handdator

Visa fullständig version : Rökförbudet


Netwolf
2009-07-10, 08:04
Nu har lagen om rökförbudet varit i kraft i tio dagar i Grekland. Ännu har jag inte sett någon som helst förändring. Alla röker som vanligt. Har heller inte sett några rökfria utrymmen på restaurangerna heller. Någon annan som märkt något av förändringen?

NW

rhodosfanast
2009-07-10, 10:30
Detta har dom visst om sedan ifjor för då fick alla ställen besked om att bygga om så att inte rökare störde dom ätande med sin rök likaså fick hotellägarna order om att fräscha upp sina hotellrum så att det blev rökfritt på rummen o gud vad skönt det skall bli. Hemskt o bo i ett rum mellan två där det rökas i för osen går in i rummet.

Det är ju grekerna som inte vill följa lagen o hörde den skulle bli sträng om dom inte följde avtalet för dom kunde förlorara sitt avtal med myndigheten.

Det är på tal om rökförbud även på uteserveringarna här hemma oxå o det skulle vara skönt för det är inte gott o känna rökosen när man sitter o äter gott då går jag där ifrån direkt.._B-anana

ouzomini
2009-07-10, 10:40
Hej
Att bo på ett hotell mellan 2 rum där det röks är ej roligt och det är ju oftast skandinaver som bor på hotellen dit vi reser. Har har vi ju haft rökförbud länge, men när vi kommer utomlands så upphör ju detta tydligen. Det är som rodosfantasten säger inge skoj att bo eller sitta på en balkong medans folk röker på balkongen och askar över räcken. När man sitter på en restaurang så hamnar jag ofta bakom en som röker och håller då cigaretten bakåt för dens sällskap röker inte. Att jag inte röker hör inte dit tydligen. Om vi lärde oss visa hänsyn lite mer så skulle nog även ickerökare kunna acceptera rökare och vise versa. Jag har vänner som röker och dom går oftast från bordet och ännu ut i det fria (gatan tex) för att röka för dom vet att jag och min familj inte röker.
Hälsningar Inger (snart Rhodos om 50 dagar)

Kalimera
2009-07-10, 12:50
Tror inte att lagen kommer att efterföljas eftersom grekerna är duktiga på att hitta kryphål i lagar, eller helt enkelt inte bry sig. Dessutom är lagen ganska tandlös. Ungefär så här är det:

Restauranger, kaféer och barer som är mindre än 70 kvadratmeter kommer antingen vara för rökare, eller för icke-rökare. De som beslutar att tillåta rökning måste ha sitt trafiktillstånd reviderat, ha tillräcklig luftkonditionering och visa ett klistermärke som fastställer deras status. Större anläggningar bör begränsa rökningen till en separat del av sina lokaler som är högst 30 procent av ytan. Ställen där det spelas levande musik måste skilja rökare från icke-rökare.

När det gäller kontor och företag som sysselsätter färre än 50 anställda är rökning inte längre tillåten. Företag som har fler än 50 anställda har rätt att ha rökrum.

Cirka 42 % av grekerna röker, det är den högsta andelen inom EU.

moelv
2009-07-10, 21:36
Detta har dom visst om sedan ifjor för då fick alla ställen besked om att bygga om så att inte rökare störde dom ätande med sin rök likaså fick hotellägarna order om att fräscha upp sina hotellrum så att det blev rökfritt på rummen o gud vad skönt det skall bli. Hemskt o bo i ett rum mellan två där det rökas i för osen går in i rummet.

Det blir vel ikke røykeforbud på balkonger og terasser?

Eva L
2009-07-10, 21:43
Det blir vel ikke røykeforbud på balkonger og terasser?

Knappast men det vore skönt. Håller med att det kan vara ganska jobbigt med rökande balkonggrannar. Speciellt om de är kedjerökare. När jag var i Thailand i vintras gick det inte att äta frukost inne i hotellmatsalen för alla rökande turister. Norrmännen tände sina cigaretter utan att ens fråga bordsgrannarna om lov. Vi som ville ha fräsch luft fick köa för borden på verandan.

Eva

Janérik
2009-07-10, 23:19
På Hotell Peris i Loutsa var det skyltar inne på hotellrummen att rökning är förbjuden, nu vet jag ju inte om det har kommit efter lagändringen eller om de haft så redan tidigare. Sedan då det gäller andel rökare så är ju grekerna i en klass för sej men norrmännen kan väl inte ligga långt efter och precis som grekerna så röker de precis överallt utan att fundera på vad som finns i närheten. Vi brukar faktiskt undvika norrmän då vi söker plats på en taverna, det är inte roligt med rök i maten.

Mvh Janérik

Netwolf
2009-07-11, 08:07
Tror inte att lagen kommer att efterföljas eftersom grekerna är duktiga på att hitta kryphål i lagar, eller helt enkelt inte bry sig.

Kan bli dyrt det. Hörde en siffra om böter på upp till 20.000 € :eek:, för den som bryter mot rökförbudet på restaurangen. Böter kan drabba både ägaren såväl som rökaren.

Netwolf

rhodosfanast
2009-07-11, 09:41
Tänk om dom kunde införa det här oxå hemma en sådan stor bötningbelopp. Då kanske ägarna förstår att inte ta kryphåll genom lagen.

Ifjor när vi var på Rhodos o åt på vårt vanliga matställe så kom det in två stycken som fick bordet bredvid oss o jag tänkte dom är inte rökare men gud vad fel jag hade. Det var två stycken storrökare som rökade hela tiden o nästan under dom åt oxå o det slutade med att jag fick rusa ut ifrån restaurangen o fram med asmamedicin o kortisiontabletter för det snörpte totalt igenom min hals. Så jag kunde inte avsluta min måltid utan fick gå o sätta mig en bit bort istället tills jag fick luft.
Så då sa jag till ägaren gud vad skönt att denna lagen kommer nästa år alltså i år o att man slipper ha rökande folk medan man äter men jag är rädd att han inte följer lagen o hoppas då att han åker på böterna o rejält oxå.

Frappe
2009-07-11, 10:57
Vi lär inte se och kunna få effekten av rökförbudet nu under sommaren, det är ju vintertid när man sitter inomhus och fikar eller äter som det kommer att märkas mest, förhoppningsvis! Jag har pratat med många om detta och jag tror ändå inte att man ska underskatta Grekerna, och det stämmer om man inte följer rökförbudet är det väldigt höga böter! Men framför allt tycker jag att det ska bli skönt att kunna gå in på banken som oftast tar lite tid, att slippa rökande anställda och kunder runt mig, lika så på posten, OTE eller andra ställen man har ärenden till :) Jag har själv rökt i mina dagar, men som många nämner finns det inget värre att sitta och äta och ha rökande personer brevid. Jag har sett att en del tavernor har markerat upp rökförbud lappar även Hotel. Vi får vell följa utvecklingen och se hur det går! :)

Camilla

Wehou!
2009-08-04, 12:36
Precis hemkommen från Kefalonia och vi märkte av rökförbudet på en del ställen där.

anneli56
2009-08-04, 14:59
Jag flög från Aten i söndags och märkte till min glädje att det inte röktes i restaurangerna eller i avgångshallen. Däremot rökte taxichauffören i bilen men det kanske är lite svårare att förbjuda:)
Även nere i våran trakter i Koroni har vi märkt av förbudet, det röks inte inne i banken längre tex.

kirtor
2009-08-04, 15:18
i Thailand i vintras gick det inte att äta frukost inne i hotellmatsalen för alla rökande turister. Norrmännen tände sina cigaretter utan att ens fråga bordsgrannarna om lov. Vi som ville ha fräsch luft fick köa för borden på verandan.

Eva
Vi brukar faktiskt undvika norrmän då vi söker plats på en taverna, det är inte roligt med rök i maten.

Mvh Janérik[/QUOTE]

Det var da en voldsom generalisering av nordmenn. Mitt inntrykk er at det slett ikke er slik. Vi har jo en streng røykelov hjemme og føler at man tar dette med seg når man drar på ferie.

Eva L
2009-08-04, 15:44
Jag gillar norrmän men tyvärr är mina personliga erfarenheter av semestrande, rökande, norrmän inte så goda. Vet inte om de slår sig fria på ett annat sätt utomlands än de gör hemma. Värsta jag sett var tanten och farbrorn som tände cigaretterna vid frukostbordet som de delade med en svensk småbarnsfamilj i Thailand. Gissa om föräldrarna snabbt flyttade på både mat och barn. Den minsta var 9 mån men det hindrade inte norrmännen. Har faktiskt ganska många andra exempel också.

När jag var ung och folk rökte fritt fick man inte röka mellan för och huvudrätten på bättre middagar och inte heller medan någon vid bordet fortfarande åt.

Eva

Hellen
2009-08-04, 16:36
Var det kanske pga. (tack vare?) rökförbudet som det bra fanns askfat på vissa bord på en del tavernor?
Jag hade ingen aning om rökförbudet i Grekland, jag gick glatt och hämtade när det saknades.
// Helén

Kalimera
2009-11-13, 12:43
Nu har jag upplevt hur rökförbudet fungerar under lågsäsong när de flesta äter inomhus. Det fungerar inte. I alla fall inte på Naxos. Vi åt en lunch i Pireus innan vi åkte till Naxos, där var det ingen som rökte, och det fanns inga askfat. Sista kvällen i Aten satt vi ute och åt och vet därför inte om rökförbudet efterföljdes. De gånger vi åt lunch inomhus på Naxos röktes det som vanligt och det fanns askkoppar på alla bord. Vi åt middag på fyra olika tavernor, det röktes på samtliga, och eftersom detta är Grekland så röktes det inte lite. På ett ställe som vi tänkt gå till vände vi redan i dörren för att där var så jäkla rökigt.

Jag hoppas att det kommer ett EU-direktiv som förbjuder rökning i offentliga lokaler, då kanske, men bara kanske, grekerna skulle följa lagen. Att resa under lågsäsong är underbart, om det inte vore för den f-bannade röken. :mad:

A.Konstantinidis
2010-01-04, 01:14
Nej rokforbudet foljs verkligen INTE!!!!!
Jag langtade sa tills det skulle bli rokforbud..........bor pa mindre ort och det finns INTE ett stalle som ar rokfritt!!!!!!
Askkopparna star snyggt pa varje bord och dom bytas flitigt...... for det roks sa in i Helsike, varre an innan skulle jag tro__D

Klick
2010-01-04, 05:31
Rökförbud redan i somras:confused: Nu kan man undra vilken värld jag har varit i:confused:... Jag var där nere i somras och det bolmades på som bara den.... Tavernor och taxibilar och utomhusbion!!! Det gläder mig att det finns ett rökförbud men det gläder mig inte att den inte åtföljs... Det tog ju tid i Danmark och här i Sverige på en del krogar innan lagen åtföljdes här ordentligt!!! Tålamod;)

litentuva
2010-01-04, 09:20
Enligt den information jag fick på Kreta i somras skulle Rökförbudet inledas den 1a Juli 2009 , jag var på plats och följde hela kalabaliken med ett roat leende. Fyra dagar senare skrotades hela förslaget då det blev alltför många protester och alltför många ansökningar om dispans enligt paragrafen om rökning i lokaler under 70 kvm, så det var ju rätt mycket pannkaka med det där redan från början. Detta tror jag vara anledningen till att Myndigheterna valde att skjuta på det till nyår för att vänja folket vid tanken. Det har alltså inte existerat något rökförbud och om det blir ett nytt återstår att se...

grimm
2010-01-04, 09:21
Hej,

Under min resa till Aten, så kunde jag inte låta bli att fråga hur den "röklagen" egentligen fungerar, och svaret jag fick var som följer:

Rökning förbjuden i lokaler som t.ex. banker, postkontor, offentliga lokaler och i viss mån andra arbetsplatser.
Om en restaurang är större än 70 m2, så måste de ha en rökfri avdelning.
Om en restaurang är mindre än 70 m2, då väljer innehavaren själv om han vill ha rökfritt eller inte.
I hotellets fall, så hade de valt att göra matsalen rökfri, med undantag för en rökavdelning. Övriga ytor var rökfria, som t.ex. lobbyn.

Och visst stötte jag på ställen som följde lagen, beroende på hur man mäter ytan på etablissemanget. Ang_elx

/Grimm, som vet att det är ett dödligt nöje men liks förbenat njuter av det

A.Konstantinidis
2010-01-04, 10:34
For bara nan dag sen var jag pa IKA (valdigt offentlig/statlig lokal)
Det fanns rokforbuds lappar overallt................MEN gissa vilka som satt och bolma?????
Jo d anstallda!!!
Likasa pa banker sker detta!!!!
Jag alskar min man,min grekiska familj, vanner och landet (annars hade jag ju inte stannat kvar) men d e ta mej tusan ett mkt ignorant land och befolkning vi talar om:)
Dom bryr sig inte ett skit, har sina egna lagar och regler.........kanske beror det pa en valdigt slapp regering???? Dom later folket harja sa lange dom sjalva stoppar pengar i sina fickor!!

Zanét
2010-01-05, 15:23
När vi kom ner till Grekland för några månader sedan så fanns det lappar uppsatta på samtliga barer, kaféer och tavernor om rökförbud.

Här i byn har direktivet varit att innehavare av lokaler mindre än 60 m2 själv fått välja om man fick röka eller inte. Alla gick snällt ut och visst muttrades det men fungerade väl.

För cirka 2 - 3 veckor sedan så var lapparna borta och det berättades att rökförbudet stoppats på högre nivå eftersom riktlinjerna var för diffusa för att kunna följas fullt ut. Nu bolmas det som vanligt tills nästa direktiv dyker upp.

Hälsningar från ett regnigt och kallt Nea Apollonia, norra Grekland

//Zanét bye_bye

Louisa
2010-01-05, 21:57
Att grekerna inte ar lika bra pa att folja lagar tror jag bara har att gora med att det inte finns nan som kontrollerar att lagarna foljs. De forsta veckorna foljde alla lagen men sen nar de forstod att det inte var nan som kontrollerade gick de tillbaka till sina gamla rutiner.

Annars tycker jag faktiskt att grekerna ar ratt skona som alltid gor som de vill. Kan saklart ge negativa konsekvenser, som tex strejker i tva-tre veckor dar soporna ligger och ruttnar och jag kan tycka att det ar jattejobbigt, men inom mig beundrar jag dem anda for att de ar sa envisa och inte ger upp. Det ar nog det hos grekerna som har gjort att de och deras kultur har kunnat overleva i alla dessa ar.

Eva L
2010-01-05, 22:00
Fast nu ligger de illa till. Ekonomin är katastrofal och det känns som det behövs mer än ett under för att kunna reformera samhällssystemet.

Eva

Louisa
2010-01-05, 22:32
Fast nu ligger de illa till. Ekonomin är katastrofal och det känns som det behövs mer än ett under för att kunna reformera samhällssystemet.

Eva

Men som vi vet brukar de alltid fixa sig till slut for grekerna iallafall.

Eva L
2010-01-06, 11:52
Men som vi vet brukar de alltid fixa sig till slut for grekerna iallafall.

Ja kanske det. Fast priset har nog varit väldigt högt ibland. Många greker har under förra århundrandet tvingats lämna sitt land för att överleva med allt vad det innebär. Många har fått ett bra och framgångsrikt liv i andra länder men längtan till hemlandet har nog många burit i sitt hjärta. Som i många andra länder har folkomflyttningen inom landet varit väldigt stor kanske större än på andra ställen. Hoppas bara att det går vägen den här gången och att de refomer som är nödvändiga kan genomföras för ekonomin måste på fötter. Just nu är Grekland EU:s sorgebarn.

Eva

yvonne
2010-01-06, 13:29
Nu på vintern är vi endast 8 fast boende här i byn, men under jul och nyår kom det upp lite folk för att fira helgerna här, med påföljd att även vår lilla komb. affär/taverna öppnades. Vi hade bestämt att nyårsafton skulle tillbringas där och det var även bestämt att rökarna skulle gå ut och röka.(de var endast 2 stycken) Både maken och jag har problem med rök, sedan vår tid med egen restaurang i Sverige där vi ständigt och jämt fick stå ut med eländet. Så på nyårsafton gick vi glada ner till affären/tavernan för att äntligen få tillbringa en kväll med god mat och dryck och kanske lite dans framåt småtimmarna. Men, men besvikna upptäckte vi att det kommit 2 gäster från en grannby som naturligtvis rökte och innehavaren av affär/tavernan kunde förståss inte påpeka att ikväll röker vi inte inne:mad: så vad göra, det blev att återvända hem och tillbringa kvällen framför tv:n istället..... Till historien hör att innehavaren är en kusin till maken och har 3 barn i åldrarna 13, 10 och 3 och dessa sitter hela dagarna inne i denna rök, när vi påpekar för rökarna och kusinen att ni kan väl åtminstone tänka på barnen får vi till svar...vad ska drabba dem??

Yvonne

A.Konstantinidis
2010-01-07, 11:43
Grekinnorna ar helt hysteriska nar det galler deras barn, minsta forkylning= sjukhus och antibiotika
Tvattar barnens hader med vatservetter var 5:e min
osv......MEN att halla sina sma bebisar i famnen samtidigt som dom bolmar pa en ciggarett e inga problem.
Inte heller att dra in barnen pa kafeer som e sa inrokta att en annan far KOL bara av att titta in!!!
Lite skit rensar magen men fasiken int ciggen.............
Ja ekonomin ar verkligen mer an usel!!!!
Har alltid beundrat dessa flitiga greker, men undrar om dom verkligen ska klara upp denna ekonomiska tragedi???
Dom har sig sjalv att skylla just for att dom alltid gor som dom sjalva vill,men jag tror aven att en stor bov i det hela ar EU och EURON.
Tror manga europeiska landers situation hade sett battre ut om vi inte gatt pa pahittet EU och speciellt bytet av valuta.
Vad sjutton har vi blivit hjalpta av EU???
Och se nu....nu vander dom grekland ryggen!!!!!

Frappe
2010-01-07, 16:48
Vad sjutton har vi blivit hjalpta av EU???
Och se nu....nu vander dom grekland ryggen!!!!!

Ja du vad har grekerna blivit hjälpta av EU? Varje ny bilväg, broar, tunnlar hela infrastrukturen är finanserad med EU pengar. Så nog har Grekland fått MER hjälp än något annat land i EU. Hela upprustningen av Athen inför OS ÈU pengar och så klart någon gång måste dessa pengar betalas åter.

Camilla

grimm
2010-01-07, 23:42
... Annars tycker jag faktiskt att grekerna ar ratt skona som alltid gor som de vill. Kan saklart ge negativa konsekvenser, som tex strejker i tva-tre veckor dar soporna ligger och ruttnar och jag kan tycka att det ar jattejobbigt, men inom mig beundrar jag dem anda for att de ar sa envisa och inte ger upp. Det ar nog det hos grekerna som har gjort att de och deras kultur har kunnat overleva i alla dessa ar.

Jag kan bara hålla med! Visst är det jobbigt när sopor stinker, bussarna inte går, elen kommer o går o ekonomin är europas stora skämt, men sådant är jag uppväxt med!
Hellre det än ett sterilt, dött och människofrämmande samhälle.

Och förresten, har alla här glömt den svenska "storhetstiden" 1988-1994?
Den betalar vi fortfarande...

CITAT av Frappe:
Ja du vad har grekerna blivit hjälpta av EU? Varje ny bilväg, broar, tunnlar hela infrastrukturen är finanserad med EU pengar. Så nog har Grekland fått MER hjälp än något annat land i EU. Hela upprustningen av Athen inför OS ÈU pengar och så klart någon gång måste dessa pengar betalas åter.
--
Det är vad solidaritet och gemenskap innebär. Att vi ställer upp för de som har det sämre än oss själva.

/Grimm, som längtar "hem", var det nu varit, eller kan vara...

A.Konstantinidis
2010-01-08, 12:22
Nu blir det lite off topic men hoppas med lite overseende :)
Visst har Grekland tagit emot BIDRAG fran EU till att rusta upp sina vagar, broar mm.......Jattebra och snallt av EU
Sverige och svenskarna har oxa tagit emot bidrag...kanske inte lika mkt for vi inte var i lika stort behov???

Alla lander ar i ekonomisk kris mer eller mindre, men det finns pengar till att skicka politer pa EU moten och betala deras loner.
Tank om pengarna och EU kunde lagga sin kraft pa att styra upp lite i d valdigt korrupta landerna och hjalpa folket???
Vad gor Eu for nytta???
Betsammer att gurkorna far inte vara bojda utan dom ska vara raka!!!???

Skapar regler som anda inte foljs???
Som t.ex ROKFORBUDET (tillbaka till orginalinlagget :)

Allt skulle var lika, vi skulle halla ihopa, ett enat Europa och allt skulle bli sa mkt battre!!!!
Na sa har d val anda inte riktigt blivit
Varfor har sverige fatt behalla KRONAN (vilket jag hoppas det fortsatts med for Euron blev ett fordarv)
Snusen skulle forbjudas (min pappa snusar mer an nansinn)

Men som sagt Grekland har fatt BIDRAG och BIDRAG betalas inte tillbaka!!!
Sa deras Ekonomiska tragedi beror inte pa att dom fatt LANA pengar av EU och nu maste betala tillbaka.
Trodde Eu var som ett Europeiskt aktenskap...I NOD OCH LUST...men ack sa besviken jag blev igen.....det var visst bara feta topploner ock RAKA GURKOR!!! :eek:

Haller med Grimm.....Hellre en strejkandebuss, stinkande sopor men ett innehallsrikt liv, mkt karlek och en god souvlaki:p!!!
Ha en bra dag alla...och nu ska jag inte skriva mer har vill ni sa tar vi det till en ny trad
KRAM

Monica P
2010-01-08, 12:31
Men ett undantag...på kulturklubben Amoni beslöts att rökarna skulle få gå ut och folk applåderade! Hoppas det håller i sig framöver.

Admirala
2010-01-08, 17:21
Snakket med et par bareiere i Nafplio om dette røykeforbudet for et par dager siden. Som kjent var det jo slik at steder på under 70 kvm selv kunne velge om de ville være røykfrie eller ei, men valgte de å fortsette med røyking, måtte de sende en søknad til en eller annen offentlig etat.
Denne etaten hadde fått så uhorvelig mange søknader, at de ikke hadde kapasitet til å følge dem opp. Dermed ble forbudet - på barer og restauranter iallfall - utsatt til en gang over nyttår.

Mhm, ser nå at Litentuva har skrevet nesten det samme...

Alala
2010-09-04, 09:52
Hur är det med rökförbudet nu? Från och med 1.9.2010 borde det nu då ha hänt något igen. Janne rapporterade från Kos att alla rökte som tidigare, men det var ju ungefär den första dagen och grekerna hade kanske inte hört det. :D

Är det allvar denna gång, eller går det lika dåligt igen? :confused:

Riitta
2010-09-04, 10:31
Det räcker gott att Grekerna röker, men man blir lite häpen när ett Svenskt par bolmade friskt inne i en taverna, samtidigt som dom (och jag) åt vid bordet bakom:eek: Det blåste bra också så röken kom mot mig:mad:
Jag borde ju naturligvis sagt till dom, men blev väl så snopen att jag kom av migAng_elx

Riittabye_bye

Millie
2010-09-05, 01:49
Hets mot folkgrupp tycker jag!:rolleyes::DAng_elx
/Kerstin

Yanna
2010-09-06, 08:46
Denna röknoja! :confused:
Hur kan det komma sig att samma människor som kan sitta på en uteservering på trafiktäta Hornsgatan i Sthlm o andas in bilavgaserna utan att rynka på näsan, i samma andetag kan spy ve o förbannelse över en rökare från bordet brevid sig???? :eek:
Yanna

Eva L
2010-09-06, 10:40
Kanske för att rökning är en last som drabbar många andra än rökaren. Många yrkesgrupper utsätts för passiv rökning så därför är rökförbud i offentliga lokaler och på restaurang en stor fördel. Själv hoppas jag verkligen att Grekland klarar av förbudet och därmed tar ett stort steg framåt. Det gynnar alla speciellt folkhälsan där alla får vara med och betala för de som behöver vård ex genom ökade skatter. Tyvärr är rökning mycket farligt med en stark koppling till flera dödliga sjukdomar och stora tragedier för den enskilde. Många som är tobaksindustrins offer.

Eva

Peter
2010-10-11, 19:49
Jag tillhör ju de förtappade... Men rökförbudet, i alla fall på Tinos, fungerar sådär... På några få ställen fick man inte röka inne i lokalen. På uteserveringarna var det fritt fram.

En kväll var det fullt ute hos vännen V när jag skulle äta. Så jag tänkte att jag tar ett glas vin och läser lite inne medan jag väntar på ett ledigt bord ute. Så vände jag mig till kyparen G och frågade: Men jag kan inte röka här inne? Han skrattade och ställde fram en askkopp och sade: You´r family. You smoke....

Så, så bra fungerar det rökförbudet...

Netwolf
2010-10-11, 22:41
Jaja, om 30 år har grekerna lärt sig, om inte lungcancern eller KOL tagit dem först vill säga...

/Netwolf

sjöborren
2010-10-12, 00:19
Kom hem från Rhodos för en vecka sedan där jag blev glad över att se rök-förbud-skylten - vid 6 av frukostborden, resterande 16 hade askkoppar.
Det första jag varje morgon gjorde var att dra fram förbudsskylten som av någon anledning alltid hamnade lite bakom, och innan jag ställde ner thékoppen flytta undan en full askkopp.
Eftersom grekerna älskar sin tv - kan de leva utan den - blev vi varje morgon serverade rykande färska nyheter. Ett av inslagen visade hur poliser gör stickprov på resturanger, och hörde att böterna är mycket höga.

Fernanda
2011-05-02, 22:19
Hvordan fungerer røykeloven i Hellas nå i 2011 ?
Går det an for folk som røyker å få lov til å ta en røyk på steder m kaffe eller øl/vin?
- og på matsteder få lov å ta røyk til kaffen etter måltidet?
jeg håpet det skulle bli som det var i Norge før siste innskjerping - at man kunne
røyke i en del av lokalet og det var gode avtrekk (de fleste steder).
Tilogmed min ikkerøykende datter syntes det fungerte bedre enn at halvparten av vennene må gå ut på fortau og røyke.
Eller må vi forferdelige gamle nordmenn holde oss hjemme - dra på vår egen hytte -
greit nok om sommeren, men kroppen min trenger varme, så oktober/november er det bedre på sydlige trakter.

Eva L
2011-05-03, 06:50
Ja berätta gärna ni som redan kommit hem. Inomhus måste det väl ändå vara fritt från rökare eller är det bara önsketänkande?

Eva

Admirala
2011-05-03, 09:20
Hei Fernanda :D

Jeg tror det kommer an på stedet. Selv kan jeg bare svare for Athen og Nafplio. I Athen overholdes røykeforbudet = ingen røyking inne på spisesteder, barer, kafeer etc.
Men i Nafplio er det motsatt. Det røykes over alt på barer og kafeer og i de fleste restaurantene, selv om noen av de sistnevnte har egne "røykeavdelinger".

Jeg spurte et par grekere i Nafplio hvorfor det var slik, og fikk som svar av den ene at det var fordi "alle" i Nafplio kjente minst én i politiet (inkludert eiere av utsteder), slik at det ville være umulig å holde en slik lov i hevd.

Den andre sa at det var så harde tider i Hellas, at hvis folk ikke fikk røyke når de gikk ut ville ingen gå ut lengre, for alle har minst en røyker i sin familie eller parea. Mange utesteder ville dermed måtte stenge - og politi og politikere i Nafplio var smarte nok til å forstå at det ikke ville være bra for byen.

Han kan ha rett. I den måneden røykeloven halvhjertet ble forsøkt håndhevet i Nafplio, var det bare de stedene som tillot røyking som hadde gjester. De andre sto tomme.

jan c
2011-05-03, 09:27
Min erfarenhet från Kreta är att Grekerna håller på att bli ett friluftsfolk. Det sitter ute och äter ,dricker kaffe, i alla väder. De som röker vill säga.

yannis
2011-05-03, 13:06
Erfarenheter från senaste resan, som vi nyligen kommit hem från visar att man får röka på dom flesta ställen- men inte alla. Det var ju i lågsäsong och ofta är personalen på tavernorna själva rökare.

Vi gjorde så att vi la fram rökverken, (cigaretter och pipa) på bordet. Kom dom fram med en askkopp rökte vi, i annat fall gick vi ut och rökte när andan föll på.

Men jag tror att om man kommer i högsäsong håller man på rökförbudet.

I Pireus däremot var vi på två etablissimang och på bägge ställena fick vi gå ut och röka.

Birgitta, tyvärr rökare.

Lilithsdotter
2011-05-04, 18:37
OM det blir en koll åker du också dit, det spelar ingen roll och stället ställer fram askkopp eller inte.

Lissi
2011-05-04, 18:49
När vi var på Tinos så var det övervägande rökfritt på de tavernor vi var på. Även i byar som Pirgos, Krokos mfl. På de flesta ställena satt det rökförbudsskyltar på väggarna inomhus. Undantag: Zeuki i Tinos stad samt det lilla kafeneion/ouzeriastället en halvtrappa ner en bit in på den lilla smala gränd där man går till Malamatenia från "tingeltangelgatan" (Varför lär jag mej aldrig namnet på den gatan?)
Jätteskönt för oss ickerökare om det blir rökfritt inne.
På Zeuki var maten jättegod, men när 4 storrökare vid bordet bredvid sitter och bolmar och det inte är väder för utesittning för oss barnfamiljer så BLIR man störd! Rökarna i detta fallet borde nog gått ut för att visa hänsyn då det var små barn vid alla borden.

Lissi - som hoppas på efterlevnad av förbudet.

Yanna
2011-05-05, 00:13
Vi gjorde så att vi la fram rökverken, (cigaretter och pipa) på bordet. Kom dom fram med en askkopp rökte vi, i annat fall gick vi ut och rökte när andan föll på.


Precis så funkar det! Askkoppen är då ofta en hög burk med lite vatten i botten. En ny uppfinning här i Grekland skulle jag tro. Ang_elx

Japp...rökare får också betala dyrt om det kommer en kontrollant, inte bara tavernaägaren!

Yanna

Kikh
2011-05-05, 00:34
Precis så funkar det! Askkoppen är då ofta en hög burk med lite vatten i botten. En ny uppfinning här i Grekland skulle jag tro. Ang_elx Japp...rökare får också betala dyrt om det kommer en kontrollant, inte bara tavernaägaren! Yanna

En blomvas, kaffekopp eller dylikt oskyldigt har också fungerat. Så vitt jag hört är böterna €50-€500 för besökare och €600-€1200 för näringsidkaren. Bötesbeloppen bestäms utifrån huruvida rökaren påverkar sin omgivning och hur många gånger han/hon bötfällts. Just nu diskuterar vi ett påstått "rökförbud" i egen bil. Jag hävdar på tjurigt svenskt manér att man INTE kan bötfälla personer som röker med barn i bilen, eftersom insidan på egen bil är privat domän. Har Sverige infört böter för de som röker i bilen när de färdas med barn? Fan tro att Grekland på något sätt skulle vara tuffare än Sverige...

För ytterligare information kan nämnas att ett flertal barer och restauranger i Chania har infört totalt rökförbud. Sen räknas det även på antal sittplatser och vilken typ av gäster man har. Om flertalet gäster röker, eller enbart ett fåtal befinner sig i lokalen, ses det mellan fingrarna i större utsträckning. På ex Steki, mitt favorithak, är lokalen uppdelad i två delar avskiljda med en vägg. Eftersom toaletten befinner sig i den större delen och köket i den mindre får vi oftast röka i den senare.

//Kikh

//Kikh

Yanna
2011-05-05, 00:44
Kickie, det mesta funkar för den som vill röka...jag har tex haft askkoppen bakom en gardin o inte haft ciggen på bordet...allt går med lite samarbete! Ang_elx
Men både rökaren o ägaren tar risken att bli bötfälld. Jag har inte sett en enda kontrollant men många säger att de blivit besökta av dylika.

Böter för den som röker i en bil med barn är hårdast, du blir dessutom av med körkortet!

Yanna

Kikh
2011-05-05, 01:00
...Böter för den som röker i en bil med barn är hårdast, du blir dessutom av med körkortet! Yanna

Det låter som en skröna i mina öron. I bil färdas barnen en kort stund, men i hemmen...? Blir bostadsinnehavaren fängslad eller halshuggen?
Jag är själv storrökare men rökte aldrig inne, i bilen, eller ens under tiden jag planerade graviditet och ammade - men det får finnas gränser för "storebrors" ingripande. Jag säger som förr, sunt förnuft och en aning eftertanke borde hjälpa. Inte fan sätter jag mig och röker vid ett bord med allergiker eller barn - Jag går ut och bolmar, med vinglaset i handen :D

//Kikh

Yanna
2011-05-05, 01:08
Det låter som en skröna i mina öron. I bil färdas barnen en kort stund, men i hemmen...? Blir bostadsinnehavaren fängslad eller halshuggen?

//Kikh

Så är iaf en nya rökförbudslagen vare sig man gillar den eller inte, men samtidigt så efterlevs inte mycket av den...som vi redan konstaterat...Ang_elx

Yanna

Yanna
2011-05-05, 01:10
Inte fan sätter jag mig och röker vid ett bord med allergiker eller barn - Jag går ut och bolmar, med vinglaset i handen :D

//Kikh

Du o jag är från Sverige...greker tänker inte som vi!

Kikh
2011-05-05, 01:34
Så är iaf en nya rökförbudslagen vare sig man gillar den eller inte, men samtidigt så efterlevs inte mycket av den...som vi redan konstaterat...Ang_elx

Yanna


Samma sa Kostas the Greek. Och jag garvade :D Sen när skulle Sverige, eller USA ha slappare regler än Grekland beträffande rökning?
Vad säger farbror Polisen?
-You smoke in car with child! -You pay ticket!
-Write here!
- You drink and can't sign? Swedish ise?
- Come write tomorrow and pay ticket!
...


Vi som bor här har svårt att tro på det, grekerna tror på det med struntar i vilket. Kan någon tala om vid vilken ålder barn slutar vara barn? Mina kommer alltid att vara mina ungar!

//Kikh

Vincet
2011-05-05, 13:15
Firade i år påsken på Pilionhalvön i byn Zagorá och det röktes på restauranger och kaffér och även ägare och serveringspersonal rökte helt vilt. Det tar längre att genomföra detta i små byar där stamgästerna skulle protestera vilt men på turistorter tror jag det fungerar bättre. Åker till Parga 4/6 och får då se hur efterlevnaden är. Röker själv pipa och då går jag ut och njuter av detta. Gjorde så även under min vistelse i Zagorá.

Yanna
2011-05-05, 20:58
Kan någon tala om vid vilken ålder barn slutar vara barn? Mina kommer alltid att vara mina ungar!

//Kikh

Enligt den nya röklagen mister man körkortet om man röker i en bil där barn under 12 år åker med. :rolleyes: Det är faktiskt sant att lagen är skriven så, men kanske inte många greker vet om det. Ang_elx

Yanna