HenricG
2009-06-07, 14:51
Hej!
Tillbaks från en vecka i Platanias. Tänkte skriva ett lite utförligare resebrev när jag får tid, men ett par tips att se, göra och äta tänkte jag dela med mig av redan nu.
Vi bodde på Fritidsresors Caldera Bay. Ett alldeles enastående hotell, rent och snyggt, stort bra område med två pooler, både poolbar och restaurang (som vi i ärlighetens namn inte provade mer än pommes frites och tzatziki precis när vi checkat in) och härlig miljö. Trevlig personal, mycket rent och snyggt, och ett helt perfekt läge, vi hade en halvminut till huvudgatan i Platanias och en minut, genom hotellområdet, till havet. Hotellet ligger på havssidan om gatan.
Men den varning jag vill framföra gäller tyvärr också hotellet. Vi stod i valet och kvalet om vi skulle hoppa på deras grekiska afton, eller om vi skulle bemöda oss med att ta oss till Souda och via vänner få en gratis dylik afton ombord på en kryssning i Soudabukten. Då hade vi varit ute och åkt i fyra dagar och gjorde det stora misstaget att boka in oss på hotellets.
Priset var osedvanligt högt - 18€ för mig och min 13-åriga dotter, 9€ för min 10-årige son. Utan dricka. Men ok, tänkte jag, det kan vara trevligt med lite uppträde och mat och sen bara kunna gå hem till sig, istället för att behöva åka fram och tillbaks.
När vi skulle börja ta av buffén hittade jag, som då älskar grekisk mat över all annan, en handfull rätter som föll mig i smaken. Det mesta såg grått, överkokt och allmänt trist ut. Barnen tog lite spaghetti och pommes. NÅgon klick tzatziki och lite tomatsås. När vi började äta visade det sig att den mat som inte var kall, antingen smakade - ursäkta uttrycket - för djävligt, eller inget alls. Då hade vi sparat oss hela eftermiddagen för att kunna njuta ordentligt av en stor buffé. När jag såg sonen sitta med tårar i ögonen och försöka tvinga i sig överkokt spaghetti fick jag nock och i ett av mina osvenska ögonblick klagade jag, gansa högljutt, på detta totala fiasko. Det blev ganska häftig ordväxling, men till slut gick de med på att bara låta oss betala för det vi drack. F-n tro´t... Så - alla som tänker åka till Caldera Bay - gå INTE på deras grekiska afton, den är långt ifrån värd de dryga tvåhundra per vuxen man får betala. Oh, glömde, "uppträdandet" bestod i fyra dansare som stod längst bak lokalen och framförde folkdanser - till cd...
Så då till tipsen. Först och främst måste jag återigen framhålla rest Souroupo - där ägarinnan Ioanna bjöd oss på en extra omgång dricka när vi gick dit och åt istället efter denna katastof och berättade vad som hänt. Så plus minus noll den kvällen, och ett STORT plus till Ioanna.
Ett antal andra matställen ska nämnas också - Drosia - där vi en kväll åt oss näst intill in i koma på meze - keftedes, lokala korvar, kretasallad, stekta zuccini, aubergine och champinjoner, pommes, tzatziki, tomatsalsa, två Mythos och två läsk - för 33€! Och då lyckades vi inte äta upp allt, trots att vi alla tre hittade riktiga favoriter. Abelopas - som har mycket bra kött på grillen, till rimlig peng. Slutligen Nikoforos i Kolimbari. En fiskrestaurang nere vid hamnen som har de bästa marídes jag nånsin ätit.
Att se och göra då. Vi hade en härlig dag på båtutflykten till Balos. Med en svindlande vandring uppe från den venetianska fästningen, vattnet som var så blått att det nästan sved i ögonen, och den fantastiska lagunen som höjdpunkterna.
Polyrrinia, beläget uppe i bergen vid Kastelli, med en utsikt som slår det mesta jag sett.
Solnedgången i Falassarna. Morgonpromenad uppe i Platanias gamla stad, uppe bland olivlundarna. Småvägarna i kullarna nedanför Psiloritis, med stopp i Perama. Likaså bland byarna ovanför Kolimbari, med ändlösa oliv- och vinodlingar, väldigt nära turisttivolina i körsträcka, men väldigt långt ifrån i ande, med sina stillsamma byar.
Tänkte posta lite bilder i denna tråden också. Återkommer!
Tillbaks från en vecka i Platanias. Tänkte skriva ett lite utförligare resebrev när jag får tid, men ett par tips att se, göra och äta tänkte jag dela med mig av redan nu.
Vi bodde på Fritidsresors Caldera Bay. Ett alldeles enastående hotell, rent och snyggt, stort bra område med två pooler, både poolbar och restaurang (som vi i ärlighetens namn inte provade mer än pommes frites och tzatziki precis när vi checkat in) och härlig miljö. Trevlig personal, mycket rent och snyggt, och ett helt perfekt läge, vi hade en halvminut till huvudgatan i Platanias och en minut, genom hotellområdet, till havet. Hotellet ligger på havssidan om gatan.
Men den varning jag vill framföra gäller tyvärr också hotellet. Vi stod i valet och kvalet om vi skulle hoppa på deras grekiska afton, eller om vi skulle bemöda oss med att ta oss till Souda och via vänner få en gratis dylik afton ombord på en kryssning i Soudabukten. Då hade vi varit ute och åkt i fyra dagar och gjorde det stora misstaget att boka in oss på hotellets.
Priset var osedvanligt högt - 18€ för mig och min 13-åriga dotter, 9€ för min 10-årige son. Utan dricka. Men ok, tänkte jag, det kan vara trevligt med lite uppträde och mat och sen bara kunna gå hem till sig, istället för att behöva åka fram och tillbaks.
När vi skulle börja ta av buffén hittade jag, som då älskar grekisk mat över all annan, en handfull rätter som föll mig i smaken. Det mesta såg grått, överkokt och allmänt trist ut. Barnen tog lite spaghetti och pommes. NÅgon klick tzatziki och lite tomatsås. När vi började äta visade det sig att den mat som inte var kall, antingen smakade - ursäkta uttrycket - för djävligt, eller inget alls. Då hade vi sparat oss hela eftermiddagen för att kunna njuta ordentligt av en stor buffé. När jag såg sonen sitta med tårar i ögonen och försöka tvinga i sig överkokt spaghetti fick jag nock och i ett av mina osvenska ögonblick klagade jag, gansa högljutt, på detta totala fiasko. Det blev ganska häftig ordväxling, men till slut gick de med på att bara låta oss betala för det vi drack. F-n tro´t... Så - alla som tänker åka till Caldera Bay - gå INTE på deras grekiska afton, den är långt ifrån värd de dryga tvåhundra per vuxen man får betala. Oh, glömde, "uppträdandet" bestod i fyra dansare som stod längst bak lokalen och framförde folkdanser - till cd...
Så då till tipsen. Först och främst måste jag återigen framhålla rest Souroupo - där ägarinnan Ioanna bjöd oss på en extra omgång dricka när vi gick dit och åt istället efter denna katastof och berättade vad som hänt. Så plus minus noll den kvällen, och ett STORT plus till Ioanna.
Ett antal andra matställen ska nämnas också - Drosia - där vi en kväll åt oss näst intill in i koma på meze - keftedes, lokala korvar, kretasallad, stekta zuccini, aubergine och champinjoner, pommes, tzatziki, tomatsalsa, två Mythos och två läsk - för 33€! Och då lyckades vi inte äta upp allt, trots att vi alla tre hittade riktiga favoriter. Abelopas - som har mycket bra kött på grillen, till rimlig peng. Slutligen Nikoforos i Kolimbari. En fiskrestaurang nere vid hamnen som har de bästa marídes jag nånsin ätit.
Att se och göra då. Vi hade en härlig dag på båtutflykten till Balos. Med en svindlande vandring uppe från den venetianska fästningen, vattnet som var så blått att det nästan sved i ögonen, och den fantastiska lagunen som höjdpunkterna.
Polyrrinia, beläget uppe i bergen vid Kastelli, med en utsikt som slår det mesta jag sett.
Solnedgången i Falassarna. Morgonpromenad uppe i Platanias gamla stad, uppe bland olivlundarna. Småvägarna i kullarna nedanför Psiloritis, med stopp i Perama. Likaså bland byarna ovanför Kolimbari, med ändlösa oliv- och vinodlingar, väldigt nära turisttivolina i körsträcka, men väldigt långt ifrån i ande, med sina stillsamma byar.
Tänkte posta lite bilder i denna tråden också. Återkommer!