handdator

Visa fullständig version : Pensionsålder Grekland


Netwolf
2010-03-25, 22:50
Idag hörde jag på nyheterna att statligt anställda i Grekland, kan välja att gå i pension fr o m 45 års ålder! :eek: Det låter ju inte klokt. Kan det verkligen stämma?
Med tanke på det stora antalet statligt anställda, så förstår jag att landet har problem. :(

/Netwolf - som gärna hade gått i pension med.

Hellen
2010-03-25, 23:15
Jag hörde det för några veckor sedan då det skulle vara demontrationer för att de skulle få behålla sin pensionsålder.
Känner att jag har svårt att sympatisera med dem i den frågan :eek:
// Helén

Peter
2010-03-26, 00:09
Idag hörde jag på nyheterna att statligt anställda i Grekland, kan välja att gå i pension fr o m 45 års ålder! :eek: Det låter ju inte klokt. Kan det verkligen stämma?

Jodå. Det stämmer. Visste du inte det? De flesta statligt anställda kan välja att gå i pension vid 45 - 50 års ålder om de vill. (Privat anställda kan inte göra det!)

Rätt sanslöst ur en nationalekonomisk synvinkel. Men så är det idag. Och med tanke på den enorma offentliga sektor som finns i Grekland idag så kan vi nog knappt föreställa oss de protester som skulle bli om man ökade pensionsåldern med bara 10 år... Till 55 år... :eek:

Nu ska vi kolla! Vad är pensionsåldern i Sverige? 65 för alla... Har jag för mig. Undantaget piloter, brandmän och några fler... Men det är ytterst få.


Med tanke på det stora antalet statligt anställda, så förstår jag att landet har problem.


En av anledningarna till att det finns så många statligt anställda är att olika politiker har lovat att ge fast statlig anställning till de som röstar dem till makten... Jag kan knappt föreställa mig hur många statligt anställda som sitter med fötterna på skrivbordet och dricker "ena cafe elleniko metrio" hela dagarna och inte gör något tyngre än att lyfta sin lön... SUCK...

Jag har blivit så arg, ledsen och besviken på Grekland det senaste året... Fast jag kommer naturligtvis fortsätta åka dit... Känslan, vännerna... Jag hoppas verkligen de löser det. Men det ska bli intressant att se hur.

Andrea Merkel är inget lätt hinder att ta sig förbi. Och EU vill helst inte att Grekland lånar av IMF. Det ger för mycket insyn i EU...

Och samtidigt finns det ett otroligt enkelt sätt att hjälpa Grekland ur detta problem. Sänk räntan på deras lån! Precis som de bett om! Men det ger också fel signal. "Slarva så hjälper vi er..."

Och så finns det några länder till, med samma problem, som direkt hade begärt samma hjälp, och så hade balansen i ekonomin rubbats... Så... Det är svårt.

En liten utvikning men som ändå kan ha viss bäring.

Grekland och Sverige betalar faktiskt ungefär lika mycket till EU. Till den "gemensamma kassalådan"...

Sverige får tillbaka ung häften av det vi betalar i form "bidrag"... Grekland får nästan TRE gånger så mycket tillbaka som de betalar till EU...

Och nu undrar jag: Var har alla dessa pengar tagit vägen.......... Och hur i H....e har de kunnat sätta sig i denna situation...? __D

Netwolf
2010-03-26, 10:48
Jodå. Det stämmer. Visste du inte det?

Nej, jag visste att de gick mycket tidigare än 65 , men 45! Herregud, då befinner man sig fortfarande i ungdomsåren. Man har ju inte ens bestämt sig vad man vill jobba med när man blir stor! :D

/Netwolf

Admirala
2010-03-26, 11:22
Gjennomsnittlig pensjonsalder i Hellas er 61 år, så det er ikke fullt så ille som man kan tro.
Det er særlig kvinner i offentlige stillinger og med barn som kan pensjonere seg svært tidlig. Jeg forsvarer ikke dette, men husk at barnepass som regel foretas av bestemor, det er svært få barnehager i Hellas. Så når en kvinne pensjonerer seg når hun er 45 - 50, får hun ofte ny jobb med å ta seg av sine barnebarn - slik at hennes datter eller svigerdatter kan arbeide.
En annen ting er at Hellas har høy arbeidsledighet. Om folk hadde stått lengre i stillingene sine, ville arbeidsledigheten økt betydelig. Med lav pensjonsalder får man iallfall flere unge ut i jobb, selv om det selvsagt er en dyr måte å gjøre det på.

naxoss
2010-03-26, 22:15
Håller med:) Jag är statligt anstäld och 46 år. Skulle mycket väl kunna tänka mig pension. I alla fall på halvtid:) Har mycket annat jag vill göra än att arbeta.

Lena

malou
2010-03-26, 23:03
Så når en kvinne pensjonerer seg når hun er 45 - 50, får hun ofte ny jobb med å ta seg av sine barnebarn - slik at hennes datter eller svigerdatter kan arbeide.


Da får man kanskje være glad for at pensjonsalderen her i landet er
67-70 år, for noen 62 år. Og takknemlig for den heftige kvinnebevegelsen på 70-tallet. Jeg har helt andre planer for pensjonistlivet...flabb_flab

Eva L
2010-03-26, 23:04
Håller med:) Jag är statligt anstäld och 46 år. Skulle mycket väl kunna tänka mig pension. I alla fall på halvtid:) Har mycket annat jag vill göra än att arbeta.

Lena

Har du arbetat ihop till din pension så är det väl ok men annars inte om du vill ha pengar från staten. Personligen tycker jag det är helt otroligt att folk kan tänka sig att leva på andra under så många år av sitt liv. Offentligt anställda greker får nog tänka om för den räddningsaktion som nu satts i verket kan nog bara ske en gång. Tyskarna har klart deklarerat att de inte är villiga att betala för Greklands slöseri och andra lär följa efter. Grekland måste som så många andra sagt rätta mun efter matsäcken, börja betala skatt och faktiskt arbeta längre för att inte tala om den effektivisering som behövs av deras myndigheter. Dessutom borde begreppet muta och bestickning lyftas till en högre nivå. Tyvärr det land jag och så många andra i det här forumet älskar har en lång väg att vandra mot ett annat samhälle.

Eva

yeasou
2010-03-26, 23:46
Jag intervjuade några grekiska vänner häromveckan. De sa att de människor som ALLTID betalat skatt i grekland är statligt, kommunalt anställda och liknande. Nu naggas deras möjligheter till en gott liv i kanten.
De som har kunnat SMYGA undan med sina förmåner, löner osv har bara just gjort så, i alla år! Alltså ockrat på dem som betalat skatt. Läkare, advokater och andra privat högavlönade människor har inte bidragit med det de skall. Inte undra på att dessa ärliga skattebetalare visar sitt missnöje nu!
Det finns enligt mina intervjuoffer läkare, advokater osv som bara deklarerar för en inkomst om cirka 12000 Euro. Då behöver de i stort sett inte betala någon skatt. Trots att de bor överlyxigt och kör en merca eller bmw.
Stackars greker. Jag vet i alla fall att jag stöttar dem och reser dit så ofta jag kan. Det sämsta för dem är ju att vi inte åker dit. De behöver ju intäkterna från turisterna. Dessutom behöver jag min grekiska dos för att må brasnyft_drop
Yeasou_B-anana

Eva L
2010-03-27, 08:29
Visst förstår jag också att de protesterar men problemet är så mycket större än så. Deras budgetunderskott ska finansieras och att då låna till dyra räntor utomlands är ingen lösning. Ju sämre ekonomin blir i Grekland dessto större blir räntorna. Förhoppningsvis får de nu den hjälp de verkar behöva och en av de saker som då ingår är väl att minska den svarta ekonomin inom alla områden. Bara att hoppas att det blir framgångsrikt.

Personligen ser jag det inte som en förmån att gå i pension vid 45-årsålder då de allra flesta av oss har mycket mer att ge i ett yrkesliv.

Jag har själv bidragit till den svarta sektorn i Grekland många gånger då jag aldrig fått kvitto på det jag betalat för mitt boende. En konsekvens för oss alla blir väl om vi vill hjälpa grekerna att vi betalar enligt prislistan och begär kvitto på vår betalning.

Eva

Netwolf
2010-03-28, 08:36
En konsekvens för oss alla blir väl om vi vill hjälpa grekerna att vi betalar enligt prislistan och begär kvitto på vår betalning.

"Jag vill gärna ha kvitto, tack", hur fanken säger man det på grekiska? Google translate föreslår "Tha íthela mia apódeixi, parakaló". Kan det stämma?

/Netwolf

Tom
2010-03-28, 10:08
"Jag vill gärna ha kvitto, tack", hur fanken säger man det på grekiska? Google translate föreslår "Tha íthela mia apódeixi, parakaló". Kan det stämma?

/Netwolf

Min SWE-GRE ordbok säger att kvitto heter "apòdeixi" . Så det äger nog sin rigtighet . Men jag tror inte Greken i gemen vet vad det betyder !
/ Tom

Kikh
2010-03-28, 10:52
"Jag vill gärna ha kvitto, tack"... "Tha íthela mia apódeixi, parakaló". Kan det stämma? /Netwolf

Det stämmer alldeles utmärkt, men som Tom sa...
Fast nu för tiden får vi kvitto på de mest udda ställen. Vi tankar för 10€, får ett kvitto på 25 - tankar för 20€ och kvittot visar 50...
Vi var på krogen inatt och såg inte ett enda kvitto i omlopp. Däremot fick vi återbäring redan när vi betalade - i form av en liten rackare "on the house" :D

Än tycks ingen veta exakt vad som ger återbäring eller ej. Vad jag däremot begripit är att, om jag tjänar 456€/mån som "A-kassan år", måste jag nog revidera kvittosamlingen brutalt före deklaration Ang_elx
Igår fick jag också höra av en affärsidkare att många (vi talar om Agia Marina/Platanias -området) börjat sänka priserna på mat/dryck. Jag gladde honom i retur med att tala om att Ni, turisterna, inte kommer att svika ett Grekland i kris.


Välkomna att bidra till min framtid som Chaniot
//Kikh

inkfish
2010-03-28, 13:15
Google translate föreslår "Tha íthela mia apódeixi, parakaló". Kan det stämma?


Första gången jag ser en googleöversättning som är helt korrektflabb_flab

Kommer du inte ihåg det där kan du bara säga apódixi, parakaló.

Jag inser att jag inte kommer att göra det där. Jag orkar inte bli osams med och få sura miner av varenda näringsidkare jag träffar i Grekland.

Jo, i ett fall skulle jag göra det - om en taxiförare tog ett överpris. Men annars kommer jag knappast att be om kvitto.

Lissi
2010-03-28, 13:23
Precis så känner jag också Inkfish!

Hur ska man kunna be om kvitto NU om man inte gjort det förr på samma ställen? Jag har gladeligt bott till vänskapspris på de ställen vi bott många gånger på och inte haft några större samvetskval för det....Det är väl skatten jag fått i rabatt??;)

På de mysiga matställena där man heller aldrig fått kvitton förr, men alltid något på huset....
Oj vad jobbigt det blev nu:snyft_drop:confused::eek:
Kommer ni alla andra samvetsgrant att i sommar be om kvitton på boenden och tavernor??

Lissi - som hoppas att kvittona lämnas frivilligt pga de nya reglerna

kari
2010-03-28, 13:26
Men annars kommer jag knappast att be om kvitto.

- så g o d t å høre at vi er flere ;)
Jeg kommer heller ikke til å gjøre det når jeg er blant "venner" :)

inkfish
2010-03-28, 13:53
Jag känner det som om jag drar mitt strå till den ekonomiska stacken genom att spendera så mycket pengar som möjligtflabb_flab när jag är i Grekland.

Men att vara bror duktig och be om kvitton för att uppfostra folk - nej, det klarar jag inte. Så långt sträcker sig inte mitt ansvar för hur grekerna hanterar sin ekonomi och sina lagar.

yvonne
2010-03-28, 13:54
Idag hörde jag på nyheterna att statligt anställda i Grekland, kan välja att gå i pension fr o m 45 års ålder! :eek: Det låter ju inte klokt. Kan det verkligen stämma?
Med tanke på det stora antalet statligt anställda, så förstår jag att landet har problem. :(

/Netwolf - som gärna hade gått i pension med.

Det stämmer till viss del, för att få gå i pension måste du förståss uppfylla anställningsåren som är 30 år. Så har det alltså varit tidigare, nu kommer pensionsåldern att höjas för alla, dvs 65 gäller för alla, privat och statsanställda.

Yvonne

yvonne
2010-03-28, 14:04
Jag känner det som om jag drar mitt strå till den ekonomiska stacken genom att spendera så mycket pengar som möjligtflabb_flab när jag är i Grekland.

Men att vara bror duktig och be om kvitton för att uppfostra folk - nej, det klarar jag inte. Så långt sträcker sig inte mitt ansvar för hur grekerna hanterar sin ekonomi och sina lagar.

är det då bättre att pengarna hamnar i fickan hos någon som inte betalar in skatt, och den grekiska ekonomin fortsätter att braka åt helskotta.:mad::mad:

Yvonne

som begär kvitton överallt, och inte skäms för det.

kari
2010-03-28, 14:06
Det stämmer till viss del, för att få gå i pension måste du förståss uppfylla anställningsåren som är 30 år. Så har det alltså varit tidigare, nu kommer pensionsåldern att höjas för alla, dvs 65 gäller för alla, privat och statsanställda.
Yvonne

I Italia var det også t i d l i g e r e nok å ha 30 års tjeneste i staten for å kunne pensjonere seg, men de har da vært kloke nok til å endre reglene for noen år siden.

inkfish
2010-03-28, 16:04
Yvonne

som begär kvitton överallt, och inte skäms för det.

Jag förstår att du gör det eftersom du delvis bor i Grekland.

Fast det är trist att diskutera när du riktar arga smileys rakt mot mig.

Lissi
2010-03-28, 17:03
Jag håller med Dig Inkfish..Jag blir lite sur faktiskt för inte är det väl JAG som turist som ska se till att grekiska näringsidkare ger mig kvitton? Det ska väl banne mig vara självklart att jag ska få kvitton?. Är jag i Grekland och gör rätt för mig genom att betala de priser som begärs på tavernor , boenden , i affärer etc så är det väl inte MIN sak att vara skattepolis! Jag har semester när jag är i Grekland. Grekerna får själva ta tag i sitt myglande vad gäller skatter, det är inte turisternas sak.

Lissi

Janérik
2010-03-28, 20:08
Grekerna får själva ta tag i sitt myglande vad gäller skatter, det är inte turisternas sak.

Lissi
Men hur ska de kunna veta att du tycker det om du inte upplyser dem om det, att begära kvitto är ett enkelt sätt att upplysa dem om din åsikt.
Förresten så är det väl likadant som här, om du inte kan uppvisa kvitto efter att du handlat så är du kriminell. Inte för att jag nånsin sett den nya lagen tillämpas här ännu för det var väl vid senaste årsskiftet den trädde i kraft här.

Mvh Janérik

Lissi
2010-03-28, 20:34
Så Du menar att du alltid ber om kvitto på boendet och får det? På tavernor får man ju alltid en nota men om det skattemässigt är ett giltigt kvitto tar jag ju ingen diskussion om faktiskt....
..och jag tror inte grekerna är så intresserade av min åsikt i ämnet heller;)

Ja jag är väl kriminell då:o:o


Lissi

Abi
2010-03-28, 20:44
;)

Ja jag är väl kriminell då:o:o


Lissi

Du är i stort och gott sällskapAng_elx

bye_byeAbi

Peter
2010-03-28, 20:50
Men hur ska de kunna veta att du tycker det om du inte upplyser dem om det...

Ärligt talat tror jag inte Grekerna generellt sett bryr sig speciellt mycket om vad du, jag eller någon annan besökare i landet tycker...

...att begära kvitto är ett enkelt sätt att upplysa dem om din åsikt.

Det är också ett enkelt sätt att skaffa sig ilskna blickar eller t o m obehag utan att anstränga sig... Och jag tror inte de är intresserade av din åsikt. Tvärtom! Och du kan egentligen i grund och botten inte göra något åt det hela!

Det är Grekiska myndigheters (statens) uppgift, och skyldighet, att ta tag i dessa problem. Jag anser att vi som besökare i landet inte vare sig kan eller ska komma med pekpinnar om hur det Grekiska samhället ska fungera eller hur den enskilde Greken eller Tavernaägaren ska agera. Speciellt inte när vi är där. Här kan vi ju prata om det...

Det är så lätt för oss att utifrån vårt Svenska samhälle och våra normer vara "bror duktig". Utan att någon har bett oss om det...

Jag tror vi ska passa oss lite för det. Jag är inte helt övertygad om att det är så uppskattat i alla lägen...

Och JAG kommer inte att be mina vänner på Tinos om kvitton i höst... Det är en sak mellan dem och de Grekiska myndigheterna!

Frappe
2010-03-28, 21:21
jag har aldrig brytt mig om kvitto, självklart för att jag vet att utan kvitto ett billigare pris...kalla mig skurk! MEN numera ber jag faktiskt alltid om kvitto detta efter att 2 gånger blivit kontrollerad...enligt lag så skall de ju lämnas kvitto och om jag inte har kvitto...så anses jag medskyldig och kan då åka dit på böter som inte är nådiga, är då detta rätt väg? I alla fall anser jag det för någonstans måste man börja och räta ut dessa problem. Nu sparar jag ALLA kvitton för de måsta jag ha vid deklarationen, svärmor för bok där hon skriver upp datum, inköp, affär och summa och kvitton i hög... detta är ett krav! Men jag ser det inte som ett problem ialla fall i Aten nu får jag tom kvitto när jag köper 2 gyros...kvitto kommer även på marknaden även där behöver jag inte ens fråga. Kommer det ge någon effekt? ja kanske! men självklart är det upp till var och en och hade jag endast varit turist i Grekland kan jag ärligt säga att jag hade struntat totalt i kvitto "jakten"

Camilla

kari
2010-03-28, 22:25
Men hur ska de kunna veta att du tycker det om du inte upplyser dem om det, att begära kvitto är ett enkelt sätt att upplysa dem om din åsikt.
Mvh Janérik

" Arrester" meg om jeg tar feil, men jeg mener bestemt å huske at du hadde et prinsipp, det var å aldri betale mer enn 5000 drakmer, helst mindre, for natten der du leide rom. Fikk du ikke prutet rommet ned, gikk du videre.
Nå er situasjonen en annen, med euro og dessuten reiser du med familie :)
-men siden du var så prinsippfast regner jeg ikke med at du har sluttet å prute?
- om man pruter hardt regner vel ikke utleier med å måtte gi kvittering, eller :confused:

inkfish
2010-03-29, 00:00
Men hur ska de kunna veta att du tycker det om du inte upplyser dem om det, att begära kvitto är ett enkelt sätt att upplysa dem om din åsikt.


Men inte måste man väl ha behov av att tala om vad man tycker:confused:. Det är just sådan bror duktig jag inte skulle vilja vara.

Dessutom skulle jag aldrig ställa en enskild grek till svars för den ekonomiska krisen.

Eva L
2010-03-29, 07:05
Varför är det fel att begära kvitto på sina köp? Om det nu är en lag som gäller både boende och gäster i landet har säkert grekerna full förståelse för detta.

Kan inte se att en vänlig fråga efter kvito är någon pekpinne eller att skuldbelägga enskilda greker. Naturligtvis blir det svårare att pruta på boendet något som jag förövrigt själv inte brukar göra. Jag brukar betala det uthyraren begär och lämna stället om jag tycker att det är för dyrt eller inte prisvärt. för den som bor hos sina vänner blir det annorlunda. Vänner brukar ju inte ta betalt.

Eva

Lissi
2010-03-29, 08:07
Jättebra tycker jag att Grekland i alla fall får några duktiga besökare från Sverige som talar om för dem hur de ska göra med skatteredovisningen och kanske också i all välmening kan visa ev rumsuthyrare hur man skriver kvitto om de inte gör det självmant;)

Ha en go greklandssemester alla hur ni än gör:D

Lissi

Eva L
2010-03-29, 08:37
Jättebra tycker jag att Grekland i alla fall får några duktiga besökare från Sverige som talar om för dem hur de ska göra med skatteredovisningen och kanske också i all välmening kan visa ev rumsuthyrare hur man skriver kvitto om de inte gör det självmant;)

Lissi

Inte tror ja det är några turister som talar om för grekerna hur de ska göra med skatteredovisningen. Att begära kvitto är faktiskt inte samma sak. Kvitto kan människor vilja ha av många olika skäl. Ett kanske är att de vill slippa böterna om kontrollanten kommer. Alla rumsuthyrare vet naturligtvis hur man skriver ett kvitto så det behöver turisterna inte hjälpa till med. De driver ett företag och där ingår det naturligtvis som en självklarhet att skriva kvitto i många sammanhang.

Eva

Lissi
2010-03-29, 13:24
Alla rumsuthyrare vet naturligtvis hur man skriver ett kvitto så det behöver turisterna inte hjälpa till med. De driver ett företag och där ingår det naturligtvis som en självklarhet att skriva kvitto i många sammanhang.
Eva

Fast kvitto för hyran är i alla fall inget de ser som självklart ...och inte får de svartanställda städarna (vilket det är i de flesta fallen) kvitto på sin lön heller så, så himla SJÄLVKLART som Du säger tror inte jag att det är.....Men detta kan vi ju inte hålla på att tvista om här......tråden handlar ju om pensionsålder så jag ber om ursäkt för att jag varit med om urspårningen.

Lissi

inkfish
2010-03-29, 14:02
Kan inte se att en vänlig fråga efter kvito är någon pekpinne eller att skuldbelägga enskilda greker.

Men nu hoppade du över ett led. Janérik skrev att man kunde begära kvitto för att visa vad man tycker.

Det var det jag svarade på med att jag inte hade nåt behov av att göra ett statement om Greklands ekonomi varje gång jag betalar något, eller ställa enskilda näringsidkare till svars för krisen.

Eva L
2010-03-29, 16:53
Men nu hoppade du över ett led. Janérik skrev att man kunde begära kvitto för att visa vad man tycker.

Det var det jag svarade på med att jag inte hade nåt behov av att göra ett statement om Greklands ekonomi varje gång jag betalar något, eller ställa enskilda näringsidkare till svars för krisen.

Det var nog mer Peters inlägg jag hade i tankarna än ditt.

Eva

Janérik
2010-03-29, 22:17
Så Du menar att du alltid ber om kvitto på boendet och får det? På tavernor får man ju alltid en nota men om det skattemässigt är ett giltigt kvitto tar jag ju ingen diskussion om faktiskt....
..och jag tror inte grekerna är så intresserade av min åsikt i ämnet heller;)

Ja jag är väl kriminell då:o:o


Lissi
Jag skrev inte att jag alltid gör det, däremot så borde jag kanske göra det. Om det dessutom blir så att man får börja böta om man inte kan visa upp kvittot så är det väl ännu större anledning att begära ett kvitto.
Om jag ska börja betala av grekernas statsskuld via min skatt (och via EU) så har de inget annat val än att få höra min åsikt i frågan, hur jag sedan lägger fram den återstår kanske att se.

Mvh Janérik

Janérik
2010-03-29, 22:26
" Arrester" meg om jeg tar feil, men jeg mener bestemt å huske at du hadde et prinsipp, det var å aldri betale mer enn 5000 drakmer, helst mindre, for natten der du leide rom. Fikk du ikke prutet rommet ned, gikk du videre.
Nå er situasjonen en annen, med euro og dessuten reiser du med familie :)
-men siden du var så prinsippfast regner jeg ikke med at du har sluttet å prute?
- om man pruter hardt regner vel ikke utleier med å måtte gi kvittering, eller :confused:
Visst minns du helt rätt :o
Och visst blir situationen en annan nu då jag reser med familj och kanske har lite andra ekonomiska förutsättningar än vad jag hade på den tiden då vi betalade med drachmer. Däremot kommer jag förmodligen aldrig att sluta pruta, prutar gör jag där jag finner det lämpligt, då är det ingen skillnad om jag handlar på Ica eller om jag hyr en lägenhet i Grekland eller ett hotellrum i Sverige. Även i mitt jobb diskuterar jag priser hit och dit och har så även gjort i det företag som jag har varit ägare till. Ingenstans i detta prutande och handlande skulle jag ha kunnat komma på tanken att inte få eller ge ett kvitto om det inte var en del av uppgörelsen från första början. Jag tror inte heller att någon som hyr ut rum i Grekland skulle komma på tanken att vägra ge ett kvitto, varken nu eller för fem år sedan, däremot var det kanske lite annat för tio år sedan.

Mvh Janérik

Tobbe S
2010-03-30, 07:45
Om det dessutom blir så att man får börja böta om man inte kan visa upp kvittot så är det väl ännu större anledning att begära ett kvitto.

Blir det så att man skall visa kvitton eller är det så? Är det någon på forumet som vet?
De enda gånger jag har varit tvungen att visa kvitto någon gång är när jag var i Ryssland för 10-15 år sedan, och lämnade landet. Detta för att se att jag inte växlat svart.

Tobbe

Eva L
2010-03-30, 08:42
Du är skyldig att visa kvitto om en kontrollant frågar dig. Vad bötesbeloppet blir vid uteblivet kvitto vet jag inte men det kan jag ta reda på. Återkommer sen jag fått fram uppgifterna.

Eva

laero
2010-03-30, 10:10
Du är skyldig att visa kvitto om en kontrollant frågar dig. Vad bötesbeloppet blir vid uteblivet kvitto vet jag inte men det kan jag ta reda på. Återkommer sen jag fått fram uppgifterna.

Eva

Du kanske har rätt, grekisk lag kanske föreskriver detta om man fingranskar den, jag har ingen kunskap om det. Har dock lite svårt att tro att andemeningen är att man ska jaga turister.

I verkligheten tycker jag att det blir absurt. Ska jag som turist släpa med mig en bokföringspärm och spara kvitton på alla inköp?
Hur länge ska de sparas? Hur ska jag kontrollera om det är ett riktigt/lagligt kvitto?

Hur gör jag här hemma ?
Jo jag ser till att jag får ett kvitto när jag behöver ett, inte annars. Ex.vis kan det vara för garantier, för eventuella framtida byten/reklamationer eller för att jag behöver det i framtiden för deklarationen eller mot myndigheter.
Däremot händer det väl att man köper en fika och faktiskt inte får nått kvitto eller köper en tidning på macken och ber expediten slänga kvittot. Eller när jag hyrde in mig i södra Skåne, i bekantas bekantas friggebod för 1000:-/natt, ärligt talat var det ingen part som ens tänkte tanken på ett kvitto där.

Jag tänker inte agera annorlunda i Grekland. Att det blir redovisat och skattat på rätt sätt måste vara Grekernas sak, inte min som besökande turist !

Lars

Janérik
2010-03-30, 22:15
Du kanske har rätt, grekisk lag kanske föreskriver detta om man fingranskar den, jag har ingen kunskap om det. Har dock lite svårt att tro att andemeningen är att man ska jaga turister.

Precis som svensk lag föreskriver att alla kunder ska få ett kvitto då de betalar. Enligt den nya kassaregisterlagen kan sedan skattemyndigheterna stå utanför en butik och begära att få se kassakvitto på det man köpt i butiken.

Hur gör jag här hemma ?
Jo jag ser till att jag får ett kvitto när jag behöver ett, inte annars. Ex.vis kan det vara för garantier, för eventuella framtida byten/reklamationer eller för att jag behöver det i framtiden för deklarationen eller mot myndigheter.
Däremot händer det väl att man köper en fika och faktiskt inte får nått kvitto eller köper en tidning på macken och ber expediten slänga kvittot. Lars
Sedan senaste årsskiftet ska alla som i Sverige hanterar kontanter (finns några undantag) ha ett certifierat kassaregister som ger kvitto för varje försäljning, säljaren är skyldig att ge kvittot till kunden. Tidigare kunde man stänga av kvittoutskrift för att slå igång den om kunden ville ha ett kvitto, numera är inte det godkänt.
Jag ser det helt naturligt att även Grekland ska ha en liknande lag och dessutom övervaka att den efterföljs mera effektivt än i Sverige med tanke på de problem man har med sin ekonomi.

Mvh Janérik

laero
2010-03-31, 14:20
Precis som svensk lag föreskriver att alla kunder ska få ett kvitto då de betalar. Enligt den nya kassaregisterlagen kan sedan skattemyndigheterna stå utanför en butik och begära att få se kassakvitto på det man köpt i butiken......
Mvh Janérik
Menar du Sverige heller Grekland nu ? Den nya kassaregisterlagen i Sverige känner jag till, men inte att jag som kund skulle vara förbjuden att slänga mitt kvitto i papperskorgen om jag så önskar.

Lars (som ämnar fortsätta vara en kvitto-slarver i Grekland också) ;)

Janérik
2010-04-01, 23:26
Menar du Sverige heller Grekland nu ? Den nya kassaregisterlagen i Sverige känner jag till, men inte att jag som kund skulle vara förbjuden att slänga mitt kvitto i papperskorgen om jag så önskar.

Lars (som ämnar fortsätta vara en kvitto-slarver i Grekland också) ;)
Detta gäller alltså i Sverige. Jag hade sökt fram lite material i går men hann inte skriva svar då, nu har någon stängt det fönstret och jag orkar inte söka igen.
Det har alltså att göra med den nya kassaregisterlagen. Det finns inskrivet att skattemyndigheterna ska kunna göra testköp, i smyg bevittna eller i efterhand kontrollera att kunder som kommer ut från försäljningsstället har fått ett kvitto. Här är det (antar jag) ändå en kontroll av försäljningsstället som görs, jag hittade ingenstans att det ska finnas ett straff för att man inte har fått kvitto. Däremot lär väl säljaren ha en del att förklara om kunden inte har fått ett kvitto då det enligt den nya lagen alltid ska ges ett kvitto vid köp. Jag tycker att det borde kunna ges ett straff till den som inte kan uppvisa ett kvitto, som det är nu så kan man faktiskt mobba säljaren genom att säga att man inte fick kvitto.

Mvh Janérik

Klick
2010-05-02, 11:28
Jag kommer inte heller att be om kvitto på vad jag har handlat osv. Inte ngt jag som enkel turist som inte heller kan tala eller läsa grekiska kan göra ngt åt... Men tillbaka till pensionsåldern så hörde jag i går på sena rapport att det var demonstrationer i Aten efter att man nu bestämt (el var det att man hade föreslagit:confused:) att alla löneökningar ska frysas i ett par år framöver och att man skulle höja pensionsåldern från 53 till 65 år! Hörde jag verkligen rätt???

Eva L
2010-05-02, 12:21
Jag har hört att man ska höja den faktiska pensionsåldern från 53 till 67 år. Kvittodiskussionen känns ganska överflödig idag när Grekland står inför valet att tacka ja till hjälpen från Euroländerna och IMF vilket deras regering beslutat om idag eller gå i konkurs.

Eva

Equinoxe
2010-05-05, 22:36
Jag intervjuade några grekiska vänner häromveckan. De sa att de människor som ALLTID betalat skatt i grekland är statligt, kommunalt anställda och liknande.

Då förstår jag verkligen att Grekland är på väg mot sin undergång. Statligt anställda får sin lön av skattade pengar, sedan betalar de skatt som finansierar deras lön som de betalar skatt för att få lön o.s.v. Om många privatanställda deklarerar som låginkomsttagare och kör resten svart så kommer det in mindre cash till staten och då lånar staten... Ekorrhjulet är i snurrning och när ekorren är hungrig och inte orkar längre så ska EU in och ge mat. __D Helt otroligt att detta har fått hålla på.

En jobbarkompis med grekisk släkt berättade för mig att det finns ca 2 miljoner statligt anställda i Grekland. Ett jämförelseland i befolkning är Belgien som har 300000 statsanställda. Stämmer verkligen detta, att ett land med 11 milj invånare har 2 milj statsanställda?

Hoppas bara att jag både kommer till och från Grekland när jag ska dit första veckan i juni och att landet fortfarande är lika underbart som tidigare.

Masse
2010-05-05, 23:06
En liten fundering beträffande pensionsålder (i såväl Grekland som andra länder):

Om vi för ett ögonblick antar att det finns en viss fix mängd arbetstillfällen i en nation, och en viss fix mängd pensionärer, och en viss fix mängd arbetslösa: Vad händer då om man börjar tillämpa en något lägre pensionsålder? Såvitt jag förstår blir effekten att antalet pensionärer ökar med X st, och att antalet arbetslösa minskar med samma antal. Om båda katergorierna försörjs av våra gemensamma medel så blir, såvitt jag förstår, den ekonomiska effekten +/- 0 (förutsatt att pension och a-kassa är ungefär lika stor) samt att den nationella arbetskraften får en lägre genomsnittsålder, unga familjer får en vettigare social tillvaro baserad på arbete, och pensionärer får en önskad ledighet.

:) Mats

Kikh
2010-05-06, 10:43
...Om många privatanställda deklarerar som låginkomsttagare och kör resten svart så kommer det in mindre cash till staten och då lånar staten...


De allra flesta privatanställda ÄR låginkomsttagare, med månadslöner som ligger mellan 650 och 950€. Det är näst intill omöjligt att finna arbetsgivare som vill betala personalens I.K.A (sjuk- och arbetslöshetsförsäkring). Om man mot förmodan får sin försäkring får man i de flesta fall också lägre lön.
För att vara skattepliktig i Grekland krävs en årsinkomst på över 10500€, ett stort antal inkomsttagare är säsongsarbetare med 5-7 månaders säsong...

Alla inkomsttagare är deklarationsskyldiga, oavsett inkomst, vi redovisar från i år även kvitton på våra inköp. I fjol drog staten in skatteåterbäringen för en stor del av skattebetalarna, helt utan förvarning. Under vintern och våren har man på samma sätt dragit in de små summor av bidrag som arbetslösa är berättigade till.

Ponera att greken har 6 x 750 € i lön, 6 x 455€ i A-kassa, bor i hyrd lägenhet och får returskatt/bidrag indragna. Den totala årsinkomsten uppgår då till 7230€... Är det konstigt om de tar chansen att jobba svart, och vems är felet? Jag hör till de lyckligt lottade som tack vare ålder, kunskap och flerspråkighet tjänar aningen bättre sommartid, delar utgifterna med min sambo och vet hur man vänder på ören - men jag tackar högre makter för att min förra arbetsgivare betalade försäkringen så jag hade A-kassan att leva på i vinter.

//Kikh