handdator

Visa fullständig version : Nikkalouktasoppa


Zanét
2005-11-02, 12:23
Under den grekiska mat och dryck-avd nämndes Nikkalouktasoppa, blev nyfiken, googlade och hittade det här receptet.

Vanlig Nikkalouktasoppa (4 pers)

350 g nötfärs mager
4 dl vitkål
2 msk senap
2 msk tomatpuré
1 st lagerblad
1 liter vatten
2 st buljongtärningar
1 st purjolök
1 msk soja
salt och peppar
persilja

1. Snitta, skölj och strimla purjolöken och paprikan, finstrimla vitkålen.

2. Stek färsen i en teflongryta. Tillsätt senap, tomatpuré, lagerblad, paprika, kål, lök, vatten och buljongtärning och koka ca 10 minuter.

3. Smaka av med soja, salt och peppar. Klipp persilja över. Servera rågbröd till soppan.

Ni som bor uppåt landet har säkert andra varianter och förmodligen också något att berätta om varför den kallas så som den gör, tradition etc.

//Zanét bye_bye

Riitta
2005-11-02, 13:52
Denna goda soppa får vi ibland till lunch på förskolan:)

Riitta

naxoss
2005-11-02, 15:52
Denna soppan ÄLSKADE mina barn när de gick på dagis för 15 år sedan. Jag har försökt göra den men den smakar inte alls lika gott som när kockan gjorde den, säger de.

Lena

Elisabet
2005-11-02, 17:05
Ni som bor uppåt landet har säkert andra varianter och förmodligen också något att berätta om varför den kallas så som den gör, tradition etc.Det är ett vedertaget namn på färssoppa med vitkål smaksatt med senap, vanligen gjord på nötfärs, men även på älg- (som EvaL sa i lammtråden) eller renfärs.

Varför den heter så har jag ingen aning om, men allt ska ju heta nåt :D
För övrigt heter det Nikkaluokta och inget annat ;)

Zanét
2005-11-02, 17:12
För övrigt heter det Nikkaluokta och inget annat ;)
Tack för tipset :D Trodde ju i min enfald att det endast fanns en enda riktig dito bokstavskombination, d v s den grekiska -ou- :D Ang_elx :rolleyes:

//Zanét bye_bye

Elisabet
2005-11-02, 17:15
Tack för tipset :D Trodde ju i min enfald att det endast fanns en enda riktig dito bokstavskombination, d v s den grekiska -ou- :D Ang_elx :rolleyes: Stavningen är ju samisk och uttalas följdaktligen oå, inte o som den grekiska transkribtionen (visst kallas det så) gör.

Zanét
2005-11-02, 17:22
OK, då hänger jag med :D När jag googlade efter nämnda recept hamnade jag på företaget Polarica i Haparandas sajt och oj vad där är många härliga viltrecept; rapphöna, vildsvin, ren etc. MUMS säger jag bara :p

//Zanét bye_bye

Ruby
2005-11-02, 22:19
Stavningen är ju samisk och uttalas följdaktligen oå, inte o som den grekiska transkribtionen (visst kallas det så) gör.Ordet du söker är transkription med p. :)

Ruby

Elisabet
2005-11-02, 22:50
Ordet du söker är transkription med p. :)Tack polarn :) Kände att nåt var fel, därav parentesen, men kom inte på vad :)

Ruby
2005-11-02, 23:18
Tack polarn :) Kände att nåt var fel, därav parentesen, men kom inte på vad :)Ingen orsak! :) Det var ju en bra gissning i och med att det heter transkribera med b.

Ruby

Janet
2005-11-03, 07:20
Det är bra att vi har dig här Ruby, så vi får koll på vår svenska ;) Tack för det!

Riitta
2005-11-03, 14:02
I dag har vi ätit av denna goda soppa på förskolan.Ungarna åt med god aptit och sedan var det äpplepaj med vaniljsås till efterätt:p

Riitta

Inge
2005-11-03, 20:15
Det är ett vedertaget namn på färssoppa med vitkål smaksatt med senap, vanligen gjord på nötfärs, men även på älg- (som EvaL sa i lammtråden) eller renfärs.

Varför den heter så har jag ingen aning om, men allt ska ju heta nåt :D
För övrigt heter det Nikkaluokta och inget annat ;)

Nikkaluokta är porten till Kebnekaise - Sveriges mäktigaste högfjällsområde. Kan dere ikke deres eget lands geografi?

Eva L
2005-11-04, 09:10
Det är nog bara den norrländska matkulturen som är okänd för sörlänningarna. Många här föredrar säkert värme och sol framför gnistrande vita vidder och tycker att vi som äskar snön är lite underliga, därav deras okunskap om stavningen.

Eva

Inge
2005-11-04, 15:06
Under den grekiska mat och dryck-avd nämndes Nikkalouktasoppa, blev nyfiken, googlade och hittade det här receptet.

Vanlig Nikkalouktasoppa (4 pers)

350 g nötfärs mager
4 dl vitkål
2 msk senap
2 msk tomatpuré
1 st lagerblad
1 liter vatten
2 st buljongtärningar
1 st purjolök
1 msk soja
salt och peppar
persilja

1. Snitta, skölj och strimla purjolöken och paprikan, finstrimla vitkålen.

2. Stek färsen i en teflongryta. Tillsätt senap, tomatpuré, lagerblad, paprika, kål, lök, vatten och buljongtärning och koka ca 10 minuter.

3. Smaka av med soja, salt och peppar. Klipp persilja över. Servera rågbröd till soppan.

Ni som bor uppåt landet har säkert andra varianter och förmodligen också något att berätta om varför den kallas så som den gör, tradition etc.

//Zanét bye_bye

Fy Farao den soppan va go! Kunne like gjerne vært gresk.

Ruby
2005-11-05, 14:45
Det är nog bara den norrländska matkulturen som är okänd för sörlänningarna. Många här föredrar säkert värme och sol framför gnistrande vita vidder och tycker att vi som äskar snön är lite underliga, därav deras okunskap om stavningen.Jag är inte helt övertygad om att det finns ett samband mellan norrländsk matkultur, temperaturpreferens och stavningsförmåga. ;) Man kan väl älska snö även om man bor söderut? Och stava till Nikkaluokta utan att ha ätit soppan som är uppkallad efter platsen? Osv...

Ruby

Eva L
2005-11-05, 23:31
Säkerligen är det så men min tanke var bara den att den som känner till både soppan och platsen har lättare med stavningen av NIKKALUOKTA men naturligtvis vet svensklärarna mest om stavning. Kanske är det också så att vi som är födda och uppväxta i norr vet mer om vårt landskap och skåningarna om sitt. Inte var det några norrlänningar som undrade vad det var för soppa heller och för mig som just då var ganska enögd föll tanken mig inte in att någon skulle behöva söka på nätet för att förstå vilken maträtt det handlade om.

Eva

Ruby
2005-11-05, 23:41
... men naturligtvis vet svensklärarna mest om stavning. Det tror jag knappast, inte ens när det gäller stavning av vanliga svenska ord. Och när det gäller stavning av samiska ortnamn är det väl snarare experter på samiska som vet mest.

Ruby

Eva L
2005-11-05, 23:44
Herregud Nikkaluokta kan väl varje normal norrländsk unge stava till inte behövs det några samiska experter för det. Soppan lär väl alla känna till också eftersom den serveras i alla dagiskök och säkert även i skolbespisningarna.

Eva

Ruby
2005-11-05, 23:48
Herregud Nikkaluokta kan väl varje normal norrländsk unge stava till inte behövs det några samiska experter för det. Det sa jag i och för sig inte heller, jag sa bara att det är experter i samiska som vet mest om samisk stavning.

Ruby

Zanét
2005-11-05, 23:59
Det här blev ju en riktig soppa Ang_elx och jag som bara ville veta HUR soppan blev uppkallad efter Nikkaluokta, d v s någon liten historia, lite kuriosa... :rolleyes:

//Zanét bye_bye

Inge
2005-11-06, 00:07
Det här blev ju en riktig soppa Ang_elx och jag som bara ville veta HUR soppan blev uppkallad efter Nikkaluokta, d v s någon liten historia, lite kuriosa... :rolleyes:

//Zanét bye_bye

Dess flere kokker dess mere........osv

Eva L
2005-11-06, 08:29
Oavsett vilket är det en mycket god soppa som passar perfekt att laga till på hösten när vtkålen är fin och billig. Jag tror att Ella Nilsson som utvecklat många norrländska maträtter har gjort en bra variant på den. Ska försöka hitta receptet. Diskussionen är väl också ett bevis på att det är ett avlångt land vi lever i.

Eva

Eva L
2005-11-06, 08:47
För alla köttälskare finns det många tips och bra recept på www.svenskkottinformation.se

September månads köttkock som arbetar här i Umeå har lamm som sin särskilda specialité så den som har vägarna förbi staden kan ju passa på att slinka in på hans nya arbetsplats.

Eva