handdator

Visa fullständig version : Ätbara blommor


Getty
2009-08-14, 19:50
Nyss hemkommen från Kreta har jag en liten fråga om vad det var för blommor jag åt. Vi fick in en tallrik med dolmades och något med samma fyllning men inlindade i en orange blomma. Jag älskar dolmades, men denna "blomdolme" var snäppet värre_B-anana. Jag är jättenyfiken på vad det var och hoppas att någon vet.

//Ingela

Wardakis
2009-08-14, 20:02
Jag tror att det var en squashblomma.
Gunilla

Masse
2009-08-14, 20:02
Hej Getty,

Jag har konsulterat min hustru som kan lite om mat, i motsats till mig. Jag kan inte så mycket utan koncentrerar mig på att äta och njuta.

Vi har käkat det här i Grekland och Birgit säger att det var fylld squash-blomma. (Vi åt det på Mike´s på Karpathos, producerat av mamman till en av krögarna, Manolis.) Troligen är det samma som du har smakat.

Jättegott eller hur?

:) Masse

Eva L
2009-08-14, 21:09
Zucchiniblommor tillagade på lite olika sätt är en traditionell grekisk rätt. Ibland med ris, friterade med feta och alltid väldigt goda.

Eva

anneli56
2009-08-14, 21:53
Visst var det fyllda sguash (κολοκυθιά ).
Vi plockar blommorna när de är öppna och kokar dem lite lite grann i vatten.Sedan kokar vi upp fyllningen enl följ: som består av ris, lök och har i färska krossade tomater och förstås olivolja,salt och peppar och knuter ihop som en karamell.
Här en bild från min trädgård och den vackra sguashblomman


http://wpjdoa.bay.livefilestore.com/y1pG_xvwjPMKV6Q3-MdhKBcP9dU6nU53gjKeX2R-hU-mB1SmKS-EQyRFVeTF09ZIf_ID4uVYP18ghS9ZIefQr-JFRYKrP_wPaA_/DSC_0580.jpg

Getty
2009-08-14, 23:48
Tack för alla svar, det verkar ju onekligen vara squashblomma när alla skriver samma sak. Till alla som inte provat hoppas jag ni gör det på er nästa greklandsresa, för det var fantasiskt gott_B-anana_B-anana.

//Ingela

Athanasia
2009-08-15, 07:00
Åh...friterade Zucchiniblommor är underbara...om ca 2 veckor har jag chansen att åter få mumsa i mig nån sån,,,jippie!!

anneli56
2009-08-15, 07:37
Båda varianter , som friterade eller som fyllda är så goda:)
Här nere i Vounaria, i våran bycafe får man ibland dessa friterade som snacks:)

Elisabet
2009-08-15, 07:43
Här kan du läsa lite om det. (http://www.fruktogront.se/modules/produkter/produkt.php?pageId=594) Om du googlar på zucchiniblomma och/eller squashblomma så hittar du recept mm.

ricky
2009-08-15, 12:55
Tyvärr är det säsong på Zucchiniblommor och vi missar ofta tillfället att erigera smaklökarna med denna kulinariska gottelse.
Rekommenderas absolut.
Fried Zucchiniflowers är ofta med bland Mezerätterna

Getty
2009-08-15, 23:36
Nu har jag bara provat "blomdolmarna" men vad nyfiken jag blev på de friterade när ni skriver om dem. Är det någon som vet om det går att köpa de friterade squashblomsnacksen i Sverige, och i så fall var?

//Ingela

Eva L
2009-08-16, 09:41
Nu har jag bara provat "blomdolmarna" men vad nyfiken jag blev på de friterade när ni skriver om dem. Är det någon som vet om det går att köpa de friterade squashblomsnacksen i Sverige, och i så fall var?

//Ingela

Har jag aldrig hört talas om. Har bara ätit zucchiniblommor på tavernor med traditionell vällagad mat i Grekland. Brukar finns i slutet av maj och juni när jag varit där då. Om det finns som snacks i Grekland har jag ingen aning om brukar inte köpa sånt. Låter konstigt men vem vet. Om det är friterade saker som liknar chips de ser framför dig när vi skriver friterat så har de rätter jag ätit ingen likhet med detta.

Eva

karinafp
2009-08-16, 10:12
Är det någon som vet om det går att köpa de friterade squashblomsnacksen i Sverige, och i så fall var?

Man köper dem inte färdiga i chipspåsar, utan de kommer in nyfriterade till bordet på en taverna. När det är säsong för dem, brukar de finnas bland förrätterna.Annars är det ingen svårighet att göra själv, om du har tillgång till blommor. Doppa dem i frityrsmet och fritera snabbt i olivolja. Så här års blir det nog knepigt, dock...;)

Karin
som alltid längtar ner

Getty
2009-08-16, 10:32
Ok då förstår jag. Missuppfattade nog när jag läste att de åts som snacks. Då får jag nog ta och vänta med att prova till nästa greklandsresa, som jag hoppas blir redan i oktober.

//Ingela

MonkanS
2009-08-16, 12:30
Hoppas att de finns med på matsedeln när jag kommer ner till Platanias om 11 dagar. Det är ju så gott.. :)
Jag gjorde friterade zuchiniblommor själv är jag hade egen odling. Idag har jag bara balkong och då kan man ju inte ha sådant.

Gorgona
2010-01-06, 23:38
Jag fyller zucciniblomman, med feta och mizithra röra, och friterar den.... godaste som finns.
Du kan få tag på dem i början av sommaren i sverige, jag har hittat dem i skärholmens marknad, men då fick jag köppa zuccinin också, men de fyllde jag som gemista, så det var inga problem