handdator

Visa fullständig version : Allergitolerants/glutenfritt i Katostalos/Chania


Canoy
2010-06-22, 16:34
Hej!

Om några månader kommer jag och min glutenintoleranta sambo resa till Kreta för första gången i vuxet tillstånd, och fastän vi har boende med kök så tänker vi att det skulle vara trevligt att gå ut och äta någon gång. Har någon av er koll på om det finns en glutenfri restaurang i chania eller närliggande område, eller generellt hur väl befolkningen är medveten om allergier?

Marielou
2010-06-22, 16:51
Jag kan inte säga specifikt hur det är med allergikännedom i Chania, men de greker jag känner tycks oftast rycka på axlarna utan någon större förståelse för problemet. Jag är nötallergiker och har många gånger råkat ut för att få nötter i min beställning, trots att jag sagt till. En gång när jag skulle beställa glass förklarade jag min allergi för nötter, ändå gav de mig pistageglass. När jag påpekade att det fanns pistageglass i min skål fick jag till svar, - men pistageglass är inte nötter!;) Tyvärr kan detta medföra katastrof för vissa nötallergiker. Sverige är rena paradiset i denna fråga vid jämförelse. Förhoppningsvis kommer kunskap och medvetenhet att öka med skandinavier och andra som flyttar ner till Grekland. Vem vet, kanske det redan finns en glutenfri restaurante i Chania när jag skriver det här.

osd
2010-06-23, 08:44
Hej! Var i Agii Apostoli med min glutenintoleranta dotter förra sommaren. Det var inga problem alls med maten. Vi hade med oss egen pasta på restauranger om hon var sugen på det. Annars funkade det mesta.
Kan varmt rekomendera Andreas Taverna som ligger rakt upp från fotbollsplanen, där gjorde dom allt för att lilltjejen skulle vara nöjd. Dom hade bra kunskap om Gluten.


Skriv ut denna och ta med...

Jag är glutenintolerantDet innebär att jag inte tål att äta eller dricka något som innehåller
vete, råg, korn och havre. Till exempel mjöl, gryn, bröd, pasta,
pizza, ströbröd, såsredning och panering.
Det är viktigt att det jag äter och dricker är fritt från vete, råg,
korn och havre så att jag inte blir sjuk.
Tack för er hjälp.

Grekiska - Ελληνικά
Πάσχω από δυσανεξία γλουτένης δημητριακώνΑυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να φάω ή να πιω ο,τιδήποτε
περιέχει σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι και βρώμη. Για παράδειγμα
αλεύρι, σιμιγδάλι, αποφλοιωμένα δημητριακά, ψωμί,
ζυμαρικά, πίτσα, τριμένο ψωμί, σάλτσες που περιέχουν
τέτοια συστατικά και τρίμα για πανάρισμα.
Είναι πολύ σημαντικό ό,τι τρώγω και πίνω να μην περιέχει
προϊόντα σιταριού, σίκαλης, κριθαριού και βρώμης,
διαφορετικά κινδυνεύει σοβαρά η υγεία μου.
Σας ευχαριστώ για τη βοήθειά σας.

Marielou
2010-06-23, 16:02
Ja det där biter kanske, att liksom ge dem svart på vitt:confused:

KarinL
2010-06-24, 18:30
Hej!
Har varit många gånger på Kreta o en del andra grekiska öar. Inga som helst problem med maten. Kanske måste man förklara eller visa lappen.
De vill ju ha nöjda gäster som gärna kommer tillbaka.

MVH Karin

Alala
2010-06-27, 10:26
Det finns ju faktiskt mycket i den greksika maten som är utmärkt att äta om man inte tål gluten. Grekisk sallad, tsatsiki, olika sorts röror, ost (men då får man akta sig för de panerade), gryträtter och många slags grönsaksrätter. Att ha en lapp med som upplysning kan ju vara bra om man är osäker på vad maten innehåller. Tror inte att det är något problem för en vuxen, för barn som oftare är lite krångligare med maten kan det ju vara lite svårare, så det där med egen spagetti inte kanske är så dumt. Och vill man ha bröd, då kan man ju ta med sig typ glutenfritt knäckebröd att ha till frukost eller så.

Detta att undvika spannmålsprodukter är ju något som också gäller alla som inte vill äta kolhydratrik mat. :)

Cami
2010-09-05, 17:25
Restaurang Symposium i Platanias har en särskild matsedel för glutenintoleranta. Dessutom en underbar restaurang, lite finare,lite lite,dyrare men väl värt. Jättebra service. Airconditions och suverän miljö rekommenderas... liksom.. stifadon,calimares,grillade fetan mmm.
20%rabatt om man beställer före 19.00 Bokning kan behövas.
Ela i chania fixar till din maträtt.. inga problem. Å servitörerna på Marias taverna i Stalos var hjälpsamma. De informerade om att i den lokala fetaosten/mjölken kunde det ha tillsatts mjöl. För ekonomins skull....

Alala
2010-09-05, 19:25
Alltså MJÖL i fetaost eller mjölk! Låter konstigt. :eek: