handdator

Visa fullständig version : Katastrof på Agathonissi.


Lopez
2009-11-30, 21:01
En veritabel humanitär och mänsklig katastrof utspelas just nu på den pyttelilla paradisön Agathonissi. Av någon anledning har denna lilla ö blivit en av huvudvägarna in i Europa för människosmugglarna som opererar från Turkiet.
När vi var där i Juli hade hitills under året drygt 8000 illegala flyktingar smugglats iland, och man räknade kallt med att innan året var slut skulle ca. 15000 immigranter ha passerat Agathonissi. 15000!!!!!!!!!!!! Och allt detta på en liten ö med drygt 150 bofasta innevånare. Öborna har inga som helst resurser att hjälpa dessa utsatta människor, varken med mat, vatten eller husrum. Flyktingarna som smugglas över från Turkiet i snabba gummibåtar är oftast helt utblottade, trötta, hungriga och sjuka. Dom dumpas i små vikar på östra sidan ön och får sedan ta sig bäst dom kan över bergen till den lilla hamnbyn, där de får vänta på att grekiska kustbevakningen skall komma och hämta dem för vidare transport till större flyktingläger. Desperata av hunger försöker de stjäla allt vad de kommer över vilket knappast gör stämningen på ön bättre.
Öborna har vid flera tillfällen vädjat till myndigheterna i Aten om hjälp, men inte fått något än tomma ord. Detta har gjort att många, främst barnfamiljer nu lämnar ön för man fruktar att utvecklingen bara kommer att bli värre. Man låser nu sina dörrar och fönster, har inga lösa saker utomhus och låter inte barnen vara ute efter mörkrets inbrott.
Under hösten har flera sammanstötningar ägt rum mellan desperata flyktingar och lokala öbor, och i mitten på oktober blev 2 somaliska immigranter knivskurna i ett större bråk. Den ena så svårt att han senare avled. Öborna kräver att den grekiska militären nu skall sättas in för att skydda dem, men återigen får man bara tomma löften, vilket dessvärre kraftigt ökar risken att man själva kommer att beväpna sig på det ena eller andra sättet.
För befolkningen på Agathonissis skull kan man ju bara hoppas att de grekiska myndigheterna gör något radikalt för att stoppa denna tragiska utveckling. Fast å andra sidan kommer då bara problemet att flytta någon annanstan, så det känns tyvärr som en situation med bara förlorare hur man än vänder och vrider på problemet.


http://www.expatica.com/de/leisure/travel_tourism/Agathonissi_-Magnet-for-tourists-_-and-migrants_14412.html

Marianne
2009-11-30, 22:09
Åh, vilket fruktansvärt problem. De små öarna i området kan ju inte klara en sådan situation. Myndigheterna måste ställa upp!

Netwolf
2009-11-30, 22:45
Jag lider med Agathonissiborna - och flyktingarna. När jag var på denna lilla paradisö, så såg även vi flyktingar i hamnen. Att sitta och äta frukost som "välbärgad turist" och se dem vid hamnen, kändes sådär.
Jag vet att öborna är mer eller mindre förtvivlade. De försöker hjälpa de utsatta med vatten och bröd, men att det nu har tagit dessa propotioner är skrämmande. Ön är liten och siffrorna som nämns är otroliga.
Man inser inte hur priviligerad man är, som lever i fritt land och har mat för dagen. Tänk att man glömmer det så ofta.

/Netwolf

Eva L
2009-12-01, 08:59
Jag såg också många flyktingar på Lesvos. På en så stor ö är det säkert lite lättare att ordna med mat men situationen är ändå mycket komplicerad. Där finns ett stort läger med internerade barn/tonåringar som lever under mycket svåra förhållanden. Läkare Utan Gränser arbetar där och bistår flyktingarna med vård och psykologiskt stöd. Lagen ger myndigheterna rätt att hålla flyktingarna internerade i upp till 6 månader.

I Grekland arresterades under 2008 nära 150 000 personer som befann sig illegalt i Grekland. Samma år ansökte 25000 personer om asyl. Åtta personer fick sin ansökan beviljad. (Källa Direkt nr 3 2009)

Eva

inkfish
2009-12-01, 11:10
Stackars människor!

Grekland och EU måste lösa det där. Redan i mitten av 90-talet verkade det finnas ett hyggligt system på Symi, där flyktingar dumpades på samma sätt. De kom utmattade över bergen men togs om hand och togs snabbt till Rhodos där det fanns bättre flyktingmottagning.

Det där systemet borde ju ha kunnat utvecklats sedan dess, även om antalet människor på flykt ökat.

Arne
2009-12-01, 11:52
Sedan 2006 patrullerar Frontex – EU:s myndighet för yttre gränskontroll – regelbundet vattnen utanför Afrikas norra kust och centrala Medelhavet. Just nu pågår den så kallade Operation Poseidon, där totalt 22 av unionens medlemsstater deltar. För första gången medverkar även Sverige, med ett spaningsflygplan från Kustbevakningen.

Operationen syftar till att strypa strömmen av båtflyktingar till Grekland från framför allt Turkiet, som blivit ett transitland för flyktingar från Irak.
– Vi ska främst nattetid övervaka gränsen för att tidigt upptäcka och identifiera illegala överfarter från Turkiet mot de grekiska öarna, säger Lars Franzén, flygchef på Kustbevakningen.


De iakttagelser det svenska planet gör ska sedan rapporteras till grekiska myndigheter, som fattar beslut om och ansvarar för vidare åtgärder.
Det svenska deltagandet i Frontexoperationen är dock inte okontroversiellt. Människorättsorganisationer som Amnesty, Human rights watch och Röda korset har alla riktat svidande kritik mot Greklands flyktingpolitik. Landets kustbevakning har flera gånger anklagats för tortyr och systematisk misshandel och förhållandena i dess flyktingläger anses vare sig rättssäkra eller människovärdiga.

Men den kanske allra mest graverande kritiken gäller kustbevakningens praxis att försöka hindra flyktingar från att ta sig in på grekiskt territorium. Därmed nekas flyktingar den rätt att söka asyl som anges i artikel 14 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.


– Vi legitimerar att människor inte ska ha rätt att söka asyl i EU-länderna, om man inte kommer in på unionens vatten får man inte söka asyl. Det svenska planet ska tipsa kustbevakningen så att de ska kunna mota Olle i grind. Det betyder i det här sammanhanget att man förvägrar människor deras mänskliga rättigheter.


På försvarsdepartementet, som har det politiska ansvaret för Sveriges deltagande i Frontex operation, betonar man att det är Kustbevakningen som fattat ett tjänstemannabeslut om att sända ner spaningsplanet.
Att planet ska delta i en insats som riskerar att resultera i kränkningar av de mänskliga rättigheterna har dock inte väckt någon reaktion inom regeringen. – Vi har ju kontinuerlig diskussion om flera uppdrag och samarbeten men har inte talat specifikt om det här fallet.

Källa FT

Arne

Lopez
2009-12-01, 16:09
Ja, grekernas taktik är ju helt klart att försöka hindra så många som möjligt att nå grekiskt terriotalvatten för att hindra flyktingar från att kunna söka asyl. Detta har dessvärre bara resulterat i att den nya taktiken är att vid upptäkt skär man helt sonika sönder gummibåtarna så att alla flyktingar hamnar i havet. De grekiska patrullbåtarna kan då inte gärna avvisa flyktingarna, utan måste plocka upp dem och föra dem till uppsamlingsläger på den grekiska sidan. Dessutom blir de då i initialskedet inte betraktade som illigala invandrare utan som "skeppsbrutna". Som gammal sjöfarar nation med långa traditioner ger den grekiska lagstiftningen en "skeppsbruten" vissa rättigheter som man inte har som illegal invandrare vilket gör att många i desperation använder denna metod.
Baksidan av detta är dessvärre än mer tragisk. Många av dessa flyktingar är kvinnor, barn, gamla och sjuka, och knappast några är simkunniga (att de organiserade flyktingsmugglarna knappast kostar på flyktingarna några flytvästar behöver väl knappast nämnas). Bara i vattnen mellan Agathonissi och Farmakonisi har enligt Amnesty ett par hundra människor drunknat under de senaste åren vid denna typ av aktioner.

inkfish
2009-12-01, 16:39
Men den kanske allra mest graverande kritiken gäller kustbevakningens praxis att försöka hindra flyktingar från att ta sig in på grekiskt territorium. Därmed nekas flyktingar den rätt att söka asyl som anges i artikel 14 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.



Ja, grekernas taktik är ju helt klart att försöka hindra så många som möjligt att nå grekiskt terriotalvatten för att hindra flyktingar från att kunna söka asyl. Detta har dessvärre bara resulterat i att den nya taktiken är att vid upptäkt skär man helt sonika sönder gummibåtarna så att alla flyktingar hamnar i havet.

Det är avskyvärt...:(