handdator

Visa fullständig version : Titt i gamla album 13


Monica P
2009-09-26, 12:13
...(skulle egentligen ha behövt tvätta bilen, ska till besiktningen på måndag, men helt plötsligt kom ett hällregn så det får bli datorn i stället. Rain woman alltid till er tjänst...)

- Aten, mittemellan öst och väst!

-Skrothandlaren kom körande med ett urgammalt bilskrälle och ropade "paliadziiiis!"
Vi sålde takbryggan, liggvagnen och lite annat

-Zigenare kom vandrande längs gatorna med knippen av plastremsor över axeln, ropande " kareklaaaaas!" (stollagaren)

-En luggsliten björn med sin lika luggslitna ägare dansade sorgmodigt för några drachmer i betalning

-En "lanterna", ett positiv, stort och vackert målat, fanns i Kolonakiområdet. Finns det kanske fortfarande kvar?

-Kärror med allt från fisk till frukt drogs runt i kvarteren. Försäljarna ropade ut sina varor med monotona röster "Fisktillkokningochstekningfärskfiskfärskfiskkomochköpfärskfisk!"

-En gammal man med dragkärra hämtade kartonger och papper från butiker och bostäder. Han hade en dialekt som jag inte förstod, från den tidigare grekiska delen av Turkiet. Några av hans nio barn var skolkamrater med min man.

-Vid Platia Vathys, på refugen mellan gatorna, kunde man köpa salep-soppa i mugg och röka vattenpipa.

-Det fanns fortfarande 1967 en ambulerande isförsäljare, eftersom inte alla hade moderna elektriska kylskåp.

-På ett torg nära centrum samlades varje morgon olika hantverkare med sina verktyg. Om man t.ex ville ha sin husvägg kalkad var det här man fann yrkesmannen, med hink och långborste och vitfläckade kläder.

-Förutom att besöka något av de många enkla kaféerna kunde man få kaffet levererat till sin arbetsplats. Smågrabbar kom kutande med det beställda på en rund bricka som hängde och slängde i långa handtag.

Aten fick på 20-talet ta emot en oerhörd mängd greker som kördes ut från Mindre Asien efter ett förlorat krig. Motsvarande fanns ett flöde österut av turkar bosatta i Grekland. Namn som Nea Smyrni vittnar om den här tiden.

Ivi
2009-09-26, 13:02
Oh, vad spännande det skulle ha varit att besöka Aten på 60-talet! Tack för att du målade alla dessa bilder med dina ord klapp_klap
Vi pratade igår kväll om när vi skall besöka Aten nästa gång. Kanske blir det till våren, när jag har sportlov. Måste bara se det nya Akropolismuséet, och äta gott på Athinaikon, och promenera från Plaka till Psirri och vidare till Gazi, och besöka muséet för den kykladiska konsten och...ja, vi har hur mycket som helst kvar att uppleva i Aten :)

Ivi