handdator

Visa fullständig version : Antibiotika hysteri....


A.Konstantinidis
2009-11-08, 22:08
Kan nagon forklara for mig varfor Grekerna ar besatta av att trycka i sina barn antibiotika sa fort dom nyser????
Nar sonen ar sjuk sa foljer jag "the swedish way"
Dvs jag rusar inte till doktor sa fort han nyser, hostar eller far feber.
Avvaktar 1 dag eller 2....kurerar hemma m febernedsattande och/eller hostmedicin.
Fast igar tog vi honom till sjukhuset (bara det upplever jag som en synd....enligt d flesta grekiska (modrar mest) foraldrar.
Visst langre vantetid, lite rorigare men av den erfarenheten jag har far man noggrannare vard dar.
Iallafall vi korde pojken till sjukhuset igar eftersom han haft feber i 2 dagar och igar blev han hes o andades lite tungt.
Dr sa d va strupkatarr. Vi skulle avvakta.
Under natten blev andningen tyngre o han lat son han kakat krita.
Detta fenomen har han varje ar sa fort vadret andrar sig.
Sa som svensk mamma tar jag det inte sa hart, men i dessa svininfluensa tider blev aven jag lite nojjig.
En ny runda till sjukhuset idag.
Ny dokter men aven hon sa strupkatarr. Nu fick han sitta i "masken" o andas+ en kortison coctail.
Men hon sa nej till antibiotika nar min man fragade.
Vi aker hem o kanner oss glada, lugna och nojda!!!
MEN da borjas det igen!!!!!!! INGEN ANTIBIOTIKA????????
Vad e d for doktor??? sjukhuset???? dom vet inget!!!!
Varje gang pojken har feber/forkylning sa kanner jag mig som en riktigt dalig mamma!!! Slakt/vanner ringer o berattar for oss att det KRAVS antibiotika!!!
Jag star pa mig o sager att det ar INTE bra med antibiotika, ALLTID.
Sa ar jag uppvaxt i sverige......kanske har vi fel???? Na det tror jag faktiskt inte....men varfor ar grekerna sa fanatiska med overmedicinera sina barn??? (eller ar det bara jag som upplever det sa??)
Penicilin har jag aldrig hort talas om har nere.....
Sa nu undrar jag.......Ni som bor i grekland, upplever ni samma som mig?? foljer ni antibiotika traditionen???
Till Alla, vad anser ni om att medicinera med antibiotika???
Ha en bra kvall

monica
2009-11-09, 07:27
Det där känner jag igen, jag har bott 10 år i Grekland och mina barn var 4 och 6 år när vi flyttade hit.

När de var förkylda i början tyckte alla att jag skulle åka till läkaren första dagen och få antibiotika. Nu har alla lärt sig att jag kör den svenska linjen, och när jag gav barnen glass trodde de att jag var totalt väck.

Och när man berättar att man låtit barnen sova i vagnen på vintern ute då tittar de som om man kommer från en annan planet.
Men jag har märkt att barnen här är oftare sjuka än mina barn har varit.
De har blivit härdade, och vem som helst kan väl räkna ut att för mycket antibiotika sätter ner imunförsvaret.

Likadant följer detta i skolan på högstadiet, har barnen varit sjuka mer än 2 dagar så måste man ha läkarintyg. Jag menar har man en förkylning sitter den ju i lite längre
än 2 dagar. Nej, då ska man till läkaren och få antibiotika.

Jag anser att när det verkligen behövs så är det klart att det ska sättas in, men att ha det som en regel så fort ungarna hostar och nyser lite är bra överdrivet.

Monica

Netwolf
2009-11-09, 08:01
Det är samma hysteri i Spanien. Detta trots att antibiotika inte hjälper mot förkylningsvirus, utan bara mot infektioner.

De lär väl sig de med i sinom tid.

/Netwolf

Vilma
2009-11-09, 09:03
Jag tror att det är en ganska allmän uppfattning, att man ofta får någon dundermedicin om man blir sjuk utomlands.

Jag känner igen det där med att gå till läkaren, när det gäller en del av våra föräldrar med utländsk härkomst på förskolan. I lägen när vi tycker att det är bara att åka hem och vänta på att bli frisk, åker man istället och sätter sig på akuten. Helt i onödan. Vi har ju lärt oss att här man får inte penicillin eller antibiotika för en vanlig förkylning.

En släkting, en tioårig pojke, fick lunginflammation, under en semester i Italien och blev inlagd på sjukhus. Semestern blev ju förstörd men med pojken var det ingen större fara, som tur var. Efter flera dagar så fick de, på föräldrarnas enträgna begäran, motvilligt lov av läkaren att åka hem. De fick heligt lova att omedelbart uppsöka sjukhus när de kom hit till Sverige. Där fick man förklaringen, att en lunginflammation är något helt annat och betydligt mer allvarligt att få där nere i värmen än vad det är för oss här Sverige. Kanske det förklarar en del ?

A.Konstantinidis
2009-11-09, 10:22
Ja du monica, det dar med glassen ar en klassiker :)
Annu varre blir det nar man sager att i sverige rekomenderar farbror doktor glass vid halsont!!!!
Sonen har valdigt latt for att svettas. Sa nu nar vadret andras 1 gang i timmen............Varmt, kallt,sol,regn+hog luftfuktighet.......da vet jag att han kommer bli sjuk. Sa ar det varje ar.
I ovrigt ar han valdigt frisk tillskillnad mot manga andra barn harnere (precis som du sager)
Min mans syster har ALLTID antibiotika hemma och sa fort barnen borjar nysa tar hon fram flaskan och borjar leka doktor!!!
For 15 ar sen bodde/jobbade jag i Italien och det var samma sak dar.
Jobbade forst som aupair och jag har aldrig sett sa mkt mediciner i ett hem.
Aven dar sag jag valdigt ofta barn som satt och andades i masker.
Kanske ar det sa att just pga klimatet o fuktigheten blir barnen lattare sjuka hals/lung sjukdomar ELLER sa ar det sa att dom overmedicinerar dom sen fodseln och dom blir imuna.......eller en kombination ???
Men jag fortsatter min kamp och om/nar det kommer en bebis kommer vi ga pa kalla vinter promenader......VI har ju en varm skon barnvagn fran emmaljunga, inga kalla obekvama parasollvagnar har inte till barnenflabb_flab

monica
2009-11-09, 11:52
Hahahaha flabb_flabflabb_flabflabb_flab

Vi har samma erfarenheter hör jag, min dotter är som ett element hon fryser aldrig.
Och mammorna runt i mitt grannskap tyckte säkert i början när vi kom hit, att jag var en dålig mamma som inte såg till att barnen har tillräckligt med kläder på sig.

När man börjar förklara att feber oftast går över av sig självt, eller att har man väldigt hög feber är det bra att duscha kallt så kroppstemperaturen går ner, gärna svalt i rummet när man sover och inte för mycket på sig, ja då ser de ut som fågelholkar hela högen.:eek:

Här bäddas ungarna med hur mycket filtar och täcken som helst, och inte ska det vädras. Undra på att febern inte går över, istället höjs ju kroppstemperaturen ännu mer.

Och glassen, den slutar ju säljas i oktober för på vintern kan man ju inte äta glass.
Man ju hitta familjepaket i supermarket, men att köpa en glass i en liten kiosk det är ju kört.

Vi har alltid kallt vatten i kylskåpet och det får inte barnens kompisar dricka, för man kan ju bli sjuk.

Jaja, man kan skriva hur mycket som helst om saker och ting, men vi är ju olika och man har lärt sig att det är ingen ide att disskutera vissa saker med åren.

Jag hade oxå en Emmaljunga som barnen sov ute i, fast det var i Sverige när vi fortfarande bodde där. Och hur man nu kunde lägga ungarna i vagnen på vintern med snö och allt. Herregud vilken dödssynd :eek:

Monica

litentuva
2009-11-09, 12:35
Att ge barnen kall dryck och gubevars med is i är också en dödssynd som jag alltid måste argumentera emot när jag är på Kreta. Antibiotikahysterin är också mycket välbekant, när min bebis hade hosta fick jag dessutom rådet att dränka in fetvadd med raki och linda runt bröstkorgen. Raki is good for evrything:)

Min väninna som bor på Kreta fick en gång en akut sväng av någonting med bihålor/luftrör och mycket hög feber (över 40). I väntrummet fick hon slåss om utrymmet med tonåringar som hade 38 graders feber och hosta vars halva familj var med stöd. Det är något jag inte kan se hända i Sverige.

Vi ser olika på saker och ting beroende på vart i världen vi befinner oss men säkert har det också att göra med kunskap och utbildning. Att ge antibiotika till höger och vänster kan ju tyvärr leda till att man blir resistent vilket kan få förödande konsekvenser i bekämpningen mot allvarliga åkommor...

A.Konstantinidis
2009-11-09, 12:39
Ja det finns sa mycket man kan skriva om.......
Det finns ju manga bra/battre saker med Grekland med (annars skulle man ju inte stanna)
Igar pa sjukhuset kom det in en mamma med en liten baby......jag horde dom sa att hon hade feber o kraktes. Barnet skrek sa det skar i hjartat.
Men det var kanske inte sa konstigt, barnet hade klader, jacka, tjock filt runt sig o efter kommer pappan med ett stort fleece overkast o lindar in bebisen med!!!!!! Nar dom kom in till doktorn tystnade skriken.........kanske pga att hon fick av sig alla filtar och klader nar hon undersoktes!!!!!!!
Forra vinter kopte jag φανελα till sonen for forsta gangen, Men den ar endast pa nar det ar riktigt kallt och inte aret runt som the greeks:)
Monika, bor ni kvar i grekland??? Hur gamla ar barnen???

monica
2009-11-09, 13:04
Ja, vi bor i Grekland, lite utanför Athen i en stor stad som heter Acharnes även kallad Menidi. Barnen är nu 16 och 14 och vi har som sagt bott här i 10 år.

Fanela har min man haft sedan vi träffades för 20 år sedan, sommar som vinter.;)

Monica

Hellen
2009-11-09, 13:12
Intressant läsning, kroppen har ju en fantastisk förmåga att reparera många lättare åkommor.
Vad är fanela för någonting och hur går tongångarna vad det gäller vaccinering mot svinnfluensan i Grekland?
// Helén (lite OT, men ändå aktuellt) Ang_elx;)

inkfish
2009-11-09, 13:27
Att ge antibiotika till höger och vänster kan ju tyvärr leda till att man blir resistent vilket kan få förödande konsekvenser i bekämpningen mot allvarliga åkommor...

Fast tyvärr är det ju till och med värre än så.

Bakterierna blir resistenta - vilket ju är fallet i Medelhavsområdet, just på grund av mångårig överanvändning av antibiotika.

A.Konstantinidis
2009-11-09, 20:58
Is i vatten ja, manga tar dessutom lite varmt vatten o blandar m kallt.
Det har jag reagerat pa for i sverige sags det att man inte ska ta vatten fran varmvatten kranen pga farliga metaller/amnen eller natt(e d natt svenskt pahitt eller ar det sa?)

Jag har inte hort sa mkt i min omgivning ang svininfluensa vaccinet, dessutom sa fragar jag ingen for jag vet ju hur d slutar..haftiga diskussioner igen:)

Men min svagerska ville garna overtala mig till att vaccinera sonen..........svarade att jag tankte INTE gora det pga att det vets for lite om biverkningarna.
Hor o hapna..hon menade INTE Svinvaccinet utan for den gamla hedrliga influensan, for hennes barn doktor hade sagt det.
Han pastod att det skulle lindra/hjalpa barnen om dom blev smittade av svininfluensanflabb_flab dom skulle absolut INTE gora den nya!!!!!!!
Ja den doktorn tar 40euro per besok.....o jag tanker ALDRIG ga dit:)

Monica, det var ju synd ni inte bodde i Menidi nara Arta:)
Brukar ni vara nagot i svenska kyrkan???
Det ar visst basar dar till helgen.....

monica
2009-11-10, 12:07
Vad är fanela för någonting och hur går tongångarna vad det gäller vaccinering mot svinnfluensan i Grekland?
// Helén (lite OT, men ändå aktuellt) Ang_elx;)

Fanela är undertröja eller t shirt som alla grekiska barn har under vanliga tröjor på vintern.

De som jag känner har inte vaccinerat sig, frågade på apoteket hur man skulle göra, killen där rekomenderade att inte göra det om man inte tillhörde någon riskgrupp.


Monica

monica
2009-11-10, 12:19
Is i vatten ja, manga tar dessutom lite varmt vatten o blandar m kallt.
Det har jag reagerat pa for i sverige sags det att man inte ska ta vatten fran varmvatten kranen pga farliga metaller/amnen eller natt(e d natt svenskt pahitt eller ar det sa?)

Jag har inte hort sa mkt i min omgivning ang svininfluensa vaccinet, dessutom sa fragar jag ingen for jag vet ju hur d slutar..haftiga diskussioner igen:)

Men min svagerska ville garna overtala mig till att vaccinera sonen..........svarade att jag tankte INTE gora det pga att det vets for lite om biverkningarna.
Hor o hapna..hon menade INTE Svinvaccinet utan for den gamla hedrliga influensan, for hennes barn doktor hade sagt det.
Han pastod att det skulle lindra/hjalpa barnen om dom blev smittade av svininfluensanflabb_flab dom skulle absolut INTE gora den nya!!!!!!!
Ja den doktorn tar 40euro per besok.....o jag tanker ALDRIG ga dit:)


Monica, det var ju synd ni inte bodde i Menidi nara Arta:)
Brukar ni vara nagot i svenska kyrkan???
Det ar visst basar dar till helgen.....


Den erfarenhet jag har av läkare här ska jag nog inte skriva om här.

Ja, det var ju synd att det inte var samma Menidi.:(

I början när vi kom hit brukade vi åka ner till Svenska Kyrkan, innan IKEA fanns. Men numera har ungarna ingen lust att åka dit och det känns inte så angeläget längre. Man hittar ju mycket på IKEA matshopen och dessutom billigare.

Men det finns ju mycket juldekorationer och det är ju som en julmarknad, så har man aldrig varit där är det kul att åka dit.

yvonne
2009-11-10, 19:32
Oj vad jag känner igen detta överdoserande av antibiotika, hade också vilda diskussioner med släkten när ungarna var små och fick feber och lite hosta eller halsont. Och att ge dem glass på vintern, det var ju inte klokt!!! Nu för tiden ser jag hur de yngre mammorna plockar fram astmamediciner eller hostmedicin så fort deras barn börjar hosta lite, eller så kastar de sig på telefon för att ringa deras husläkare om rådgivning (spelar ingen roll vad klockan är). För att inte tala om alla dessa tjocka kläder och filtar de bylsar in ungarna i så fort de får lite feber. Glömmer aldrig när min dotter hade 39 graders feber och jag ställde henne under duschen för att svalka av henne, vilket ramaskri det blev......flabb_flab
Yvonne (som bor 50 tim fr Arta och 20 min fr Vourgareli)

karinafp
2009-11-10, 21:19
i sverige sags det att man inte ska ta vatten fran varmvatten kranen pga farliga metaller/amnen eller natt(e d natt svenskt pahitt eller ar det sa?)

Det stämmer. Vattenledningsrören är oftast gjorda av koppar, som kan fällas ut i hett vatten.

Jag citerar Jon Hansson från Aftonbladets Mat & Vin:

"Livsmedelsverket rekommenderar inte att du dricker varmt kranvatten eller använder det till matlagning. Det är inte kontrollerat som kallvattnet.
Riskerna är att varmvattnet kan ta upp koppar från rören och en del människor blir skruttiga i magen av för höga halter. Det finns också ett litet fåtal fall av allvarliga leverskador på grund av för höga kopparhalter. Varmvattnet kan också innehålla skadliga halter av bakterier som kan föröka sig i den varma miljön.
Å andra sidan är det ju inte så att varmt kranvatten är förfärligt giftigt.
Ett barn som tar en slurk av badvattnet behöver inte magpumpas."

Däremot är det säkrast att man inte är så bekväm av sig att man tar varmt kranvatten till barnets välling...

Karin
f d rörmokarhustru

A.Konstantinidis
2009-11-11, 14:33
Ja det ar bara o kampa och sta pa sig, man ska folja sitt hjarta och sunda fornuft!!!!
Haromdagen fick jag och mannen hora att svagerskan anda vet battre (ang medicin/behandling av sonen) for hon har faktiskt 3 barn och vi bara 1flabb_flab Duktiga henneklapp_klap
Men jag tycker om henne iallafall anda!!!!!

Monica, jag har varit pa basaren 2ggr o det ar ju mysigt..fast trangt och dyrt som tusan!!!
jag haller med dig att IKEA ar ett battre alternativ om man vill kopa mat.
Fast till lucia ska vi ta oss till Aten och besoka kyrkan.....och da kan man ju kopa sig natt litet julpynt:)

Yvonne....vi ar ju nastan grannar:) Svarfar ar fran vourgareli, eller ja strax utanfor.
Hur manga ar har du bott i grekland???

monica
2009-11-12, 08:43
Idag skrivs det om övermedicinering av antibiotika i Expressen.

Kanske något att översätta till grekiska mammor ;)
Eller ännu bättre grekiska läkare.

Monica

Paulinaki
2009-12-09, 06:49
Känner igen det där.. Inte bara antibiotika. Minsta smärta någonstans och man far till doktorn och proppar i sig alla sorts smärtstillande.
Jag som har blivit uppväxt med en sjuksköterske-mamma säger alltid "det är okej att ha ont, du kommer inte dö bara för att du känner en liten sväng av huvudvärk". Men jag ignoreras dock.

yvonne
2009-12-09, 18:24
Yvonne....vi ar ju nastan grannar:) Svarfar ar fran vourgareli, eller ja strax utanfor.
Hur manga ar har du bott i grekland???

Har tillbringat semestrarna i byn sedan 1976, för 20 år sedan byggde vi själva hus, och för 3 år sedan flyttade vi ner för gott.

Arta passerar vi flera gånger varje sommar, då vi hämtar och lämnar barnen vid Aktion (flygplatsen) och dessutom åker vi för det mesta och badar vid Vrachos beach.

Yvonne

Zanét
2010-01-18, 11:37
Antibiotikahysterin känner jag allt igen och speciellt nu sedan den sista långa vistelsen. Det jag upplevde på nära håll var att vuxna så fort de fick lite snuva rusade iväg till apotekaren för att köpa antibiotika. När sedan förkylning av naturliga orsaker minskade efter 2-3 dagar, ja då upphörde man även med antibiotikan som enligt deras mening hjälpt dem att bli av med besvären... suck...

Jag själv blev ganska så dålig där nere och omgivningen satte igång att propagera för att "du måste ta antibiotika" och när jag sade nej så trodde de inte att jag var riktigt klok. Efterhand vid dessa diskussioner så myntade jag "det svenska systemet" och detta accepterades till slut :D

Däremot var det många som använde sig av handd****nfektionsgel, inte helt fel med tanke på att man tros propaganda om att hosta i armvecket ändå envisades med att hosta och nysa i händerna.

//Zanét bye_bye

konnos
2010-01-29, 09:52
Problemet med antibiotika utskrivning är kroniskt i grekland. Det är klart att det finns en korrelation mellan vissa symtom (hosta, feber m.m.) och infektion. Alla läkarna vet att detta inte alltid är symtom på bakterieinfektion (vilken kräver behandling med antibiotika) men läkarna i Grekland skriver oftast ut antibiotika behandling ändå. Huvudproblemet kommer först och främst av läkarnas behov av att känna sig säkra. Varför det ? Av olika orsaker…
1) Det inte existerar gemensamma linjer eller rekommendationer angående när (i vilken indikation) man måste skriva ut antibiotika behandling.
2) Patienter i Grekland är kräsna… det betyder = om du inte skriver ut ett recept på antibiotika, en dittills bra läkare, inte är lika bra som den andra vilken skriver ut antibiotika.
3) Och sist …. när det kommer till kritan… d.v.s. patienten verkligen behövde antibiotika redan från början men läkaren trodde att det skulle gå bra utan de, då minst av allt, läkaren får en dålig kritik av alla (inklusive sina kollegor).

Kostas Dimitrokallis
Gynekolog (utbildad i Sverige)

PS
Be om förlåtelse för språksvårighet. Det var längre sedan mitt senaste försök att prata eller skriva på svenska.

Birgitta63
2010-01-29, 11:05
Problemet med antibiotika utskrivning är kroniskt i grekland. Det är klart att det finns en korrelation mellan vissa symtom (hosta, feber m.m.) och infektion. Alla läkarna vet att detta inte alltid är symtom på bakterieinfektion (vilken kräver behandling med antibiotika) men läkarna i Grekland skriver oftast ut antibiotika behandling ändå. Huvudproblemet kommer först och främst av läkarnas behov av att känna sig säkra. Varför det ? Av olika orsaker…
1) Det inte existerar gemensamma linjer eller rekommendationer angående när (i vilken indikation) man måste skriva ut antibiotika behandling.
2) Patienter i Grekland är kräsna… det betyder = om du inte skriver ut ett recept på antibiotika, en dittills bra läkare, inte är lika bra som den andra vilken skriver ut antibiotika.
3) Och sist …. när det kommer till kritan… d.v.s. patienten verkligen behövde antibiotika redan från början men läkaren trodde att det skulle gå bra utan de, då minst av allt, läkaren får en dålig kritik av alla (inklusive sina kollegor).

Kostas Dimitrokallis
Gynekolog (utbildad i Sverige)

PS
Be om förlåtelse för språksvårighet. Det var längre sedan mitt senaste försök att prata eller skriva på svenska.
Kan ibland tycka att det är märkligt med deras piller typ antibiotika . Dem skriver ut batastora hästpiller och sen ibland behövs det ej så många dagar för att ta dem . Blir fort frisk igen och sen mår man bra.
Birgitta

ofelia
2010-01-29, 11:09
Kostas Dimitrokallis
Gynekolog (utbildad i Sverige)

PS
Be om förlåtelse för språksvårighet. Det var längre sedan mitt senaste försök att prata eller skriva på svenska.


Du har verkligen inget att be om ursäkt för! Din svenska är strålandeklapp_klap och mer avancerad än många svenskar klarar av ;) !

/Ofelia

ciakoohler
2010-01-29, 13:38
Håller med !!!Verkligen mycket bra svenska!!!

Peter
2010-01-30, 04:09
1. Välkommen till Kalimera. Hoppas du har tålamod med oss "amatörgreker" i förlängningen. Vi kan flippa ut lite ibland... Ang_elx

2.Be om förlåtelse för språksvårighet. Det var längre sedan mitt senaste försök att prata eller skriva på svenska.

Som Ofelia sade. Du har absolut inget att be om ursäkt för i din Svenska. Tvärtom är jag imponerad av att du kan hantera Svenskan så bra om du bara varit här och studerat! Antingen är du väldigt språkbegåvad eller så bodde du här lite längre än bara under studietiden...?

1) Det inte existerar gemensamma linjer eller rekommendationer angående när (i vilken indikation) man måste skriva ut antibiotika behandling.

Den köper jag lätt. Det handlar om Grekland. Jag menar inte det som negativt eller som kritik. Men det är ett genomgående drag i Grekland att det finns ytterst lite stringgens eller riktlinjer om saker...

Tyvärr.

Kanske?

Eller så är det ett tecken på ett friare samhälle...?

Patienter i Grekland är kräsna… det betyder = om du inte skriver ut ett recept på antibiotika, en dittills bra läkare, inte är lika bra som den andra vilken skriver ut antibiotika.

Det köper jag ännu lättare. Så typiskt Grekiskt. Jag menar det inte negativt. Det bara är så....

Kostas. Jag hoppas du kan stanna kvar här och ha tålamod med oss här på Kalimera. Du kan säkert bidra med väldigt mycket om du har lust och tid.

Peter

konnos
2010-02-08, 11:43
Först skulle jag vilja tacka er för dina kommentarer angående min ¨språkkunskapen¨ och samtidigt be er att korrigera ¨min svenska¨. Att skriva på Svenska är lite lättare för mig än att prata (du har ju tid att tänka) nu för tiden.

¨ Men det är ett genomgående drag i Grekland att det finns ytterst lite stringgens eller riktlinjer om saker...
Tyvärr. ¨

Jag håller med dig… tyvärr …..
Grekland är ett trevligt land med sympatiska människor men utan grundregel ändå och... många!!! vardagliga problem. Det kanske låter lite pessimistiskt när det kommer från en Grek(borgare)… I alla fall när man har både tid och lite tålamod…förtjänar att bo och leva i Grekland.


Vad gäller för mig.
Jag har lust att stanna kvar här på Kalimera, men tid …. Det är frågan!