handdator

Visa fullständig version : Påskdagen 4 April


Arne
2010-04-04, 11:48
Söndag 4 April, Påskdagen

Efter en långfrukost på hotellbyn tog vi så skytteln till Arlanda utrikes vid tolvtiden. Vädret strålande.
Snabb incheckning till Norwegians Chaniaflight med avgång 13.50.

Vi hade redan vid långfrukosten laddat med goda smörgåsar att medbringa som färdkost på flyget.

Landning på tidtabell Chania Airport klockan 19.00 lokal tid. Bagaget kom föredömligt snabbt, och därefter ut att klippa en taxi för färden till Chania Old Town och La Casa, där vännen George väntade oss.

Taxiföraren äskade 24€ för resan. En prishöjning med 4€ sedan i höstas. Detta motiverades med höjda bensinpriser. Kvittoskrivare i alla taxifordon skulle enligt föraren införas först den 1 januari 2011 på Kreta.

Kvickt upp till studion på takaltanen att oss installera. Äkta trivsamt kretaväder med cirka 20 grader nu på kvällskvisten. Takstudion helt suverän. Rum med kyl, AC samt jättealtan utanför.

Visserligen trenne trappor upp, men väl värt vandringen upp längs den nygjorda trappen.
George hade ställt in en helflaska bjudvin av god kvalitet samt utlovade en liter av hans hempressade olivolja när vi till La Casa återvänder den 28 April inför hemresan.

George förmälde därtill att han och alla andra hotellägarna begåvats med varsin svart loggbok, nytt för året, att nogsamt skriva in alla övernattande gäster i för eventuell kontroll av statens kontrollant.

Raskt ut till granntavernan mitt emot La Casa att spisa middag.
Samma priser som i höstas. En läcker Schnitsel till Arne samt dito läcker fiskrätt till Birgitta betingade totalpris på 17€. Tvenne halvliterskrus vitt hade samma pris som i höstas, dvs 3,5€ kruset.

På minimarket hade priset på en halvflaska Retsina ökat från 1,5 till 1,8€ motiverat med ökad skatt på alkohol. En ask Cigarretter av GR hade höjts från 1,8 till 2,3€ också motiverat med höjd skatt.

Vi avslutade kvällen med varsin Irish Coffe på den trivsamma finska tavernan nästgårds La Casa.

Nattsömnen blev det förvisso lite si och så med, enär alla grekerna skulle fira påskaftonen med våldsamt fyrverkeri samt avfyrande av dynamitgubbar. Från klockan 23.30 och fram till 03.00 var det ett herrans oväsen på gatan utanför som mer eller mindre omöjliggjorde ostörd nattsömn!

Nu sitta vi på centraltavernan hos madame ”horta” att hamra ned detta budskap. Dryga 22 grader och vindstilla. Vi trivas så rent förträffligt.
I morse var det bara 11 grader, men när solen gick upp då steg temperaturen till dryga tjugo grader. Vår takaltan är mycket förträfflig och bjuda sol från klocken 10 till sena kvällen.

Chania direkt!

Arne och Birgitta

Janérik
2010-04-04, 12:03
Härligt med en början på rapporteringen!
Här i Umeå är det klarblå himmel men vi kommer inte riktigt upp till 20 grader ännu.

Mvh Janérik

Athanasia
2010-04-04, 12:05
Låter underbart!!Ha det så bra på Kreta.Hälsningar T och P

nekjam
2010-04-04, 12:33
Jättekul att ni skriver redan. Låter helt underbart. Här i Sikeå hade vi-1,5 på morgonen. Men kan meddela att vårfåglarna har börjat anlända. Grönsiska, Bofink samt Koltrast. Ungefär samma tid som tidigare år. Tycker synd om bofinken men dom äter av fågelfröet.

Ha nu en fortsatt härlig vistelse på ön. Ser på web kamera bilderna från Rethymno att det verkar vara kanonväder, inga vågor men är osäker om jag ser rätt, att solstolarna har börjat komma ut på stranden.bye_bye

91kg
2010-04-04, 13:11
Ja det låter trevligt och man blir ärligt lite avis

Här på Väst kusten hörde jag lärkan idag;) idag fast bara 8 grader - burr:(

Ha en fin vistelse och förresten har ni aldrig varit i Therisso Arne så för guds skulle åk dit(ca 1,5mil syd om Chania)en riktig pärla med riktigt god mat.

Mvh!

Birgitta63
2010-04-04, 13:26
Så mysigt ni har det på Kreta . Känner vibbarna samt kan nästan se hur ni två sitter där och koppla av.
Må så gott !
Birgitta bye_

Lissi
2010-04-04, 17:31
JA, sämre påskfirande har man ju hört om! Fortsätt skriv!!!

Lissi - som nyss haft föräldrar och svärmor på påskmiddag.

litentuva
2010-04-04, 19:25
Med er beskrivning känns det inte helt omöjligt att vi trogna Rethymnoresenärer även prövar Chania vid tillfälle! Låter toppen och jag önskar er fortsatt trevlig resa, och ser framemot nästa uppdatering!:)

Lissi
2010-04-04, 19:33
"JA, sämre påskfirande har man ju hört om! ...nyss haft föräldrar och svärmor på påskmiddag."

Det där blev ju riktigt lustigt, om man läser det på ett visst sätt... Och det gör jag ju..."


Oj deta mail fick jag i min PM-box nyss av en annan här på Kalimera...Jisses så det blev:D
Min älskade svärmor som vi hade med på Greklandsresa för 3 år sen och som senast idag sa att det var en underbar resa när hon återigen fick se alla bilder.......Nä, varken hon eller mina föräldrar var det sämre påskfirandet;);)


Arne tyckte ju då inför resan att jag skulle få medalj som hade svärmor med så det passar ju ändå i denna tråd...

Arne, ha en underbar resa, med eller utan svärmor:D

Lissi- som fick ett riktigt gott skratt

Kikh
2010-04-04, 23:52
...På minimarket hade priset på en halvflaska Retsina ökat från 1,5 till 1,8€ motiverat med ökad skatt på alkohol. En ask Cigarretter av GR hade höjts från 1,8 till 2,3€ också motiverat med höjd skatt...Arne och Birgitta


Snälla Arne, momshöjningen har knappt hunnit träda i kraft och nyligen säsongsöppnad minimarket har bara gamla priser att tillstå.Så vida nya priset på ciggaretter inte är skrivet på paketet kan de inte begära mer och så mycket kan de inte ha sålt sen turisterna kom. Jag köper mina cigaretter runt om i stan och betalar fortfarande samma pris som i fjol.

Vi ses om några timmar!
Kikh

sjöborren
2010-04-05, 08:35
Härlig läsning så här på morgonen - annandag påsk.
Igår morse promenerade jag längs havet på Ölands södra udde i sällskap med lärkan - som sjöng så vackert. :)
Idag sitter jag i Märladalen, tittar ut på snön som faller ... och faller ..:eek:
Arne och Birgitta! Ha en fortsatt härlig resa!

Hälsningar lilla sjöborren. :D

Eva L
2010-04-05, 08:45
Ska bli spännande att läsa mer från er. Hoppas ni hinner med lite promenader i naturen så vi får läsa lite om alla vackra vårblommor och örter som blommar nu. Ni kanske kan fresta med lite foton också. Kreta har många endemiska växter och nu bör grönskan fortfarande vara ganska intensiv.

Eva

P.S Såg at ni har AC den lär ni inte behöva nu. ;)

Netwolf
2010-04-05, 10:06
Trevlig resa, Arne o Birgitta! bye_bye

Det ska bli roligt att "följa med" er på resan...

Arne
2010-04-05, 10:31
Måndag 5 April.

Alltfort fint väder, ehuru lite kalla morgnar. I morse hade vi klockan 07.00 enkom 10,3 grader, men nu vid halv elva är det dryga 22 grader och strålande sol med nästan vindstilla.

Under gårdagens eftermiddag tog vi en rekartur till Neo Chora där vi i dag vid lunchtid ska sammanträffa med Kickie (Kikh) för att överlämna de viktualier vi hemma inhandlat. En burk vaniljsocker, tvenne stora påsar kryddpeppar samt därtill fyra påsar frön av Dill och Gräslök.

I går kväll dinerade vi vid tavernan nästgårds Finska tavernan. Väldigt god mat. Vi notera dock att prisbilden stegrats en del sedan förra året.
Vårt snitt för mat o ett krus vitt har stigit från 17€ till 22€. Men det här med kvitton förmenas icke fått märkbart genomslag på Kreta.

Nu fejas det på alla hotell och tavernor. Man emotser vårens gäster. Georges nya takaltan på La Casa är rent förträfflig. Rymligt rum med dubbelsäng, kylskåp som ej bullrar samt därtill den formidabla jättealtanen utanför.

Vad mera kunna man begära?

Arne tog en förmiddagsspromenad ner till Prefekturan att uppsöka turistpolisens kontor för att efterhöra regelverket med kvittotvång.
Efter viss tidsutdräkt visades Arne in till ett högt polisbefäl med mängder av stjärnor och vinklar på axelklaffarna.

Arne framförde sitt ärende och möttes av ett gapskratt! Kommer ni hit och frågar om rättstillämpningen av en elva år gammal lagregel??
Icke avsätta vi tid och energi för att jaga turister på kvitton!! ., Vi månar om turisterna som besöker Grekland och vill att de alla skola känna sig varmt välkomna. Samma gäller skattemyndighetens tjänstemän.

Se detta med kvitton som en intern grekisk angelägenhet….

Sitta nu Marias taverna i Old Town att skicka denna rapport innan vi sammanträffar med Kickie. Nu har butikerna här längs gatan hängt ut sina alster. Dock kunna ögat ej skåda så särskilt många turister ännu.

Nu anlände ett krus vitt samt lite tilltugg i form av små gifflar och kanelkryddade äppleskivor.

Arne och Birgitta

Yanna
2010-04-05, 13:44
Måndag 5 April.
Arne tog en förmiddagsspromenad ner till Prefekturan att uppsöka turistpolisens kontor för att efterhöra regelverket med kvittotvång.
Efter viss tidsutdräkt visades Arne in till ett högt polisbefäl med mängder av stjärnor och vinklar på axelklaffarna.

Arne framförde sitt ärende och möttes av ett gapskratt! Kommer ni hit och frågar om rättstillämpningen av en elva år gammal lagregel??
Icke avsätta vi tid och energi för att jaga turister på kvitton!! ., Vi månar om turisterna som besöker Grekland och vill att de alla skola känna sig varmt välkomna. Samma gäller skattemyndighetens tjänstemän.

Se detta med kvitton som en intern grekisk angelägenhet….

Arne och Birgitta

Tack för informationen, Arne! bye_bye

Jag önskar er en trevlig fortsättning på Kretaresan!

Yanna

Riitta
2010-04-05, 13:50
Ha en fortsatt härlig vistelse på Kreta:)
Tänkte väl det, att inte vill Grekerna utsätta sina väl behövda turister för någon överdriven kvittojakt:rolleyes::)

Riittabye_bye

Yanna
2010-04-05, 14:00
Tänkte väl det, att inte vill Grekerna utsätta sina väl behövda turister för någon överdriven kvittojakt:rolleyes::)

Riittabye_bye

Precis min tanke också, Riitta!

Yannabye_bye

Gita
2010-04-05, 14:21
Spännande att få direktrapport från Chania! Nu suger det i Kreta-tarmen ordentligt... vill verkligen uppleva Kreta på våren en dag! Undras om Moutopaki har öppnat redan...

Marianne
2010-04-05, 14:49
Arne o Birgitta, det låter som att ni inte har mycket att klaga över, men bara kan njuta er härliga jättealtan helt för er själva, ljudlöst kylskåp och inga kvittojägare - det låter som att det blir en härlig månad på Kreta. Ganska lagom lite folk också, eller?
Undrar om ni doppar tårna i vattnet när ni kommer ner till Paleochora. Oj, vad det lockar!:)

CarinaN
2010-04-05, 15:13
Ser fram emot att läsa era dagliga reserapporter Arne och Birgitta!
Jag önskar er en riktigt härlig semester!

Carinabye_bye

jan c
2010-04-05, 15:28
Hej vi åkte hem m det plan ni kom ned med efter 5.5 mån på Kreta .Ett tips på en trevlig taverna i Chania vill jag gärna ge ,Doloma heter den ligger bakom g:a magasinen i hamnen Gå Daskolijanni ned o höger innan magasinen tvärt höger o hö igen efter första huset på tvärgatan 10m in ligger det .Man kan sitta både ute o inne .Maten Grek husmanskost vällagad o till bra priser .Ha en trevlig vistelse På Kreta.Hittar ni inte den fråga Adonis i affären ovanför musik affären vid Roof garden.Hälsn Jan

eija
2010-04-05, 15:34
Hej!
Om ni går förbi Finska tavernan, hälsa värden av mig och fråga om dom har flyttat till Hania från Jyväskylä och om värden heter Arto. I så fall vet jag honom och hans fru. Han känner dock inte mig vid namn men han har suttit vid samma bord på en fest.

Ha en härlig semester på Kreta _B-anana !!

Kikh
2010-04-05, 16:15
Tusen tack Arne och Birgitta för en trevlig stund i solen, för medhavda krydd och fröpåsar samt mezedes med dryck bye_bye Men Arne, en liten bit bläckfisk måste du ju prova vid något tillfälle!

Vi knödde med lediga hungriga greker i Nea Chora hamn, solen sken ihärdigt och bara en svag bris störde värmen. Gita vet att det blir kallare där än man tror ;)

Ha en fortsatt trevlig resa, vi ses nog om en månad!
//Kikh

kos44
2010-04-05, 18:36
VI önskar er en trevlig fortsättning på Kretaresan!!
mvh.ulf&annika bye_bye

Arne
2010-04-06, 09:47
Mot Paleochora. 6 April.

Efter en rask promenad upp till Marias Taverna att avleverera gårdagens snabbdagbok, styrde vi så stegen mot Nea Chora för att sammanträffa med Kickie och Kostas.
För den vetgirige så finner man Marias Taverna just mittemot där lädergatan börjar längs den smala gatan från Centrum och ned till den venetianska hamnen.

Vi hade en verkligt trevlig sittning med Kickie och Kostas på pirtavernan samt passade vi på att överlämna de viktualier vi hemmavid inhandlat. Kickie mer än nöjd.

På stranden är redan solstolarna med tillhörande parasoll etablerade. Pris för stolar o parasoll är 5€. Förvånande många solbadare för årstiden. Vi kollade ej vattentemperaturen, men eftersom så många badade kunde det ju ej vara svinkallt i vattnet.

Vi passade på att återboka La Casa, och
vännen George hälsade oss varmt välkomna tillbaka den 28-30 April inför hemresan. Vi utlovades samma excellenta takstudio som nu. Därtill skulle vi begåvas med en helflaska av Georges hempressade olivolja att hem medföra. Oljan är suveränt god och kryddig. La Casas wlan har ännu vissa problem med tillgängligheten. Kantänka George behöver fixa till några fler accesspunkter.


Vi avser taga bussen från Chania till Paleochora vid pass 12.15 och beräknar ankomma PC vid tvåtiden. Vår sedan i Oktober förra året inbokade studio lär ska vänta på oss. Markplan, morgonsol och havsutsikt. Vad mera kunna vi begära för 30€ natten?

Denna tisdagsmorgon är det stark vind, med 16 grader redan vid pass 08.30. Solen värmer dock gott.
Vi har kunnat notera stora prisskillnader för ett halvkrus vitt i Chania. Allt från 3 till 8 Euro beroende på serveringslokal.

Nu ett krus vitt på marias taverna att i solen njuta tillvaron. Temperaturen nu dryga 20 grader de lätta molnen till trots. Om en timma tar vi promenaden upp till bus.station för resan till Paleochora.

Arne och Birgitta

Arne
2010-04-07, 08:57
Skojig episod vid Chania Bus-Station. 6 April

Vi anlände till bussterminalen och inhandlade genast tvenne enkelbiljetter för färden till Paleochora. Avgångstid 12.45.

Lite färdkost inhandlades i form av tvenne hamburgare. Arne fann en stor saltströare vid bordet och fyllde en liten påse med innehållet.
Strax en servitris till vårt bord anlände och lät meddela att det ej alls var salt i ströaren utan socker!! Tablå. Madamen tog vår sockerpåse att kasta samt fyllde genast på en ny påse med salt! Vi voro räddade. Hemska tanke att vi på bussen skulle krydda våra hamburgare med socker i stället för salt….

Färden från Chania gick först längs kustvägen och vi passerade Kato Stalos, Ag Marina samt Platanias och några kustbyar till, innan det bar iväg inåt landet längs en vidunderligt vacker väg. Bred och fin därtill.
Längs vägen kunde vi skåda Kreta i all sin vårprakt. Ginstbuskarna visade sina vackra gula blommor och alla träden hade friska gröna blad.
Till och med gräset lyste vackert grönt.
Bussbiljetterna betingade pris av 6,9€ stycket. En prisvärd resa.

Väl framme i Paleochora noterade vi att det blåste något så rent okristligt och temperaturen låg på knappa 17 grader. Efter ett krus vitt på strandtavernan vandrade vi bort till vårt Hotell och tog rummet i besittning. Väldigt fräsch studio med stor fin altan och utsikt mot havet. Prisläget angenämt med 30€ natten.

Vi sjutiden ut att spisa middag. Ej många tavernor öppna. Längs huvudgatan, den som börjar vid kyrkan, hade ej en enda taverna öppnat för säsongen. Det var bara ett par cafenior och en bar som hade öppet.
Det fick i stället bli turen ner till hamnplanen för att dinera på den närbelägna pizzerian som även hade stor meny. Mycket god mat.

Onsdag 7 April. Nu väderomslag. Plus 23 grader redan klockan 08.00.
Vi fick turligt nog upp ett parasoll till balkongen. Eljest hade det blivit alltför varmt. Bara lätta skyar kunna skönjas på himlen.

Vi måste ändra vår planering för resan till Chora Sfakion. Kustfärjan går så här års bara tisdag, torsdag och lördag. Då får det bli ett extra dygn här samt färjeturen på lördag till Sfakion. Så det kan bli. Vi hade ju planerat fara vidare nu på fredag.

Arne och Birgitta

Netwolf
2010-04-07, 10:28
Vad härligt det låter. Det är inte utan att man längtar till PC. Vid vår visit (tidig juni) var vädret även då icke tillförlitligt. Halv storm ena dan och solsken o vindstilla dan efter.
Minns dock PC som en mycket gemytlig ort, där vi fann många bra och trevliga matställen.

/Netwolf

Arne
2010-04-07, 16:33
Bildgalleri plus information

Vi lunchtid idag den 7 April stegade vid ned till centrum att information inhämta. Först in till Travel Agency att boka biljetter med kustfärjan till Chora Sfakion. Nja, kom åter på lördag, man vet aldrig hur väder och vindar är då.. Kustfärjan startar från Chora Sfakion vid tiotiden och beräknas ankomma hit vid pass halv ett. Då öppnar jag biljettförsäljningen. Avresa sker 14.30 och ankomst Chora Sfakion runt fyratiden.

Så var det Samariaravinen. Vi sporde när ravinen öppnas för säsongen. Nja, normalt sett öppnar man ravinen för besökare den 1 Maj, men för grupper kan man öppna den övre delen redan runt mitten av April.

Nu har vi lagt in lite bilder från vår vistelse här på Kreta. Ni finner dem i bildgalleriet under rubriken 3-6 April.

Nu strax ut att spisa middag.
Vi besökte IN.KA alltså byns supermarket idag. En halvliter kapsylretsina betingade det facila priset av 1,3€. 50 cent billigare än i Chania. När vi till Birgitta inhandlade fyra askar cigarretter av märket LM Röd, då kostade de bara 2,5€ paketet för 25 st . Priset som är angivet på paketet är det som gäller. Att skatten höjts betydligt påverkar ej priset på de gamla askarna.

Arne och Birgitta

BOKA
2010-04-07, 16:51
Kul att följa med Er på resan med nästan dagliga rapporter. För vår del så är det ju nu bara 16 dagar kvar tills vi ska ta vår första vårresa till Grekland och Kreta. Ska bli mycket kul att se ett Grekland som är grönt och fullt med blommor.
Ser fram emot nya rapporter Arne och ha en fortsatt trevlig resa.
bye_byebye_bye

Kikh
2010-04-07, 21:56
...Ni finner dem i bildgalleriet under rubriken 3-6 April...
Arne och Birgitta

Varför kan jag inte hitta något bildgalleri :confused:

jan c
2010-04-07, 22:22
högst upp på sidan under nätverk hittar du bilder

Kikh
2010-04-07, 22:42
högst upp på sidan under nätverk hittar du bilder


Tack för det Jan, det hade jag aldrig kommit på själv :o

Arne
2010-04-08, 09:30
Torsdag 8 April.

Fantastiskt väder alltfort. Allredan vid pass 08.30 nödgades vi fälla altanparasollen upp att skyla oss för den starka solen. 25,8 grader visade termometern. Röda nosar är av ondo!

I går kväll spisade vi ånyo middag på den mycket trivsamma Pizzerian just invid hamnen. Odysseus Pizzeria, med vedeldade ugnar och suverän betjäning. Tvenne pizzor samt ett krus vitt betingade pris av 17€.
Klart godkänt.

Nu på morgonen avgick den lilla passagerarbåten mot Gavdos vid halv nio. Denna skuta trafikerar i turistsäsongen traden Paleochora- Elafonissis med tvenne dubbelturer var dag.

I går eftermiddag besökte Arne en frisör att håret klippa. Billigt pris, 10€ samt ingick ett glas Ouzo med is i avgiften. Vi gick sedan ut att till Hustru Birgitta inhandla ett par nya solglasögon för fem Euro. De gamla hade just havererat.
Så in på supermarket IN.KA vid hamnen att bunkra förnödenheter. Till Birgitta inhandlades cigarretter av märket LM med 25 cigg per paket. Priset var överraskande lågt med 2, 5€.
Vi frågade förundrat varav detta låga pris och erhöllo svaret att priset som är anbringat på paketet avgör. De nya skatterna slår igenom först när det gamla lagret är utsålt… Kantänka det ska bunkras ett förråd innan vi far till Chora Sfakion. Chaniapriset låg ju på 3,2€…

Vårt excellenta Hotell Haris fyller med råge alla krav en turist kunna ställa på service och komfort. En bra köksavdelning med kyl, spis och diskmöjligheter. Grytor och stekpanna finns även. AC ingår också samt tillgång till grannhotellets pool sommartid.

30€ natten är sällsamt prisvärt. På nedre botten har man en liten cafenion med servering av enklare maträtter samt dryckjom. Ett halvkrus retsina betinga pris av 3€. Ett ouzoglas 2€ inkl tilltugg.

Arne och Birgitta

myssa
2010-04-08, 09:35
Tack för att ni delar med er av er resa.
Sitter och tänker på hur det skulle gå om jag tog 10€ av mina kunder och bjöd på ouzo :)
Det skulle bli en mycket attraktiv salong.
Kundtillströmmningen skulle öka dramatiskt.
Njut och må så gott...
Myssa :) :)

nickelena
2010-04-08, 21:42
Så enormt trevligt att följa (med) på er resa. Otroligt mysig och givande läsning! Kan nämna att Arnes 6 årige namne också varit och klippt sig idag. I Sunne kostade det 240 kr och då ingick INTE ouzo (tack och lov, men om så vore skulle nog pappan "offra" sig och dricka upp den). Däremot lite grön och silverhårspray begåvades lilla Arne med...
Tack än en gång för jättetrevlig läsning!
Hälsar Lena, Nicke o Arne
(som anländer t Chania 20 maj)

Arne
2010-04-09, 09:42
Fredag 9 April.

Lite kylig morgon med sexton grader och småmulet ersattes emellertid vid halvtiotiden av skön sol och 22 grader.
Vid lunchtid i går hade vi förutsatt oss taga promenaden från hotellet och ut på udden till småbåtshamnen. Sagt och gjort. Den promenaden kunde vi dock gärna ha besparat oss.

Redan dryga etthundra meter från vårt hotell upphörde asfaltbeläggningen och ersattes av en väg med grovt grus. Synen som oss mötte var rysansvärd. Detta är helt uppenbart Paleochoras inofficiella soptipp. Gamla utrangerade kylskåp, rivningsvirke, trasigt glas och allsköns övrigt bråte kunde skådas på vägens sidor. En styggelse!

Efter småbåtshamnen återkom såväl asfalt som vacker natur. Nere vid västra stranden kunde vi endast skåda en enda turist som i enskilt majestät låg och pressade i medhavd solstol. En smått patetisk syn.
Icke en enda strandtaverna hade öppnat för säsongen, men däremot fejades och målades friskt överallt.

Så in till stadens centrum. Ortsbefolkningen har hill sin häpnad nu upptäckt att turistsäsongen börjat. Man målar och fejar, lägger nya stenplattor på vissa gator. Lagar parasoller och staket. Trots att man haft hela vintern till förfogande startar all arbete först nu. Märkligt.

Så vidare till hamnfiket att klyva ett krus vitt i solen innan besöket på IN.KA supermarket att inhandla för turisterna livsnödvändiga varor i form av kapsylretsina och ett helkrus Baileys Irish Cream. Billig Baileys, kostade bara 11€.

Just när Arne handlat färdigt och höll på att betala kom Hustru Birgitta med några grönsaker hon funnit. Ärtskideliknande saker.
Arne missade då att plocka till sig den 10-eurossedel han fått tillbaka.
När vi hunnit ett femtiotal meter på hemväg, då kom tösen från IN.KA springande med den glömda sedeln. Snygg grekisk ärlighet.

Vid halv fyra kom kustfärjan från Chora Sfakion in till hamnpiren för att lämpa av passagerare. Strax därefter återvände färjan mot C.F. Vi hyser en from förhoppning att färjan ska kunna föra oss vidare till Chora Sfakion lördag eftermiddag. På travel agency har man i alla fall angett att så ska vara fallet.

Kvällssittningen på vår altan var trivsam. Baileys smakade rent förträffligt i stearinljusets sken.

Arne och Birgitta

Kalimera
2010-04-09, 13:34
Tack Arne och Birgitta! Det är en fröjd att följa er på resan! klapp_klap

Arne
2010-04-09, 16:21
Ja, nu ska vi strax ut att spisa middag. Vårt wlan har idag varit på varierande humör, men omsider har det oss lyckats att få in bilderna från gårdagens vandring.
Dels bilden på den öde västra stranden, dels bilden på Haris Hotel där vi bor.
Därtill grannhotellets pool. Haris har ett avtal med grannhotellet just ovanför. Alla gästerna på Haris får fritt nyttja poolen med solstolar.

Bilderna återfinnes i bildgalleriet under "8 April"

Vid lunchtid idag hade vi dryga 27 grander och hård sol. Röda ben och nosar börjar nu antaga pepparkaksfärg. Nu strax före halvsex har vi 21 grader och svaga skyar över det Libyska havet.

Arne och Birgitta

yeasou
2010-04-09, 19:54
Det låter helt förfärligt trevlig när du skriver Arne. Tänk om man hade fått vara där ni är:o
Veckan över påsken på Santorini passerade så fort att vi knappt kan komma ihåg den. Jag håller på att sortera lite bilder till ett mini resebrev, kommer vad det lider.
Ha det fint nu i den ankommande sommarvärmen.
Hälsa Birgitta

Hälsningar från koltrastsången i Ängelholm
Yeasou_B-anana

Arne
2010-04-10, 08:44
Lördag 10 April

Mot Chora Sfakion.
I går eftermiddag tog vi turen upp till Travel Agency att inhandla biljetter till kustfärjan Samaria för turen till Chora Sfakion med avgång 15.30.
Biljetterna kostade 15,5€ pp.
Vi sporde samtidigt efter mer info om samariaravinen. Madame visste meddela att ravinen mera troligt skulle kunna öppnas framåt den 25 April
för allmänhetens vandring.

Vi tog därtill upp frågan om myggen på Kreta. Vi har ju redan noterat att det hittills varit helt myggfritt på vår resa. Madame förklarade att den regnfattiga och torra vinterperioden fördärvat myggens reproduktion detta år och att det säkerligen skulle bli tämligen myggfritt i sommar.

Strax ska vi gå ner till Hotellägaren att betala för vår vistelse. Fyra nätter a 30€. Förhoppningsvis får vi disponera denna eminenta studio fram till klockan 14 idag så vi kan ta en kortsiesta innan färjan avgår.

Nere på byn pågår gatuarbeten för fullt. Uppenbarligen ska merparten av sidogränderna från hamnstråket och upp till huvudgatan beläggas med vackra stenplattor i rosa färg. Cementblandarna har trumlat oupphörligt sedan vi till byn anlände.

Idag är det än så länge viss molnighet över havet, och temperaturen ligger runt 18 grader nu. Vindar och vågor ser i nuläget icke ut att vålla oss harm med eftermiddagens färjetur. Men, peppar, peppar…

Just nu sitter vi att lyssna på ”Ring så spelar vi” via den streamade utsändningen från SR på laptopen. De lokala nyheterna från Radio Västerbotten vållade oss stor munterhet enär man från länsstyrelsen lät proklamera snöskoterförbud på vissa leder i fjällvärlden. Dock undantogs lokalbefolkningens turer avseende behovsfiske. Västerbotten förefaller oss väldigt fjärran just nu.

När vi till Chora Sfakion anländer väntar oss vår förbokade studio på Stavris Hotel i hamnområdet. Förbokningspris 37€ natten.

Nu lättar skyarna och den sköna solen tittar ånyo fram. Temperaturen stiger direkt till 23 grader.

Arne och Birgitta

nekjam
2010-04-10, 09:45
Tack för en trevlig läsning! Tänk att vi har lyssnat på samma program "Ring så spelar vi" trots det långa avståndet. Tekniken är förunderlig. Var kan man läsa om er planerade färd? Skulle vara roligt att följa er på kartan. Och när beräknas ni anlända till Rethymno?
Ha nu en fortsatt skön semester.

Majkenbye_bye

Marco
2010-04-10, 10:27
Ser fram emot kommande rapporter samt bilder från härliga Chora Sfakion. Har varit underbar läsning hittills och man bara längtar till åka ner snart. Ha en fortsatt trevlig resa!

/Marco

Arne
2010-04-10, 10:28
Ja, nu har vi varit ute en vecka, och den fortsatta planeringen är följande;
Vi far i eftermiddag till Chora Sfakion samt stannar där på Stavris Hotel minst en vecka, kanske tio dagar.

Vi har därtill tankar på att ta oss till Plakias beläget längs sydkusten. Vi ska kolla kommunikationerna framöver.
Vi har även planerat att stanna till i Rethymno några dagar innan vi den 28 April far tillbaka till Chania och La casa för tre nätter därstädes innan hemfärden den 1 Maj.

Arne och Birgitta

nettanhallberg
2010-04-10, 11:34
Måste säga att det är såå ödmjukt av er att bjuda oss på ER resa!! Jätteroligt att få läsa om era strapatser...TACK!! klapp_klap
På torsdag, den 15:e, åker jag och min mamma till Kreta, Platanias, för första gången. Ska bli skönt att fly vardagen en stund och förhoppningsvis få lite sol och värme. Blir lite orolig när jag läser 10-dygnsprognosen...verkar bli en del regniga dagar framöver. Men prognosen stämmer ju inte alltid...får hoppas på det!!
Ha en fortsatt trevlig resa!!

Mvh Nettan bye_bye

Kikh
2010-04-10, 11:53
... Blir lite orolig när jag läser 10-dygnsprognosen...verkar bli en del regniga dagar framöver. Men prognosen stämmer ju inte alltid...får hoppas på det!! Mvh Nettan bye_bye

Nettan, min "storfiskare" kollar sin väderprognos nu och den säger regn runt Heraklion imorgon. Chaniakusten får växlande molnighet och 18-23 grader de närmaste dagarna. Jag återkommer om det blir någon förändring.

Naturmetoden säger molnigt, grått, svagbris, väder för tunn kofta och flipflops:D

//Kikh

nettanhallberg
2010-04-10, 13:13
TACK Kikh... :)
Om det är halvdant väder nu, så kanske det hinner stabilisera sig tills på torsdag!? Inte så troligt, men hoppas kan man ju alltid!
Vi får nog en trevlig semester ändå, oavsett hur vädret blir, men vi längtar ju såklart efter sol och lite värme. Här hemma på gräsmattan ligger fortfarande ett täck av snö...blä!! :eek:
Som sagt, det är vår första resa till Kreta! Tips på vad vi kan sysselsätta oss med, om solen lyser med sin frånvaro, mottages gärna!!
Kan man ta en dagstur till Santorini från Kreta?

Kram Nettan bye_bye

91kg
2010-04-10, 18:11
Ja, nu har vi varit ute en vecka, och den fortsatta planeringen är följande;
Vi far i eftermiddag till Chora Sfakion samt stannar där på Stavris Hotel minst en vecka, kanske tio dagar.

Vi har därtill tankar på att ta oss till Plakias beläget längs sydkusten. Vi ska kolla kommunikationerna framöver.
Vi har även planerat att stanna till i Rethymno några dagar innan vi den 28 April far tillbaka till Chania och La casa för tre nätter därstädes innan hemfärden den 1 Maj.

Arne och Birgitta

Hej och tack ännu en gång för att man får resa med :)

Jo nu då du skrev ang 1v-10 dgr och att ni skulle mot Plakia så vill jag flagga för Agios Pavlos som ligger i krokarna och är ett mysigt litet ställe som jag tror ni skulle gilla?

Det ligger i en liten vik som kanske inte kan mäta sig riktigt med Loutro som ni gillar men ett bra alternativ med lite av samma känsla - varför inte lägga 2-3dgr där;)

Mvh!

Arne
2010-04-10, 18:11
Lördag kväll, Chora Sfakion

De hårda vindarna till trots kunde vi ändå komma oss iväg från Paleochora till C.F. Icke voro vi många ombord. Förutom besättningen på sju man, skepparen oräknad, var vi enkom fem turister. Tvenne engelsmän, Arne och Birgitta samt en kuf i cykelbyxor, mera troligt en fransman.

På bildäck fanns endast en träbur med något dussin värphöns i, samt två femtioliters fat med vit slamfärg. Det var det hela. Sett ur krass ekonomisk synpunkt gör kustrederiet en brakförlust på denna tur.

Vi stannade så till vid Ag Roumeli för att hämta upp tre bilar och en fransk turist. Det blev därtill även ett stopp vid lilla Loutro för på-resp avstigande Vi ankom till Chora Sfakion halv sju, dryga timmen försenade på grund av det hårda vädret med vind och vågor.

Så fram till Hotel Stavris att checka in på den väntande studion vi förbokade i November. 37€ natten allt inkluderat. Fin studio med en jättebalkong i morgonsolläge.

Strax nu ut att spisa middag. Vi ska ta en tur och se vilka som har öppnat för säsongen.

Arne och Birgitta

Birgitta63
2010-04-10, 20:27
Trevligt följa med er på resans gång samt titta på så färska bilder .
Varmt och skönt när solen visar sig .Men vinden känns forfarande så vintrig men snön slipper vi .

Har ni vågat doppar er då ?
Önskar fortsatt mysig resa till Arne och Birgitta .
Birgitta

inkfish
2010-04-10, 23:49
Härligt med era rapporter och inte minst bilder:)

Vyn upp mot berget från La Casa i Chania hade jag inte sett förut. Klart mäktigt!

Ser fram emot fler rapporter från Chora Sfakionbye_bye

Arne
2010-04-11, 10:08
Sfakia söndag 11 April.

I går afton tog vi promenaden ned till närmsta öppna taverna att spisa middag. Tavernan hade ej många gäster. Förutom vi två var det en äldre brittisk gentleman. Maten dock utmärkt samt prisvänlig.

Kvickt tillbaka hem till Stavris Hotel att åter intaga vår förnämligs studio nr 16. Efter en stunds kylig balkongsittning dags att sova.

Söndag morgon. Vinden nu avtagit högst väsentligt och solen kommit åter. Växlande molnighet och 25 grader på balkongen redan klockan 09.00. Balkongen samt vår studio är verkligen stor. Minst 15 kvm håller balkongen.

Vi har fin utsikt. Till höger hamnområdet och det Libyska havet, åt andra hållet de vackra höga bergen.

Nu är det emellertid mycket tunnsått med turister i Sfakia. För att smälta in i gänget borde vi ha heltäckande robusta kläder av fjällrävenstuk, grova kängor samt spatserkäpp i trä. På ryggen ska man ha en genial ryggsäck där det sticker upp ett par kavata vattenflaskor ur särskilda nätfickor.
Vår look avviker dessvärre på alla avsnitt från den gängse, men oss stör det icke.

Lite bilder lägges strax in i galleriet under rubriken Söndag 11.

Strax ska vi så ta en tur bort till Oves Hörna att klyva ett krus under basttakets svalka.

Arne och Birgitta

kari
2010-04-11, 10:36
Takk for ferske og herlige stemningsrapporter, Arne og Birgitta :D
- dere får virkelig fram lengselsen hos meg!!! ... og s n a r t _B-anana
-når jeg l e s e r i tråden deres ønsker jeg jo at det var til K r e t a
vi skulle :)
- m e n , jeg er sikker på at det blir herlig å få komme til Tinos om 11 dager og :D

Nå skal jeg kikke på bildene deres fra turen - hittil - det kommer sikkert flere slik jeg kjenner dere:)

Ha en fortsatt deilig ferie bye_bye

Lissi
2010-04-11, 11:41
-når jeg l e s e r i tråden deres ønsker jeg jo at det var til K r e t a
vi skulle :)
- m e n , jeg er sikker på at det blir herlig å få komme til Tinos om 11 dager og :D



..vänta Du bara Kari, vilka problem Du sen kommer att få med längtan till Tinos som en konkurrent till Peloponessos och Kreta vid alla val av resmål framöver:D

TACK Arne och Birgitta för att vi får resa med er!

Lissi - som hade kontakt med Nikoleta igår....varmt och soligt på Tinos:cool:

yannis
2010-04-11, 14:30
Marco!

Chora Sfakia är precis som vanligt. Men lite mindre turister än när vi träffades här. Den nya hamnen är nu färdigbyggd och det är en lång sträcka att gå in till byn. Oves hörna (Delfini) har öppnat men många tavernor har fortfarande stängt.

Här kan man sitta hela dagen och bara titta på där hav möter berg. Helt underbart!

Vi njuter av vår tillvaro!

Birgitta och Arne.

kari
2010-04-11, 15:28
..vänta Du bara Kari, vilka problem Du sen kommer att få med längtan till Tinos som en konkurrent till Peloponessos och Kreta vid alla val av resmål framöver:D

TACK Arne och Birgitta för att vi får resa med er!

Lissi - som hade kontakt med Nikoleta igår....varmt och soligt på Tinos:cool:

- jeg er helt sikker på at Tinos blir veldig bra, Lissi :D

Og, Birgitta og Arne, nå har jeg sett de fine bildene :)
- for meg var det ekstra koselig å se igjen Haris studios,
der bodde vi i april 2007 :D

Er det ikke et annet sted i P dere har brukt å bo?

Athanasia
2010-04-11, 17:11
Hm..luffsandes med vattenflaska...Så ser jag ut på Östermalm varje dag(jobbar inom hemtjänst),,Härlig läsning A o B!:)

Marco
2010-04-11, 19:33
Marco!

Chora Sfakia är precis som vanligt. Men lite mindre turister än när vi träffades här. Den nya hamnen är nu färdigbyggd och det är en lång sträcka att gå in till byn. Oves hörna (Delfini) har öppnat men många tavernor har fortfarande stängt.

Här kan man sitta hela dagen och bara titta på där hav möter berg. Helt underbart!

Vi njuter av vår tillvaro!

Birgitta och Arne.

Misstänkte att det var Delfini som är Oves hörna. Som ni säger så kan man sitta hur länge som helst och njuta av bergen och havet, det råder ett njutningsfullt lugn i byn. Fortsätt och ha det skönt i Chora Sfakion och boendet hos Stavris. Hoppas själv på att åka dit slutet på maj.

Kalispera!

/Marco

Mette
2010-04-11, 19:51
Tak for herlig beretning - ser frem til mere bye_bye

mamasaurus
2010-04-11, 20:14
Ja det är så att man har längtat efter eran resdagbok Arne och Birgitta! Ett rent nöja att läsa och fy sån Kretalängtan man får :)

Här håller snön att sakta men säkert smälta bort, så det finns hopp om våren ;)
Hälsningar till er från mörkaste Västerbotten :p

Mamasaurus

Arne
2010-04-12, 09:07
Chora Sfakia Måndag 12 April.

Varmt, soligt och icke ett moln att skymta så här på morgonen. Allredan 27 grader på vår fina balkong. Vi skola strax rymma ut till Oves Hörna att oss svalka finna.

Vi besökte Ove i går eftermiddag och välkomnades genast. Ove är ägaren och han har en rondör vilken leder tankarna till att god mat serveras på hans taverna.

Ove går alltid klädd i svart. Byxor, skor, skjorta, allt är svart, mera troligt är kundernas betalning för förtäring av samma färg..

På kvällen testade vi närmaste tavernan, den just där branta trappan från Stavris mynnar ut på strandstråket. Väldigt god och prisvärd mat. Stället kunna verkligen rekommenderas.

Väl komna hem till Stavris Hotel slogo vi oss i samspråk med hotellets manager för att med honom efterhöra möjligheterna till resa och boende på Frangokastello alternativt Plakias.

Till Frangokastello var det inga problem. Ägarens broder drev hotell därstädes, och avsåg öppna panget innan lördag. Fri transport skulle gå att ordna.

När det så gällde Plakias var det mera problematiskt. Taxi kunde beställas, men då fick vi räkna med ett pris på i runda slängar 50€.

Det gick även att via buss trassla sig till Plakias, men då var det att taga omvägen via Rethymno. Ej så lockande. Vi har emellertid veckan på oss att fundera.

Nu kom ett lite olägligt strömavbrott på hela byn. Det verkar bli långvarigt. Så snart servern kommer igång skickas denna rapport.
På hotellet brassas nu frukost med mera via ett gasolkök placerat ute på gården. Grekland är och förblir just Grekland.

Men nu! 10.02. Elektriciteten kom just åter, och det tackar vi för.

Arne och Birgitta

Kalimera
2010-04-12, 10:01
Till Frangokastello var det inga problem. Ägarens broder drev hotell därstädes, och avsåg öppna panget innan lördag. Fri transport skulle gå att ordna.Hoppas att ni kommer dit! Akta er för spökena bara. :)

sjöborren
2010-04-12, 10:18
27 grader låter härligt! :cool: Har just kommit hem från ett soligt -18-20 gradigt - Dublin, där man bytt ut vinterns jackor, kängor mot T-skirt och flip-flop. :D
Kan meddela, att i Mälardalen är det just nu grått, cirka 3-4 grader varmt.

Ha en fortsatt trevlig resa! Hälsningar! Lilla sjöborren. bye_bye

Arne
2010-04-12, 15:40
Måndag eftermiddag 12 April.

Framme vid Oves Hörna beordrade vi ett krus vitt samt svalka, och detta erhölles omgående. Hela tavernan har trätak och kunna omedelbar svalka erbjuda.
Det Libyska havet var oerhört vackert med grönskimrande vatten och inslag av blått och silver.
Vid pass kvart i elva avgick kustfärjan Samaria. Icke många passagerare ombord.

Krigsmonumentet just invid Oves Hörna har ännu ej klargjorts inför turisternas ankomst. Inga flaggor hissade och flaggstänger som ännu ej slipats och målats. Ove lät berätta att monumentet ska vara klart till första Maj. Monumentet symboliserar evakueringen av de allierades trupper på Kreta efter tyskarnas invasion i mitten av maj 1941.

Den 28 – 30 Maj evakuerades trupperna från Kretas sydkust till Malta och Egypten med trupptransportfartyg. Det handlade om dryga etthundra tusen soldater.

Ett skotskt gardesregemente hade fått i uppgift att uppehålla de tyska trupperna uppe i bergspassen ovanför Chora Sfakion så att evakueringen kunde genomföras under ordnade former. Man gjorde detta med bravur, men för regementet innebar detta att alla som överlevde de bittra striderna blev tillfångatagna och internerade resten av kriget.

Innan siestavilan tog vi en promenad förbi Stavris och fram till Three Brothers taverna och Hotel. Där rådde en febril aktivitet. Stället var stängt, men ett antal hantverkare voro sysselsatta med renoveringsarbeten. Stranden nedanför var helt öde, och inga solstolar kunde skymtas.

Väl åter på altanen hade en behaglig skugga infunnit sig, och temperaturen var nu behagliga 25 grader i balkongens skugga. det urgamla tamariskträdet framför balkongen prunkar i frisk grönska.

Dagens bilder är nu inlagda i bildgalleriet under 12 April.

Arne och Birgitta

Enigma
2010-04-12, 16:04
Chora Sfakia Måndag 12 April.

Väl komna hem till Stavris Hotel slogo vi oss i samspråk med hotellets manager för att med honom efterhöra möjligheterna till resa och boende på Frangokastello alternativt Plakias.

Till Frangokastello var det inga problem. Ägarens broder drev hotell därstädes, och avsåg öppna panget innan lördag. Fri transport skulle gå att ordna.


Arne och Birgitta



Akta er för tavernan som ligger mittemot Frangokastello slottet. Undvik den om ni inte vill bli lurade. En lunch eller middag kostar där ca 100 euro.

Ha en fin vistelse på Kreta.

Hälsningar
Enigma

Ingegerd_Lasse
2010-04-12, 16:48
Hej från ett soligt Lycksele. Hörde er hälsning på lokalradion i morse, ni vet hur ni ska göra oss avundsjuka! Men hur som helst, njut av värmer, åt oss också.
Ingegerd & Lasse

Arne
2010-04-13, 08:31
Sfakia tisdag 13 April

Allredan dryga 25 grader på vår eminenta balkong och strålande sol. Något moln kunna ännu ej skönjas. I går kväll avgick kustfärjan Samaria till ön Gavdos med förnödenheter. Denna lilla gudsförgätna ö belägen cirka 17 distansminuter från Sfakia. Ön lär ska bebos av ett fyrtiotal fasta innevånare. Platsen som Gud glömde…

Färjan kom nu på morgonen tillbaka hit. Uppenbarligen har man övernattat på Gavdos.

Under gårdagskvällen inhämtade vi ny information om Frangokastello. Det framkom att läget för tidigt besök kunde vara illa valt. Vi har ju därtill fått god info om dyr taverna här i snabbdagboken.

Nu på morgonen har vi bestämt oss för att saka bort Frangokastello ur resplanen. Vi ska i stället nu på fredag ta oss till Plakias.

Tvenne resalternativ finnes. Endera elvabussen Sfakia- Rethymno och bussbyte till Plakias. Total färdtid dryga tre timmar.
Ett annat alternativ vi idag ska kolla av, är att förhandla med taxin här i Sfakia om en lågprisresa direkt till Plakias via den slingriga kustvägen. Listpriset är 55€ men det kanske är prutbart. Får vi resan för 35 så tar vi det priset. Bussbiljetterna via Rethymno ligger runt 25€ för två.

Nu vill vi ha lite tips på boende i Plakias. Eftersom vi aldrig besökt byn emottager vi tacksamt förslag till bra boende. På grund av Birgittas onda knä och fötter skall boendet vara centralt och inga större höjdskillnader.

Strax med raska steg mot Oves Hörna.

Arne och Birgitta

Netwolf
2010-04-13, 13:02
Hörde er hälsning på lokalradion i morse,

Va, är de på radion? Kan man månne avlyssna det på webben? När sändes det? var det på P4 Västerbotten?

/NW

Arne
2010-04-13, 13:49
Nja, så här förhöll det sig. I går morse satt vi balkong som vanligt här på Stavris Hotel att lyssna på lokalradions direktsändning på webben. Vi fick höra att redaktionen hade våldsamma problem med telefonförbindelserna in och ut till stationen. Det kallpratades i högan sky för att få tiden att gå i avvaktan på att telefonerna skulle komma igång igen.

För att hjälpa reportrarna på traven med kallpratet drog vi genast iväg ett email till radiostationen. Vi berättade om att vi var på Kretas sydkust, vid Chora Sfakion, och att det var varmt, soligt och skönt. En målande beskrivning över vår balkongutsikt över Libyska havets blå böljor avslutade det hela.

Naturligtvis nappade redaktören genast och läste upp vårt meddelande i sin helhet.
Så var det.

Arne och Birgitta

dromprinsen
2010-04-13, 17:00
Hej, tack för trevliga reseskildringar!

prova denna länk www.medousa-plakias.com (http://www.medousa-plakias.com/)

Här bodde jag och frugan 2008. vill minnas att vi betalade €25
då. ligger perfekt mitt i Plakias. nära till alt och ett mycket bra boende.

Rasmus
2010-04-13, 17:20
Va, är de på radion? Kan man månne avlyssna det på webben? När sändes det? var det på P4 Västerbotten?
/NW

Jomenvisst kan man i efterhand lyssna på hälsningen. Sveriges bästa radio levererar allt, upp till trettio dagar i efterskott. Länken du söker finns här:
http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=65
Lyssna och njut!
:D

Tom
2010-04-13, 17:39
Jomenvisst kan man i efterhand lyssna på hälsningen. Sveriges bästa radio levererar allt, upp till trettio dagar i efterskott. Länken du söker finns här:
http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=65
Lyssna och njut!
:D


Välj 08.00-08.30 Måndag . Gå in 9min 20 sek i programmet . Där ligger hälsningen. bye_bye
/ Tom

Athanasia
2010-04-13, 21:09
Plakias är fint,,men vi gillade Agia Gallini mer,,mer backar iofs..men vårt tips..Ha det fortsatt bra på Er resa.Hälsningar P o T

Arne
2010-04-14, 08:54
Sfakia Onsdag 14 April.

Innan middagssittningen i går afton togo vi oss en tur upp till Oves Hörna att sörpla varsin isad Ouzo a 1,5€ stycket. Vi slog oss i samspråk med en av ställets två inhyrda kypare. Killarna är i 20-25 årsåldern och prydligt klädda.

Vår kypare visade sig vara bördig från Rumänien där han under vintermånaderna lever och verkar. Tiden 1 April till sista Oktober jobbar han som kypare i Grekland. Hos Ove har han arbetat de senaste två somrarna.

Villkoren äro emellertid hårda. Lönen ligger på 800€ per månad, men då ingår fritt vivre. (Mat och logi) Dricks tillkommer. Den andra kyparen kommer från Egypten och har samma villkor. I högsäsong tillkommer ytterligare en kypare, bördig från Ungern.

Efter ouzon spatserade vi ner till strandstråkets supermarket att förhandla med taxidrivern om resan till Plakias nu på fredag.

Förhandlingsläget var emellertid hårt. Vi fick fjolårets pris på 50€, men enär vi skrev in oss i taxiloggen så kunde vi eventuellt påräkna lägre pris därest några andra turister skulle åt samma håll under fredagen. Besked skulle lämnas under torsdagskvällen.

Vi närde under gårdagskvällens balkongsittning, med Sheridans som sällskap, tanken på att idag ta en dagstur till Loutro, 15 minuters färd från C.F, men det sakade vi bort snabbt denna morgon eftersom det är så varmt och därtill vindstilla idag. Redan vid åttatiden hade vi 25,8 grader på vår balkong.

Vi har nu botaniserat i alla goda tips angående boende vid Plakias vi erhållit via inbox och resedagbok, och jobbar vidare med dessa. Uppenbarligen ligga spannet för utmärkt studio mellan 25 och 35€ natten.

Lite gårdagsbilder finner den vetgirige i bildgalleriet under 14 April.
På Hotel Stavris har man en stor kollektiv balkong med kvällssol och vackra blomster. Bord och stolar dock ännu ej utställda.

Vi har nu strax halvtid, och detta sig återspegla i vårt förråd av frukostpålägg. En räkosttub slut, en halv kaviartub finnes samt ännu oöppnade, en tub räkost och en dito kaviartub.

Tändsticks- respektive piptobaksförrådet ligger på budgetplan.

Arne och Birgitta

lenapg
2010-04-14, 10:08
Sfakia Onsdag 14 April.
Innan middagssittningen i går afton togo vi oss en tur upp till Oves Hörna att sörpla varsin isad Ouzo a 1,5€ stycket.

Hej! Och tack för underbara rapporter från Kreta Vi ska besöka både Paleochora och Sfakia i sommar. Vi bodde några dagar i Safkia förra året och bodde då på Stavris, rum 16! Dessutom njöt vi av den utsökta maten på Oves Hörna, bl.a paj gjord på lamm och ost. De har egen lammproduktion och slaktar allt efter behov. "Ove" är gift med en kvinna från gamnmal öststat, minns ej vilken, otroligt mån om gästerna. Vi ser fram emot att återigen få njuta av deras goda mat i sommar! klapp_klap
Ha det bra på er fortsatta resa!:)
Önskar Lena PG och Nisse

Eva L
2010-04-14, 10:35
Tack för era trevliga och interssanta rapporter. Visst är det märkligt att personalen som du beskriver bara kommer från andra länder när Grekland har så hög egen inhemsk arbetslöshet. Är det kanske för att de som komer från andra länder inte kan ställa några krav på rimliga arbetstider, vitt arbete och vettig lön. När min dotter jobbade på Kreta vet jag att hon vid någt tillfälle berättade att hon som svenska och grekisktalande fick högre lön än sina arbetskamrater som kom från andra länder på Balkan.

Eva

Arne
2010-04-14, 15:04
Onsdag eftermiddag 14 April.

Den sedvanliga promenaden ut till Oves Hörna avlöstes av hemgång vid ettiden. Vi stannade till vid vår favorittaverna att byta några ord med vår taxidriver, tivolicharmören, som ska ta oss till Plakias nu på fredag.

Charmören förefaller vara involverad i vår favorittaverna, vars namn vi icke vet, enär bokstäverna är på grekiska. Men, tager man de 23 trappstegen ned från Stavris hotel, då hamnar man rätt . Kvällstid, och om man väljer att sitta inne, då uppkommer den äkta grektavernakänslan.

I taket blålila lysrör parade med nakna väggar endast täckta av ett antal inramade fotografier visande Kreta från en svunnen tid.

En TV står på dag och natt visandes ändlösa politikerdebatter avbrutna endast av nyhetsprogram samt väderpresentation av lättklädd dam, vars åtbörder genast leder tanken till ett ”Scandal-Beautie etablissement, mera vanligt frekventerat av manliga handelsresande…

Men, maten är god, mycket god, och därtill sällsamt prisvärd. Vi riktar dock en hovsam förfrågan till alla grekvänner när det gäller fisken Birgitta beställer var kväll. Firren heter ”Bakala” Är det någon som vet vad densamma heter på svenska?

Vårt snitt för middag ligga runt 16€ inkluderat ett krus vitt. Med notan anländer en glasterrin flygfotogen ”on the house” samt tvenne goda söta kakor.
Kakorna mumsa vi i oss, men flygbränslet lämnas oftast orört. Vi har intagit alla kvällsmåltider, utom en, på denna taverna.

Vi har nu efter goda råd av Kalimeravänner både här på snabbdagboken samt i inbox, fastnat för ett bra boende på Plakias.

Vi skickade nyss en bekräftelse till Hotel Horizon. Fin och fräsch anläggning, läckra solaltaner i alla rum, wlan i hela byggnaden samt sist, men icke minst, läget. Trettio meter ner till havet, 400 meter till centrum, och inga elaka nivåskillnader eller trappor. Precis perfekt. 35€ natten finner vi klart acceptabelt.

Arne och Birgitta

Tom
2010-04-14, 16:30
Charmören förefaller vara involverad i vår favorittaverna, vars namn vi icke vet, enär bokstäverna är på grekiska. Men, tager man de 23 trappstegen ned från Stavris hotel, då hamnar man rätt . Kvällstid, och om man väljer att sitta inne, då uppkommer den äkta grektavernakänslan.

I taket blålila lysrör parade med nakna väggar endast täckta av ett antal inramade fotografier visande Kreta från en svunnen tid.

Arne och Birgitta


Tavernan rakt nedanför Stavris, översatt från Grekiska bokstäver heter "Lefka Ori", samma som berget !
Ett trevligt ställe.

Tom : som var där i höstas

inkfish
2010-04-14, 16:59
. Firren heter ”Bakala” Är det någon som vet vad densamma heter på svenska?



Det låter som bakaliaros, torsk (även såna som frekventerar den där scandal beautyn som du skriver om:cool:)

Brukar serveras panerad med vitlökssås, om jag har rätt för mig.

litentuva
2010-04-14, 17:47
Det låter som bakaliaros, torsk (även såna som frekventerar den där scandal beautyn som du skriver om:cool:)

Brukar serveras panerad med vitlökssås, om jag har rätt för mig.

Vi hade just den rätten på en av tavernorna jag jobbat på, "bakaliaros skordalia" (skordo=vitlök) heter den om jag inte minns fel, men serveras säkert på andra vis också.

Föstår inte alls vad Arne menar menar med husets fotogen, kan väl aldrig vara den ljuvliga drycken raki, i mitt tycke alldeles underbar att förtära isande kall efter en god måltid? ;)

Härligt att ta del av Kreta live, tack för det!:)

Lissi
2010-04-14, 18:53
[FONT=Arial]Charmören förefaller vara involverad i vår favorittaverna, vars namn vi icke vet, enär bokstäverna är på grekiska.
[FONT=Arial]Arne och Birgitta

..men jisses, efter alla år i Grekland, visst kan ni väl bokstäverna??;) Det får bli hemläxa till nästa resa:D

Tack för härlig dagsrapport!

Lissi

Tom
2010-04-14, 21:17
Det får bli hemläxa till nästa resa:D

Tack för härlig dagsrapport!

Lissi


Hemläxa ?

Elementärt !

Det ska dom kunna lära sig innan dom kommer hem !!!
Med tanke på att dom har minst två veckor kvar !

Bra Lissi !

/Tom

laero
2010-04-14, 21:29
Elementärt !

Det ska dom kunna lära sig innan dom kommer hem !!!
Med tanke på att dom har minst två veckor kvar !

/Tom
Lugn och fin, det är inte så lätt med de där aviga krumelurerna.;)
Efter ett par veckor i Grekland har man i regel lärt sig de flesta, men efter några månader hemma är kunskapen som bortblåst igen :)

Alala
2010-04-15, 04:22
Tack så mycket för alla dessa fina rapporter. Man bara måste kolla varje dag vad ni har skrivit. Ha en fortsatt fin och njutbar resa!bye_bye

Arne
2010-04-15, 09:09
Sfakia torsdag morgon 15 April.

Under gårdagskvällen tog vi en diskussion med lokalbefolkningen att spörja om vädret på Kreta. Alla voro rörande överens om att temperaturen nu i April ligga 4-5 grader över det normala. Varför, det visste ingen, men man gissade på globala klimatförändringar.

Vi har nu strax nått halvtid på denna vårens resa. Vi kunna konstatera att kvittohysterin helt lysa med sin frånvaro. De enda ställen där vi mera frekvent erhållit kvitton, det är i viktualieaffärerna. (Market)

I övrigt har tavernorna samma handskrivna notor som alltid. På de hotell vi bebott har ej heller synts en skymt av kvitton. Ej heller har vi fått lämna våra pass.

Så till flygfäna. Vår flaska med myggmedel ligga alltfort kvar i en sidoficka på ränseln ouppackad. Sak samma med myggmaskinen och de tillhörande tabletterna. Såvitt vi nu vet kommer det att bli en tämligen myggfri sommar på Kreta i år.

Denna dag är det alltfort vackert och varmt väder. Redan vid åttatiden kunde vi på termometern avläsa 24 grader. Icke ett moln.

Lite bilder från gårdagen lägga vi strax in i bildgalleriet under ”15 April”

Vi vill samtidigt passa på att tacka alla kalimeror för god hjälp med tolkning av grekbokstäver på taverna samt utveckling av Birgittas goda fiskrätt. Det är nog torsk, men ingen sås med smak av vitlök. Däremot en underbart god sås/sky baserat på tomat, gul lök, paprika, morotsslantar samt diverse kryddor.

Sakskälet till att vi aldrig funderat i banorna med studier i grekiska är helt enkelt vår bekvämlighet. Detta baserat på att vi ju klarar oss så utmärkt väl med engelska. Vi disponerar eljest förutom engelska även franska, tyska samt turkiska,(Arne) så det förmenas räcka och bliva över

Nu strax iväg till Oves Hörna att skåda när kustfärjan lägger ut. I går kväll avgick Samaria ånyo ut till ön Gavdos att stanna där över natten. I morse vid pass nio kom Samaria åter hit till Nya hamnen.

Nu 28 grader på balkongen. Snabbt ut att svalka finna

Arne och Birgitta

Kalimera
2010-04-15, 09:18
Nu strax iväg till Oves Hörna att skåda när kustfärjan lägger ut. Skulle gärna vara med! :o

Nu 28 grader på balkongen.Jag såg på Poseidon att det ska bli ännu varmare till helgen. Grattis. :D

Arne
2010-04-15, 14:56
Torsdag eftermiddag 15 April.

Nu hård värme. Vi kan knappast tro att det är mitten av April. Vi hade räknat med betydligt kyligare väder.

I eftermiddag ska vi gå ned till Manager på Stavris Hotel att betala för oss. Sex nätter ggr 37€ blir 222 totalt. Som vi ser det, ett mycket prisvärt boende. Vi har trivits något så rent förträffligt under vistelsen här.

Vi ska också innan vi spisar middag kolla upp vid taxistationen om det finnes medåkare i morgon till Plakias, alternativt beställa tid för hämtning vid Stavris för resan.

Efter viss tvekan ställde Oves fru upp på att fotograferas utanför tavernan. Hon är mycket trevlig, och pratar bra tyska och knackig engelska.

Hon sade sig vara från Bratislava i fd östblocket. Enligt Arne är det i forna Tjeckoslovakien, men Birgitta hade divergerande uppfattning och menade att hon kom från forna Jugoslavien. Kalimeravänner, ni må döma vem som har rätt! Arne i förväg segerviss!

Bilderna på Oves Fru samt den egyptiske kyparen finnes i bildgalleriet under ”15 april eftermiddag”

Arne och Birgitta

Annki
2010-04-15, 16:03
Hon sade sig vara från Bratislava i fd östblocket. Enligt Arne är det i forna Tjeckoslovakien, men Birgitta hade divergerande uppfattning och menade att hon kom från forna Jugoslavien. Kalimeravänner, ni må döma vem som har rätt! Arne i förväg segerviss!
Bratislava är ju Slovakiens huvudstad, så visst har du rätt Arne i att det är forna Tjeckoslovakien.
TACK för övrigt för trevliga reserapporter!

Ann-Kristin bye_bye

lenapg
2010-04-15, 17:46
Bilderna på Oves Fru samt den egyptiske kyparen finnes i bildgalleriet under ”15 april eftermiddag”



Har lagt in en bild på Ove med fru från sommaren 2009 i bildgalleriet. Ser Ove inte lite rundare ut då? flabb_flab
Lena PG och Nisse

Pnyx
2010-04-16, 02:07
Torsdag eftermiddag 15 April.


Hon sade sig vara från Bratislava i fd östblocket. Enligt Arne är det i forna Tjeckoslovakien, men Birgitta hade divergerande uppfattning och menade att hon kom från forna Jugoslavien. Kalimeravänner, ni må döma vem som har rätt! Arne i förväg segerviss!


För att slita tvisten mellan A och B har jag konsulterat NE (1990)

"Bratislava, ty. Pressburg, ungerska Pozsony, huvudstad i republiken Slovakien, i Tjeckoslovakien, nära den österrikiska gränsen..." Under perioden 1526-1918 tillhörde B. det habsburgska väldet och var 1526-1786 huvudstad i det dåvarande Ungern."

Den salomoniska lösningen är naturligtvis att ingen av er har rätt, eftersom bratislavabor under förra seklet var nationalister och ansåg sig vara slovaker, inte tjeckoslovaker. Vilket numera också syns tydligt på kartan.
Bort med segersmajlet och V-tecknet, Arne ! Hissa vit flagg !

Arne
2010-04-16, 08:36
Fredag 16 April, Chora Sfakion.

Gårdagskvällens middag blev den hittills billigaste. Notan landade på rekordlåga 12,1€ inklusive ett krus vitt. Mera troligt fick vi ”svågerpris” eftersom det var sista middagen på tavernan för oss. Kladdig kaka samt en glasterrin flygbränsle ingick.

Så in till taxistationen/market att efterhöra inför fredagens färd till Plakias.
Tivolicharmören accepterade avresa vid 11.00 och upphämtning vid Stavris Hotel. Färden till Plakias och Hotel Horizon beräknades ta cirka timmen längs kustserpentinen. Femtio Euro är priset.

Så ska vi kanske sammanfatta vistelsen här på Stavris. Det finnes i sak intet att klaga på. Daglig städning och bäddning, rent och fint överallt. Utmärkt fungerande wlan.

Ska vi hitta något negativt, ja då skulle det i så fall vara det här med lyhördhet ut mot korridoren. En enkel bräddörr helt utan isolering samt med den traditionella encentimetersglipan underst.

Nu hade vi inga bullriga och stökiga medgäster här under vår vistelse, men kantänka ett glatt gäng framåt småtimmarna skulle väcka alla upp när de komma hem glada i hatten.

Listpriset på innerdörren visade 55€ natten säsongen igenom, men när vi förra hösten bokade gav offerten vid handen att 37€ var priset även vid förbokning. Serveringen på Stavris håller även den mycket bra priser. Man serverar också enklare rätter.

För den som så önskar erbjudes frukost var morgon till humana priser.

Nu ska vi packa ränseln samt förbereda resan till Plakias.

Allredan har vi 26 grader. Det vackra molnfria vädret håller i sig. En svag havsbris oss viss svalka giva.

Arne och Birgitta

sjöborren
2010-04-16, 11:40
Det känns som även jag har 26 grader ... efter att ha dammsugit och torkat golven. :D
Någon bris kan jag dock inte känna bara en kall nordanvind. :eek:
Ha en bra resa till Plakias.

Hälsningar; lilla sjöborren.

BOKA
2010-04-16, 17:00
Hoppas att Ni inte har tagit all värmen för oss som kommer ner nästa lördag. Följer med glädje Era rapporter från Kreta och förstår att Ni så här långt har haft det mycket bra.
bye_bye

Arne
2010-04-16, 17:12
Fredag eftermiddag. Plakias 16 April.

Prick klockan elva anlände vår förbeställda taxi till Hotel Stavris.
Nu var det emellertid icke ”tivolicharmören” som förde fordonet utan hans vikarie ”Bildsköne Bengtsson” Charmören var opasslig denna förmiddag. Mera troligt dambesök i nattens sena timmar...

Birgitta hade gruvat sig inför färden längs kustserpentinen från C.F till Plakias, men vägen var oväntat bra. Serpentiner, förvisso, men det var god asfaltbeläggning hela vägen samt vägräcken vid högbrantavsnitt.

En väldigt vacker väg som slingrade sig uppe på bergskammen med fina havsvyer mest hela tiden. Vägens bredd medförde inga problem vid fordonsmöten, undantagandes passagerna genom de byar vi passerade.


Resan tog prick en timme och när vi så skulle följa vägvisningen inne i Plakias, den som vi erhållit med bokningsbekräftelsen för ett par dagar sedan, då hamnade vi åt H-e.

Taxikillen stannade vid market att fråga om vägen, och då dök en snäll man med bullrig röst upp. Han hivade in näven i taxin att hälsa samt förklarade att han var Stavros, ägaren till vårt Hotell. Sanslös tur med andra ord. Stavros lotsade oss fram till Hotellet.

Endera är stället nybyggt eller i alla fall nyrenoverat. Vacker utsikt över havet från alla rummen. Vi fick som begärts en studio i bottenvåningen.
Stor och fin och med separat köksavdelning.

Via förnämlig information av Bocina på forumet har vi nu god kunskap om bra tavernor etc i byn. Vi tog en lunchpromenad ned att bekanta oss med området samt inhandla förnödenheter.

Lite bilder finner den vetgirige i bildgalleriet under ”The road to Plakias”

Arne och Birgitta

lars
2010-04-16, 18:09
[QUOTE=Arne;202254]Sfakia torsdag morgon 15 April.

Under gårdagskvällen tog vi en diskussion med lokalbefolkningen att spörja om vädret på Kreta. Alla voro rörande överens om att temperaturen nu i April ligga 4-5 grader över det normala. Varför, det visste ingen, men man gissade på globala klimatförändringar.

Visst är klimatet lite underligt på Kreta nu för tiden Arne, vilket inte minst märks uppe i bergen.
Ta Lefki Ori, De Vita Bergen, är inte så vita längre. Snön brukar täcka nästan hela bergskedjan ända fram till slutet av maj ja t o m till i början av juni. Hur ser det ut i år? Nästan ingen snö över huvud taget vilket kommer att innebära brist på vatten så småningom och inga större regnmängder har fallit under vintern.
Men.....våren är som vanligt fantastisk vacker. Intensiv grönska, en flora som är skön som en målning. Besökte för några dagar sen Omalos och nån dag senare Amari dalen. Wow! Blommande ängar bl a anemoner i olika färger, blommande fruktträd m m. Lika fint uppe i Kalikaratis det är bara att njuta av livet och skönheten.
Ha det bra i Plakias, jag vet att ni också njuter av Kreta!
lars
Kriti stin kardia mou

bocina
2010-04-16, 20:38
Fredag eftermiddag. Plakias 16 April.

Endera är stället nybyggt eller i alla fall nyrenoverat. Vacker utsikt över havet från alla rummen. Vi fick som begärts en studio i bottenvåningen.
Stor och fin och med separat köksavdelning.


Hade ni turen att få studion ute på hörnet med den stora terassen (längst ner till vänster på bilden)? Den terassen hade vi stor glädje av sist vi bodde där. Perfekt att sitta på och starta kvällen med en Ouzo eller en Retsina innan vi gick ner till byn för en bit mat.

Nu väller avunden in över oss igen - varför måsta vara hemma och jobba när man skulle må så mycket bättre i Plakias? :(:mad:snyft_drop
BoCina

Enigma
2010-04-16, 21:00
Nu väller avunden in över oss igen - varför måsta vara hemma och jobba när man skulle må så mycket bättre i Plakias? :(:mad:snyft_drop
BoCina

Just nu är det många strandsatta på Kreta så att det är kanske ändå bättre att vara hemma och jobba.;)

Enigma

bocina
2010-04-16, 21:48
Just nu är det många strandsatta på Kreta så att det är kanske ändå bättre att vara hemma och jobba.;)

Enigma

Förstår din tanke, inte kul att bli strandsatt när man lämnat hotellrum och alltså ingenstans att ta vägen. Skillnaden för oss skulle vara att vi kunde åka tillbaka till huset och därifrån bevaka utvecklingen, sova i egen säng osv.

Fast å andra sidan skulle man förmodligen oroa sig för jobbet istället, vem vet om de kan klara sig utan mig på obestämd tid och - hemska tanke - tänk om det visar sig att de gör det :eek:

BoCina

Yanna
2010-04-16, 21:57
Just nu är det många strandsatta på Kreta så att det är kanske ändå bättre att vara hemma och jobba.;)

Enigma

Va????? Så tänker inte jag...jobba hinner man ändå, men xtradagar i Grekland är ju som en lotterivinst! :D

Yanna - som skiljer på jobb och fritid - särskilt om jag är i Grekland! :p

Lissi
2010-04-16, 22:06
Jag håller inte med...jag vill bara få bekräftat att vår resa blir inställd och att vi får pengarna tillbaks....Att komma ner till Mallorca och sen kanske inte komma hem är inget jag vill då jag lever av timvikariat och är fullbokad från dan efter hemkomst....Nej fy! Min glädje över Mallorcaresan är nog borta....Det blir bara oro...men denna helg får vi packa och sen åka ner till Sturup måndag natt om vi inte fått besked innan om avbokning...

Lissi

Yanna
2010-04-16, 22:13
Jag förstår dig Lissi, även om jag ser det ur ett annat perspektiv! Jag skulle inte tycka illa vara, men det är jag det!
Det ÄR inte kul att vara i din sits nu, man planerar, drömmer och så bli allt pannkaka!
Jag hoppas dock att du kommer iväg på din Mallorcaresa trots din oro...och att du får en fin upplevelse där!

Yanna

Arne
2010-04-17, 08:59
Lördag morgon 17 April

Även idag vackert väder. Redan vid sjutiden i morse visade termometern på 20 grader. Molnfritt och nästintill vindstilla. Vi har vårt Hotell, Horizon, helt för oss själva. Vi är faktiskt de enda gästerna. Husets kattor gör oss dock sällskap.
Vi har bokat fem nätter på hotellet. 35€ natten är bra pris.

Det trådlösa nätverket fungerar precis perfekt och vi lyssna nu på Ring så spelar vi via SR-s streamade sändning.

Gårdagskvällen spatserade vi ner till byn att spisa middag på Bocinas favorttaverna, Sifis. Suveränt ställe. Ett jättelikt välvt trätak där en rent genial anordning möjliggjorde att de sista tio meternas tak med hjälp av tvenne elmotorer kunde skjutas ut och in allt efter behov. Maten var mycket vällagad och därtill billig. Notan landade på 16€ inklusive ett krus vitt.

På hemvägen stannade vi till vid grektavernan näst närmast vårt Hotel att intaga varsitt glas metaxa.

Vi kommo i samspråk med trenne holländare vilka visade sig vara ”inaskade” här. De var på charterresa till Kreta, och skulle tillsammans med ett par hundra medresenärer farit åter till Holland i torsdags.
De sitta nu alla utspridda på olika orter i väntan på besked om när de kan flygas hem.

De sista tvåhundra meternas promenad hem till hotellet får ske i mörker enär gatubelysningen är mer än sparsam.

Lite morgonbilder från vår eminenta altan lägges strax in i bildgalleriet under rubriken ”Horizon 17 April”

Arne och Birgitta

bocina
2010-04-17, 11:00
Gårdagskvällen spatserade vi ner till byn att spisa middag på Bocinas favorttaverna, Sifis. Suveränt ställe. Ett jättelikt välvt trätak där en rent genial anordning möjliggjorde att de sista tio meternas tak med hjälp av tvenne elmotorer kunde skjutas ut och in allt efter behov. Maten var mycket vällagad och därtill billig. Notan landade på 16€ inklusive ett krus vitt.


Kul att ni gillade stället. En sommarkväll på hans utedel med taket indraget och bara stjärnorna som "tak" och månljuset som speglar sig i vattnet - det är något att längta till.

Å andra sidan har vi suttit inomhus i december med fleecetröjorna på, gasolvärmaren på för fullt och haglet smattrande mot taket, så kontrasterna kan vara stora!

Ha nu några sköna dagar!

BoCina

yannis
2010-04-17, 15:34
Resan till Plakias.

Vi hade en fantastisk resa över bergen mellan Chora Sfakia och Plakias med taxin igår. Jag glömde totalt att jag både är åk - samt höjdrädd. Troligen beroende på på att föraren körde lugnt och stilla. Detta för att i var och varann kurva stod det getter och får.

Vägen var hisnande och kantades av då och då av små pittoreska byar. Till detta kom den fantastiska grönska vi aldrig upplevt i Grekland någonsin tidigare. Förutom alla gröna träd spirar även blommorna.

Vi såg många vilda växter. Vita, rosa och röda nerium. Vad jag kallar "blomman för dagen" med sina fina klarblåa blommor. Sedan de som liknar prästkragar som är gula eller gulvita, som växer på ängar och vägrenarna. Den rödlila bourganvillan prunkar längs vägen. Sedan finns det en vacker liten lila tistel som växer överallt.

I varenda trädgård finns det massor med vackra pelargoner. Vår krasse, som börjar blomma i början av augusti, blommar här redan. Vita liljor samt rosa stockrosor finns även på gårdarna. Floran prunkar verkligen.

Ja, nog är det skillnad från när vi lämnade Umeå för två veckor sedan. Då hade vi meterhög snö och våra rabarberplantor som brukar sticka upp i början av april vilade djupt där nere.

Att få uppleva Grekland och Kreta i april är en härlig upplevelse. Lägg därtill att vi har väldigt tur med vädret. Hittills....

Birgitta och Arne

Arne
2010-04-18, 09:18
Plakias söndag morgon 18 April.

Vi har nu funnit flera fina matställen här i Plakias. Under gårdagens förmiddag stannade vi till nere vid närmsta tavernan att klyva ett krus.Till vår förvåning erhöllo vi förutom kruset även en tallrik med fetaost och oliver, samt därtill några rostade bröd med oregano,olivolja samt skorda.


När vi skulle betala visade notan på tre Euro för alltsammans. Facilt pris minsann. Det var ju en hel lunch faktiskt.

Framåt kvällskvisten skulle vi så ned på byn att spisa middag. Vi testade ”Muses” taverna med serveringslokalen i direkt anslutning till vattnet. Även denna lokal var varmt rekommenderad av Bocina. Deras rekommendationer är värda att tagas på allvar. Suveränt god mat.

Birgitta kunde till och med få sin för året första tallrik tomatsoppa. Arne valde kyckling. Notan landade på 12,40€ kruset inräknat.

Våra holländska vänner vilka inaskats på ön väntar fortfarande på besked hur och när hemfärden ska ske. De har samling varje dag på lokal för att information erhålla.


Arne skrattade gott när han i morse på Apollos webb kunde läsa att de tre stora skandinaviska charteroperatörerna nu arrangerat ett spektakulärt hemtagande av sina resenärer i mellanösternområdet samt medelhavsditon. Flyg från hotelldestinationerna till Athen, Tessaloniki eller Madrid.

Därifrån med buss att skumpa hem till avreseorten… Birgitta ombad dock Arne att dämpa skrattet eftersom vi själva om tvenne veckor skulle kunna komma att hamna i samma sits.. Skratt kunna lätt i halsen fastna.

Nja, det finnes ju alltid alternativ. Arne redan på nätet vaskat fram alternativ färdplan hem därest askmolnet skulle bliva långlivat. Ett passagerarfartyg avgår från Haifa i Israel vidare till Cypern samt gör ett stopp i Heraklion på Kreta innan det far vidare till Italien och angör Palermo på Sicilien och med slutstation i Genua.

Från Genua går det rent utmärkt att ta ”Der alpen express”tåget till
Trier i sydtyskland via Koblenz. Från Trier är det ej långt till Holland.
Stena Line kunde taga oss sedan diskret med färja till Göteborg på 36
Timmar.

Birgitta fann emellertid planen lite väl vidlyftig och närde en förhoppning
att Norwegians ordinarie flygplan från Chania skulle kunna ta oss till Arlanda direkt den första Maj som våra biljetter utvisa.

Låt oss här göra en liten utvikning och gå tillbaka till Chora Sfakion. Vi fick i inboxen nyss en förfrågan angående boendee på Three Brothers Hotel i Sfakia. Enär vi aldrig bott därstädes har vi ingen susning om rummens bekvämlighet och skick. Maten på Three Brothers har vi dock konstaterat vara av mycket hög klass. Alltså, ni som bott på Three Brothers kan ju ge er syn på rummen. Utsikten från Hotellet är ju formidabel, det vet vi.

Bilder från f"rukosttavernan Aranemo" finnes nu i bildgalleriet.

Arne och Birgitta

Chris
2010-04-18, 11:29
Kära Birgitta & Arne,
Jag njuter av vartenda ord i er reseberättelse. Man ser allt framför sig. Underbart!
Hoppas ni får en fortsatt underbar resa! Och hur det går med hemresan
vet man ju inte .... det lär dröja enligt nya rapporter. Min guddotter kom
fram igår kl 1000 efter att ha tillbringat två dygn på resande fot från Paris.
Tåg med fyra byten mellan Paris och Hamburg...Där var det stopp. Inga biljetter att uppbringa. Det blev sträckkörning med bil från Hamburg.

Som sagt ha en fortsatt underbar semester! Och fler reseberättelser som vi tackar för.

Kram från Chris
snyft_drop= avundsjuk ...

Eva L
2010-04-18, 12:04
Låt inte oron för en eventuell hemresa förstöra er fina semester. Tror att ni är vid gott mod och har ert goda humör intakt. Här hemma är det kallt och den gågna veckans sköna vindar är nu bortblåsta. Dock lyser solen över oss och den nya snön som kom i natt gör att det ser fint ut utomhus. I natt lär vi få många minusgrader och den lättare vinterkappan får hänga orörd vid dagens promenad. Den tjocka har åkt fram igen. Lika fullt blommar krokus och snödroppar vid söderväggarna där gräset tittar fram och fåglarna kvittrar.

Vill minnas att Birgitta gillar lever och på Kreta har jag ätit den godaste någonsin serverad med citron och lite gröna örter samt ungsbakad potatis i stora härliga bitar. Kaninstifadon brukar också vara fantastisk om ni hittar en taverna som bevarat den traditionella kretensiska kok konsten.

Eva

Arne
2010-04-18, 16:32
Plakias söndag eftermiddag 18 April.

Vi erhöllo i morse favorit i repris på förstatavernan Aranemo. Samma krus vitt, samma goda fetaost med oliver, och så de goda rostade bröden med oregano, vitlök och olivolja. Notan 3€ ett skämt . Det fick som igår bli en femma.

Ner sedan till byn att iakttaga folklivet samt inhandla förnödenheter på bortre market, den bästa. Så sutto vi oss ned på Muses fina taverna att vid strandbord njuta den fina utsikten samt svalkan. Det är fortfarande för årstiden väldigt varmt. Vi hade 26 grader när vi lämnade hotellet vid pass halvtolv, och varmare blev det.

Den svala havsbrisen var en välsignelse under parasollet på Muses Taverna. Mest troligt tar vi i afton ånyo turen ned till Muses att äta middag. Utbudet av mat man haver att bjuda är av verkligt omfång. Lägg till detta att personalen är väldigt serviceminded och allmännt trevliga.

I bildgalleriet under ”em 18 April” lägger vi strax in bilder på Muses samt, vad vi tror, huskomplexet längst bort i bukten, där Bocina har sitt hus.
Den fina vågbrytaren vid buktens ingång verkar fungera bra, och medför att vattnet snabbt värms upp av solen. Det verkar vara långgrunt i bukten.

Nu har vi flyttat altanbordet in i skuggan. Det är 29 grader sådär, och då tål vi icke solsittning. Den formidabla utsikten vill vi dock ej missa.
En skrakkoloni huserar på klipporna här nedan, och giva oss mycken glädje och förnöjelse. Husets hund kommer också var eftermiddag att hälsa samt giva oss hemkänsla.

Rent generellt sätt här i Plakias förefaller befolkningen vara extremt vänliga och tillmötesgående. Men, det kanske icke är så konstigt sett mot bakgrund av det stora utbudet serveringar och turisternas ännu ringa numerär.

Vi oroa oss alls icke för hemfärden. I alla fall inte nu.

Nu strax ned till byn att äta middag.

Arne och Birgitta

bocina
2010-04-18, 18:19
Plakias söndag eftermiddag 18 April.
I bildgalleriet under ”em 18 April” lägger vi strax in bilder på Muses samt, vad vi tror, huskomplexet längst bort i bukten, där Bocina har sitt hus.

Nej, det är inte vårt område. Det ni har fotograferat ser ut att vara Apollonia Villas som ligger nästan borta vid The Far End (borta vid bergväggen) utefter Strandvägen. Plakia Panorama ligger "till vänster" i "slänten" utefter stora vägen in- och ut från Plakias. Jag skall se om jag under kvällen kan lägga in en bild i vårt album.

BoCina

Arne
2010-04-19, 08:25
Plakias måndag 19 April.

Vafalls?? Vi vaknade till mulet väder. Oväntat. Därtill kom det vid halvåttatiden en regnskur, och åskan mullrar över bergen. Scenförändring minsann. Det är dock fortfarande hyfsat varmt med runt 22 grader.

I går kväll fick vi ett långt och givande samtal med en tavernaägare. Han var starkt involverad i Kretas turistnäring. Katastrofen närmar sig enligt sagesmannen.

I perioden 15-18 April skulle det kommit i runda tal 40.000 nordeuropeiska turister till Kreta med charter, men det kom inga alls. Bara här i Plakias hade man räknat med dryga fyrahundra gäster.

Hotellen och tavernorna gapar tomma. De enda gästerna är de inaskade holländarna samt så en handfull övriga turister där vi två ingår.
Tavernaägarens sammanfattning av läget var mer än träffande; ”No aeroplanes, no tourists”

I Chania ser det likadant ut. Det ska visst anordnas ett krismöte på ön nu denna måndag, där man ska försöka reda ut vilka mått och steg som kunna vidtagas därest flygläget ej förbättras inom kort.

Oss går det dock ingen nöd på. Vi trivas så rent förträffligt och ser tiden an med tillförsikt inför hemresan den 1 Maj. Mycket hinner förändras innan dess. Just nu vid niotiden verkar det dock ånyo ljusna en smula. Kantänka det blir sol ändå framåt lunchtid.

På vårt hotell, Horizon, är vi de enda gästerna fortfarande, men hotellägaren kan i alla fall glädja sig åt att han av engelskt charterbolag får full ersättning för de tio rum man bokat denna vecka. Med eller utan gäster. Det är alltid bra att skriva heltäckande avtal.

Vi har nu noterat att Bocina tacknämligt nog satt in bild i galleriet. Nu vet vi exakt var de har sitt boende här i Plakias.

Arne och Birgitta

Hansens
2010-04-19, 12:53
Tack för en sådan härlig reseberättelse! jag suger åt mej all nyttig information eftersom vi åker till Plakias/myrthios i sommar.Vi planerar att gå på ett par husvisningar och Plakia Panorama hade även de ett par hus till salu.Ha en fortsatt trevlig semester önskar Helen i Halmstad.

bocina
2010-04-19, 13:46
Vi planerar att gå på ett par husvisningar och Plakia Panorama hade även de ett par hus till salu.Ha en fortsatt trevlig semester önskar Helen i Halmstad.

Hej,

det låter bra, vi är bara två svenskar som har hus i Plakia Panorama så det skulle vara roligt med ytterligare någon svensk familj där klapp_klap

När åker ni? Jag beräknas vara där 13-26 juli (om Vulkanen tillåter ;) )

BoCina

Hansens
2010-04-19, 15:03
Vi har även följt er blogg om livet i Plakias ska ni veta...men visste inte vart ni har ert hus.Är det ett trevligt område Plakia Panorama? Vi har bokat in en husvisning via hemnet...det har legat ute till försäljning under ett par års tid och ligger säkert ganska högt upp för utsikten på bilderna är bedårande.Vår semester är från 14/8-4/9...så tyvärr är ni väl inte på plats just då? Men genom Arne och er har vi fått massor av tips på tavernor och annat trevligt... tack.Hoppas vi kan ses vid annat tillfälle!

Arne
2010-04-19, 15:13
Måndag eftermiddag 19 April.

Vädret växlar sannerligen snabbt. Regnet blev mycket kortvarigt, och detta ogillades säkerligen av alla blommor och växter som kantar vägen in till byn. När vi strax efter klockan elva tog promenaden till vår lunchtaverna, då hade regn och moln blåst iväg österut och solen tittade ånyo fram med full kraft.

Vi erhöllo samma mycket delikata tallrik som alltid till kruset vitt vi beställde. Bild lägges strax in i galleriet under ”Lunchtallrik”.
Tavernaägaren blev mycket glad över vår information om att flyget från skandinavien skulle börja operera igen efter stilleståndet på grund av askan.

Tavernaägaren har tolv rum för uthyrning och vill givetvis få gäster. Just nu icke en enda gäst.
Efter den goda lunchen gingo vi vidare ned till byn för att med hjälp av Bocinas perfekta vägledning (via mail) finna oss vägen till Apoteket för att fylla på Birgittas förråd av Trebon, ett utmärkt pulver mot rethosta.

Laundry var emellertid stängt. Madamen i apoteket visste berätta att så här i lågsäsong var tvätteriet bara öppet förmiddagar mellan 10-12. Icke mer. Vi ska i morgon luncha lite tidigare så vi hinner in till Laundry att lämna vår byk till tvätt. Med den minimala packning vi medföra är det av nöden att vid halvtid fixa tvätten.

Vi har nu kontaktat Calle/Git i Rethymno för att få hjälp med bokning av boende i Rethymno nu på onsdag. Via travel agency här har vi erfarit att
Lokalbussen från Plakias till Rethymno ska avgå klockan 15.00. Eventuellt ska det därtill finnas en förbindelse vid elvatiden på förmiddagen, men det är mera osäkert. Git har bokat in oss på en pension i gamla staden.

Nu ser vi på termometern att det ånyo är 29 grader varmt ute på altanen, och därtill nästan vindstilla.

Arne och Birgitta

lenapg
2010-04-19, 17:12
Vi har även följt er blogg om livet i Plakias ska ni veta...!
Var/Hur finner man bloggen? Undrar LenaPG:)

bocina
2010-04-19, 20:24
Var/Hur finner man bloggen? Undrar LenaPG:)

Hej,

titta under blogghörnor i det blå fältet till vänster, där finns BoCina.

Välkommen till vårt paradis!
BoCina

bocina
2010-04-19, 20:30
Är det ett trevligt område Plakia Panorama?

Har skickat ett privat meddelande direkt till er, kolla där.

BoCina

Arne
2010-04-20, 09:08
Plakias Tisdag morgon 20 April.

Vackert och soligt väder men lite kyligare denna morgon. Termometern visar endast 21 grader. Vi har nu på morgonen kunnat ta del av svenska nyheter via SR-s streamade utsändningar. Det förefaller vara så att de svenska flygplatserna öppnar en efter en, de sydsvenska undantagna.

Vår hotellägare hoppas nu att charterplanen ånyo ska komma dundrande från nordeuropa med sin last av penningstinna turister. Det måste vara dystert att ha hela anläggningen tom och öde, vår studio då undantagen.

Vi noterade att den bild vi trodde vara inlagd i bildgalleriet, av okänd anledning försvunnit ut i cyberrymden. Nu har vi dock kunnat se att den ligger på plats under ”lunchtallriken” Ja, det är den suveränt billiga tavernan nästgårds som tar tre Euro för ett krus vitt, och därtill kostnadsfritt levererar detta tilltugg, som för oss räcker som lunchmat.

I går afton var det väldigt tomt och öde på tavernorna, men en febril aktivitet rådde på byns Internetcaféer, där hemlängtande inaskade turister sökte information om eventuell hemfärd. Men heltvisst är det mycket ont om turister på byn nu. Tavernaägarna äro rent förtvivlade.

Arne och Birgitta

Arne
2010-04-20, 16:02
Ljus i tunneln, tisdag eftermiddag 20 April.

Vid lunchpromenaden ner till byn kunde vi notera en markant scenförändring. Nu var det plötsligt gott om nyanlända turister vilka var ute att spana in omgivningarna.

Tavernaägaren visste besked. I nattens timmar hade fyra busslaster nyanlända turister tippats av vid olika hotellanläggningar. Nu hyste näringsidkarna förhoppningar om ljusare tider.

Vid taverna Muses var det gott om folk vid borden. Vi kunde räkna in minst ett tjugotal lunchhungriga matgäster. Tavernans stolta katt, charmtrollet Manolis, håller ordning och reda.
Inga strykarkattor tillåts sticka nosen in på denna taverna. Manolis är en vacker katt. Rödgul i färgen, samt har katten med till visshet gränsande sannolikhet läst Charles Dickens odödliga roman ”David Copperfield”

Manolis kan verkligen konsten att närhelst mat finnes på turistens bord , dyka upp och sitta fint med vackra, snälla men hungriga ögon.

Lite bilder från dagens lunchtur lägges in i galleriet under ”em 20April”
Jag börjar få lite trångt om utrymme i mitt galleri, så kanske får jag lov att radera en räcka äldre bilder strax.

Vind och tillhörande vågor har nu ökat, och det tackar vi för eftersom värmen eljest skulle bliva för svår för oss.

Hotellets trivsamma hund, Ludde, kommer dagligen på besök till vår studio. Ludde vill bli klappad och kliad, men har inga önskemål om mat.

Arne och Birgitta

Yanna
2010-04-20, 17:51
bye_byeHej Arne och Birgitta!

Det är så kul att läsa om er resa. Ha en fortsatt underbar vistelse!

Yanna

Marianne
2010-04-20, 18:03
Vilken fin tur och härligt väder ni har. Förstår att ni njuter!
Det drar verkligen i Kreta-tarmen.:)

Arne
2010-04-21, 08:16
Färden går vidare. Mot Rethymno med buss.

Så är det dags att bryta upp från detta eminenta boende här på Hotel Horizon i Plakias. Lite synd egentligen, eftersom vi trivts så väldigt bra här. Eftersom vi icke sett skymten av någon mygg har vi var kväll kunnat gå till nattvila med vidöppet fönster.

Att ligga och höra vågorna slå in mot stranden nedanför, samt förnimma dofterna av de kretensiska blommorna och kryddväxterna, det är en nåd få förunnat. Gissa om man somnar gott med dessa förutsättningar..

Vi var mycket nyfikna på de två jättegrottorna i bergväggen på andra sidan bukten. På vår förfrågan sporde oss tavernaägaren att det var tyskarna som under första världskriget trodde att det fanns viktiga mineraler inne i berget och därför sprängde sig in att leta efter så kallad blackstone.

En extremt hård bergart som används för tillverkning av slipskivor med mera. Nu funno man emellertid icke ett uns av denna bergart, och för evärderliga tider komma eftervärlden att kunna se spåren och såren av denna begivenhet.

Nu ska vi strax besöka hotellägaren att betala för vår vistelse. Fem nätter gånger 35€ är i våra ögon ett mycket bra pris. Hotellet kunna å det varmaste rekommenderas. Vi ska även efterhöra om ägaren kan tänka sig köra ner vårt gepäck till Muses taverna vid ettiden så vi slipper bära detsamma de fyrahundra meterna till centrum. Ska säkert ordna sig.

Bussen till Rethymno avgår klockan 15.00 om tidtabellen stämmer, och ska vi anlända bussterminalen i R vid fyratiden. Vännen Git möter upp och ledsagar oss till vårt boende i Old town.

Vädret alltfort mycket vackert, men denna morgon ligger temperaturen ännu vid niotiden strax under 20 grader.

Arne och Birgitta

RAN
2010-04-21, 08:18
Många brukar läsa tidningen till morgonkaffet men inte jag inte. För min del blir det Kalimera och just nu måste man ju följa er på er Kretaresa.
Tack för att ni delar med er utav era upplevelser och bilder klapp_klap

bye_byeRAN - som ännu inte har någon Greklandstripp bokad snyft_drop MEN ännu inte gett upp hoppet att komma iväg flabb_flab

xenos
2010-04-21, 08:30
Vi var mycket nyfikna på de två jättegrottorna i bergväggen på andra sidan bukten. På vår förfrågan sporde oss tavernaägaren att det var tyskarna som under första världskriget trodde att det fanns viktiga mineraler inne i berget och därför sprängde sig in att leta efter så kallad blackstone.


Ja, då fick jag slutligen klarhet i dessa utsprängda tunnlar och hålor i berget. När vi bodde, på Horizon, var vi också där och glodde lite nyfiket, men fick då inte klarhet i fallet. Men var tyskarna på Kreta under första världskriget, nytt för mig.
(Lars, vet du mer om detta?)

Betalade för övrigt 45€ i början på juli, på Horizon. Vi trivdes också bra där! Mycket schysst frukost till havet som fond!

Netwolf
2010-04-21, 09:33
Att ligga och höra vågorna slå in mot stranden nedanför, samt förnimma dofterna av de kretensiska blommorna och kryddväxterna, det är en nåd få förunnat. Gissa om man somnar gott med dessa förutsättningar..

Jag kan föreställa mig det. En riktigt målande beskrivning!

Så synd att er resa börjar närma sig slutet. Det har varit dagens stora begivenhet att se senaste rapporten från er. Fortsätt i samma goda stil!

/Netwolf bye_bye

Maria/Micke
2010-04-21, 10:02
klapp_klapHåller fullständigt med ovanstående. Det är mycket trevlig läsning att följa varje dag. Synd att det är snart slut. snyft_drop
Ha en fortsatt skön semester Arne & Birgitta. bye_bye

Arne
2010-04-21, 16:16
Rethymno onsdag eftermiddag 21 April.

Bussen Plakias – Rethymno ankom på tidtabell och förde oss på dryga timmen till bussterminalen i Rethymno där vännen G väntade på oss.
Snabbt med taxi in till Old town och det fina boendet G ordnat åt oss.
Tjyvsurfning går utmärkt från rummet. Gud vete vems wlan som används.

För alla Kalimeravänner som har vägarna förbi Rethymno och är motorburna, kunna vi varmt från hjärtat rekommendera den oerhört vackra vägen till Plakias. Efter femton minuters färd från Plakias, och när vi passerat ett par pittoreska byar, då blev det rasande vackert. Vägen går insprängd på en klipphylla längs en lång och djup ravin.
Stundtals förefaller det vara sådär fyrahundra meter ner till ravinens botten.

Den frodiga grönskan parad med den porlande ravinbäcken bildar ett fantastiskt scenario. På väl valda platser finnes iordninggjorda rastplatser för turisternas fordon. Det finnes grovt tillyxade bord och bänkar av endera trä eller natursten.

Det är förvisso svårt att beskriva hur vackert det egentligen är. Vi såg även underbart vackra bergsängar som prunkade grönt och och med mycket blomster. Fina olivlundar samt vinodlingar fanns också längs vägen.

I afton ska vi först besöka C och G i deras bostad för att å takaltanen därstädes klyva ett krus eller två, och därefter gå ut på lokal att spisa middag i de goda vännernas lag.

Pensionatet vi bor på heter Nakli och har stora rum . Det är ett pietetsfullt renoverat 1600-talshus och kallas Guest house. Rent och snyggt , och så centralt man bara kan komma i Old Town. Kan det vara etthundra meter fram till den venetianska fontänen. Inga balkonger, men en jättestor takaltan finnes. Rummen är stora och har köksavdelning där intet fattas. Till och med nescafé och socker tillhandahålles.

Nu har vi avverkat två tredjedelar av resan som ju avslutas med hemfärd från Chania den 1 Maj om askmolnen så medger.

Arne och Birgitta

litentuva
2010-04-21, 17:40
Ja, det är bara att hålla med. Vägen från (och till;)) Plakeias är fantastiskt vacker, det finns två vägar man kan åka och båda går genom hisnande raviner. Vi brukar ta ena vägen dit och andra hem bara för att få uppleva bägge ravinerna!

Hoppas ni får en trevlig vistelse i Rethymno!

Arne
2010-04-22, 09:07
Rethymno torsdag 22 April, takaltanen.

Varmare idag och solen strålar från klarblå himmel. Gårdagskvällen blev som förväntat mycket lyckad. Först takaltansittning hos C och G där vi kunde bekanta oss med värdparets tvenne kattor, Loppan och Råttan.
Mycket välmående gråtigrerade husdjur.

Så iväg till ett av C-G-s favoritställen. En taverna inne i gränderna och djupt nere i ett svalt källarvalv. Det bars in vinkrus, mezes, hemtillverkad snapslikör och andra läckerheter. Så kom det vegetariska friterade bullar, lokaltillverkad och vansinnigt god korv, köttbullar av allra läckraste smak samt en vansinnigt god tzatziki. Notan, som vi tog, landade på låga 37€ för fyra personer. Mycket prisvärt.

Vi idkade morgonsittning här på Guest Houses fina takaltan i det vackra vädret. Nakli är ett mycket litet ställe. De har enkom tre studios och av varierande storlek. Två dubbelrum samt en studio med två rum.
Prisläget variera som alltid med säsong, men ligga i intervallet 30-60 Euro natten. Då ingår AC och lite annat smått och gott.

Nakli har faktiskt en egen hemsida där bokning kan ske. Man hittar hemsidan på adressen nakli punkt gr.

I afton är vi inviterade till festmiddag hemma hos C och G . Några övriga gäster är också inviterade. Vi ser verkligen fram emot denna träff i goda vänners lag.

Den lokala turistnäringen här i Rethymno har drabbats av samma bryderi som övriga på ön. Turisterna som fanns här har bussats till endera Heraklion eller Chania, och där inkvarterats på hotell för att ha nära till flygplatsen närhelst planen kan börja operera igen.

Nu har myndigheterna ändå nåtts av glädjande besked gällande turisterna. Enligt säkra prognoser ska det från idag och tre dagar framöver anlända dryga 30.000 turister från nordeuropa.

Arne och Birgitta

Eva L
2010-04-22, 11:08
]
[FONT=Arial]
Nu har myndigheterna ändå nåtts av glädjande besked gällande turisterna. Enligt säkra prognoser ska det från idag och tre dagar framöver anlända dryga 30.000 turister från nordeuropa.

Arne och Birgitta

Ja alla håller vi tummarna. Gårdagen såg mycket positiv ut men idag var det andra tongångar och inte gick det några plan från Umeå.

Låter som ni åt mycket gott igår och nu har ni dagens festligheter hos Calle och Git att se fram emot. Ha en fortsatt trevlig resa.

Eva

nekjam
2010-04-22, 15:04
Vill bara säga Tack Arne och Birgitta för era trevliga resebrev. Morgonens höjdpunkt är att invänta dagens berättelse från Er. Och sen på eftermiddan är man in och kollar gång på gång om ni skrivit nåt. Ni skämmer bort oss! Men ack så trevligt det är! Och nu när ni kommit till Rethymno så är det som hemlandstoner för oss. Måste bara höra , vad hette restaurangen i gamla stan som ni åt på igår kväll? Ska bli ett nöje att få käka där i höst. Ha nu en fortsatt skön semester och oroa er inte för hemresan. Det ordnar sig säkert.klapp_klap

litentuva
2010-04-22, 15:13
Jag undrar också över restaurangen, kan det kanske vara Larenzo ni dinerade på?
De har ett jättemysigt rum i källaren som ger medeltida vibbar med kandelabrar och tegelvalv. Manolis vinsortiment är ej att förakta ej heller deras stroganoff, tillagad av Manolis australienska fru.

Arne
2010-04-22, 15:42
Torsdag eftermiddag 22 April.

Vi tog vid elvatiden promenaden hem till C o G för att med tacknämligt bistånd få fylla tvättmaskinen med våra sedan tre veckor sparade tvättkläder. G lovade att de skulle vara torkade och klara när vi anländer till kvällens middag.

Så spatserade vi ned till den venetianska hamnen och satte oss genast ner på favorittavernan därstädes, Zefyros. Inga vita turistdukar, och därmed bra priser. Ett krus vitt betingade pris av 4€. Klart godkänt. Det var på denna taverna vi skickade fjolårets dagboksrapporter från, när vi bodde på Olgas och saknade wlan.

Nu visade det sig att tavernaägaren var god vän med ägarna på ”Oves hörna” i Chora Sfakion. Han visste berätta att Ove hette Manolis och hans Hustru från Bratislava hette Martina. Nu är detta utrett.

Efter dryga timmen i sol och skugga gick vi så upp till Stellas taverna vid Olgas Pension för att avnjuta stämningen samt ta en isad Ouzo. Arne lyckades hitta vägen klockrent och emotsåg beröm från Birgitta,
vilket -ehuru motvilligt- medgavs. Enligt Birgitta förmenades det vara rena turen att vi hamnade rätt på en gång. GPS-en försvann därmed i fjärran...

Så åter hem till vårt Guest House att lyssna på Ekot samt vila siesta.
Efter siestan upp på takaltanen att avhöra P4-Extra. Ska man lyssna till den streamade utsändningen, då måste laptopen placeras allra längst ut på altankanten, annars fungerar det icke.

Angående förfrågningarna om namnet på gårdagskvällens taverna, då ber vi att få återkomma under morgondagen efter konsultationer i afton med C och G.

Bilder från dagen ligga inne i galleriet under ”eftermiddag 22 April”

Rethymno i stark värme torsdag eftermiddag

Arne och Birgitta

Athanasia
2010-04-22, 16:08
Låter helt underbart A o B,,Önskar Er en trevlig kväll hos C o G Hälsa!

Yanna
2010-04-22, 19:06
Åh vad jag längtar när jag läser om era äventyr i Rethymno!
Hoppas ni får en trevlig kväll med Calle och Git...och hälsa från mig!bye_bye

Yanna - 43 dagar kvar!

Arne
2010-04-23, 09:01
Fredag morgon 23 April. Rethymno

Sitta nu takaltan på Nakli att hamra ned dagens rapport.

Först svar på frågorna om den fina och mer än prisvärda källarvalvstavernan vi besökte under onsdagskvällen. Tavernan heter ”Fanis” och har gatuadressen Govantzidaki 19, Rethymno.

Gårdagskvällens middag på C och G-s takaltan var mer än lyckad. Lovisa hade inbjudits till sällskapet, och hon är en verklig profil väl värd att samspråka med. Lovisa lever och verkar här i Rethymno och är medborgare i Switzerland, men är också svenska. Git hade fixat till en rent furstlig måltid med diverse förrätter samt fisk som huvudrätt. En vansinnigt god middag i lika goda vänners lag. Tala om att trivas.

Nu på morgonen kunna vi via webben konstatera att läget för trafikflyget i norden och övriga Europa stabiliserats, alla askmolnen till trots. Vi har under hela askmolnstiden nogsamt följt trafikflygets rörelser på den eminenta webbplatsen www.flightradar24.com (http://www.flightradar24.com/)

I realtid kunna man därstädes följa all trafik i luftrummet. Avgångar, destinationer, och var planet sig befinner i luftrummet. Därtill flightnummer samt flygbolag och marschhastighet.

I eftermiddag ska vi via webben boka in oss på något trevligt och prisvärt boende i Geourgopouli. Ni får gärna komma med tips på boende. Vi reser med bussen från Rethymno i morgon lördag vid lunchtid och har tänkt oss tre nätter i G. Sedan väntar vår förbokade takstudio på La Casa i Chania old town på oss den 28 April.

I afton ska vi leta reda på en trivsam taverna här i Rethymno för att spisa middag i all enskildhet. Det är nu en vecka kvar på vår resa, och vi har det väldigt bra. Vädret alltfort utmärkt.

Arne och Birgitta

Yanna
2010-04-23, 09:37
Mystiskt! När man kollar Flightradar så finns det inte ett enda plan i Grekland!? :confused:

Yanna

Stomatol
2010-04-23, 09:39
Vet du Arne, eller någon som vet varför det inte syns några flyg i det Grekiska luftrummet på den annars så eminenta sidan www.flightradar24.com (http://www.flightradar24.com/) ?

Kalimera
2010-04-23, 15:51
Det är nu en vecka kvar på vår resaVilken lycka! Jag trodde att ni var på väg hem och rapporterna snart var slut. Det är hur intressant som helst att följa er på färden. Tack! klapp_klap

Arne
2010-04-23, 16:31
Fredag eftermiddag 23 April.

Vid elvatiden fick det ånyo bli promenaden ned till den venetianska hamnen och vår favorittaverna Zefyros att klyva ett krus vitt a 4€.
Nu har turisterna anlänt. Vita ben och trötta ögon äro goda igenkänningstecken. Tavernaägarna jubla och känna tillförsikt.

Nere i den här hamnen ligga en rysansvärd skapelse till fartyg för ankar. Det är en nybyggd båt som ska leda tanken till ett sjörövarskepp från sjuttonhundratalet.

En tvåmastad galeas med märkliga fönster som ser ut som spröjsade fönster på ett svenskt radhus från sjuttiotalet.
Här erbjuds turisterna en sextimmarstur på havet med grillbuffé och fri tillgång till Ouzo och Retsina. Vet ej priset för en tur, men det torde ligga runt 30€ pp eller så. Men, är detta var turisterna efterfrågar, då må det så vara…

Alltnog, vi tog så vägen upp till Stellas lilla servering. George, Stellas man, var på plats denna dag. Knökfullt på innedelen. Utedelen är begränsad till ett bord och tvenne stolar så det är icke mycket att hoppas på.

Snett emot Stellas fann Birgitta en hantverksbutik. Genast in att botanisera i utbudet. Arne skräckslaget avvaktande, men inköpet stannade på blygsamma 15€, en summa som i detta sammanhang måste anses vara högst rimlig.

Så med raska steg hem till boendet att hålla siesta ett par timmar.

I bildgalleriet hiitar den vetgirige dagens bilder under rubriken em 23april

Arne och Birgitta

litentuva
2010-04-23, 20:46
Ack den som själv fick flanera i hamnen och klyva ett krus eller två:)
Ni har förmodligen haft tur som missat piratbåtseländet tidigare år, men "skeppet" har faktiskt funnits i Rethymno i ganska många år. Själv är jag ganska avigt inställd till dylika jippon, men mina döttrar är överförtjusta vid blotta anblicken av skeppet. Och det verkar locka turister dagligen, förmodligen barnfamiljer som får leka Peter Pan med sina barn en heldag...Med lite tur får de vuxna ett glas vin eller två för att överleva;)

Fortsatt trevlig semester och återigen stort tack för era trevliga reseskildringar!

Eva L
2010-04-23, 22:10
På orter med mycket massturism uppstår det ofta den här typen av utbud och Rethymnon är ju tyvärr väldigt påverkat av massturismens baksidor. Jag har sett turismen utvecklas där under många år eftersom jag besökte staden första gången 1980 och den sista i början av 2000-talet. Förstår med viss förvåning att det fortfarande är en populär turistort hos många men vi är ju olika och har skilda förväntningar på vad som är en tilltalande plats. Tycker ändå att det är en fin stad även om jag inte vill tillbringa min semester där eftersom det inte motsvarar just mina förväntningar och krav på vad som känneteckar en bra turistort.

Eva

pawik
2010-04-23, 23:03
Som alltid är det trevligt att läsa om era resor.
Jag är inte så aktiv med sms och svar längre men
era inlägg läser jag alltid.
Fortsatt god tur.

/pawik

Athanasia
2010-04-24, 01:07
Låter underbart A o B...och kan bara tycka synd om Dig Eva L,som inte efter alla Dina "resor" till Reth,inte ser nåt annat än massturism:rolleyes:

Eva L
2010-04-24, 07:57
Låter underbart A o B...och kan bara tycka synd om Dig Eva L,som inte efter alla Dina "resor" till Reth,inte ser nåt annat än massturism:rolleyes:

Jag vet inte varför du sätter tecken runt resor för bott där har jag inte gjort. Inte behöver du tycka synd om mig jag har hittat så många pärlor och fantastiska platser på andra ställen i Grekland. På mindre platser där utvecklingen gått mer varsamt fram. Visst kan jag se charmen i Rethymnon och inte bara massturismens baksidor och vid den här tidpunkten när Arne och Birgitta är där i lågsäsong blir säkert karaktären en helt annan.

Jag tror att det kan kännas så här för många som besökt en plats när turismutvecklingen stog i sin linda och de sen kan se kära platser förändras. Tyvärr är det mycket svårt att bevara kraktären, stämningen och den bofasta befolkningens attityder till turisterna när de helt enkelt blir för många. Det är tyvärr en av massturismens baksidor men här är ju ändå Rethymnon lyckligt lottat eftersom det är en levande stad året runt. Andra platser på Kreta som Malia och Stalis är totalt ödelagda av turismens baksidor och har varit det i många år.

Eva

Arne
2010-04-24, 09:16
Ändrad färdplan.

Under gårdagens eftermiddag fiskade vi, om icke i hamnbassängen så i alla fall på webben, efter boende i Georgiopolis. Utfallet kom emellertid att bliva synnerligen magert. De flesta anläggningarna hade ej ännu öppnat för säsongen, och de som hade öppet var mest fokuserade på charteroperatörerna.

De alternativ man torgförde var emellertid lite väl exklusiva för vårt behov. Halvpension, lyxiga lobbys, samt diverse onödigt extrabjäfs.
Vi bestämde oss snabbt för att helt skippa de tre dagar vi planerat i
G för att i stället fara direkt till Chania nu idag vid lunchtid.

Ett telefonsamtal med George på La Casa i Chania gav positivt besked. Takstudion som vi bokat från onsdag var ledig hela veckan. Vi lät genast boka in oss med beräknad ankomst vid lunchtid idag.

Under gårdagskvällen tog vi promenaden längs hamnstråket i R för att spisa middag på taverna Samaria. En promenad på dryga fem minuter. Stället hade varmt rekommenderats av vännerna C och G , grundat på bra priser, tillgänglighet samt mycket god mat. Allt stämde på pricken.

Längs hemvägen stannade vi till hos Zefyros att varsin isad Ouzo intaga.
Icke en enda gäst förutom oss två att skymta. Tavernaägaren satte sig genast ner vid vårt bord att samspråka. Han kunde nu med tillförsikt se helgen an eftersom det förväntades mängder av turister via charterflyg nu till helgen. Ägaren hade för aftonen ordnat fram en väldigt vacker blomsterbukett, detta med anledning av Birgittas förtjusning i blommor.

Han lät dock meddela att de som hade verkliga problem i staden, det var alla butiksägarna i gränderna. Grymt höga hyror parat med uteblivna intäkter från turisterna har allredan orsakat seriösa ekonomiska problem.

Vid vår promenad hem till studion kunde vi genast konstatera att utsagan var helt korrekt. Det tjugotalet butiker vi passerade på hemvägen, de hade icke en enda kund. Endast indolenta (håglösa) säljare som intet hade att göra.

Låt oss så summera vistelsen här i Rethymno dessa tre dagar. Visst, mycket är turistanpassat, men komma man sig bort från turiststråken, då öppnar sig en helt annan värld.

Mysiga och prisbilliga serveringar, klädsträck spända över gränden, och gamla svartklädda gummor samspråkandes vid vingligt bord och än mer vingliga stolar. Vi börjar alltmer gilla Rethymno faktiskt. Dock har vi haft mycket goda råd från våra vänner bosatta härstädes, det ska erkännas.
Nu packar vi ånyo ränslarna för att fara vidare till Chania.

Bilder på de vackra Zefyrosblommorna hittas i galleriet under ”zefyrosblomster”

Vi har nu på morgonen här på takaltanen suttit all lyssna på SR-s streamade utsändning att avlyssna Ring så spelar vi. Dock fel slutsiffror... Va.ckert väder.

Arne och Birgitta

nekjam
2010-04-24, 10:13
På orter med mycket massturism uppstår det ofta den här typen av utbud och Rethymnon är ju tyvärr väldigt påverkat av massturismens baksidor. Jag har sett turismen utvecklas där under många år eftersom jag besökte staden första gången 1980 och den sista i början av 2000-talet. Förstår med viss förvåning att det fortfarande är en populär turistort hos många men vi är ju olika och har skilda förväntningar på vad som är en tilltalande plats. Tycker ändå att det är en fin stad även om jag inte vill tillbringa min semester där eftersom det inte motsvarar just mina förväntningar och krav på vad som känneteckar en bra turistort.

Eva

Första gången jag reste till Rethymno var 2004. Sen har det blivit vårt nya resmål. Har åkt varje år sedan dess. Jag håller inte alls med dej. I Rethymno finns ju allt. Där kan man verkligen se lokalbefolkningen. När barnen går till skolan, när alla tanter går till kyrkan på söndag förmiddag. Sen kan man strosa runt i gamla stan hur länge som helst. Det finns nya saker som man upptäcker varje år. Men om du inte bott där utan bara varit på besök så tycker jag att du inte kan bedöma Rethymno rättvist. Det är som jag. Jag har varit till Chania 3 ggr på besök, och där skulle jag inte alls vilja tillbringa min semester. Och inte i närheten på turistorterna heller. Jag vill ha allt dvs bra strand, hotell nära till allt. Och en gammal stad. Då är Rethymno perfekt.

Tack än en gång A och B för Er trevliga resning. Kan bara hålla med alla som berömt Er. Och lycka till i Chania.bye_bye

Eva L
2010-04-24, 10:47
Nekjam du behöver inte hålla med mig det är helt ok att tycka olika. Tur att vi alla inte vill vara på samma ställe. Jag är väl bekant med hela Rethymnon speciellt de gamla gränderna där min dotter bott vid en av sina arbetsperioder i staden. Hon har arbetat flera säsonger i Rethymnon. I Missiria har jag ätit några av mitt livs godaste, grekiska måltider. Det är inte i Chania och turistorterna utanför jag funnit mina grekiska pärlor utan på helt andra platser i Grekland. Jag har med ökad ålder börjat föredra allt mer lantliga miljöer men är även oerhört svag för grekiska gränder, gamla hus och stillsamma torg utan inkastare och med små tavernor, ouzerior och vackra blommor.

Vill också gärna ha så bilfria miljöer som möjligt och skräniga barer samt många affärer är inte speciellt intressant när jag besöker Grekland. Är glad att jag besökt så många olika platser i Grekland men har ändå oerhört många fler ställen som lockar att beöka. Återvänder gärna till någon av mina favoriter men ser kanske ändå hellre nya platser. När den lusten avtar vet jag vart resan går. Då ska jag sitta på något av torgen i Folegandros Chora med en god bok, njuta av hamnlivet i Katapola på Amorgos och favoitstället i Chora, vila mina fötter i Kastro på Sifnos. Hoppas lokalbefolkningen och de styrande på dessa platser fortsätter att utveckla och vårda det de har med omsorg och inte lockas till allt för stor exploatering. Innan lusten att se nya ställen avtar hoppas jag få besöka Syros, Tinos, Nafplion, Ikaria, Kastellorizo, Chios och kanske någon av Rhodos små byar.

Ursäkta Arne och Birgitta för utvikningen i er fina tråd. Hoppas ni får härliga dagar på ert favoritställe i Chania bland de vackra husen. Ha en fortsatt bra resa. Här hemma är drivorna snart borta i söderlägena men i norr finns det fortfarande en hel del snö kvar.

Eva

Kikh
2010-04-24, 12:04
Ändrad färdplan.

Under gårdagens eftermiddag fiskade vi, om icke i hamnbassängen så i alla fall på webben, efter boende i Georgiopolis. Utfallet kom emellertid att bliva synnerligen magert. De flesta anläggningarna hade ej ännu öppnat för säsongen, och de som hade öppet var mest fokuserade på charteroperatörerna.

De alternativ man torgförde var emellertid lite väl exklusiva för vårt behov. Halvpension, lyxiga lobbys, samt diverse onödigt extrabjäfs...Arne och Birgitta

Åh vad synd att jag inte hann med här, ni kunde ju ha bokat in er på min vänninas lilla lägenhetshotell, Sylvia, i Georgiopoulis. Inte är det ett "genuint grekiskt" boende, men det är fina lägenheter och läget är perfekt mitt emellan by och strand. Hennes föräldrar bor i annexet och hade, som grek-kanadensare, tagit väl hand om er även om hotellet inte är officiellt öppet (Apollo).

Nå väl, det får väl bli till er nästa tur då.

Vi ses säkert snart!
//Kikh

Arne
2010-04-24, 16:46
Anlänt Chania. Lördag eftermiddag 24 April.

Vi lämnade Rethymno och vår fina studio vid pass halvelva efter att ha lyssnat på Ring så spelar vi i solen på altanen. Med packade ränslar tog vi promenaden ner till Zefyros att ett avskedskrus avnjuta. Vid halvtolv ordnade tavernabossen en taxi som raskt förde oss till Bussterminalen.
Solen steka och värmen hög.

Tavernaägaren berättade en mustig historia om den röda sanden som förra året drabbade hela Kreta och för resten merparten av övärlden.
Det var rent förskräckligt, och så illa att han(tavernaägaren) icke ens kunde åka med sin bil hem den aftonen. Hela fordonet var fyllt med röd kletig sand.

Tvenne biljetter för färden till Chania betingade pris av sex Euro per person. Vi anlände till Chania vid pass klockan ett och stegade genast ned till Marias taverna just innan hamnen, att där klyva ett krus vitt.

Så vidare till La Casa i Old Town att taga vår förnämliga takstudio i anspråk. Här ska vi bo ända fram till nästa lördag då det är dags för hemresa med Norwegians flight till Arlanda.

Resan till Chania var mycket vacker, och bjöd på en bedårande blomsterprakt samt vyer med lite snö på de höga bergen längs vägen

Vi när en förhoppning att snödrivorna hava smält bort tills vi återkommer till Umeå den 2 maj. Eljest blir det kärvt.

Nu har uppenbarligen allt charterflyg med full kraft kommit igång. Vi kunna här i Chania skåda mängder av vita ben och nosar spankulerandes runt i staden.

De hade nog mera troligt tänkt sig att redan på förmiddagen rusa åstad ned till närmsta strand att stormpressa bort det vita, och i alla fall ersätta den färgen med tomatröd men svidande hastig solfärg.

Dock, eftersom det här i Chania hela dagen varit skyigt och med svag sol, så gingo dessa förhoppningar åt skogen.

Bättre lycka i morgon kantänka.

Bilder från dagens Chania finner den vetgirige strax i bildgalleriet under ”24April em”

Arne och Birgitta

Athanasia
2010-04-24, 18:00
Jag går ut från Arne o Birgittas tråd,,sorry,,Eva L..var Din dotter jobbat och vad Du sett det färgar inte Rethymno,,,alla har vi olika sätt att se på saker...

Kikh
2010-04-24, 18:14
Dock, eftersom det här i Chania hela dagen varit skyigt och med svag sol, så gingo dessa förhoppningar åt skogen. Bättre lycka i morgon kantänka.
Arne och Birgitta

Eftersom väderprognosen lovar regn och mulet från och med imorgon kväll är det nog många som förblir bleka:o

//Kikh

Eva L
2010-04-24, 20:22
[FONT=Arial]



[FONT=Arial]Vi när en förhoppning att snödrivorna hava smält bort tills vi återkommer till Umeå den 2 maj. Eljest blir det kärvt.




Eftersom solen lyser nästan varje dag och har så gjort ett tag samt varmare vindar utlovats går snötiningen snabbt. I afton plockade många fram sina grillar och solen lyste skönt på oss här uppe i norr. Tror att nästan alla drivor är borta när ni kommer hem.

Eva

Arne
2010-04-25, 10:47
La Casa,takaltanen söndag 25 April.

Nu verkar solen ha goda förutsättningar att tränga undan de skyar som tidigare lägrat sig över nordkusten. Termometern visar redan 22 grader i denna tidiga morgontimme. Endast en svag havsbris råda.

Under gårdagens afton tog vi först promenaden till Marias taverna att skicka eftermiddagsrapporten till forumet. Marias place är beläget längs gatan mellan hamnen och palmallén, just mittemot lädergatans början.

På Marias finnes inget wlan, men det fixar man på Internetcaféet just intill ingången.
Internetcaféet heter Triple W, och där betinga uppkopplingsaccess 1 Euro per timma. Sedan kan man sitta på Marias med mycket god signalstyrka att access hava.

Vi styrde så stegen vidare till vår favorittaverna, Semiramis, för att se om de nu öppnat för säsongen. Vid förra besöket, i början av April, då var tavernan en enda stor byggarbetsplats.

Nu var emellertid allt färdigt och tavernaägaren hälsade oss varmt välkomna. Röda orkestern fanns därtill på plats. En Schnitsel Gordon bleu till Arne samt tomatsoppa för Birgitta betingade inklusive ett krus vitt pris på 23€.

Lite dyrare, visst, men vi är ju i Chania nu. Med notan följde det obligatoriska fatet med smetkaka samt en glasterrin flygbränsle.

La Casas wlan är icke direkt något att skriva hem till vännerna om. Med snäll omskrivning kan detsamma beskrivas som fiasko. Det enda ställe där det fungerar, det är i Georges lilla kontor på bottenvåningen, och då får laptopen befinna sig maximalt 50 cm från routern…

George försåg oss dock med koder till grannhotellens wlan, men dessa koder visade sig vara mer än inaktuella. Det får nu vid elvatiden bli en promenad till Marias place att skicka denna rapport.

Gårdagens bilder lägges in i bildgalleriet under ”söndagfm25april”

Nu kunna vi från vår takaltan skåda hurusom de nyanlända turisterna vandra ned mot Neo Choras stränder att bränna ben och armar under den starka solen. Svedan i afton till trots. Men förhoppningsvis fungerar soldiset som solfaktor sex, och göra brännan uthärdlig i afton.

Vi sitta nu Marias place i dryga 25 grader att skicka denna något försenade snabbrapport. Livet leka.

Arne och Birgitta

nekjam
2010-04-25, 11:22
Låter härligt! Här i Sikeå har vi nu 8,5 gr och inatt var det minus 5. Men solen skiner även här.
Hur är det har ni provat på att bada i havet? Eller är det för tidigt?

Ha en fortsatt bra semester och än en gång Jätteroligt att läsa Er berättelse. _B-anana

Majken

Riitta
2010-04-25, 11:30
Började nästan bli orolig, när morgonrapporten dröjde i dag:rolleyes:
Följer noga med på er resa. Det verkar ju väldigt lyckad hittills. Önskar er en lika fin sista vecka:)

Riittabye_bye

Arne
2010-04-25, 17:37
Chania, söndag eftermiddag 25 April.

Vi inventerade nyss vårt förråd av viktualier och funno följande; En kaviartub av Kalles, två tredjedelar fylld, Birgittas Räkost sorgligt nog med bara en tredjedel kvar i sista tuben. De svenska tändstickorna gick slut i morse, men vi funno turligt nog de svensktillverkade ”Cricket” som i riklig mängd inhandlades. Piptobaksförrådet i gott skick och kommer att räcka veckan ut.

Vi tog vid lunchtid och i soldiset promenaden ner till Marias Place att skicka morgonens något försenade rapport till forumet. Maria kunde berätta att den förhatliga skurktavernan En plo nu bommat igen för gott.
Ett besked alla turisterna ska vara tacksamma för.

Vid pass halvtvå skingrades plötsligt soldiset till alla nyanlända vitbensturisters glädje. Solstolsuthyrarna gnuggade likaså sina händer ute vid Neo Chora och andra stränder. Vi kunde också konstatera att flertalet butiker denna helgdag hade stängt, den renodlade turistbutikerna undantagna.

Nu, när detta hamras ned, är det på tok för varmt att sitta ute på vår eminenta takaltan. Termometern visar 29 grader…
Kanske ska vi beskriva lite om La Casa. George har inalles sex studios, takstudion inräknad.

Dock är alla studios utom den på bottenvåningen tämligen torftigt utrustade om man tänkt sig laga mat. Studion i bottenvåningen har en separat köksavdelning med trinette och diskbänk.

I vår studio finnes ett kylskåp, dock ej bullrande, och ovanpå kylen finner man tvenne muggar för kaffe, en vattenkokare samt fyra fat, lika många knivar och gafflar och två glas av mindre storlek. Ja, det är det hela ungefär.

Vi vill dock med visst eftertryck påpeka att Pensionatsägaren George är en av de trevligaste värdarna vi någonsin mött i Grekland. Ingen kan som han måna om gästernas trivsel under vistelsen.

I afton blir det ånyo en tur till Maria,s att skicka detta meddelande. Vi ska därefter ånyo och vid åttatiden uppsöka musiktavernan Semiramis att därstädes spisa god middag samt lyssna till Röda orkestern.

Arne och Birgitta

Malina
2010-04-26, 09:55
Underbart roligt att läsa om era äventyr!
Hälsa så mycket till Georgios!

Arne
2010-04-26, 10:33
Chania, takaltanen La Casa måndag 26 April.

Av god vän hemmavid erhöllo vi i går afton besked att regn var på ingående i hela Grekland under måndagen. Men, nu, fint väder med växlande molnighet och 22 grader så här klockan nio på förmiddagen.

Förvisso ligga det lite mörka moln uppe över de höga bergen, men de giva oss icke harm. Vi får väl se hur dagen utvecklar sig. Ute över havet är det dock klarblå himmel med endast små trivsamma molntussar att skåda.

Sedan vi hit till Chania anlände i lördags, kunna vi konstatera att charterplanen från när och fjärran ånyo dånar in för landning och avgång vid Chania Airport dygnet runt. Detta till stor glädje för turistnäringen.

I går kväll styrdes stegen, som av en osynlig makt ,ånyo till Semiramis fina musiktaverna. Nu var det välfyllt med turister och ägaren skrockade förnöjt. Röda orkestern hade i afton bytt sångare. Lärarinnan var ersatt av den volymiöse, men väldigt duktige manliga sångaren vi kunde avhöra förra året. Att höra denne man framföra Vraho Vraho, det ger rysningar ända in i märgen.

Birgitta testade Kalamares för första gången denna resa. Arne hittade en gudomligt god rätt bestående av kycklingfiléer med mushromsås. Till maten tog vi in resans allra första Mythos. Hela notan landade på 22€.
Den obligatoriska notan-efterrätten bestod som alltid av en glasskula med fyra tillhörande söta kanderade frukter, ja, och så glasterrinen med flygfotogen.

På hemvägen från Tavernan kunde vi genast konstatera att inslaget av skandinaviska språk ökat högst markant bland turisterna längs grändernas bord.

Idag har vi för avsikt att besöka en del pärlor här inne i Chania. Främst gäller det den gamla fina saluhallen. Ett måste. Denna rent skulpturala byggnad av glas och stål och med dryga etthundra år på nacken. Alla dofterna, folklivet samt en uppsjö av små butiker som saluföra allt och lite till. Kryddor skola införskaffas samt lite andra viktualier.

Men, naturligtvis, ska vi allra först styra stegen ner till Marias Taverna att skicka denna dagsrapport.

Livet leka som alltid.

Bild på den nya besättningen för Röda orkestern finns i bildgalleriet under ”smörsångaren”

Om vi så här i slutet av detta meddelande ska göra en liten utvikning, då kan vi meddela att när vi med bussen från Rethymno till Chania passerade Soudabukten och dess hamn, då fick vi syn på den större kustfärjan för sydkusten, Daskalogiannis, som efter årlig översyn på varvet nu klargjordes för färden tillbaka till sydkusten.

Enligt vår sagesman skulle Samariaravinen öppnas för säsongen nu idag, den 26 April. Efter den milda vintern med ringa snö och regn skulle det nu vara fritt fram för vandrarna i ravinen.

Arne och Birgitta

Arne
2010-04-26, 17:27
Måndag eftermiddag 17.30 Chania. 26 April.

Icke någon regndroppe att skåda idag den illavarslande prognosen till trots. Vi tog vid lunchtid en tur ut på staden. Saluhallen är alltså ett verkligt måste för oss. Att bara strosa runt och botanisera i butikerna, se slaktaren bearbeta jättelika köttstycken till styckedelar.

De små serveringarna har ett brett utbud av olika lunchrätter. En del vet man ej alls vad det är, men goda ser de ut. Priset är också relativt lågt.
Den gamla fina saluhallen är byggd som ett kors och takhöjden är icke av denna världen. Hallen är kemiskt ren från allt vad inkastare heter och det florerar heller ej musik ur bullriga högtalare. En oas vill vi mena det är.

När vi mellanlandade hos Marias taverna fick vi ett samtal med Maria själv. Vi kom att diskutera serveringarna nere längs hamnpromenaden, det vi kallar ”skärselden” med alla inkastarna. Enligt Maria var stället med alla sina serveringar egentligen en skamfläck för hela staden.
Prisläget är så dyrt att det leder tanken till Taverna En Plo i sina värsta dagar.

De enda som klarar sig oantastade från horderna av inkastare, det är endera en joggare med träningsskor och svettig tröja, alternativt om man kommer vandrandes med ett Bouzoukifodral i näven.

Lokalhyrorna för serveringarna tillhör enligt Maria de allra dyraste i hela staden, och då blir det som det blir med priset på mat och dryck kantänka. Själva skyr vi stället som pesten och tar alltid omvägen via gränden när vi ska hem till La Casa.

Just vid halvtretiden på eftermiddagen mulnade det ordentligt, och det började blåsa rejält. Något regn kom emellertid icke. Nu, efter siestavilan kan vi notera att vinden tilltagit alltmer, men molnen skingrats. Solen lysa ånyo från blå himmel.

Nu har turisterna med full kraft intagit Chania och mera troligt hela ön och Grekland i övrigt. Stadsvandringarna med charterturister är nu i full verksamhet. Ett omistligt tecken på att säsongen nu är i gång.

Bilderna från eftermiddagen finnes i galleriet under ”saluhall mm”
Oviss på om högkantsbilderna hamnat på rätt köl.
Arne och Birgitta

Kalimera
2010-04-27, 10:18
Icke någon regndroppe att skåda idag den illavarslande prognosen till trots.Jag kollade vädret på teve igår, där sa man att Grekland hade haft ett rejält oväder under dagen. Tur att det bara var på teve. :)

Ha det fortsatt bra! bye_bye

Arne
2010-04-27, 10:34
Chania tisdag morgon 27 April.

Solen lyser, det är växlande molnighet nu på morgonen vid åttatiden.

Vinden dock hård och omöjliggör i nuläget frukostsittning på vår fina takaltan. Termometern visa nu bara 16,6 grader. Havets vågor synes dock ha mildrats sedan i går afton. Kantänka vinden ändå håller på att mojna.

Vi har funderingar på att idag med lokalbussen ta oss ut på halvön till byn Stavros, där vi aldrig varit tidigare. Lokalbussarna passar oss precis perfekt att nyttja som färdmedel. Säkert, samt därtill bra och billigt. Mera kunna man näppeligen begära. Väder och vindförhållandena framåt dagen får avgöra hur det blir.

Alternativet blir då mera troligt den traditionella turen ner till Maria och så ytterligare en tur till saluhallen och dess omgivningar. Nu talas det mera skandinaviska språk än grekiska i Chanias gränder.

Birgitta skulle i går eftermiddag bara besöka den konsthantverksbutik, belägen just intill katolska kyrkan och det folkloristiska museet. Vi hade som vanligt mycken nytta av Kalimeras e-guide om Chania. Bättre och mer prisvärd information står ej att få.

Inne i butiken fanns mycket vackra saker, men givetvis relativt dyra. Det föreföll som en del av konsthantverkarna fanns med i butiken att visa och informera om sina alster. Men, konstverken kostade en hel del så det fick bara bli ögonshopping.

Middagen på Semiramis musiktaverna var god, men det hängde på håret om vi skulle kunna sitta ute i trädgården att lyss till musiken från Röda orkestern. Viss blåst samt kylig kvällstemperatur fick oss att tveka, men vi valde ändå att sitta ute. Det finnes även en inneavdelning på Semiramis taverna, men då missar man ju sång och musik av Röda orkestern.

Vännen Kickie (Kikh på forumet) hörde av sig via e-post i går afton. Vi hade ju planerat in en träff när vi återkom till Chania inför hemfärden, men Kickie satt trångt med jobbet och trodde det skulle bli svårt att hitta en ledig glugg för sammanträffande. Men, det går ju flera tåg.

Nu, men först nu, börjar de nordeuropiska dagstidningarna dyka upp i turiststråkens tidningsstånd. Sedan förra året bojkotta vi helt inköp av nattståndna Aftonblad eftersom priset rakat i höjden. Vill minnas att man förra året ville ha 3,3€ för ett Aftonblad, och det är för högt pris satt i relation till läsvärdet.

Efter viss vånda har Arne nu lyckats vända saluhallen i Chania på rätt köl. De korrigerade bilderna ligger i samma galleri ”saluhall mm” som gårdagens, men åt rätt håll. Förhoppningsvis….

Nu, vid tid strax runt 10.00 kunna vi förnimma en markant förbättring av vädret. 19,5 grader, och vi kunna i solen ånyo taga vår fina takaltan i besittning.
De hårda vindarna ha nu avtagit högst väsentligt. Turisterna sitta säkerligen frukostbord nu och funderar på om de ska chansa på solstolar eller shopping på lädergatan.

Mera troligt blir det nog en solstolsdag om vädret håller i sig. Över Chania klarblå himmel, dock kunna uppe vid de höga bergen skådas mörka moln. Ute över havet bara spridda molntussar.

Marias taverna direkt 11.35


Arne och Birgitta

Arne
2010-04-28, 10:18
Onsdag morgon 28 April, Chania.

Denna dag börjar med vackert och soligt väder ehuru lite svalt ute. Termometern ute på takaltanen utvisade vid pass klockan åtta strax runt 17 grader.

Idag har vi tänkt oss ta en tur med lokalbussen ut till Platanias för att sedan promenera tillbaka mot Ag marina. Detta för att se vad som hänt sedan senast när det gäller byggnadsmässiga innovationer.

I går vid lunchtid när vi promenerade till Saluhallen då var det växlande molnighet och lite kyligt i luften. Det molnade till sig alltmer, och vid halvtretiden var det än mera blåst, och mörka moln tornade upp sig. Något regn kom dock icke.

Längs ”skärselden” nere vid hamnbassängen var det stilla och öde. Vågorna hade blåst in massor av bråte i hamnbassängen, och ej ens inkastarna fann det mödan värt att vara ute att ragga kunder. Stora vindskydd voro anbringade på serveringarna att i möjlig mån hålla de hårda vindarna borta. Vågorna skvalpade upp över bassängkanten.

På kvällen kom så solen ånyo tillbaka, men heltvisst var det lite kyligt i luften. Vi kunde dock även denna kväll äta middagen på Semiramis uteservering.
En svensk barnfamilj bevistade denna kväll Tavernan. Med i sällskapet fanns ”Elake Vilgot”, en troligen femårig grabb som terroriserade såväl familjen som omgivningen genom att stimma skrika och bråka med alla och envar, och lillasystern i synnerhet.

Mamman ledsnade och tvångsutförde sonen från tavernan. De blev borta en kvart och sedan återkom de båda. Nöjd mamma och sur men tyst Vilgot. Vilgot såg ut som om han tvångsmatats med fyra citroner och en liter ättika.

Men kuren hade uppenbarligen haft effekt enär Vilgot nu satt tyst och prydlig på sin stol resten av tiden. Huruvida Vilgot hade ond och svidande häck framgick dock icke. Skå-Edebydoktorn kallade denna metod för ”Kreativ barnuppfostringspedagogik” på slutet av 1970-talet.

Vi håller nu på att fila på en sammanfattning av vårens resa avseende kostnader för mat och boende, väderläget, myggfrågan och lite annat smått och gott som kan vara till eventuell nytta för kalimeravänner som skola kosan till Kreta ställa nu i sommar. Den rapporten avser vi publicera på vår snabbdagbok under fredagen, dagen innan vi far hem till Sverige igen.

Nu har vindarna avtagit och vi kunna ånyo sätta oss ute på vår fina takaltan att njuta i solen. Termometern stiga sakta men säkert. Så blir det turen till Marias att skicka rapporten och därefter till bussterminalen för turen ut till Platanias.

Lite bilder Birgitta tagit från vår studio återfinnes i bildgalleriet under
”studion La Casa”

Vi sitta nu Marias taverna i väntan på ett krus vitt att skicka denna dagsrapport. Solen allt starkare och vämeen nu återkommit. De i helgen hit komna skandinaviska turisterna skynda nu till stranden ned att boka solstolar för dagens intensiva pressning.

Arne och Birgitta

Arne
2010-04-28, 17:28
Chania onsdag eftermiddag 28 April.

Med raska steg styrde vi vid lunchtid kosan mot bussterminalen i och för färden ut till Platanias. Bussbiljetterna skulle köpas ombord och resan kostade 1,70€ per person.

Vi reste längs kustvägen och färden tog cirka 20 minuter. Nu hade vädret svängt till full sol och värme. Turisterna på byn var nere i solstolarna att pressa trots att det blåste vid stranden.

Parasollerna var nedvinklade att skydda mot vinden. Vi kunde konstaera att nästintill varje ledig plätt mellan Kato Stalos och Platanias nu var bebyggd, mestadels med Hotellanläggningar. Därtill hade nyuppförts ett antal minigolfbanor och gokartanläggningar samt andra suspekta byggnationer.

Vi tog promenaden ner till Pension Lola, det ställe vi bodde på 1997, men det var sorgligen igenbommat. Inget vatten i Poolen, och skylten med pensionatsnamnet var förtejpad. Konkurs kanske, eller skulle stället öppna senare, vi vet ej.

Vi hade tanken att promenera tillbaka mot Ag Marina, men detta skrinlades eftersom värmen blev hård och solen gassade obarmhärtigt.

Det fick bli tavernasittning i en timme innan vi fångade en buss för återfärden till Chania. På tavernan fanns en 14 månaders Newfoundlandhund som oupphörligen propsade på att bli kliad.

Vi noterade att bussarna var av mycket god standard samt att de endera hade lastluckor nedtill för barnfamiljernas kärror, alternativt dragspelsbussarna som hade utrymme ombord för flera barnvagnar.

Åter till La Casa vid tid strax efter fyra för sen siestavila.

På utvägen vid tidningskiosken noterade vi att Aftonbladet och Expressen nu dykt upp i sortimentet. 3,2€ vill ma.n ha för publikationen

Bilder från dagens Platanias finnes i galleriet under ”Platanias 28 April”

Vi sitta nu ånyo på Marias taverna och ska i tid för halv åtta ånyo bänka oss på Semiramis, när Röda orrkestern går i tjänst.

Arne och Birgitta

Baeckman
2010-04-28, 20:07
Hej Arne och Birgitta

Mycket kul läsning om eran vistelse!

Vi kommer ner på Valborg (om inte askmolnet j-vlas) och
kommer att bo i Kalamaki. Har ni några tips på tavernor
i närheten om man inte åker in till Chania?

Mvh
Peter (väldigt snart L) o Kicki (mycket? yngre)

Kikh
2010-04-28, 22:32
I Kalamaki ska ni INTE äta på Salavantes! Små portioner, illa tillagat och överpriser...

Om ni vill ha det genuint grekiska i lantlig miljö ska ni istället promenera ca 700 meter upp till Galatas, Mikis Teodorakis "hemby". Där har ni Galatiano Perasmata, som brukar erbjuda livemusik (grekisk), och god grekisk mat till bra pris. Det finns också en mycket populär turkiskinspirerad taverna, Bigaza, aningen längre upp i byn, på högra sidan efter torget.
Vill ni äta i Kalamaki kan ni prova Bamboo, mycket populär bland Ouzo-törstande greker (brukar betyda att åtminstone deras mezedes är bra).
Går ni ca 1.5 kilometer västerut, till Stalos, har ni Marias Taverna. Det är en av de äldsta och mest välbesökta tavernorna i Kato Stalos.
Eftersom jag sällan äter i Kalamaki får någon annan lägga ut tråden där :)

Ha en trevlig semester!
//Kikh




Hej Arne och Birgitta

Mycket kul läsning om eran vistelse!

Vi kommer ner på Valborg (om inte askmolnet j-vlas) och
kommer att bo i Kalamaki. Har ni några tips på tavernor
i närheten om man inte åker in till Chania?

Mvh
Peter (väldigt snart L) o Kicki (mycket? yngre)

Arne
2010-04-29, 10:29
Icke mycket att rapportera från gårdagens afton.

I morse vid sjutiden då var det bistert när Arne stack nosen ut på La Casas takaltan. Plus ynka 10,6 grader. Det fick alltså bli frukostsittning inomhus tills det tinat upp. Vi kunde på kortvågsradions ekosändning höra att det var samma temperatur i Göteborg.
I Umeå, vår hemstad hade man vid samma tidpunkt minus åtta!

Burr, vad ska vi komma hem till nu i helgen?

Idag har vi bestämt oss för att ta lokalbussen längs östkusten ut till Kolymbari. Färden går via Kato Stalos, Ag Marina, Platanias och sedan vidare längs kustvägen via de små byarna fram till Kolymbari, där vi ska tilllbringa dagen innan hemfärden vid tretiden.

När vi så vid pass halvelva lämnade studion hade temperaturen ändå stigit till 19 grader och det var växlande molnighet. I solen riktigt varmt.

Det ser ut att blr riktigt fint väder framåt lunchtid.

Arne och Birgitta

myssa
2010-04-29, 11:12
Tack Arne och Birgitta.
Det var kul att se bilderna från Platanias, jag kan garantera att det är mer trängsel då vi anländer 7 aug. Kolymbari har några väldigt fina fisktavernor, hoppas ni får en härlig dag.
Myssa :) :)

Birgitta63
2010-04-29, 11:14
Tack för trevlig läsning Arne & Birgitta !
Föredrar att läsa er Kretarapport till frukost, bättre än Sydsvenskan .

Önskar ett gott slut på veckan och en fin hemresa. :)
Birgitta

lars
2010-04-29, 11:28
I Kalamaki ska ni INTE äta på Salavantes! Små portioner, illa tillagat och överpriser...


Eftersom jag sällan äter i Kalamaki får någon annan lägga ut tråden där :)

Ha en trevlig semester!
//Kikh

Nä, Kalamaki har inte någon riktigt bra taverna, bättre då att som Kikh föreslår bege sig upp till Galatas eller Daratso (den lilla tavernan vid torget).
Bigaza har lite annorlunda och välkryddade rätter och kan ju vara spännande som omväxling.
lars
Kriti stin kardia mou

jan c
2010-04-29, 11:55
Ikalamaki finns två ställen där vi ätit under hösten ,vintern vet inte namnen men beskriver som följer snett emot Bambu en liten taverna pizzeria trevl personal inte billigast men gott o trevligt .Den andra 50 m upp på Odos Ireni Pita o grill inte det mest överdekorerade stället men grillat o grek mat ibleck att välja ifrån.Eg ett hämtmatställe .Och ett litet tips ta taxi upp till Galatas ..om ni inte är supertränade ,vägen är nämligen en enda lång backe upp

Eva L
2010-04-29, 11:55
Icke mycket att rapportera från gårdagens afton.

I morse vid sjutiden då var det bistert när Arne stack nosen ut på La Casas takaltan. Plus ynka 10,6 grader. Det fick alltså bli frukostsittning inomhus tills det tinat upp. Vi kunde på kortvågsradions ekosändning höra att det var samma temperatur i Göteborg.
I Umeå, vår hemstad hade man vid samma tidpunkt minus åtta!

Arne och Birgitta

Inte var det några minus åtta här i Umeå i morse. När jag cyklade till jobbet vid sjutiden låg temp på någon plusgrad men visst har vi kalla vindar och det ska bli en del regn i helgen.

Eva

Ingerp
2010-04-29, 12:48
Var hittar jag bilderna? Har följt er resa och förgäves försökt hitta bilderna, vore kul att kunna se alla platser ni berättar om.

Hälsar Inger som önskar er ett bra avslut på resan

Arne
2010-04-29, 13:21
Vi sitta strandtaverna i Kolymbaki att klyva ett krus vitt i solskenet.
Vackert väder och ganska varmt.
Här hittade vi byns fria wlan att surfa på.

Bilderna nu. Gå in överst på sidan så finner du "Nätverk" Klicka på "bilder och album" så kommer du rätt.

Arne och Birgitta i vågskvalpet på strandtaverna Kolymbaki, Kreta

Kikh
2010-04-30, 04:17
Arne, som omväxling till er Röda Orkester: http://www.youtube.com/watch?v=EoKKQNxPfp4&feature=related och från vår hemby Stavros, http://www.youtube.com/watch?v=IeBxzpwGh_A&feature=related

Sist och allra bäst, Kretafödde Nikos Xilouris från östra Kreta, Itane Mia Fora: http://www.youtube.com/watch?v=v8JWYakujec

Mina traditionella grekiska favoritlåtar på ett snöre :D

Trevlig hemresa med flertalet kramar//Kikh, med spirande gräslök på balkongen och flertalet promille Kretenskt vin i alkoholomloppet...

Alala
2010-04-30, 04:28
Nu när er hemresa närmar sig vill jag verkligen tacka er varmt för alla dessa fina rapporter och bilder. Jag har fått ytterligare förstärkning i mina planer att resa till Kreta. Har en resa till Platanias 1997 bakom mig så det är ett tag sen sist. Kanske en minibilluff med bara korta dagssträckor, för man måste ju också hinna njuta och klyva ett krus vitt alltid då och då. :D Eller kanske bara till ett lite lugnare ställe på södra eller östra Kreta, ja vem vet, möjligheter tycks ju finnas hur många som helst. Så Kreta finns i mina greklandsplaner, men när, det är en annan fråga...Önskar är en trygg och bra hemresa och en skön sommar hemma i Sverige.bye_bye

Kikh
2010-04-30, 04:40
Har en resa till Platanias 1997 bakom mig så det är ett tag sen sist. Kanske en minibilluff med bara korta dagssträckor, för man måste ju också hinna njuta och klyva ett krus vitt alltid då och då. :D Eller kanske bara till ett lite lugnare ställe på södra eller östra Kreta, ja vem vet, möjligheter tycks ju finnas hur många som helst. Så Kreta finns i mina greklandsplaner...

Låt mig rekommendera en tur till Paleochora. Vidare Sougia och de små hamnarna på vår fantastiska sydsida. Missa inte ett lunch/middagsbesök, gärna med övernattning, i Ravdoucha (västra Kreta) , rum och FANTASTISK mat till löjliga priser finns på Waves on the Rock (bara glöm Don Rosario på samma ort), en natt i Sfinari med lätt lunch på kafeneiot (de rekommendear bästa möjliga husrum), middag i Therissos och ett snabbt besök hos mig i Agia Marina. Jag gör mitt allra bästa för att hjälpa alla som visar ett genuint intresse för Kreta!

Trevlig semester!
//Kikh

Eva L
2010-04-30, 06:48
Kikh har du varit i Milia? Vänner till mig var där för några år sedan och de blev mycket förtjusta i bergsbyn, de fina stenhusen och den ekologiska maten.

Eva

Arne
2010-04-30, 10:38
Fredag förmiddag 30 April, takaltanen La Casa

Ja, det här blir den sista snabbdagboken för denna vårens resa till Kreta.

I går vid lunchtid tog vi så kustbussen ut till Kolymbari. Färden gick via Kato Stalos- Ag Marina- Platanias- Gerani- Maleme- Tavronitis- Kamisana – Skoutelonas fram till Kolymbari. En mycket vacker tur längs kustvägen. Biljettpriset var blygsamma 3€ pp enkel resa.

Väl framme i Kolymbari stegade vi ner till en liten trivsam strandtaverna att i solen njuta ett krus vitt. Vi kunde skåda höga vågor som slog in mot strandskoningen. Flertalet tavernor hade ännu ej öppnat för säsongen. Solen flödade, men vinden tilltog så det blev att flytta in i tavernan för att ej blåsa bort.

Till vår stora överraskning visade det sig att Kommunen har ett fritt wlan för turisterna. Snacka om Hot spot. Bara att logga in och surfa. Detta kallar vi service. Kolymbari visade sig vara en mycket trivsam by, fjärran från turistbjäfs och krimskrams. Här skulle vi kunna trivas.

Vi hade kollat busstidtabellen och densamma utvisade att det skulle gå en buss tillbaka till Chania vid 14.30. Men, det måste ha varit GMT (Greek maybe time) eftersom bussen kom strax före fyra…

Lite bilder från Kolymbari lägges in i bildgalleriet under ”Kolymbari”

Strax lägger vi även in en sammanfattning över vårens resa med angivande av boenden, priser med mera. Kanske kan densamma komma att giva viss vägledning för kalimeror som ska styra kosan till Kreta framöver.

I morgon lördag far vi så åter till Stockholm med Norwegians kvällsflight. Vi har bokat härbärge på Rest and Fly för natten, och ska sedan söndag förmiddag flyga vidare hem till Umeå.

Nu sitta vi på Marias taverna att skicka denna rapport. Maria inbjöd oss till en helkvällsfest i morgon afton på pappans gård vid Gloussa, men det nödgades vi tacka nej till enär vårt plan pocka på hemfärd just när festen ska taga sin början. Temperaturen nu dryga 23 grader och solen skina från klarblå himmel.

När kruset är tomt då taga vi promenaden till saluhallen att förnödenheter till hemmet inhandla.


Arne och Birgitta

Arne
2010-04-30, 10:56
Nu kan det kanske vara på sin plats att vi förfärdigar en liten sammanfattning över vårens resa till Kreta.

Vi inleder med boendekostnaderna. Studios hela tiden.

Först tre nätter på La Casa i Chania.
Så vidare till sydkusten.

Tre nätter i Paleochora på Haris Hotel.
I Chora Sfakion bodde vi på Stavris Hotel.
Vid Plakias tog vi in på Hotel Horizon.
I Rethymno bodde vi på Guest House Nakli.
Slutligen tillbaka i Chania och sju nätter på La Casa igen.

Snittsumman varierade runt 30-35€ per natt. Då ska man i åtanke ha att vi genomgående haft mycket fint samt förbokat boende hela tiden. Boendepriserna ligger helt i nivå med förra året.

Nu till kostnaderna för maten. Alltid när vi är på resande fot i övärlden lever vi ”Greve” det vill säga att vi frukosten undantagen äter alla måltider ute på lokal. Totalpris för två inklusive ett krus vitt som följer:

På sydsidan låg snittpriset per dag på 12-14€ och när det gällde nordsidan då landade vi på 22-24€ per dag. En markant skillnad som även vi förvånades över.
Nu ska man ju ändå ha i åtanke att vi reste i absolut försäsong samt att det samtidigt från mitten av April var flygstopp på grund av askmolnen.


Flygresan Arlanda – Chania tor med Norwegian kostade strax över 1500 Sek pp.

Taxifärden Chania Airport till Old Town kostade 23€.

Bussturen Chania – Paleochora gick på 8,20€ för två.

Kustfärjan Paleochora – Chora Sfakion 15€ för oss båda.

Taxiresan Chora Sfakion – Plakias kostade 50€.

Bussen Plakias – Rethymno 4,10€ stycket.

Bussfärden Rethymno – Chania 7€ per styck.

Till detta kommer så inköp av viktualier och dryckjom för småglas från market. Den summan har vi ej någon koll på enär den avser livsnödvändigheter för hög trivselfaktor.

Det här med inköp inför hemresan har hittills begränsat sig till ett stycket konstverk för 15€ samt tre olivtvålar för en Euro stycket. Vi ska på fredag även inhandla en plåtdunk kretensisk olivolja för sex Euro. Mera handlar vi icke här i Grekland.

Det här med kvitton nu. Aktuellt ärende. Nja, om vi ska sammanfatta så har vi när det gäller boendet icke fått några kvitton alls, Rethymnonboendet undantaget. Där fick vi faktiskt ett prydligt och stämplat kvitto. I market har vi som regel fått kvitton, och det i samma omfattning som förra året.

På tavernorna har vi heltvisst erhållit kvitton, men merparten har varit de handskrivna på rosa kvittoblock och utan maskinnotan bifogad. Undantaget var Semiramis i Chania där vi alltid erhöll maskinstämplat kvitto.

Vår budget sedan ett par år tillbaka, den baserar vi på att för två personer göra av med 1000 Sek per dag, då allt inkluderat. Det har fungerat precis perfekt. Men Ok, då lever vi ”Greve”

Ska man fixa en del luncher och middagar själv samt välja snålboende, ja då förmenas budgeten kunna balansera runt 700 Sek dygnet. Att notera! I tusenlappen per dag ingår allt! Även resorna från och tillbaka till Umeå, hotellövernattningar på Arlanda mm.

Flygfän. Till vår förvåning har myggen uppenbarligen gått i strejk. Icke ett svidande myggbett att skymta. Arne särskilt glad över detta eftersom han alltid drabbas illa med stora kliande bulor vid myggangrepp. Vi har hela tiden kunnat sova vid öppet fönster. Någon AC har icke behövt brukas så här i April månad trots att vi hela tiden haft tillgång.

Trådlösa nätverk.(Wlan) Förvisso finnes det tonvis med oskyddade wlan i övärlden, men här på Kreta verkar det som om man blivit varse detta och i alltmer ökande omfattning täppt till med kryptering och lösenord.

På de allra flesta hotell verkar det vara legio att wlan erbjuds kostnadsfritt på rummet för alla gästerna.
Internetcaféerna tar avgift i varierande spännvidd, men snittpriset förmenas vara runt 1€ per timme.

Som extrabonus när man reser i försäsong gäller att kontakterna med näringsidkare och andra greker bliva sällsamt goda. Det finns tid att samspråka om olika ämnen. Vi har fått mycket bra information under hela resan, och det har vi verkligen satt värde på.

En av Chanias taxiförare illa sedd information gällande bussförbindelser mellan Chania Airport och Bussterminalen i Chania. Följande tider gäller nu i April. I högsäsong säkerligen tätare turer som kan återfinnas på KTEL Chania. 07.15, 09.15, 10.45, 14.15, 16.50, 18,50, 21.15. Från bussterminalet och ut till flyget gäller följande; 05.45, 08.30, 09.30, 13.00, 16.30, 17.00 samt 20.30.

Vi glädjs åt det stora intresset våra snabbdagboksanteckningar rönt i forumet. Detta upplever vi som god lön för mödan, om det nu varit någon sådan. Nöjet ligger i läsvärdet.

Vi tackar för oss

Arne och Birgitta

dromprinsen
2010-04-30, 11:51
hej, välkomna hem till våren! det har varit ett nöje att få ta del av er resa och upplevelser på kreta. jag och frugan åker dit den 29 maj och billuffar i tre veckor. hoppas vi får en lika fina semester som ni haft.
trevlig sommar!

mamasaurus
2010-04-30, 13:02
Oj så härligt det har varit att följa med på eran resa! Tusen tack Arne och Birgitta!
Och ja, välkommen hem till blöta Västerbotten, dagens väder är inget att fira: regn och ynka 4 grader.. men snön är nästan helt borta _B-ananaså snart är våren här!

Nektaria
2010-04-30, 13:16
Tack för härlig läsning och fina bilder och välkomna hem till Svedala!
Vi åker snart till Kreta. Det ska bli underbart!!

Sköna maj välkommen....

bye_bye Lena

Ingerp
2010-04-30, 15:17
Tack för info om bilder! Tack också för den försmak av Kreta vi givits både i text o bild. klapp_klap

Hoppas ni får en trevlig resa o hemkomst till Svedala

monica
2010-04-30, 16:12
Även jag som är bosatt i Grekland har följt och suktats av fina semesterbilder.
Men vardag och semester i Grekland är lite olika även för oss, speciellt när man bor i en storstad som jag gör.

Tack Arne och Birgitta och Kalo Taxidi, Trevlig resa hem till Sverige önskar

Monica i Menidi

Athanasia
2010-05-01, 17:45
Tack A o B för den allra bästa berättelsen,,,jag har varit med på resan(på distans),,Ni har den med Er hem,,Önskar Er en fin sommar i Umeå,och på skäret.

litentuva
2010-05-01, 18:47
Håller med föregående talare, tack för resan vi fick vara med på :)

nekjam
2010-05-02, 13:24
Välkomna hem till ett lite grått Västerbotten.
Och tack än en gång för Er underbara berättelse.bye_bye


Majken

Millie
2010-05-02, 16:41
Tack Arne och Birgitta för en inspirerande resedagbokklapp_klapklapp_klapklapp_klap!
Nu blir det Chora Sfakion och Three Brothers i oktober!
Läääängtar!!!!

/Kerstin

Kalimera
2010-05-04, 10:57
Tack Arne och Birgitta! Ni har förgyllt min vardag när den varit som stressigast! Jag väntar redan på er nästa resa! _B-anana

Monica P
2010-05-04, 13:42
...och välkomna tillbaka !

nisse73
2010-05-07, 13:06
Ett stort tack till Arne och Birgitta för att ni delade med er av era upplevelser. Jag har följt era inlägg hela tiden, utom sista veckan då vi själva var på Kreta.
Vi reste med NAZAR, torsdagen 29/5, via Chania till ett all inclusive hotell, SELINI i byn RAPANIA. Det var ett alldeles utmärkt val, bra hotell, havsutsikt, stort poolområde, bra och fri mat och dryck. Det är ett stort hotell med något hundratal rum, men det var bara vår grupp från Göteborg på ca. 15 personer där i början. Så småningom ankom ytterligare några gäster från Norge och Belgien, men det var ändå väldigt glest befolkat.
På fredagen tog vi en promenad på ca 1 km till den större byn KORYMBARI, som tydligen Arne och Birgitta besökt dagen innan.
På lördagen åkte vi på en utfärd till IMBROS och vandrade 8 km ner till KOMITADES vid ravinens slut. Vandringen tog dryggt två timmar och var i vårt tycke mera en utmaning än en upplevelse. Större delen av tiden gick vi eller hoppade på kullerstenar i flodbädden, ansträngande för knän och vrister och gjorde att man hela tiden måste hålla ögonen på marken. Klart att vi stannade stundtals och beundrade klyftans bergsidor, någon större blomsterprakt var det tyvärr inte.
Vi deltog även i en bussutfärd runt Kreta på tisdagen. Återigen förbi Imbros ner till Sydkusten, besök på FrangoKastello, lunch och bad i Plakias, klosterbesök i Preveli, sedan tillbaka mot nordkusten med en avstickare till Kourtaliotisravinen. Förbi Rethymnon med ett stopp vid Kournassjön och sedan via Chania tillbaka till hotellet. En något lång resa men mycket sevärd och intressant tack vare reseledarens information.
På onsdag förmiddag tog i bussen till Chania och besåg den gamla hamnen med en del butiker och restauranger runt om.
Övriga dagar under veckan spenderade vi med bad och promenader i närheten av hotellet. Även poolområdet och baren på hotellet utnyttjade vi flitigt.
Detta var tredje gången vi besökte Kreta, det blir möjligen ytterligare någon gång men knappast någon mera ravinvandring.

Tack för oss !

nisse73
2010-05-07, 13:07
Naturligtvis startade vår resa den 29/4 !

Nisse73

nisse73
2010-05-07, 13:46
Minnet är tydligen ganska kort.
En av dagarna ,måndagen 3/5, hyrde vi en bil för 30 Euro för att åka till Falassarna och Elafonissos för att bada. Redan på vägen till Falassarna körde jag vilse och det tog sin tid innan vi kom fram. Väl där möttes vi av en underbar strand och stannade där några timmar med bad. Sedan körde jag vilse igen innan vi kom tillbaka på rätt väg. Ett längre stopp för lunch på en dyr restaurang kostade vi på oss innan vi tog sikte på Elafonissos igen. Vi hoppades kunna tanka på vägen men när vi kört halvägs utan att se något tankställe, så nödgades vi att vända om för att inte riskera att fastna med tom tank. Vi har varit i Elafonissos förut och hade gärna återsett det, men det blir kanske nästa gång.

Nisse73

Yanna
2010-05-07, 18:35
bye_byeHej Arne och Birgitta!

Tack för era berättelser om Kretaresan! Man längtar tills nästa gång ni ska resa för det är så kul att följa er! :)

Yanna

Arne
2010-05-07, 19:03
Jodå, den 18 September går höstresan till övärlden för en månadslång tur via Athen, Naxos och så till Dodekaneserna. Flyg åter från Samos via Athen till Sverige. Laptopen med i ränseln för snabbdagboksrapport!

Lite bilder från vår sista dag i Chania, den 1 MAJ finner den vetgirige i bildgalleriet under "Chania 1 Maj"

Arne och Birgitta

Kikh
2010-05-07, 21:46
Tack Arne och Birgitta för fröpåsarna, nu frodas dill och gräslök i skuggan vid entrétrappan. Det får väl bli kräftfest i höst, och förhoppningsvis har jag gräslök till Nilams "gräddfil" lagom till midsommarfirandet:D Jag tycker hon ska prova sill och tzatziki i sommar...

Kramar från ett blåsigt men varmt Galatas

//Kikh

Yanna
2010-05-07, 21:51
Jodå, den 18 September går höstresan till övärlden för en månadslång tur
Arne och Birgitta

Det är verkligen härligt med passionärslivet...att kunna göra vad man vill...när man vill! :) Jag kommer att följa er från Kreta...ja jag kommer ju inte att kunna låta bli!

Yanna