handdator

Visa fullständig version : Vad är en bra strand?


Hellen
2009-08-14, 09:25
Många trådar handlar om fina/bra stränder, inget konstigt i det, min fråga är däremot vad är en bra strand?
En bra strand för mig är av fingrus-karaktär, där man lätt gräver en grop och breder ut sarongen i, anpassar sig snabbt efter kroppen och det blir hur bekvämt som helst.
Jag får rysningar av sandstränder det, skär i kroppen när jag behöver gå på den blöta sanden, någon mer som får samma känsla? Jag vet att jag inte är ensam.
Några tamarisker längs stranden är ett plus, jag tror också jag kommit på varför jag inte gillar stränder där det är solstolar uppradade- jag tycker inte vattnet vid dessa stränder känns fräscht.

Naxos och Ios är exempel på öar där det finns stränder som passar mig, det finns också sandstränder av ovan nämnda karaktär så valet är fritt. ;):D
En fin strand= bildkön kan vara av vilket slag som helst, i det fallet tror jag att det är färgerna som gör det.
// Helén

Elisabet
2009-08-14, 10:57
Tror minsann jag startade en tråd med exakt samma rubrik en gång! flabb_flab
Men det är nog väldigt längesedan för jag hittar den inte, trots olika söksätt.

En bra strand för mig är en SANDSTRAND. Allra bäst är den om sanden är riktigt, riktigt fin och torr. Den ska inte vara så lång och ha klippor på båda sidor. Om den dessutom bryts på mitten av klippor är den perfekt!
Det ska vara sandig botten, klart vatten och inte så långgrunt.
Det ska vara minst en halvtimmes promenadväg till stranden, längs en stig eller liten grusväg med väldigt lite eller ingen bebyggelse.
Det ska inte finnas solstolar eller parasoll och ingen försäljning.

Men jag gillar många andra slags stränder också :) Badar vid alla stränder fast stenstränder gillar jag egentligen INTE.

På sommaren finns det dock inget som går upp mot att bada i en liten skogssjö i Norrbotten!

http://s15.photobucket.com/albums/a394/KebneKajsa/Lngtjrn1.jpg

Hellen
2009-08-14, 11:05
Bra Elisabet! Nu vet jag att jag inte skall uppsöka ständer du rekommenderar, och det verkar ju vara ömsesidigt ;):D
// Helén

Elisabet
2009-08-14, 12:01
Bra Elisabet! Nu vet jag att jag inte skall uppsöka ständer du rekommenderar, och det verkar ju vara ömsesidigt ;):DBra att du tog upp frågan igen! Man menar ofta helt olika med BRA (och dåligt) och ska varken rekommendera eller lyssna på rekommendationer! Däremot kan man beskriva och fråga efter hur det ser ut. Fast inte ens då menar man alltid samma saker har jag lärt mig här i forumet... En sandstrand är inte en sandstrand för alla... :rolleyes:


Det gäller för övrigt allt annat också, som vilken ö man ska åka till, vilken ort man ska välja, var man ska bo, var och vad man ska äta, eller hur länge man behöver för att uppleva olika öar och platser. Allt sådant är individuellt och ingen borde skriva hur någon annan ska göra, bara beskriva hur man själv skulle göra och varför.

Men nu blir det roligt att läsa hur alla andra tycker att en bra strand är!

karinafp
2009-08-14, 12:06
Håller med Elisabet delvis. Sandstrand, klart vatten, inte för långgrunt. Jag vill se var jag sätter fötterna och jag vill se vad jag har under mig när jag simmar. Stenstränder gillar jag INTE! Gillar inte heller att simma över sten och undervattenväxtlighet; jag får alltid en känsla av att när som helst kommer det upp någonting och tar mig... för många skräckfilmer, kanske. ;) Sen vill jag ha några träd, som ger liv åt naturen. En lång, kal sandsträcka som Elafonissi tilltalar mig inte alls. Bara att se foton därifrån ger mig hudcancerskräck...:D

Den ska vara lätt att ta sig till. När jag har fått min dos sol och bad, vill jag snabbt kunna komma hem och duscha av mig. Gärna några solstolar och parasoller, bara de står med lagom mellanrum så man inte känner sig inträngd. Ligger inte gärna på marken och får sand överallt, och jag har inget emot andra människor i närheten. En liten taverna vid strandkanten är inte heller fel, så man kan gå upp och ta något kallt emellanåt. Jag hatar att kånka på saker. Att promenera en halvtimme i solen bärandes på allt jag kan tänka mig att behöva låter inte som semester för migflabb_flab (Promenerar gör jag utan annat att bära på än en vattenflaska, och till och med den känns jobbig ibland...Ang_elx) Dessutom är jag ingen "pressare" heller, som kan ligga timme efter timme i solen; det tråkar ut mig totalt.

Karin
som alltid längtar ner

Hellen
2009-08-14, 12:07
En fin strand= bildkön kan vara av vilket slag som helst, i det fallet tror jag att det är färgerna som gör det.
// Helén

Bildskön skall det stå Ang_elx

Fin bild på en sån där sjö som man får ont i näsan av när man badar :eek::D
// Helén

JohnS
2009-08-14, 13:00
Mitt eneste ønske når det gjelder idealstranden er:

I umiddelbar nærhet bør det finnes en bra taverna med gode stoler og vennlige lokale mennesker som har god tid til å slå av en prat, og hvor jeg i tillegg kan tilbringe noen timer med en frappe og en god bok, mens mine medreisende nyter strandlivet i solen.

Mitt eget strandliv, som består av noen minutter i vannet med derpå følgende tørking, har jeg ikke hatt noe problem med på noen av strendene vi har vært, enten det har vært sand, grus eller sten der. Jeg foretrekker likevel at det ikke er for langgrunt, så jeg slipper å vasse "halvveis til Tyrkia" for å komme ut i vannet.

Det fremgår kanskje at drivkraften bak mine hyppige reiser til Hellas ikke primært har noe med sol, strand og bad å gjøre....... Ang_elx

Eva L
2009-08-14, 13:08
Sandbotten på Goldens Sands stranden på Paros är helt perfekt enligt min mening. Som att gå på en sockerkaka. Vill förövrigt ha rent vatten som i Agios Isidoros på Lesbos. Stranden får gärna vara en vik eller lagun vackert inramad av träd. Gärna sand eller det många av er kallar fint grus men absolut inte som en svensk grusgång. Fördel om det är varmt i vattnet. Inte som i min barndoms sjö i Norrbottens inland. Gillar att vara ute vintertid i snö och kyla men inte kallt badvatten.

Var på "The Beach stranden" för ett kort båtstopp i vintras. Helt underbart ljuvligt om man bara orkade tänka bort alla horder av turister som fanns där.
Mötte en ensam italienare. Vi hjälpte varann med fotandet. Han behöver jag inte tänka bort.;)

Taverna med god mat är ett stort plus, solstolar ett minus och skräniga barer och vattenfordon nej tack.

Eva

ozogott
2009-08-14, 13:28
Sand, grus eller småsten spelar inte så stor roll men helst klart vatten och botten utan större stenar och vegetation. Viktigt ar ätt den är öde förutom min käresta och jag själv samt att den gärna är utrustad med ett skuggande träd.
Detta hittar man sällan vare sig nära boendet eller i närheten av farbar väg. Härav följer att det oftast är i samband med vandring man finner att den bara ligger där, framför oss , den för oss "perfekta stranden".

/Ozogott

Nektaria
2009-08-14, 16:12
http://i478.photobucket.com/albums/rr143/lena1hj/Kalimerabilder/P8290056.jpg?t=1250257814

Georgioupoli beach i Georgioupoli på Kreta är min favoritbeach. Den nästan en mil långa stranden är underbar att promenera längs. Små grupper med glest utplacerade solstolar (drömmesänger som danskarna säger) finns för de som önskar. I anslutning till dessa finns oftast någon enkel taverna, där man kan gräva ner tårna i sanden, dricka något svalt och/eller ta sig en grekisk sallad eller något annat njutbart.

Vissa avsnitt är också helt utan solstolar för de som vill vara nästan för sig själva.

Vattnet är klart och små och medelstora nästan genomskinliga fiskar simmar snabbt bort när badande turister närmar sig. En del av stranden är också Blue-Flag märkt.

En flod med betydligt svalare vatten rinner ut i havet och för den som önskar sig svalare svalka (cirka 19 grader i augusti) är den ett alternativ att kyla ner sig i.

Annars är detta inte heller fel.... Bottenhavet söder om Örnsköldsvik vid Höga Kusten

http://i478.photobucket.com/albums/rr143/lena1hj/Kalimerabilder/P7300145.jpg?t=1250259030

Men vattentemperaturen var blygsam denna sommar - högst 16 grader i juli. Brrr!

Hälsningar Lena

Gita
2009-08-14, 17:01
Det skall var klart, rent vatten, ljummet. Inga hemska vågor och strömmar som slår omkull en och gör att man får vatten i näsan.

Och bara lite folk... sjö eller hav, sak samma!

Det ultimata är en bastu, en sjö, en kall öl, lite finsk bastukorv och så hopp i sjön - naken! I allra bästa fall en kannibaalibaadi - sån där badtunna... Då är man nästan i himlen!

Vilma
2009-08-14, 17:23
Kristallklart turkost vatten och klappersten! Glest utställda solstolar så att man kan ligga under ett parasoll och njuta av den vackra omgivningen, inramad av berg och träd. Det är perfekt för mig!
När man reser med tonåringar, som likt Skalman har en inbyggd MAT- och sov- klocka som ringer innan man hunnit tänka, finns det någon taverna här? :rolleyes: Så för oss är taverna ett måste.
Alla stränder vi varit på i Grekland har varit fina:) ,men Apella är favoriten!

http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=186&pictureid=1764
Underbara Apella!

Det har inte varit sommar, för mig, om jag inte varit några turer ut med båten, till klipporna, på någon ö här hemma. Att dyka i är bäst! Vilken härlig känsla det är! Vattnet ska helst vara minst 20g;)
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=186&pictureid=1765
Vargö

Arne
2009-08-14, 18:21
Sandstrand?? Nej tack!! Vi värdesätter en perfekt klippstrand! Att kunna promenera ned i vattnet direkt från klipporna utan att passera sandstrand, det är för oss det helt optimala. Sand i vattnet är dock helt OK och mera troligt oundvikligt.
Sak samma vid återkomsten från simturen. Att stega direkt upp på klipporna och återvända till den sköna rena fina filten/badhandduken utan inslag av sand. En upplevelse vi värdesätta.

Arne och Birgitta

Vilma
2009-08-14, 18:33
Det låter perfekt! Var hittar man sådana stränder i Grekland?