handdator

Visa fullständig version : Visste ni detta om Skiathos?


sjöborren
2009-09-29, 20:08
För en vecka sedan vid den här tiden hade vi bara inflygningen ner mot Skiathos kvar då kaptenen plötsligt meddelar - eftersom landningsbanan här på Skiathos är näst kortast i Europa – 1600 m - kan vi nu inte landa på grund av att det regnat så mycket, vi kommer därför att cirkla runt ön i väntan på att solen ska titta fram och torka upp landningsbanan. Han avslutar med att passagerarnas säkerhet går i första hand, vilket känns tryggt.

En stund senare meddelas att vi får flyga till Thessaloniki och där stå och vänta tills regnet upphör. Efter en lång väntan, meddelas att vi nu kan flyga mot Skiathos, några minuter senare att det är ett nytt regnväder på väg.

Vi blir sittande i cirka tre timmar på planet då kapten meddelar att vi får stiga ur planet för att sedan bussas till Volos, där en båt ska ta oss den sista biten. Vi blir även upplysta om att det inte finns någon representant från Vingresor bara från Apollo.

Det är ingen överdrift om jag säger att det uppstår lätt kaos när alla, ska vänta på sitt baggage för att sen inte veta vad som ska hända. Plötsligt får vi en matkupong i handen och orden att restaurangen ligger två våningar upp.

Det finns en, hiss som ska transportera alla passagerare med baggage upp till restaurangen! När vi väl kom dit, kryssar vi oss fram mellan resväskor, beställer mat då vi får vi meddelande att bussen ska gå klockan 17.00 vilket betyder att vi inte hinner äta någon mat. Eftersom det är ungefär 8 timmar vi senast åt är vi lite kinkiga. – får en smörgås i handen.

Klockan hinner dock bli 18.00 innan bussen avgår. Vi har ingen guide med på bussen så vi vet inte mer än att vi är på väg till Volos, Hur lång tid resan tar blir vi inte upplysta om och chauffören säger inte ett ord – har fullt med att äta, dricka och röka – Även om han inte kan engelska, kan han väl säga något på grekiska, men icke!

Efter någon timme görs ett kortare busstopp, så vi kan besöka toalett samt få i oss något lätt, små bitar pizza eller paj. Väl på bussen igen började vi undra hur många timmar resan ska ta och vart vi är på väg,eftersom vi åker förbi Volosskyltarna.

Nu åker vi sakta nerför slingriga vägar. Vi sitter i den första av tre eller fyra bussar. Chauffören hittade inte utan frågar sig fram och guidas en bit av en bilist. Efter cirka fem timmar med buss kommer vi fram till en liten hamn, fylld av människor som ska med bussen tillbaka till Thessaloniki.

Vid midnatt kliver vi ombord på en liten båt – Tyvärr blir det åter förseningar då två av bussarna kör vilse. Det har blivit midnatt då vi lämnar den lilla hamnen. Med på båtresan har vi nu två guider från Ving, som beklagar förseningen och gör sitt bästadet bästa för att vi ska få en trevlig båtresa, och passar på att ”köra” välkomsträff på båten. Resan går bra trots att regnet vräker ner och åskan mullrar rejält.

Väl framme på Skiathos väntar bussar på oss passagerare medan resväskorna körs med lastbil till respektive hotell -våra ska lämnas i närheten av hotellet eftersom det inte går att köra ända fram.

Regnet vräker ner när vi kliver av bussen för att gå den sista biten ner till hotellet. Det är inte lätt att hitta resväskorna som ställts en bit från hotellet och inte under tak. Våra resväskor är av mjuk modell och tål normal väta, men inte att stå i vatten, vilket resulterar i att jag klockan 03.00 draperar hela rummet med våta och en del nu smutsiga kläder.

Vi kom ner 15 timmar senare, bättre start på resan har vi kunnat fått, men vädrets makter rår man inte på. Tre gånger tidigare har jag varit på Skiathos men inte hört talas om att plan inte landar på grund av regn. En flygvärdinna vi pratade med har aldrig varit med om det tidigare. Jag undra om det är någon här som var med på samma flyg – från Arlanda den 7:e september – eller har varit med om samma sak?

Lilla sjöborren.

Mette
2009-09-29, 20:44
Jeg har ikke selv oplevet det, du har været udefor. Men jeg ved, at det hænder engang imellem... Så du er ikke den eneste med dårlig erfaring. Men det er som du siger, landingsbanen på Skiathos er meget kort, og der er intet pilot og personalet på Skiathos kan gøre.

sjöborren
2009-09-29, 21:07
Oops! Texten blev lite för stor :o

RobbanR63
2009-09-29, 22:38
:)Hej sjöborren ja det var en tuff match kan jag tänka:vi landade 31/8 och stanna till 14/9 och första veckan var vädret bra sedan blandat.Den vi hyr av som bott många år på skiathos berätta att han vid matstunder med piloter fått höra att vissa piloter landar andra inte då det regnar och enligt piloter så är inte landningen det som är det stora problemet på skiathos utan starten,fick även höra att flygplatsen ev ska byggas ut med hjälp av EU pengar och då offras den steniga stranden vilket inte är en större förlust då det finns så många fina sandstränder.

Mvh Robban

kari
2009-09-29, 23:02
D E T var l i t t av en start på ferien :eek:

- selv reiste vi hjem fra Skiathos 7 sept. Vi kom avgårde ca 3 timer forsinket fordi flyet f r a Norge ikke kunne lande pga regnvåt landingsbane, men... d e t var jo ingenting i fhv til deres opplevelse/forsinkelse!

Flyet vårt forsøkte å lande to ganger, var nesten nede, men ga opp og fløy til fastlandet for å vente på at banen skulle tørke/ det skulle slutte å regne ......
- siden det stort sett var varslet regn hele den kommende uken var jeg jo spent på h v o r lenge vi kom til å bli ;) - men faktisk holdt det såvidt opp å regne - og vi kom ombord i flyet :)
- men vi ble ytterligere forsinket fordi det hadde begynt å regne igjen... og det kunne være f o r vått til å ta av.....
Vi fikk info fra cockpiten om at hvert selskap hadde egne sikkerhetsregler å forholde seg til, og det var tydelig, for mens v i ventet både lettet og landet det SAS fly, vi fløy NOVAIR.

sjöborren
2009-09-30, 13:18
Hej Kari! Det låter lite vanskligt att försöka landa ... att nästan gå ner. :confused:
Vi flög även vi med NOVAIR och vår pilot menade på att passagerarnas säkerhet kom i första hand, eftersom bromsarna inte fungerar lika bra vid regnig bana tog han det säkra före det osäkra. Det var samma sak vid start, om planet skulle behöva bromsa av någon anledning. Jag kan tillägga att första veckan hade vi bara två dagar med riktig sol, sen regn, åska och ett litet jordskalv (det sista märkte vi inget av däremot de som bodde några hundra meter från oss). Andra veckan blev något bättre.

Lilla sjöborren. :)

kari
2009-09-30, 14:39
Hej Kari! Det låter lite vanskligt att försöka landa ... att nästan gå ner. :confused:
Vi flög även vi med NOVAIR och vår pilot menade på att passagerarnas säkerhet kom i första hand, :)

Hvor vanskelig d e t er kan jeg nok ikke forklare deg ;) - men det var det vi fikk vite, de hadde gått inn for landing og måttet avbryte, for så å gjøre et forsøk til og nesten lykkes, h v o r langt nede de er da, vet jeg ikke ;)

Når det gjelder sikkerhet, så skrev vel ikke jeg at j e g hadde ønsket at Novair også hadde gjort som SAS?
- jeg er v e l d i g interessert i at sikkerheten ivaretas jeg :)


Men med N o v a i r har vi tidligere en gang fått info om tekniske detaljer - detaljer som noen ombord kanskje ville vært veldig glade for å være uvitende om :eek:



bye_bye kari

BOKA
2009-09-30, 17:20
Vi var ute för det här med Skiathos landningsbana också, men det var i september förra året. Planet som vi skulle flyga hem med stod parkerat på flygplatsen i Thessaloniki pga att landningsbanan på Skiathos var regnvåt. Det innebar att vi fick vänta ett antal timmar på Skiathos innan vi kom iväg. Så skulle vi då också mellanlanda på Thessaloniki där planet skulle städas och det skulle också lastas på taxfreevaror. När planet landat på Thessalonikis flygplats så hämtades vi av bussar i vanlig ordning. Det var bara det att vi fick aldrig gå ur bussarna för vid terminalen så vände bussarna och körde tillbaka till planet igen. Nya order var att planet var tvunget att gå direkt hem till Landvetter för det skulle sedan gå till Zakynthos eller Lefkada, kommer inte ihåg vilket, och där skulle flygplatsen hunnit stänga för natten innan planet hann dit om det nu inte gick direkt från Thessaloniki.
Det innebar i sin tur att några taxfreevaror till oss passagerare hann man inte heller med att lasta ombord. Men det löste sig istället i efterhand.
bye_bye

RAN
2009-09-30, 22:13
Vi skulle åka hem 22 september 2008 från Lefkas (kom iväg vid ettiden på natten 23/9). Och detta på grund av att planet vi skulle åka med hade haft problem med allt regnade på en annnan ö. Kan ju varit Skiathos då, om det gällde vid landning eller start vet jag inte.