handdator

Visa fullständig version : Mera färska Skopelostips!


Aspasia
2009-08-13, 17:14
Hej på er alla,och speciellt Birgitta63 som snart är på väg!

Min resa till Skopelos gick alltså med MC från Aten,med min grekiske man vid styret.
Jag hade önskat mej Amorgos för sommarens äventyr,men eftersom min man inte är mycket för planering fick det bli det som det fanns båtbiljetter kvar till dagen före avresa.
Det visade sej vara Skopelos och det har jag inte ångrat!

Vi färdades norrut på fastlandet till Agios Konstantinos där vi tog den långsamma skorven Daliana mot Skiathos-Skopelos,resan tog 5 timmar.
Till vår outsägliga häpnad serverades på båten bland dom godaste ostpajer vi ätit i landet-nästan värt att färdas långsamt för.

Väl framme nappade vi på ett av rumsförslagen vi fick i hamnen,vilket visade sej vara ett klipp!!
Strax utanför Skopelos stad låg Dimitras domatia,efter bensinmack EKO och stor matmarknad (Dias?).
Vi betalade 30 euro per natt för Greklands fräschaste rum,med kylskåp,TV(oanvänd),luftkonditionering(oanvänd,då greken tror man blir sjuk av drag!)samt terass mot köksträdgården.
Vaknade av tuppen som gol och kalkoner som "gobblade" i närheten.
Det var alltså inget ställe för den utan fordon,låg nära stan men inte direkt gångavstånd och ingen havskontakt heller,men helt utmärkt för turisten med eget fordon.
Mest andra grekiska turister på det stället.

Hade god hjälp av Kalimeras e-guide över ön,men det krävdes en del list att lura min grek att förstå att en svensk resejournalist har något att säga om hans hemland!
Janne dock rätt på många punkter-bl.a kan jag intyga att det "är något med vattnet" vid Limnonaristranden-det smeker verkligen kroppen på ett alldeles speciellt sätt!

Första kvällen hamnade vi i Agnontas,inte långt "hemifrån",för att äta.
Vi gick på tavernan längst bort i raden där borden står i sanden i vattenbrynet.
Värdinnan går och sjunger,servicen är monumentalt rörig!!
Min man fick vänta i stort sett hela måltiden på att få sitt sodavatten,men maten var så bra att inget gjorde något.
Den röriga betjäningen beror att på att ynglingarna som arbetar där inte är så kunniga på grekiska,och säkert inget annat språk heller.
Min man gissade på att det var rumäner;albanerna är en numera såpass "gammal" invandrargrupp i Grekland så dom talar i allmänhet bra grekiska,men dessa vänliga men förvirrade killar måste vara betydligt mer nyanlända.
Detta förtog inte på något vis upplevelsen av en utmärkt fiskmåltid,så vi återvände ytterligare en gång i slutet av vistelsen-den gången fick vi faktiskt drycken före maten!!

MammaMia-kyrkan besökte vi förstås också. Vi åkte dit en em på väg hem från vår rundtur,men återvände istället morgonen därefter vid 8tiden så vi fick möjlighet att vara ensamma där!
Fantastiskt vackert,vi badade från klipporna efteråt.

Nu har jag bråttom iväg så jag får återkomma om jag kommer på något mer att rekommendera.

Aspasia

Birgitta63
2009-08-13, 19:52
Hej !
Tack tack för en trevlig glimt från Skopelos !
Alla är så nöjda med ön läser vi , medsystrar blir gröna av avensjuka när dom hör var vi ska.
Tredje året i rad för mig till mitt älskade Grekland.

Ja tack kommer du på mer så har du chansen ända fram till nu på söndagkväll.Får väl sova något på natten så vi orkar , klockan väcker oss ca 03:30.Alla klockor som finns i huset får vi väl ställa :D , hade varit katastrof att försova sig .
Birgitta 63

Aspasia
2009-08-13, 20:59
Ett PS angående väckarklockor:jag är så nojjig så jag tror alltid att jag ska försova mig,och ställde därför en väckarklocka och 2 mobiler på 3:30! Trodde jag.....en mobil hade grekisk tid och ringde redan 2:30......så nog vaknade jag i tid allt!

Annat från min tur:
Vi hade planerat att bo även på Alonissos,men pga tidsbrist tog vi istället en dagtur med en av båtarna i hamnen som saluför såna resor.
Vi åkte med Kassandra och hade en fin dag med delfiner men inga munksälar som ju ska finnas inom naturskyddsområdet!
(Däremot fick jag se en munk blanda cement iklädd rosa diskhandskar på ett kloster vi besökte!)

Bland det allra bästa jag upplevde var när vi åkte upp till klostren ovanför staden,bl.a Varvara. Där träffade vi en kvinna som tillsammans med sin man arbetat med restaureringen och vården av klostret.
Hon var oerhört pratsam och vi hade en riktigt trevlig stund i solnedgången.
På det närbelägna nunneklostret träffade jag den kortaste vuxna människa jag sett i hela mitt liv-en liten döv nunna som var ca en meter "lång"!
Sedan gled vi ner mot Skopelos i skymningen på motorcykeln,med motorn avstängd,och mötte fasaner,rapphöns,harar,kaniner och falkar.En stund av magiskt lugn.

Över huvud taget upplevde jag ön som lugn och stillsam och med rätt lite turister.
Hade nog befarat att den skulle bli lite sönderturistad efter filmen MammaMia men såg väldigt lite anspelningar på filmen.

Vi återvände med samma skorv till Agios Konstantinos på fastlandet. För att slippa köra till Aten mitt i natten tog vi in på ett skunkigt rum där,och fick betala 30 euro även där,men för hälften av Skopelosstandarden.
Trodde hotellet låg vid en bakgata,men det visade sig vara den bakgata där ortens unga grekiska män visade sin manlighet med hjälp av Motorer!
Lyckades dock slumra några timmar innan vi gav oss iväg i gryningen för att slippa solen.
Senare på eftermiddagen gick mitt flyg hem så det blev en riktigt lång resdag. Flög med LOT via Warszawa-en resrutt som jag alltid tycker funkar oklanderligt.
Trevlig resa,Birgitta63,hoppas du får en fin semester!

Aspasia

Birgitta63
2009-08-13, 22:40
Så mysigt ni hade och festligt .
Tack för att du delade med dig och tack för hälsningen :). Ha det så bra själv.
Birgitta 63

Kalimera
2009-08-14, 08:59
bl.a kan jag intyga att det "är något med vattnet" vid LimnonaristrandenVisst är det! :)

Maria1976
2009-09-06, 16:59
Vill bara jag med passa på att tacka för alla tips jag fick här på Kalimera innan vi åkte iväg till Skopelos. Tipsen var guld värda och även Jannes e-guide!! Vi var på Skopelos 10-17 Aug och vi bodde på ett lgh hotell som heter Alkitis, underbar fint och mysigt hotell. Bokade via Ving och åkte med Novair.
Vi hade en helt underbar vecka på Skopelos...det går inte beskriva i ord hur himla vackert allt är där...finns så otroligt mycket att se. Vi besökte nya stränder varje dag och vi tog även en båt ut en hel dag där dom åkte runt alla öar i Sporaderna..och vi stannade till vid flera och fick chans att både bada och äta. Delfiner simmade längs båten!! På båten spelades grekisk musik hela tiden! Med båten besökte vi även Blue Cave! Vi besökte även ett gammalt tempel som låg högst upp på en ö..man tog sig upp genom att gå i en jättebrant trappa och fanns inget man kunde hålla i sig i. Man trodde man skulle dö men väl uppe var det värt det. Vilken utsikt och det var himla kul att se templet!
Vi åkte även till Glossa en dag, väl värt ett besök och glöm för all del att inte besöka restaurangen Agnanti då ni är där..vilken mat, vilken utsikt!!
Vi hittade massor av bra matställen på Skopelos...vissa återvände vi till flera gånger! Vi har aldrig ätit så mycket tzatsiki och fetaost förut!!
Djurlivet var rikt på ön med..ci såg flera falkar. Får, tuppar, katter och hundar vimlade det av. Vi hade även små jättesöta oranga ödlor på våran balkong kvällstid!
Enl turistbäcker skulle det finnas sjöborrar,kackerlackor och sjöborrar..inget vi såg till alls. Väldigt renlig och fin ö!
Vi funderade på i början att både hyra moppe och bil men avstod det när vi såg dom smala vägarna. Dom kör som dårar där nere och ingen har hjälm på sig. Ibland kunde dom sitta 3-4 st på en moppe!!! Längs vägarna stod flera små tempel där folk hade kört ihjäl sig, det fick en att tänka till lite.
På ön pratades väldigt bra engelska och menyerna fanns även dom på engelska!
Vi funderar på att återvända igen till Skopelos..kanske nästa år redan...!!
Kan varmt rekommendera lgh hotellet Alkitis..ligger 20 min gångväg från själva stan men hotellet kör gäster gratis till och från stan i en minivan, mycket praktiskt. Utanför hotellet går även bussen till alla stränder. Hotellet ligger omsvepandes av träd och grönt och en hel del får och tuppar! Lagom stor mysig pool med bar. Bra restaurang på hotellet som även anordnar BBQ vissa dagar för gästerna! Personalen är gudomliga..hjälper till med allt och svarar på ens frågor. Städpersonalen är väldigt bra med!! Vi bodde på våning 2 med en terass vid ytterdörren och sedan även en balkong på andra sidan med utsikt mot havet längre bort och grönska, ingen insyn!!
Har ni frågor kring Skopelos så hör gärna av er, ska besvara dom så gott det går!!

Mvh
Maria
mariakarlsson@hotmail.com (mariakarlsson@hotmail.com)

Desires
2010-04-06, 11:18
Ska åka till Skopelos i maj, har bara varit där över dagen tidigare, så jag undrar om du har några speciella tips om Skopelos. Vi tänkte hyra bil - tror du det räcker med ett par dagar? När man ska till stränderna kan man åka buss då? Tacksam för alla tips om denna vackra ö? Hälsningar Desires

hellokitty
2010-04-15, 16:14
Ska också dit i maj! Någon som vet om det är badbart i mitten av maj?

Mette
2010-04-15, 19:11
Ska också dit i maj! Någon som vet om det är badbart i mitten av maj?

Uff, det vil jeg ikke gøre, med mindre jeg var vinterbader:D

Katta
2010-04-15, 21:55
Uff, det vil jeg ikke gøre, med mindre jeg var vinterbader:D

Nja, håller nog med Mette här...det kan kanske vara i kallaste laget!
I alla fall för en badkruka...:D
Men allt beror självklart på tycke och smak!

Vi har varit på grannön Alonissos i början av juni många gånger och alltid badat, förutom ett par dagar en gång då det var iskalla strömmar som gjorde att det inte gick att bada!:eek:;)