handdator

Visa fullständig version : I ert kylskåp och skafferi....


Riitta
2010-04-25, 17:09
Har ni som jag några Grekiska matvaror alltid till hands och vad isåfall:rolleyes:
Jag brukar alltid ha Kalamataoliver, olivolja, fetaost, vit-och rödlök till hands:p Annat handlas efter behov:)
Och ouzo har jag ju också förstås:D

Riittabye_bye

nilam
2010-04-25, 17:21
Hos mig finns i stort sett alltid :Oliver, Fetaost, halloumi, vinbladsdolmar på burk, Grekisk yoghurt, honung, olivolja och grekisk balsamvinäger med honung. Och Ouzo förstås ;)

Malin

Hellen
2010-04-25, 17:38
Hos mig finns i stort sett alltid :Oliver, Fetaost, halloumi, vinbladsdolmar på burk, Grekisk yoghurt, honung, olivolja och grekisk balsamvinäger med honung. Och Ouzo förstås ;)


Lika dant här, men inga dolmar eller grekisk balsamvinäger.
Rödlök och vitlök har jag också- men det räknar inte jag som grekiskt :D
// Helén

Kikh
2010-04-25, 17:57
Ni är för söta tjejer! Förrutom Ouzo och, till sambons förtret, dolmadakia är finns det nog inte mycket "grekiskt" i min kyl. Fast å andra sindan är allt inhandlat i Grekland och räknas som basvaror:D

Olivolja? Alltid, eftersom familjen gör egen. Honung - inköps när den är som bäst. Balsamvinäger - skulle aldrig sambon räkna som Grekiskt... Fetaost - när vi fyndat ett större parti. Halloumi? Kan inte minnas att vi haft ens ett gram. Oliver - ja, när det är dags att koka Soupies brukar vi köpa krossade :o

För oss som bor här är det grekiskt att ha Brisoles i frysen, minst 5 kg vin på köksbänken och massor med fräscha grönsaker i kylen - om vi får oväntade gäster. Sen får man aldrig vara utan kyld Raki och tilltugg typ mandel, russin och torkade ärtor (som här hos oss har väääldigt kort hållbarhet...)
Tzatziki görs inte ofta hemma hos de familjer vi umgås med och jag har aldrig sett en oliv på matbordet (undantaget i Soupies då). Visst är det festligt vad vi räknar som grekiskt i våra respektive världar.

//Kikh

lolis
2010-04-25, 18:02
Hej på er.
Oljan står framme på bordet och detta i kylskåpet. ;)
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=72&pictureid=3378

Kikh
2010-04-25, 18:05
Hej på er.
Oljan står framme på bordet och detta i kylskåpet. ;)
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=72&pictureid=3378


Alfa! Min favoritöl!!! klapp_klap

anoula
2010-04-25, 18:16
Hos mig finns det alltid olivolja som kånkats hem i petflaskor från Grekland, timjanhonung, oliver och bergste. Jag skulle gärna ha svärfars ekologiska vin hemma lite oftare, men det brukar ha en strykande åtgång dessvärre :D. När Herr Grek är hemma i Sverige fylls det på med manouri, feta och svärmors xortopita.

När vi bor i Grekland är kylen i princip tom med undantag av några flaskor lokalt vitt vin och färsk frukt. Vi käkar all vår mat på restaurangen :).

Marielou
2010-04-25, 18:17
:)Nu blev jag sugen på Dolmadakia!

Hos mig köpes alltid Kalamataoliver och läggs sedan in i olivolja med vitlök, enligt min grekiska svägerskas recept. Spanokotiripita brukar jag göra ett par gånger i månaden och förvara i kylen ett par dagar, det är så jätte gott och tar slut innan man hinner blinka.
För att inte glömma Ouzon_B-anana
Hälsar Marielouise

Ankan
2010-04-25, 18:23
Just nu har jag fetaost,Halloumi,oliver,gigantes,dolmar,havssalt och olivolja.
Och så ouzo förstås!flabb_flab
Anki

Riitta
2010-04-25, 18:25
Ouzo verkar vara det vanligaste man har:rolleyes::D

Riittabye_bye

Eva L
2010-04-25, 19:30
Grekisk honung, får och getost, salt, olika gröna kryddor, oliver och olivolja finns alltid hos mig. En del har jag släpat med hem och annat är inhandlat här i Sverige men importerat från Grekland.

Eva

Enigma
2010-04-25, 19:43
Grekisk honung, grekiskt vin, ouzo, olivolja, kryddor från Grekland brukar jag ha året runt men feta eller halloumi köper jag färska vid behov.

Enigma

Riitta
2010-04-25, 19:43
Glömde mina kryddor från Kalymnos, timjan och oregano, samt lagerblad från Karpathos:)

Riittabye_bye

sjöborren
2010-04-25, 21:26
Igår kväll hade vi flera grekiska delikatesser hemma.
Idag endast några flaskor med Olivolja - ouzo - tsiporo, en burk timjanhonung.
Retsina, en bit féta och oliver finns alltid hemma ... ifall man får oväntat besök ;) :D

Hellen
2010-04-25, 22:40
Hej på er.
Oljan står framme på bordet och detta i kylskåpet. ;)
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=72&pictureid=3378

Så här brukar vårt kylskåp i Grekland också se ut, men vad mycket vatten du har i ditt!:D

Masse
2010-04-25, 23:47
Hos oss saknas sällan ouzo, retsina, feta, olivolja och svarta oliver. Oliverna dock av varierande ursprung, och retsinan har vi inte riktigt alltid på vintern.

Ha, ha...... den här tråden väcker dock ett litet minne hos mig, som har att göra med att ha grekiska matvaror hemma.

För en del år sedan besökte vi Rethymnon och blev förtjusta i en olivolja som vi åt där. Gissa om övriga resenärer i planet hem tittade lite konstigt på oss när vi, bland alla övrigas släpande på vin o sprit från taxfree (vilket vi förvisso också brukar nyttja), kommer kånkande i planet med en stor plåtdunk med olivolja!!!!!
flabb_flab "Tänk vilka tokstollar som smugglar olivolja!" flabb_flab

Dylika tilltag har ju numera blivit svårare med rådande vätske-restriktioner i säkerhetskontrollen. Svårt att få det att passera som handsprit är det ju också.

:) Mats

Pnyx
2010-04-26, 01:22
Till frukost äter jag oftast tomater med ett stycke av Dodonis gravt beroendeframkallande feta. Ibland med oliver, ibland utan. Självklart är oliverna också grekiska. Smöret har jag kastat ut, olivolja funkar till det mesta. Den ska vara av det kärvare slaget, inget inställsamt italienskt blask. Några burkar med vinbladsdolmar finns också på lut. Där är det bara Onassis som duger att äta. När andan faller på gör jag egna dolmar av de konserverade blad jag har i kylen. Yoghurt finns också på lut till tzatziki och för dessert med honung och valnötter. Ouzo, som jag är verkligt svag för, smakar inte alls lika bra här hemma som i Grekland. Särskilt inte den som finns på systemet.

Alala
2010-05-12, 15:04
Jag bara måste få vara med och svara på det här! Jag förstår att det här med grekisk mat är något annat för oss turister än för t.ex Kikh som bor på Kreta. Men jag gör vad jag kan för att stöda Grekland under denna ekonomiska kris. Fastän när det är frågan om jordbruksprodukter får de väl EU-stöd till det också. :rolleyes: Jag köper aldrig annat än grekisk olivolja, grekisk youghurt betyder i Finland den svenska "grekiska" yoghurten som säljs i plastbyttor. I lite bättre butiker kan man dock hitta grekiska "Total". Oliver, jo, bara grekiska köper jag. Fetaost, har just hittat min grekiska favorit! :)
Och Ouzo har vi ganska ofta hemma, finns bara ett märke att köpa här "Tsantali", ganska dåligt sortiment av grekiska viner också, men köper "Rapsani" ibland. Retsina köper jag sällan. Och Metaxa dricker jag bara i Grekland. bye_bye

litentuva
2010-05-12, 18:21
Rakí, kalamataoliver, fetaost, färska örter (fast mest i köksfönstret) såsom oregano, basilika, persilja och timjan är ett måste. Sen kan man improvisera hejvilt:) Zuccini och aubergine är också råvaror som ofta finns hemma! Lammdelar med ben är alltid närvarande i frysen, eller färsk lammstek när det är bra pris! Mitt kryddskåp klarar sig icke utan hela kanelstänger, kryddpeppar och havssalt!
Mums, tur att köttet på grillen strax är klart:D

Riitta
2010-05-12, 18:31
Jag tror att det har sakta men säkert blivit mer och mer Grekiskt hos dom som åker ofta till Grekland:)klapp_klap

Riittabye_bye

Eva L
2010-05-12, 21:22
Jag tror att det har sakta men säkert blivit mer och mer Grekiskt hos dom som åker ofta till Grekland:)klapp_klap

Riittabye_bye

Då faller jag nog utanför ramen. På 70-talet släpade jag med allt, på 80-talet allt som inte kunde undvaras, på 90-talet godbitarna och på 2000-talet finns det mesta att köpa här hemma med några få undantag.

Eva

Millie
2010-05-12, 21:47
Olivolja från Georgiopoulis som jag är snål med. Raki i petflaska som vi fick på tavernan i Mirtos, snål vet jag inte men den varar läääänge:p!
Annars är det väl det vanliga oliver, feta och rödlök men det har inhandlats här hemma förståss!:)
/Kerstin

Riitta
2010-05-12, 22:20
Jag tänte inte att det måste vara inhanlad i Grekland:rolleyes: Som du säger Eva, så kan man ju få tag på det mesta här i Sverige:) Fast mina kryddor handlar jag på Kalymnos:) Om drygt 2 veckor blir det inhandling från min kryddtant därklapp_klap

Riittabye_bye

Eva L
2010-05-13, 08:38
Kryddorna, honungen och de handgjorda olivtvålarna köper jag också i Grekland.

Eva

kari
2010-05-13, 12:37
på 2000-talet finns det mesta att köpa här hemma med några få undantag.Eva

Norge er et U-land ifht Sverige når det gjelder tilgang på greske varer, i alle fall her jeg bor, dessverre!

200 gr pakker Mevgal Feta kan jeg få, men prisen er den dobbelte av den jeg betaler i Hellas, så d e t blir når det er slutt på den vi kjøpte i Hellas :)

Hva vi har i huset av greske produkter varierer jo, akkurat nå er vi ganske velforsynt med hjembrakt :D:
Olivenolje, Kalamataolivener, Olivenpasta, Fetaost, Pølser (choriatiko:p), Soltørkede tomater, e n boks hver av Gigantes, Dolmadakia og Ansjos, et glass Feta Kafteri, oregano, salvie, kanel, salt, eddik :)

- og sist, men ikke minst, Retsina, Ouzo 12 og Metaxa. F.t ingen nød :D

Yanna
2010-05-13, 15:28
F.n. har jag bara fetaost och kryddor...och igår hade jag en liten flaska Ouzo, men det var igår det..fyller man år så..Ang_elx
Fast väldigt snart har jag enbart grekisk mat i kylskåp och skafferi! ;) :D

Yannabye_bye

Riitta
2010-05-13, 15:48
Grattis lite i efterskott:oHoppas du hade en fin födelsedag med ouzo:p:) Bra och dricka upp innan flytten. Onödigt och släpa flaskor till Grekland:rolleyes:

Riittabye_bye

Yanna
2010-05-13, 15:53
Tack Riitta!
Jag hade en trevlig födelsedag med Ouzo, drack upp hela (en liten) själv så när som på ett glas som min dotter fick! De andra körde bil....man har tur ibland! Ang_elx;):D Ouzoflaskan fick jag i present av en vän! Nä inte släpar man med sig flaskor till Kreta...är som att ta med sig bananer till Jamaica! flabb_flab

Yanna - 22 dagar från paradiset!

Moster
2010-05-13, 16:45
Vi har oliver, olivolja, fetaost, honung och havssalt. Metaxa och retsina inte att förglömma Ang_elx;)
Det finns fortfarande några olivtvålar kvar från vår Kretaresa, de bästa olivtvålar vi nånsin har ägt klapp_klap

Eva L
2010-05-13, 20:18
Förstår dig Kari att du vill fylla förråden i Grekland. Min son arbetar i Oslo och kommer hem till Sverige en vecka varje månad. Han bunkrar alltid upp en massa mat som ska med tillbaka till Oslo. Både för att allt är dyrt där och att vissa varor är svåra att få tag på.

Eva

kari
2010-05-21, 08:57
Förstår dig Kari att du vill fylla förråden i Grekland. Min son arbetar i Oslo och kommer hem till Sverige en vecka varje månad. Han bunkrar alltid upp en massa mat som ska med tillbaka till Oslo. Både för att allt är dyrt där och att vissa varor är svåra att få tag på.
Eva

Så bra for din sønn at han er hjemme såpass ofte og kan proviantere :)
- det er veldig dyrt her, og som sagt ikke samme tilbud om man vil spse "gresk".
Han tjener inn mye av reisekostnadene på det bye_bye

Eva L
2010-05-21, 09:15
Så bra for din sønn at han er hjemme såpass ofte og kan proviantere :)
- det er veldig dyrt her, og som sagt ikke samme tilbud om man vil spse "gresk".
Han tjener inn mye av reisekostnadene på det bye_bye

Företaget han arbetar åt betalar hans hemresor så det blir verkligen vinst.

Eva

Frappe
2010-05-21, 19:00
Hemmagjord Olivolja, vinäger, oliver kalamata bruna och gröna, fetaost, trachana, timjanhonung och attikihonung, tachini=sesampasta, vitabönor gigantes och små, fakes=linser, favabönor, alla möjliga kryddor men oregano plockar jag själv, berg och kamomill the, havs salt, Merenda choklad typ nutella som ungarna har på mackan...kondenserad mjölk, Nescafe till Frappen, tomatpure, passerade tomater, röd lök, aubergin och zuccini, persilje, Dessa varor finns alltid hemma som en bas....och Mythos så klart, däremot väldigt sällan Retzina och Ouzo...:)

Camilla

Riitta
2010-05-21, 20:57
Det var då inte mycket och komma med Frappe;):D
Blev bara lite avundsjuk:D

Riittabye_bye