.
Det finns en något så när färsk reseguide (100210) på Aftonbladets PLUS sida men då måste man vara kund där.
Om du gillar att snorkla/dyka åk en dag till Kho Rock, där finns fin fina dykvatten. Vi åker dit ett par gånger vid varje resa.
Hoppas att du får en trevlig resa.
Seaside

inkfish
2010-10-10, 18:44
Tack, bra tips! Jag planerar definitivt att göra flera snorkelutflykter med båt så Koh Rock ska jag lägga på minnet.

Jag åker också charter, för bekvämlighetens skull, eftersom jag aldrig varit i Thailand. Fast de hade faktiskt några bungalowalternativ också.

Aftonbladet hade en Thailandsspecial i sin resebilaga så sent som för ett par dagar sedan så jag köpte den.

Vagabonds sajt - ja naturligtvis! Jag hade tittat efter deras guider för ett tag sedan men det var på adlibris. Naturligtvis har de hela sitt utbud på den egna sajten, tack för tipset!

Celbe
2010-10-10, 19:42
Celbe - vet du wilma är bra? Jag har bara haft en tidigare Greklandsguide av dem och tyckte inte att den var så jättebra.

Den Wilmaguide "Phuket o Krabi" som vi har är från 2000 konstaterade jag nyss när jag tittade i bokhyllan och är förmodligen första upplagan. Den senaste, enligt deras hemsida, är från 09/10. Det har ju hänt en del på dessa år men upplägget lär ändå vara detsamma och då är den ju upplagd som Greklandsguiden (som vi, ähum, har fyra versioner av...). I den vi har finns det 7 sidor om Koh Lanta och det är ju inte speciellt mycket. Om man enbart ska vara på en ö tror jag man har bättre utbyte av t ex Aftonbladets bilaga. Det går att köpa enstaka bilagor från dem via nätet, det gjorde jag senast för några veckor sedan.

Vagabonds "Thailands öar och stränder" har vi också, den är tryckt 2007 och jag tror inte det finns någon nyare. De har den till extrapris nu på Vagabonds hemsida. Jag tycker den är trevlig att läsa men kan inte påstå att vi använt den så värst mycket under resorna.

Sedan när det gäller att åka charter eller på egen hand är det naturligtvis upp till var och en, men jag måste bara få säga att tänker man åka runt på olika öar och är van vid att åka på egen hand i Grekland är Thailand "a piece of cake", d v s ännu lättare. T ex behöver du inte fundera så värst mycket på båttiderna, de går varje dag, och ofta finns det en morgon- och en eftermiddagsfärja. Man ska dock inte förvänta sig färjor ā la Highspeed 5, de är betydligt mindre och av annan standard (men priset är därefter också). En fördel till, när du flyger reguljärt, är att du kan själv välja reslängd, avresedag och behöver nödvändigtvis inte åka hem från samma ställe som du anlände till.

Vi åkte på egen hand även vid vår första resa 1999 (har åkt runt alla gångerna, stannar alltså inte enbart på ett ställe), men då hade ett par goda vänner till oss varit där. Vi bjöd hem dem på middag och pumpade dem på en massa detaljer, så kändes det helt ok :).

Men ska man enbart sikta in sig på att vara på en ö så är charter, som sagt, ett bekvämt alternativ.

Celbe

inkfish
2010-10-10, 19:48
Tack, det var väldigt bra info om guiderna!

Att jag valt charter har samma orsak som när jag åkte charter till Indien i vintras: jag har migrän och kronisk huvudvärk och reser ensam - jag vågar inte riskera att bli liggande utslagen av huvudvärk nånstans dit jag tagit mig på egen hand. På charter är det enklare, man bor på ett och samma ställe, det finns reseledare osv.

Men tanken är ju att de länder jag åker charter till nu, första gången jag är där - dit vill jag ju kunna åka på egen hand så småningom när jag känner mig stabilare.

inkfish
2010-10-11, 18:38
Nu har jag beställt två guider: Vagabonds om Thailands öar från 2007 och Lonely Planets Islands and beaches från i år.

Har även kollat Britt-Marie nåntings blogg, den ska jag helt klart utforska mera.

Tack för bra tips:)

kimmen
2010-10-11, 20:31
Kolla också Thailandsforumen på Reseforum (http://www.reseforum.se/forum/thailand/#), Thailandguiden (http://www.thailandguiden.se/forum/) och Asien.se (http://forum.asien.se/thailand/thailand/).

/kimmen

seaside
2010-10-11, 20:56
Det finns 11 sider om Ko Lanta i Vagabond 2007.
Det blir mest att sola, läsa, slappa, äta, snorkla och träffa "gamla" vänner. Det behöver man när det är mörkt och kallt där hemma. Vi kanske ses i värmen där nere.

inkfish
2010-10-14, 16:16
Tack Kimmen! Jag har läst en del på ytterligare ett, thailandforum.se (http://www.thailandforum.se) , men det finns tydligen hur många fler som helst att plugga in:)

Seaside: ja, äta-snorkla-läsa-slappa är ungefär vad jag tänker mig också:)

YsterSyster
2011-01-08, 19:25
Nu är jag ju så nyfiken på om du varit i Thailand och kommit hem eller om du inte åkt än. Om du varit iväg - vad tyckte du? Vilka intryck bär du med dig?

Om du inte hunnit resa än så önskar jag dig en riktigt trevlig och skön resa fylld av sol, bad, god mat, kalla Chang/Singha, ljumma hav och sandknarr mellan tårna. _B-anana

Enigma
2011-01-25, 13:22
Nu är jag ju så nyfiken på om du varit i Thailand och kommit hem eller om du inte åkt än.

Du hittar svar här:

http://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?p=227685#post227685