handdator

Visa fullständig version : Transporter på syd- och västkusten


lemon
2009-05-20, 21:43
Hej!
Vi är inte bara en eller två utan tre familjer som ska tillbringa 10 dagar på Kreta med start den 16/6. Den preliminära planen är att vi ska ta oss från Chanias flygplats till Paleochora, där vi ska tillbringa fyra nätter. Därefter har vi bokat tre nätter på Glykeria strax norr om Elafonissi. Avslutningsvis hade vi tänkt oss två nätter på nordkusten öster om Chania: Almyrida, Gorgioupoli?
Den fråga vi framförallt önskar belyst är transportfrågan. Finns det fungerande och någorlunda praktiska alternativ till hyrbil?
Men vi är också tacksamma för tips på lämplig avslutningort och -boende. Vi gillar fina sandstränder, vilket kanske inte är unikt...
Tacksam för råd och tips från er med större erfarenhet från Kreta.
Vänliga hälsningar

/lemon

Janérik
2009-05-20, 23:05
Nu beror det på lite hur stora familjerna är men kan det inte vara ett bra alternativ att hyra en minibuss. Det finns ju både 7-personers och 9-personers bussar att hyra. Om ni alla ska åka samtidigt nånstans så fungerar det inte att ta en vanlig buss, alternativet är nästan två (eller kanske tre) taxibilar för att alla ska få plats. Jag har ingen aning om hur mycket det kan kosta att hyra minibuss men då det gäller en så pass lång period så skulle åtminstone jag försöka få ett vettigt pris med leverans till flygplatsen.

Mvh Janérik

Kalimera
2009-05-22, 09:18
Bussförbindelserna på Kreta är mycket bra. Från Chania går det buss till Paleochora, därifrån kan ni åka båt till Elafonissi, och sedan därifrån till Chania igen, och till sist buss till Georgiopolis. Busstidtabell finns här... (http://www.bus-service-crete-ktel.com/timetable.php)

litentuva
2009-05-22, 09:40
Hur lång tid tar båten mellan Elafonissi och paleochora, funkar det att åka fram och tillbaka över dan? Eller är det bättre att ta bilen därifrån när vi ändå har en? (för båten tar väl inte ombord bilar??)
Är det svårt med boende i Paleochora i Juli, vi vill inte förboka utan vill ha friheten att stanna om vi känner för det...

Kalimera
2009-05-22, 09:49
Hur lång tid tar båten mellan Elafonissi och paleochora, funkar det att åka fram och tillbaka över dan? Vet inte hur lång tid den tar, men det är en "badbåt" så det kan inte ta så lång tid. Den går på morgonen och är tillbaka på eftermiddagen/kvällen i Paleochora. Den tar inga bilar. Ser ut så här.

http://www.kalimera.se/bilder/forum/paleochora_crete.jpg

Är det svårt med boende i Paleochora i Juli, vi vill inte förboka utan vill ha friheten att stanna om vi känner för det...Tror inte det är svårt, men har ingen erfarenhet från juli. Vi kom obokade dit i oktober och fick leta en liten stund innan vi hittade rum.

lemon
2009-05-22, 22:38
Tack för svaren.
Vi är sex vuxna och sju barn från sju till sexton år.
Det hade varit bra att slippa hyra bilar hela tiden, då vi i princip bara behöver dessa till tranporterna mellan de olika boendena och till och från flyget.
Har i olika inlägg fått intryck av att det är möjligt att ta sig mellan Glykeria och Elafonissi utan bil, så där hade vi också klarat oss utan bil, liksom under dagarna i Paleochora.
Det gäller väl, som vanligt, att packa förnuftigt...
/lemon

Marianne
2009-05-23, 08:37
Badbåten från Paleochora till Elafonissi brukar gå kl. 10. Den tar ca 1 time. Retur 15, 15.30 eller 16 beroende på låg- eller högsäsong. Tar inga bilar.
Ang. transport mellan Elafonissi och Glykeria måste ni nog höra er för på Glykeria, omedelbart skulle jag tro att det är ett problem (om inte Glykeria kan ordna något privat, men ni är ju många...), men nu vet jag inte helt precis hur långt det är till Glykeria - kanske ni kan gå? Det finns ett par mindre pensionat ca 100-200 m från Elafonissi dit man lätt går upp från stranden.

Angående rum i Paleochora så finns det väldigt många hotell och pensionat, men vi har också letat ganska länge flera gånger även om vi kommit i lågsäsong (oktober). I juli får man nog vara beredd på att man kan få leta länge om inte man har förbokat.


PS. Läste just i en annan tråd att Glykeria ligger 3-4 km från Elafonissis strand - kanske lite väl långt att gå med mindre barn. Men bussen mellan Chania och Elafonissi lär stanna utanför hotellet, kör dock bara någon enstaka gång förmiddag/eftermiddag. Det är nog en fördel att ha bil om man bor på Glykeria. Räkna inte med att kunna åka taxi mellan Elafonissi och Glykeria.