handdator

Visa fullständig version : Kreta Juni 2010. Mellan hägg och syrén


Arne
2010-06-05, 09:26
Ja, så har vi ånyo anlänt till Kreta och Paleochora.
Vi avreste från Umeå City Airport prick 22 i går kväll med Apollos inhyrda charterplan från Iberworld. En Airbus A-330-200, med överraskande bra benutrymme. Kärran var ej helt fylld och detta öppnade diagonalerna för att vi kunde lägga beslag på varsin tresitsrad att göra det bekvämt för oss under den nattliga flygningen.

Så mycket till sömn blev det dock ej. Det rullades runt allehanda serverings- och matvagnar mest hela tiden. Vid strax efter midnatt serverades middagen för dem vilka bokat mat, dock icke vi. Men faktiskt var det över hälften av passagerarna som fann det helt normalt att mumsa middag vid ettiden på natten. Förklara detta den som kan..

Resan tog ganska precis fyra timmar och vi landade Chania tio över tre lokal tid. Bagaget kom föredömligt snabbt, och tio minuter senare städslade vi en taxi för resan till Bussterminalen. Den bistra timmen till trots fanns det ändå en uppsjö lediga taxibilar. Vår färd betingade åkdonslega på 23€ och då var det taxa 2, natt, som gällde.

Väl framme vid bussterminalen kunde vi konstatera att densamma hade låsta grindar och var helt mörklagd. Men klockan var ju ändå bara fyra så vi bidade vår tid på en skön parksoffa i väntan på bättre tider. Ett stilla duggregn vederkvickte oss. Vid strax runt halv fem öppnades emellertid terminalen och vi kunde oss inhandla varsin biljett för färden till Paleochora. Biljettpriset stillsamma 6,9€ per person och avresa 05.00.

Det var ingen större trängsel i bussen. Vi två, en grek samt föraren, det var det hela. Vi anlände Paleochora 06.30 och hittade som överenskommet var nyckeln i låset på studio nr fyra vid Haris Hotel. Det blev snabb nattning efter den strapatsrika nattliga färden.

Nu vid tiotiden sitta vi hyfsat pigga på solaltanen att skriva denna snabbdagbok. Livet leka. Vi lyssnar till Ring så spelar vi på SR-s streamade utsändning via webben. Fel slutsiffra dock denna dag...

Arne och Birgitta

anoula
2010-06-05, 10:11
Vid strax efter midnatt serverades middagen för dem vilka bokat mat, dock icke vi. Men faktiskt var det över hälften av passagerarna som fann det helt normalt att mumsa middag vid ettiden på natten. Förklara detta den som kan..


Ungefär lika normalt som att mumsa äggröra och dricka nubbe klockan 07.00 if you ask me.

Ha det så skönt nu och glöm inte mankinin på beachen!

Kikh
2010-06-05, 20:20
...med överraskande bra benutrymme...

Det vill inte säga lite det för en ståtlig karl som du!

Välkomna hem till Kreta igen, hoppas vädergudarna var vänligare på sydsidan. Jag ska försöka hitta en tid för er jämte hundar när ni närmar er Chania, men nu har jag åkt på någon form av "straffschema" med morgonpasset på min lott. Undra vilken röv jag glömt att kyssa på sistone? :D

Ta vara på er och njut av bonusvistelsen!

Kramar

//Kikh

Arne
2010-06-06, 09:09
Söndag morgon 6 Juni. Paleochora Kreta.

Vi vaknade vid sjutiden, pigga efter en hel natts vederkvickande sömn. I sanning behövligt efter den sega nattliga flygresan till Chania.
Under gårdagskvällen kunde vi göra klart med Flora, hotellägaren, att vi får disponera denna eminenta studio nr 4 fram till måndag vid lunchtid.

Då ska vi erhålla en ny studio en trappa upp på Haris för den sista natten innan vi tisdag morgon med kustfärjan Samaria far vidare till Chora Sfakion. Vi fingo omsider mailkontakt med Stavris Hotel och kunde till vår stora glädje få samma studio, nr 16, som vi huserade i vid vårens resa .

Under gårdagskvällen togo vi promenaden ner till vår favoritpizzeria, belägen just något hundratals meter från färjeläget vid strandpromenaden. Mycket god service samt gudomligt goda pizzor tillverka och servera man därstädes. Tvenne jättestora kupolformade vedeldade ugnar borgar för detta tillsammans med en duktig pizzabagare. Andra maträtter finnes därtill för den som ej särskilt begiven på pizza är.

Ett större barnkalas pågick längs gatan i gränden. Ungarna kommo med presenter i de grektypiska små presentkassarna. Ballonger voro upphängda och alla föreföll ha väldigt trevligt, såväl vuxna som alla barnen. Mat i rikliga mängder serverades på papptallrikar åt alla och envar.

I kvällens mörker på altanen tömde vi varsin bägare Baileys som sängfösare.

Nu på morgonen är det minst sagt högsommarväder. Redan vid sjutiden när Arne klev ut på altanen att soluppgången beskåda var det 28 grader varmt och endast några små molntussar över de höga bergen i fjärran.
Att få skåda solens uppgång över bergen här, det är en ynnest få förunnat.

Haris Hotel är ett suveränt ställe att taga sig härbärge på enligt vårt förmenande. Icke många rum, kan det vara max tio studios eller så. Mycket hög klass på boende och service. Flora, hotellägainnan, driver stället med emfas och järnhand. Allt fungerar precis perfekt.

Vår studio, nr 4, omfattar tvenne rum. Det inre rummet är sovrum samt finnes där ävenså toalett och dusch. En skjutdörr som sett bättre dagar avskärmar rummen från varandra
AC därtill, som är kostnadsfri i försäsong. Flora har även utökat med ytterligare ett hotel, det relativt nybyggda Studios Yiorgis, just över gatan ovanför. Där finnes också en poolanläggning med fria stolar och parasoll.
Poolen är till fritt förfogande även för Haris gäster. Båda hotellen har wlan till fritt förfogande för gästerna.

Här på Haris finnes även en mycket trivsam och prisvänlig servering. Den heter ”The waters edge Café. Här kan den hågade få frukost från åttatiden på morgonen, samt även lunch och enklare rätter hela dagen.

Flora är egentligen konsthantverkare till professionen, och detta avspegla sig i allt här på hotellet. Vackra konstnärligt målade stenar och annat från naturen inhämtat. Det finnes även alster till avsalu. Vi tror att Flora även driver en liten hantverksbutik inne i byn, men är ej säkra på det.

Hotellets hund, den trivsamma Luddan, har under vintern fulat ut sig och nedkommit med en valp. Denna valp är ett hår av hin. Ständigt hungrig samt i behov av att leka och rasa mest hela dygnet.

Arne och Birgitta

Nu lyssnande på P1-s streamade utsändning av God morgon världen i 31 graders värme på altanen.

mamasaurus
2010-06-06, 10:12
Låter alldeles gudomligt! +31.. ojjoj, här i mörkaste Västerbotten är det ynka 13 grader och nordliga vindar! Hoppas ni får en härlig resa. Det är alltid en ren nöje att läsa eran resedagbok.
Mamasaurus

Eva L
2010-06-06, 13:02
Låter alldeles gudomligt! +31.. ojjoj, här i mörkaste Västerbotten är det ynka 13 grader och nordliga vindar! Hoppas ni får en härlig resa. Det är alltid en ren nöje att läsa eran resedagbok.
Mamasaurus

Nu skojar du väl om mörka Västerbotten. ;)Här är ju sol nästan dygnet runt nu och vår ljusaste tid är här. Specilelt varmt är det inte men jag som har balkongen på sydsidan har kunnat äta söndagsfrukosten ute.

Eva

Janérik
2010-06-06, 15:01
Här på Antiparos är det runt 25 grader och regnskurarna avlöser varandra, det är i vanlig ordning utlovat bättre väder till i morgon.

Mvh Janérik

Arne
2010-06-07, 08:09
Paleochora måndag morgon 7 Juni.


Oj då, det blev snabba omkastningar i vårt boende. I går vid lunchtid kom kontraorder beträffande boendet. Vi skulle utrymma studio fyra på Haris för att genast flytta upp till det nybyggda Hotel Yiorgios beläget femtio meter ovanför Haris. Studio 18 två trappor upp. Oj, vilken lyxstudio!
Lägg därtill att på Yiorgos finnes en pool.

En jättelik balkong med vidunderlig utsikt över byn och havet. Till och med hiss finnes. Studion håller gott och väl svensk hotellklass. Inget dåligt byte. Här får vi bo kvar tills vi i morgon 08.30 taga kustfärjan Samaria till Chora Sfakion och Hotel Stavris. Fem nätter.

Under gårdagens afton kunde vi med hjälp av ett sms samt ett dito telefonsamtal sy ihop resten av färdvägen på denna resa. Nu på söndag far vi med bussen från Chora Sfakion till Chania. Vännen George hade turligt nog takstudion på La Casa i Old Town ledig för fyra nätter. Efter Chania bär det så av till Rethymno där vår vän Git fixar rum för tre nätter.

Så söndag förmiddag den 20 Juni blir det bussen till Heraklion att på eftermiddagen taga flyget hem till Umeå via Stockholm.

Idag vid lunchtid ska vi spatsera ner till byn att oss frisera. Det får bli samma frisör som klippte Arne vid besöket i April.

Vi kunna nu konstatera att turistsäsongen kommit igång på allvar här i Paleochora. Välfyllda tavernor och hotell. På stränderna har solstolar och parasoller strykande åtgång. Vädret det allra bästa sedan hit vi kom i lördags.

Arne och Birgitta

mamasaurus
2010-06-07, 10:39
Ja du Eva, mörkt är det nog inte :D Nästan för ljust att kunna lägga sig i tid kan man säga.. Får hoppas att det blir varmare snart!

Och vilken tur ni hade med bytet Arne och Birgitta! Underbart!

Mamasaurus

Arne
2010-06-07, 10:55
Ja, vår herre och bandbredden på Floras wlan medgav omsider att föra bilderna över till forumets bildgalleri.
Arnes kvot med bilder är överfullt så därför har vi lagt dem i Yannis (Birgittas) kvot.
Ni finner Paleochorabilderna under "Paleochora Juni2010"

Alltfort varmt med dryga 30 och strålande sol. Strax iväg till frisören att erhålla klippning samt isad ouzo...

Arne och Birgitta

Birgitta63
2010-06-07, 11:39
Ja, vår herre och bandbredden på Floras wlan medgav omsider att föra bilderna över till forumets bildgalleri.
Arnes kvot med bilder är överfullt så därför har vi lagt dem i Yannis (Birgittas) kvot.
Ni finner Paleochorabilderna under "Paleochora Juni2010"

Alltfort varmt med dryga 30 och strålande sol. Strax iväg till frisören att erhålla klippning samt isad ouzo...

Arne och Birgitta
Blev klippningen bra så du blev nöjd ? Kanske den isade ouzo i 30 graders värme gjorde sitt !
Ha det så skönt i värmen samt ta det lugnt i solen :) .
Birgitta

Arne
2010-06-07, 16:58
Ja, och klippningen fungerade precis perfekt. Tio Euro per person, Ouzon inkluderad. Skönt att färdas vidare med kortklippt hår.
Det är alltfort mycket varmt och soligt här på södra Kreta.

Birgitta noterade att Arne i dagens morgonrapport råkade "glömma" en rolig episod, nämligen morgonens uppkoppling på nätet.

Vi hade erhållit information att uppe på nya hotellet skulle det bara vara möjligt att finna internetaccess endera vid poolside eller i receptionen på bottenvåningen.

Vid pass tio minuter i sju i morse såg Birgitta en syn hon aldrig ska glömma. Arne hade kört igång laptopen och vandrade ut på balkongen med densamma likt en slagruteman att vattenåder finna.

Nu fann han emellertid efter visst sökande en accesspunkt just längst ute till vänster på balkongen. SR-s morgoneko samt radio västerbottens sändningar var därmed i hamn... . Någon vattenåder stod dock icke att finna.

Nu sitta vi Water´s Edge Café på Haris Hotel att invänta Floras ankomst. Vi ska nu betala för vår vistelse här, eftersom vi ju i morgon 08.30 far vidaremed kustfärjan Samaria till Chora Sfakion.

Strax vidare att på Travel Agency inhandla färdbiljetter för färjan samt spisa middag på Odyssevs Taverna.

Fortfarande 27 grader varmt och vindstilla oaktat klockan nu är sex på kvällen.

Arne och Birgitta

nekjam
2010-06-07, 18:51
Alltså jag dånar!! Inte visste jag att ni skulle iväg till Kreta NU igen??? Det måste ha gått mig förbi alldeles. Tänkte på Er häromdagen att ni var nog ute på skäret nu. Ok hinner ni iväg ytterligare en gång innan det blir min tur i september????????

Ha en jätteskön vistelse och hälsa speciellt till Rethymno. bye_bye

Arne
2010-06-07, 19:40
Nja, vi far nästa tur på månadslång resa till övärlden den 18 September, om nu icke det ånyo dyker upp några enastående billiga restresor under eftersommaren....

Vi sitta at moment på Haris servering i Paleochora i den varma sommarkvällen att blicka ut över det Libyska havet som är nästintill vindstilla. I morgon 08.30 vidare till Chora Sfakion med kustfärjan.
Lär bli sittning på soldäck.

Arne och Birgitta

Marianne
2010-06-07, 23:10
Så härligt att kunna improvisera och bara sticka iväg så där helt plötsligt, det gjorde ni rätt i!

Kul att ni bor hos Flora och Haris, där har vi också bott några gånger. Bra läge och härlig morgonsol! Och många smårätter har det blivit på The Waters Edge, skulle mycket väl kunna tänka mig lunchen där i morgon, men....:(, nej det går ju inte! Kul att de fått ett lite nyare ställe också, låter fint.

Odysseus Taverna, den gillade vi också, har ätit många måltider där, och fantastiska pizzor har de, ja! Men en gång fick jag en olivkärna i min mat (men det var inga oliver i min rätt) - undrar vem som tuggat på den oliven innan jag fick kärnan?:eek:__D

Ha en härlig semester. Stugan och skäret finns ju kvar när ni kommer hem och ni har hela sommaren framför er där!

Kikh
2010-06-08, 08:19
Sent igår kväll kom hyresvärden in till mig med 1.5 kg rabarber (eller som sambon sa, sparris...) Tusen tack för sändningen - nu ska här bakas rabarberpaj!

Ha en fortsatt skön bonussemester

//Kikh

yannis
2010-06-08, 15:00
Mot Chora Sfakion. Tisdag 8 Juni 2010

Efter en mycket god middag på Odysses Taverna stegade vi omsider in på Travel Agency att oss färdbiljetter för tisdagens resa med kustfärjan till Chora Sfakion erhålla. 16€ pp. Restiden skulle vara 08.30-11.30 och det visade sig stämma perfekt.

Efter biljettköpet togo vi promenaden hem till Haris för att uppsöka Flora. Vi skulle ju göra rätt för oss och betala hyran. Enligt grundöverenskommelsen hade vi ju bokat fyra nätter på Haris till priset av 35€ natten. Nu lät Flora genast meddela att hon, förutom att nu bjuda på varsin kupa Metaxa, sakade bort den första nattens kostnad. Detta beroende på strulet med söndagens hastiga flytt upp till lyxstudion vid
Yiorgios.

Alltså, vi fick betala totalt 3 ggr 35 Euro totalt 105 för trenne nätter. Facilt pris sett mot bakgrund av den överdådiga lyxen på Yiorgios studio.

Väl hemma vid studion inför sista natten drabbades Hustru Birgitta av ett hastigt påkommet och försenat klimakterieproblem. (Hustrun är nu 60 år)
Det var för varmt i studion! På tok för varmt. Skälet till detta var att vi ej lyckades få fart på AC-n.

Vad göra? Jo, Arne kvickt ner till poolside att rycka en solsäng att uppfrakta till studions balkong. Nöjd Hustru bäddade genast med lakan, kudde och täcke i den 19-gradiga svalkan på balkongen. Arne fann hela projektet befängt och dömt att misslyckas.

Sålunda blev det också. Efter 45 minuters vridande och vändande återvände Hustru Birgitta in i studion. Visst, svalt var det, men sällsamt obekvämt. Solsängsplasten klibbade och aluminiumrören skavde illa.

Tisdagens morgon satt vi frukost på balkongen att avnjuta soluppgången över de vackra bergen. Att packa gick tämligen kvickt och så var det bara att ta tiominuterspromenaden ned till kustfärjan vid hamnpiren.
Vi voro ej många passagerare, kantänka tjugo personer samt ett par personbilar. Resan tog tre timmar med stopp vid tre ställen. Vi var framme i Chora Sfakion vid pass halv tolv.


Genast in på Oves Hörna att ett krus vitt klyva. Pris 3€. Efter det vederkvickande kruset vandrade vi upp till Stavris Hotell där ägaren hälsade oss välkommen med varsin bjudouzo. Vår favoritstudio nr 16 var bokad och klar att tagas i anspråk. Nu sitta vi nöjda på den fina balkongen att hamra detta meddelande efter en vederkvickande siestasömn på tvenne timmar. Här b
lir vi kvar fram till söndag.
Lite bilder från gårdgen samt dagens resa med kustfärjan lägges strax in i bildgalleriet under ”8 Juni, färden går vidare”

Arne och Birgitta

Marielou
2010-06-08, 16:57
Så trevligt att få möjligheten att läsa om er vistelse på Kreta. Ser fram emot nästa episod i den kretensiska vardagen. Ni förgyller verkligen tillvaron för oss stackare som sitter här i Svedala och tittar på regnet som smattrar mot rutorna och bara längtar oss bort till en ö i Medelhavet.bye_bye

Arne
2010-06-09, 08:48
Chora Sfakion onsdag 9 Juni.

Vi sitta nu under tamariskträdets skugga här på Hotellet att hamra ner dagens rapport.

I går afton tog vi promenaden till Three brothers taverna i avsikt att spisa middag därstädes.

Visst, vi fick varsin meny men sedan hände icke så särskilt mycket annat är att det var ett häftigt ordkrig pågånde i tavernans innandömen. Efter tjugo minuters väntan ledsnade vi och gingo iväg ner till den hamntaverna där vi brukar äta.. Där var det ordning och reda. Utmärkt service och snabb betjäning.. God mat var det också. Notan landade på blygsamma 15€, kruset inräknat.

Det är ej så många turister här i C.F. Enda tillfällena det är massor av turister, det är när kustfärjan kommer in med de som vandrat i Samariaravinen. Dessa turister gynnar dock ej det lokala näringslivet eftersom de promenerar direkt upp till de väntande bussarna efter landgång.

Vi har nu kollat hur man kan ta sig till Frangokastello för en dagstur.
Det får bli en taxi dit på förmiddagen och sedan fyrabussen tillbaka hit.
Taxiresan skulle visst kosta cirka 20€.

Nu strax ner till Oves hörna att oss svalka finna. Redan klockan åtta i morse visade termometern 29 grader och det var vindstilla. Icke ett enda ynka moln att finna på himlen.

Det var allt tur att AC-n fungerade på vår studio. Nu kunde vi natta oss i behagliga tjugo graders innetemperatur.

Stavris Hotel har satsat stort på Wlan. Flera accesspunkter, kraftigare bandbredd samt har man även installerat nätverksuttag för kabel i alla rummen. Detta verkar vara på gång i de flesta hotellanläggningarna på Kreta.

Arne och Birgitta

Homeros
2010-06-09, 15:57
Hej Arne. Trevligt att läsa ifrån er tripp på södra Kreta.
Är det fler byar/öar ni planerar att besöka, och hur länge blir ni borta ?

/Homeros
bye_bye

Arne
2010-06-09, 16:34
Nja, vi stannar här på Chora Sfakion fram till söndag då vi tar bussen till Chania och La Casa. Fyra nätteer i Chania och därefter bussen till Rethymno för de avslutande dagarna innan vi den 20 Juni flyger hem till Umeå från Heraklion via Stockholm.

I morgon ska vi taga kustfärjan till lilla Loutro för en endagstripp. Vi är även lite intresserade av byn Souga här längs kusten.

Det har varit mycket varmt och vackert väder sedan vi till sydkusten anlände. I skrivande stund har vi 26 grader och molnfritt.

Livet leka...

Arne och Birgitta

Arne
2010-06-10, 08:41
Sfakia torsdag morgon 10 Juni.

Alltfort mycket varmt. Redan vid åtta nu på morgonen noterade vi 28 grader och en luftfuktighet på 55 procent ute på vår balkong
.
Under gårdagen förmiddag var vi ute på byn att hos Oves Hörna oss svalka finna. Är det helt vindstilla på byn, så nog finner man en svalkande bris hos Ove. Vi höllo familjeråd att planera de närmaste dagarnas aktiviteter. Familjerådet går till sålunda, att Arnes vilda planer och hugskott under Birgittas milda överinseende tagas ned och diskret ellimineras…

Vi bestämde oss för att saka bort resan till Frangokastello för att i stället taga en eftermiddagstur till Loutro med kustfärjan. Avgång 13.30 och återresa 18.00. Pris 3,5€ pp i varje färdväg. Vi fick av Ove reda på att det egentligen är ganska så dystert vid Frangokastello.

Ett par Hotel, några tavernor samt en halvtafflig badstrand. Det är det hela.
Enda tillfället det är vackert,, det är just i solnedgången då den gamla fästningen färgas vackert rödbrun i solens nedåtgående strålar. Allt enligt Ove. Någon som har andra erfarenheter?

Det har tillkommit en ny minnestavla vid krigsmonumentet just utanför Oves Hörna. En bronsplatta med reliefskrift på grekiska och engelska som beskriver det kaotiska tillståndet i samband med de allierades evakuering av Kreta i de sista majdagarna 1941.

Vi tog en eftermiddagstur upp till Three Brothers taverna att beundra utsikten samt ett krus vitt klyva. Stället skulle få en ny chans att visa sig från den rätta sidan. Jodå, det gjorde man med råge. Vänliga kypare, snabb servering och bra pris på kruset, 3,2€

Detta medförde att vi även valde att spisa middag på denna taverna.
Havsbrisen samt en innehållsrik meny fällde avgörandet. Bra mat till hyfsade priser.

Nu vid niotiden fick vi ånyo fly in från vår glödheta balkong att i studion med påslagen AC njuta svalka och att förfärdiga denna dagsrapport.

Bilderna från gårdagen ligga nu inne i bildgalleriet under ” 9 Juni”

Strax iväg till Oves hörna att erhålla svalka samt ett krus vitt klyva.
Arne och Birgitta

Maggan1
2010-06-10, 14:40
Alltid uppmuntrande att läsa om era "äventyr".

Hoppas monumentskatten bara tagit sig en liten liten vilopaus ;)

Fortsatt skön semester

bye_bye

Arne
2010-06-10, 20:15
Loutro Torsdag eftermiddag 10 Juni.

Vi tog kustfärjan från C.F till lilla Loutro vid pass 13.30. Femton minuter tog färden. Här på Loutro är allt sig likt. Lugn, ett stoiskt lugn råden över byn. Denna by som helt saknar vägförbindelse med övriga Kreta.

Vid lunchtid denna dag dök det tacknämligt nog upp ett antal turistvänliga moln. Det tackar vi för eftersom hettan eljest varit hård de senaste dagarna.
Strandpressarna förmenas dock förbanna dessa moln eftersom de knycka införandet av ytterligare brunare nyans på huden…


Vi sitta nu strandtaverna att inmundiga denna resas första Mythos. God är den i alla fall. Hemfärden tillbaka till C.F sker med färjan klockan 18.00.

Här på Loutro råda det stoiska lugnet i sanning. Här händer ingenting, och ska så ej heller göra. Turisterna, ganska många hotellgäster faktiskt nu, de ligga endera att pressa i solstolar på stranden, alternativt sitta de café eller taverna att kallprata eller spela tavli.

Barnfamiljen med hyperaktiva tonåringar ska nog icka taga sig boende på Loutro. Ungarna skulle efter ett dygn mista förståndet och börja klättra på väggarna i brist på meningsfull sysselsättning.

Vi sitta nu på Internetcaféet att hamra och försöka skicka denna rapport vid Caféet där den hemtrevliga papegojan huserar. Vid förra besöket kom gojan och Arne genast att bliva goda vänner och utväxlade långa visslingsdueller till caféägarens stora förtret.

Vi lovprisa ånyo de molnansamlingar som nu lägra sig över kretas sydkust. Vi när en förhoppning att de stannar ett par dagar. Det har ju varit så extremt varmt de senaste dagarna.

Men nej, det var stört omöjligt att koppla upp laptopen på fiket. Ägaren erbjöd endast hyra av befintliga datorer fast placerade.
Alltså komma här en försenad Loutrorapport nu från Stavris i stället.

Bilder lägges strax in i galleriet under ”Loutro”

Arne och Birgitta

Kalimera
2010-06-11, 06:15
Det ska tydligen bli ännu varmare i helgen. Ni får regndansa, eller åka hit till Kykladerna där det är varmt, men inte som ni har det. :)

Arne
2010-06-11, 08:19
Men så varmt. Vi nödgades fly in i studion från balkongen redan en kvart över åtta i morse. Termometern visade då 34 grader, och den obarmhärtiga solen lyste mot klarblå himmel.

Vi saknar parasoll eller markis på balkongen. De moln som igår rullade ner från de höga bergen har nu flytt sin kos. Tyvärr, vi hade gärna sett dem stanna här ett par dagar.

Nästintill vindstilla är det också. Men, nu sitta vi i studion med full fart på AC-n så det går ingen nöd på oss.

Vi hörde av hotellägaren i morse att det idag visst ska vara tågstrejk i Grekland, eventuellt också poststrejk. Hotellägaren oroade sig för den dåliga beläggningen på hotellet. Vi kan ju själva med egna ögon se att det är ont om turister här på sydkusten.

Många greker befarar att landet kommer att gå i statsbankrutt innan året är slut. Det är en mycket stor finansiell oro i landet och många säkrar sina pekunniära tillgångar i guld eller fast egendom.

Vad vi ska göra idag, det vet vi ej, men nog blir det en förmiddagstur ner till Oves Hörna att svalka erhålla samt ett krus klyva.
Taxibåten gör ju turer ut till diverse badvikar och andra begivenheter här i närområdet.
Så finns ju också delfinsafarin, men det verkar vara svårt att få ihop de tio betalande som krävs för färden.

Arne och Birgitta

Homeros
2010-06-11, 09:54
Men så varmt. Vi nödgades fly in i studion från balkongen redan en kvart över åtta i morse. Termometern visade då 34 grader, och den obarmhärtiga solen lyste mot klarblå himmel.


Arne och Birgitta

Hej Arne
I Stockholm har vi idag spöregn och 13 grader.
Enligt väderprognosen för Södra Kreta kommer ni efter helgen konstant att ha dagstemperaturer på mellan 35-36 grader i skuggan och inte ett moln på himlen bye_bye
/Homeros

Eva L
2010-06-11, 11:20
Ni får be hyresvärden ordna med ett parasoll. Balkong i solläge utan markis eller parasoll fungerar inte på sommaren i Grekland. Njut av värmen här hemma väntas regn till helgen men idag har vi strålande sol och 18 grader i skuggan. Rönn och syren blommar och jag vet inte vilket träd jag älskar mest.

Eva

Arne
2010-06-11, 15:59
Nja, parasoll förmenas ej hjälpa enär temperaturen redan vid åttatiden på morgonen ligga runt 30 grader...

Arne kollade i market och det fanns parasoller för strandbruk i prisklassen runt 10€. Men det skulle endast fungera rent illusoriskt på het balkong.
Nu har emellertid en sällsamt uppfriskande vind anlänt hit till södra Kreta, och det tackar vi för. Nu kan vi vid femtiden på aftonen sitta balkong i skuggan trots att det ändock är 29 grader.

Vi ska i afton prova en ny taverna för middagen. Den tavernan är belägen just nedanför vårt Hotell. Vi gick förbi där vid lunchtid och kunde konstatera att utbudet mat föreföll mer än intressant.

Livet leka.

Arne och Birgitta

AnitaC
2010-06-11, 16:04
Hei Arne og Birgitta.

Sitter i et regntungt Oslo og koser meg med å lese innleggene deres.
Vi (min mann og jeg + datter på 23 år) reiser til Kreta 15. juli. Skal bo i Chrissi Akhti (sikkert ikke riktig stavet), men planlegger å reise litt rundt.
Er litt i tvil om vi burde reise med bil eller buss/båt. Har tenkt oss til Paleochora, Chora Sfakon og Loutro (selvfølgelig med båt)i første omgang.

Hva tror dere bil eller buss.

Gleder meg allerede til neste innlegg. Håper dere får en fortsatt fin tur.

Hilsen Anita C.

Eva L
2010-06-11, 16:08
Nu har temperaturen här hemma stigit till 20 grader i skuggan men jag skulle gärna ha ytterligare fem grader. Tycker att allt verkar växa extra mycket denna försommar. Kan det beror på alla snömängder som marken fått ta emot. Hur som helst ska ni ha en fortsatt bra resa. Ni kanske hittar boenden med norrbalkong så ni får det mer behagligt när ni byter ort.

Eva

Arne
2010-06-11, 16:14
Ja, det är absolut buss och båt som gäller. Billigt är det också. Notera att till Loutro kan ni ej taga bil med, där finnes ej några vägar.

I såväl Paleochora som Chora Sfakion kan ni om ni vill ,hyra bil/moppar/cyklar. Glöm ej heller att det i alla kustbyarna på Kretas sydkust går att göra båtutflykter med taxibåtar och turbåtar.

Vi sitta just nu svalkande balkong i Chora Sfakion att njuta livet. 29 grader just nu, men vinden som kom vid lunchtid giva god kylning.

Vill ni se busstidtabeller är det bara att gå in och söka på Chania bus station och sedan klicka på timetables. Där hittar ni alla aktuella turlistor samt priser.

Arne och Birgitta

Eva L
2010-06-12, 08:26
Fortsatt fint hemma i Umeå. Gårdagen var jättefin och aftonen riktigt varm med över 20 grader. Regn utlovades till idag men det har visst fastnat över södra norrland och svealand. Solen lyser och luften känns ljummen vilket är toppen för alla helglediga och de som har sommarlov. Nu lär Birgittas planteringar sätta fart så det är fint när ni kommer hem.

Eva

Arne
2010-06-12, 08:50
Alltfort väldigt varmt. Vi fick fly från vår balkong redan vid åttatiden i morse när termometern klev över 30 grader! Kvickt in i studion att dra igång AC-n på 20 grader. Vi lyssnar nu på Ring så spelar vi via SR-s streamade utsändning på webben.

Icke ett moln på himlen.. Solen strålar obarmhärtigt. Kollade just nyss och nu är det 33 grader på balkongen.

I morgon förmiddag går vår färd vidare. Vi taga då elvabussen till Chania via Vrissis. La Casas takstudio väntar på oss vid ankomsten. Ska bli kul att ånyo få träffa pensionatsägaren George.

Vad vi ska göra i Chania, ja det är ännu ett oskrivet kort, men nog blir det ett par turer till Saluhallen, en dagsutflykt till Kolimbari samt hoppas vi kunna sammanträffa med Kickie och Kostas.

Vi skickade ju ner ett par kilo nyskördade rabarber till Kickie just innan vi avreste från Umeå.

Som tidigare sagts, det är ej många turister här i C.F, men i går eftermiddag träffade vi faktiskt en svensk dam i ålder runt de sextio.

Ja, så blir det turen ner till Oves Hörna att klyva ett krus vitt så snart vi lyssnat färdigt på Ring så spelar vi.

På torsdag blir det kustbussen till Rethymno där vännen Git ska fixa härbärge åt oss för trenne nätter innan vi reser hem från Heraklion söndagen den 20 Juni.

Livet leka alltfort

Arne och Birgitta

lars
2010-06-12, 09:25
Fortsatt god tur och njut av värmen, i Svedala är det icke så "hitt"
lars
Kriti stin kardia mou

Arne
2010-06-13, 08:26
Ja, värmen alltfort ihärdig. Vi ska nu idag taga elvabussen från Chora Sfakion via Vrissis till Chania. Det är en väldigt vacker tur upp längs serpentinen och i de vilda bergsdalarna ner till låglandet vid Vrissis.

Vi har förbokat La Casa i Chania och takstudion därstädes för fyra nätter.
George ska ha gömt en nyckel på underfundigt ställe. Han vill väl icke fara in till pensionatet på en söndag vid lunchtid.

Vad vi ska företaga oss i Chania det är ännu ett oskrivet kort. Vi planerar dock att ta en dagstur med bussen ut till Kolymbari. Trivsamt ställe faktiskt. Ja, saluhallen ska naturligtvis besökas ett antal gånger liksom Marias Taverna för att kunna koppla upp oss mot nätet och skicka snabbrapporter.

Om gudarna vill kanske vi också kan sammanträffa med Kickie och Kostas.

Vi när också en tanke på att ta bussen ut till Stavros där vi aldrig varit tidigare, men vi får väl se vad tiden räcker till.

Nu strax ner till Oves Hörna att klyva ett avskedskrus i väntan på bussen.

Vi gjorde klart med betalningen här på hotellet. 200€ för fem nätter inkl AC fann vi vara bra pris. Ägaren förärade oss därtill en bjudflaska Raki, men den tar vi med att med varm hand överlämna till Kickie i Chania. Eljest får den gå i vasken...

Lite bilder från gårdagen lägges strax in under CF12juni i bildgalleriet

Arne och Birgitta

Maria/Micke
2010-06-13, 09:16
Vi önskar er fortsatt trevlig resa. Roligt att läsa om era äventyr igen. Har saknat det. Vår egen resa närmar sig, 12/7 avresa från Kastrup till Aten och sedan ut i ö-världen.bye_bye

Arne
2010-06-13, 15:28
Resan med bussen från C.F och hit till Chania tog1,5 timme och bjöd på vidunderliga vyer. Vi fick även skåda fyra stora rovfåglar uppe i en ravin.

Busskostnaden var 6,9€ pp enkal resa.

Direkt från bussterminalen städslade vi en taxi som för fem Euro körde oss direkt till La Casa i Old Town. Theotokopolou Street heter gatan.

Vår oro över var vi skulle finna nyckeln till takstudion kom genast på skam enär George var på plats och hälsade oss varmt välkommen.
Nu har George fått lite bättra fart på sitt wlan så att det i alla fall fungerar på tavernan mitt över gatan, utedelen, där vi nu sitter och hamrar.

Men, värmen är lika hård här som på sydsidan av ön. 30 grader at moment.

Livet leka

Arne och Birgitta

nickelena
2010-06-13, 19:52
Så trevligt att läsa om er resa! Vi rekommenderar varmt en tur till Colombo snack bar som ligger på Isodion 17-19 I Old Harbour, Chania.
Ett mycket trevligt ställe, vars ägare vi hade många och långa samtal med. Lysrör i taket och bara grekgubbar som gäster.
Vår son fick följa med ägaren på moppetur för att investera gurka (vi hade beställt tzatsiki men den var slut). När vi var där sista dan fick sonen dessutom en CD med Sirtaki. Vilken lycka!!!
Den mat vi åt där var både vällagad och god!
Hälsar Lena m Nicke o Arne

Arne
2010-06-14, 10:08
La Casa, Chania 14 Juni.

Vi sitta ånyo takaltanen utanför vår fina studio. När vi var här i April, då fick vi vackert vänta in solens ankomst till altanen innan vi kunde gå ut.
Det var då vid sjutiden på morgonen just runt tio grader och blåste snålt.
Nu är situationen den omvända. I morse var det vid sjutiden behagliga 20 grader på altanen.

Nu vid niotiden fick vi flytta bord och stolar in till väggens skugga. Så det kan bli. Det ser ut att även fortsatt bli mycket varmt. Solen redan stark och vinden väldigt svag. Termometern visar nu dryga 27 grader.

Vi åt middag på Semiramis taverna, och Birgitta mumsade på sin goda och mycket efterlängtade tomatsoppa.

Idag har vi planerat att ta en tur ut till Kolymbari. Vi ska naturligtvis mellanlanda vid Marias taverna för ett krus. Tavernan ligger precis halvvägs mellan La Casa och bussterminalen.

Stackars George på La Casa. Nu har han drabbats av de nya bistra tiderna för turistnäringens idkare i Grekland. Från och med den 1 Juli i år ska han begåvas med en loggbok.

I denna ska alla pensionatets gäster nogsamt noteras med namn, passnummer samt tidpunkt för ankomst och avresa. För hotell med mer än tio rum gäller datoriserat uppkopplat kassaregister. Höga böter drabbar dem som icke följer de nya reglerna.

Georges wlan visade sig denna morgon icke vara på allra bästa humör. Någon access kunde ej erhållas trots idoga försök. Nu sitta vi på Marias taverna att skicka denna snabbdagbok. Strax vidare till bussterminalen och färden ut till Kolymbari. Dryga 28 grader nu. Turligt nog finnes svalka och markiser här hos Maria


Arne och Birgitta

Arne
2010-06-14, 14:05
Resan från Chania till Kolymbari tog cirka 45 minuter och kostade 3€ pp enkel resa. Vacker tur längs kusten, ja, undantagandes sträckan Kato Stalos-Platanias där full cirkus rådde och alltid råder i turistsäsong.

Här i Kolymbari är det lugnet som gäller. Icke många turister, om alls några. Tavernorna glest befolkade och stranden likaså. Nu vid lunchtid har det tacknämligt nog dykt upp lite disiga moln, och det sätta vi särskilt värde på. En svag sjöbris giva också viss svalka. Havet kav lugnt.

Vi tar nu halvfyrabussen tillbaka till Chania och La Casa att i AC-ns svalka bjudas siesta ett par timmar innan kvällens middag.

Arne och Birgitta

Aase
2010-06-14, 14:57
Hejsan Arne och Birgitta
Vi träffades ju i Chania i påskas. Hoppas ni har en underbar vistelse på Kreta. Vi fick ju bara en vecka sist och skulle ha velat stanna längre.
Om ni går till den finländska tavernan på samma gata som La Casa hälsa gärna till värdparet från Lasse och Åse.

Det är så roligt att följa era rapporter. Det gör livet lite lättare för oss andra.

Hälsningar Lasse och Åse

Arne
2010-06-15, 10:15
La Casa Chania tisdag 15 Juni.

Lite svalare denna morgon. Endast 27 grader nu 09.30 på förmiddagen.
Idag blir det saluhallen, denna rent skulpturala byggnad med dryga etthundra år på nacken som ska besökas.

När vi skulle fara hem från Kolymbari i går eftermiddag fick vi skåda ytterligare ett exempel på miserabel djurhållning i Grekland. En hästkrake stod tjudrad i rep mitt ute i en hage, utan tillstymmelse till skugga. Ej heller ett ämbar vatten att skymta. Men så grymt ,att tvingas stå där i hettan. Vi noterade att det i hagens bortre del fanns stora träd där skugga kunde erhållas.

Arne närde en tanke på att intervenera och att med universalkniven kapa av repet hästen var tjudrad med så djuret kunde ta sig in i trädens skugga. Hustru Birgitta inlade dock veto emot detta förfaringssätt enär hästen i stället skulle kunna tänkas ta sig ut på stora vägen och där bli påkörd.

Bussen var tjugo minuter sen, men vi bidade tiden i skuggan invid busshållplatsen. Väl i Chania fick det bli en taxi direkt från bussterminalen till La Casa eftersom värmen pendlade runt de trettio.
Kvickt på med AC-n att sedan siesta vila. Det finnes all anledning för presumtiva kretaresenärer att förvissa sig om Ac på rummet….

Middagen intogs på Semiramis. Innan middagen träffade vi tvenne uppsalabor vi tidigare mött på Kalimerafesten i Uppsala för ett antal år sedan. Åke och Christina heter de. De hade boende nästgårds La Casa och skulle nu fara vidare till Souga.

Nyss erhöll vi sms från vännerna C och G i Rethymno. De hade ordnat boende åt oss på Hotel Nakli i gamla stan för de tre nätter vi ska bo där innan hemresan från Heraklion på söndag vid lunchtid.

Vi blevo därtill tillsammans med C o G inviterade till trivsam middag hos nyligen nerflyttade Yvonne (Yanna på forumet) på torsdag kväll. Ser verkligen fram emot att få träffa vännerna.

Lite bilder från gårdagen lägges in i bildgalleriet under ”14Juni 2”

Men ack! De skyar vi hoppades skulle giva lite mildare temperatur, de försvann under nattens sena timmar.
När vi lämnade La Casa 10.30 då var det 29 grader på altanen. Här på marias taverna dånar dock de stora fläktarna och ger i alla fall rent illusoriskt känslan av svalka.

Vi har bringat hälsningarna till värdparet på den finska tavernan nästgårds La Casa. De hälsade tillbaka.
Strax nu saluhallens svalka efter att vi har tömt vårt krus vitt här hos maria.



Arne och Birgitta

Arne
2010-06-16, 10:06
La Casa onsdag 16 Juni.

Saluhallsbesöket i går som alltid givande. Vi trivs att sitta lokal och iakttaga alla flanörerna och att skåda slaktaren i full verksamhet med kniv och huggare.

Vi inhandlade en flaska exklusiv olivolja att hembringa som gåva till grannfrun som skött vattning av våra blommor under grekvistelsen.

På hemvägen stannade vi till vid den lilla trivsamma tavernan just bakom kyrkan strax innan venetianska hamnen. En vänlig kypare såg till att hämta tvenne jättelika elektriska fläktar att anbringa invid vårt bord. Fläktarna gav oss god svalka. Det var vid tillfället dryga trettio grader…

Så kvickt hem till studion att sova siesta med full fart på Ac-n.

Vid sjutiden så dags att spatsera vägen ner till Semiramis för middag och bouzoukimusik. Tidig hemgång vid niotiden för sval altansittning på takstudion i sällskap med varsitt glas kyld Pina Colada.

Nu ska vi så strax ta stegen ner till Marias Taverna att skicka denna rapport och klyva ett krus vitt, innan vi tar kustbussen ut till Ag Marina att leta upp Kickie, (kikh på forumet). Efter det får det bli poolen vid Okeanis att plaska i vattnet.

Bilder från gårdagen lägges strax ut i galleriet under ”15juniS”

Arne och Birgitta

Arne
2010-06-17, 10:37
La Casa torsdag 17 Juni.

Idag avfärd till Rethymno med 12.30-bussen.

George förvarnade redan i går afton att det skulle bli ännu varmare under torsdagen, och det blev det. Redan vid halvsjutiden i morse noterade Arne att det var 29 grader på studioaltanen. Nästan vindstilla också.

Vi tog i går som planerat kustbussen ut till Ag Marina vid lunchtid. 1,5€ pp. Nu var bussen emellertid av äldre modell, och klimatanläggningen hade sett bättre dagar. Alltså stekhet bussresa. Något svettiga klev vi av vid hållplatsen just utanför Okeanos förträffliga poolrestaurang.

Genast ner att finna oss ett bord i skuggan. Detta är en mycket välskött poolanläggning där man bara har ett femtiotal meter ner till den långgrunda stranden. Nu är det lite dyrare att intaga förfriskningar här, men det får man ta eftersom det ju kostar en hel del att hålla anläggningen i trim. Tvenne små Amstel betingade pris av 4€ stycket.

Termometern i skuggan invid toaletten utvisade hela 34 grader vid tvåtiden. Det fick alltså bli ett antal svalkande dopp i poolen denna eftermiddag.

Vid halvfyratiden lämnade vi anläggningen för att söka upp Kickie i hennes butik nästgårds bensinstationen i Ag Marina. Vi misslyckades kapitalt. In och ut i butkerna bortom macken, men icke en skymt av Kickie. Efter en halvtimmes hirrande gav vi upp och tog bussen hem igen.

Lite om det här med hotellägarnas krav på depositionsavgift nu. Vännen George här på La Casa fick i förrgår besök av två par. De var intresserade av varsin studio för tre nätters boende. George lät dock meddela att han visserligen hade tvenne studios tomma, men att de tyvärr var förbokade av två tyska par som skulle ankomma vid sjutiden på kvällen.

När vi vid niotiden i förrgår kväll kom hem till La Casa satt George där trött och väntade på tyskarna som alltså aldrig dök upp. Där missade han två uthyrningar helt i onödan. Sett mot bakgrund av detta kan man faktiskt förstå att hotellägarna mer och mer går över till att kräva någon form av deposition vid förbokning.

I går afton intog vi så årets sista middag på Semiramis. God beläggning på denna taverna. Arne noterade att en celebritet anlänt till tavernan, nämligen staden Köpenhamns omstridde borgmästare Ritt Bjerregaard, tillika ordförande i det främlingsfientliga Fremskrittspartiet. Birgitta tveksam till om det verkligen var Ritt. Arne var dock beredd att sätta vital kroppsdel i pant på att det verkligen var Ritt.

Inför detta offer kallnade Birgitta och medgav att det kanske ändå kunde vara Ritt…

Arne och Birgitta

Arne
2010-06-17, 13:18
Nu är det om möjligt ännu varmare ute. Långfärdsbussen hit hade dock behagligt tempererat klimat, och det tackar vi särskilt för. 6€ pp kostade färden som tog lite dryga timmen.

Vännen Git mötte upp vid bussterminalen och sedan kvickt en taxi hit till vårt lilla hotell. Vi sitta nu att pusta ut under AC-n och pimpla kylskåpskallt vatten direkt från kylen.

I afton 19.00 hämtas vi för promenaden till Yanna och middagen där.

Bilderna från Poolrestaurangen och borgmästaren ligga nu inne i galleriet under "16 Juni"

Enligt termometern är det just nu 38 grader i skuggan här i Rethymno!

Arne och Birgitta

Monica P
2010-06-17, 13:32
Hos oss också. Nästan vindstilla.

Mette
2010-06-17, 16:31
nämligen staden Köpenhamns omstridde borgmästare Ritt Bjerregaard, tillika ordförande i det främlingsfientliga Fremskrittspartiet.

No, no, no, no.... Ritt er forhændværende borgmester i København og hun er socialdemokrat. Rollen som ordförande i det främlingsfientliga Fremskrittspartiet har hun ikke haft - endnu Ang_elx

Marianne
2010-06-17, 17:56
Kollade bilden ni har lagt ut på kvinnan som ni tror är Ritt Bjerregaard. Svårt att avgöra, tycker jag. Har aldrig sett henne i den vinkeln, så jag är osäker (men den strama frisyren får onekligen en att tänka på Ritt). Men det stämmer som Mette också skriver, att Ritt är före detta (forhenværende) borgmästare i Köpenhamn. Nuvarande borgmästare i Köpenhamn heter Frank Jensen, och han är socialdemokrat, liksom Ritt.

Ledaren för Dansk Folkeparti heter som bekant Pia Kjærsgaard.

Tack för alla era rapporter, Birgitta och Arne, hoppas ni njuter de sista dagarna i den här omgången och kanske t o m ser fram till härliga dagar som väntar er på skäret.bye_bye

Arne
2010-06-18, 08:30
Äntligen lite svalare idag på morgonen. Det tackar vi för.
Gårdagskvällen kom att bliva mycket trivsam, ehuru lite sen hemkomst för kvällströtte Arne.

Vännen Git anlände vid sjutiden till vår studio att oss ledsaga till Yvonnes bostad där middag skulle bjudas. Yvonnes (Yanna) hus var litet men mycket trivsamt. Beläget i Old Town. De tre våningsplanen ställa dock stora logistiska krav på såväl innehavarinnan som gästerna. De två smala och förvisso branta trapporna var svåra men hanterbara.

När solen lämnat balkongen tvenne trappor upp var det så dags att intaga middagen. Yvonne hade ordnat väldigt goda förrätter med dolmades, vansinnigt god Tzatsiki, gudomligt god fetaost, greksallad med mera.

De goda spetten med kyckling och kött skulle grillas på den nyinhandlade och monterade elgrillen ute på balkongen. Nu vägrade emellertid grillen envetet att starta, våra idoga försök till trots. Efter flera fruktlösa försök fick så Gits handgripliga och brutala hantering grillen att starta.

Vi som samlats till middagen var förutom värdinnan Yvonne, Calle och Git samt Gits väninna Helena och så Arne och Birgitta. Det är alltid trivsamt att umgås över en bit mat i goda vänners lag.

I afton är vi hembjudna till Calle och Git på deras eminenta takaltan för middag. Vi ser fram emot denna träff.

Vad vi ska ägna dagen till, det vet vi icke, men vi när funderingar på att ta lokalbussen ut till någon mera okänd by att sitta taverna och lyssna till vågskvalpet. Dagstemperaturen får avgöra framöver.

Arne och Birgitta

Kalimera
2010-06-18, 08:46
Äntligen lite svalare idag på morgonen. Det tackar vi för.Här är det fortfarande hett som tusan. Som väl är har det börjat blåsa så vi får lite svalka.

anoula
2010-06-18, 09:53
Här är det fortfarande hett som tusan.
Samma här. Jag tror jag varmar ihjäl.

Monica P
2010-06-18, 10:03
Ja, vilket bra nytt ord! Varmar! Det är inte ofta nordbor har tillfälle att varma i hemländerna! Själv har jag frusit i Sverige så det räcker för en livstid, så jag varmar med stort nöje.

anoula
2010-06-18, 14:05
Ja, vilket bra nytt ord! Varmar!

Eller hur! Jag uppfann det som fyraåring och använder det fortfarande vid speciella tillfällen.
Här på Rhodos har det varit 38 grader den här veckan, idag kanske det bara är 35... Puh!

Arne
2010-06-18, 14:51
Faktiskt lite mildare temperatur idag. I alla fall här i Rethymno. Men, svalt är det icke, den svalkan får vi vänta på tills vi landar hemma i Umeå söndag kväll vid sextiden.

I morgon har vi bestämt oss för en båttur från Rethymno till Panormo, en liten fiskeby österut. Turbåten betinga pris av 20€ pp och resan tar sådär tre timmar med ett timmeslångt stopp i fiskebyn. Kan bli en vederkvickande tur förutsatt att sjöbrisen oss svalka giva.

Nu i afton ska vi så sammanträffa med vännerna för att en fin middag intaga hos C och G strax intill vårt boende.. Hoppas takaltanen har svalka att bjuda framåt sjutiden .

Alltfort trivas vi något så rent förträffligt på denna i hast påkomna kretaresa. En veritabel fullträff enligt vårt förmenande, den varma temperaturen till trots.

Arne och Birgitta

Arne
2010-06-19, 09:06
Morgonen kom med svalka. Det förefaller som om värmeböljan nu är på tillbakagång, och det noterar vi tacksamt.
Gårdagskvällen ägnade vi åt den goda middagen i lika goda vänners lag uppe på C och G-s fina takaltan. När solen gick ner då kom en sval kvällsbris som en gåva från gudarna.

Nu strax en tur till venetianska hamnen att klyva ett krus vitt i väntan på båtresan vi ska iväg på vid ettiden. Färden går till Panormo med ett timmeslångt uppehåll därstädes innan hemfärden. Hela kalaset betingar pris på 20€ pp allt inkluderat.

Vad vi ska göra i afton, det har vi ännu ej bestämt, men sista kvällen i övärlden brukar vi gå på finare lokal att intaga middag.

Söndag förmiddag blir det kustbussen till Heraklion och sedan att slaska taxi ut till flygplatsen. Flyger med SAS till Umeå via Stockholm med avresa Heraklion 13.15. Beräknad hemkomst vid sextiden lokal tid.

Hustru Birgitta var inne i den fina hantverkarbutiken mitt emot Stellas fik att handla i går eftermiddag. Inköpen landade på för situationen blygsamma 27 Euro.

Stellas fik är i särklass trivsamt eftersom AC alltid är påkopplad därstädes.
Prisnivån är också väldigt bra för att vara i Old Town.

Bilder från gårdagen finner den intresserade i bildgalleriet under " 18Juni"

Arne och Birgitta

Alala
2010-06-19, 09:27
Tack igen för alla fina rapporter och bilder. Trevlig hemresa! :)

Yanna
2010-06-20, 00:37
De goda spetten med kyckling och kött skulle grillas på den nyinhandlade och monterade elgrillen ute på balkongen. Nu vägrade emellertid grillen envetet att starta, våra idoga försök till trots. Efter flera fruktlösa försök fick så Gits handgripliga och brutala hantering grillen att starta.

Vi som samlats till middagen var förutom värdinnan Yvonne, Calle och Git samt Gits väninna Helena och så Arne och Birgitta. Det är alltid trivsamt att umgås över en bit mat i goda vänners lag.

Arne och Birgitta

Tack för senast Arne och Birgitta! Det var jättekul att träffa er och visst hade vi ett par trevliga kvällar tillsammans?

Vilken tur att Git fick igång grillen, för jag är inte mycket att ha när det gäller tekniska saker! flabb_flab

Önskar er en trevlig resa hem och att ni får fint grillväder på skäret! Annars får ni ta en ny tripp till Grekland! Ang_elx

Yanna

Arne
2010-06-20, 06:27
Rethymno Söndag morgon 20 Juni.

Nu är ränslarna packade inför hemfärden. Det känns behagligt att få flyga hem på bra tider. Att lyfta från Heraklion vid lunchtid och komma hem till Umeå framåt sextiden på kvällen, det känns bekvämt och bra.

Gårdagens båtfärd till Panormo var en fullträff. Förvisso var det lite grov sjö med gungande farkost, men enär vi ej har anlag förr sjösjuka gav det oss ingen harm. Längs utresan stannade vi till vid en jättegrotta där hela turbåten fick plats. Vi passerade även en märklig naturlig stenbrygga.

Panormo var en liten mysig by vi gärna återvänder till.
Vi passade på att klyva ett krus och en omelett på strandtaverna med skön sjöbrissvalka.


Vi kom hem vid fyratiden, lagom för ett par timmars skön siesta innan det var dags för kvällens avslutande måltid. Vi styrde stegen till Taverna Akli, ett mycket bra matställe just bredvid Stellas hak , inne på en vacker gård med prunkande blomster och bra betjäning.

Nu ska vi vid strax efter åtta ta den korta promenaden ner till taxistationen vid hamnen för en kort resa till bussterminalen i Rethymno. Bussen till Heraklion avgår 08.45 och färden tar en och en halv timme.

Bilder från gårdagens resa hittar den nyfikne i bildgalleriet under ”Final20Juni”

Därmed stänger vi butiken för denna gång och återkommer i samband med höstresan 18 Sept – 16 Oktober. Vi tackar för oss och alla som orkat läsa vår snabbdagbok.

Arne och Birgitta

Eva L
2010-06-20, 08:11
Välkommen hem. Här har det regnat hela helgen så den torra jorden har fått sitt. Nu får det gärna sluta vilket det kanske gör idag. Ser en flik av blå himmel från mitt sovrumsfönster.

Eva

C@nny
2010-06-23, 08:15
Tack för en mycket trevlig resedagbok!
Det har varit mycket trevligt att följa era olika förehavanden på grekisk mark bye_bye.
Hälsar
C@nny

dromprinsen
2010-06-30, 14:52
Tack, för ännu en trevlig reseberättelse. Vi var på Kreta mellan 29/5-19/6. Lämnade Paleochora den 4/6 och slutade vår tripp i Chania/Old Town mellan den 15-19/6. Vi bodde på torget där kyrkan låg.
Trist att vi inte fick träffa er i natura.
Vår biltripp började från Chania Airport till Paleochora, Agia Galini, Mirtos,
Agios Nikolaos och slutade resan i Chania Old Town.
Kan med facit i hand konstatera att sydkusten slår nordkusten med hästlängder. Ha en fortsatt skön sommar!

Arne
2010-06-30, 15:12
Ja, sydkusten är en av många missad pärla. Vi trivs väldigt bra längs hela sydkusten. Av era resedatum att döma var vi därstädes ungefärligen samtidiigt.

Det hade varit trevligt att få träffas och utbyta erfarenheter samt klyva ett krus tillsammans.

Arne och Hustrun