handdator

Visa fullständig version : Hur ofta..


Riitta
2005-09-04, 15:49
Undrar hur ofta ni andra lagar mat med lite Grekiska inslag hemma?
Inte middag kanske,men tex. har Kalamata oliver till maten eller tzatziki?

Förstår att ni som har mer anknytning till Grekland gör detta mest varje dag, men vi vanliga dödliga...:o

Här blir det 1-2 gånger i veckan,typ:) Oftas på helgen när man har lite mer tid och göra tex. moussaka eller tsoutsoukakia:p

Riitta, som fortfarande känner vitlöksmaken efter dagens lunch:)

Arne
2005-09-04, 16:10
Hustru Birgitta är en pärla i alla avseenden, men särskilt duktig i matlagning!!

Jag har kunnat förmärka att i alltfler maträtter har den grekiska matlagningskonsten vunnit fotfäste här hemma. Olivoljor hava vi i fem olika varianter, samtliga grekiska, och därtill ska läggas olika fetaostar.

De grekiska vinerna äro mera regel än undantag liksom retsinan.

Fyra grekiska kokböcker ha inhandlats under de senaste årens resor i arkipelagen. Böcker fyllda med spännande maträtter.

Arne

"Bakom varje pärla till Hustru finnes dock en pärle-mor...."

Riitta
2005-09-04, 16:13
Det har man ju förstått länge att Birgitta är jätteduktig på och laga mat och jag har ju fått många bra råd och tips av henne.Tack för dom:p :)

Riitta

xristina
2005-09-04, 16:23
Her er det stadig innslag av gresk i kjøkkenet; jeg bruker gresk krydder i mange retter, for å få en ekstra spiss på det - hjemmelaget pizza, gryteretter, kylling mm. Ellers er det fetaost i kjøleskapet og gresk olivenolje på benken. Og når det er jente-kveld her hos meg, er det ofte gresk mat på menyen.

Og snart er det ekte gresk mat hver dag i to uker... :D (klarer ikke å la være og nevne det!)

Riitta
2005-09-04, 17:17
Kryddorna glömde jag:o Dom använder man ju nästan varje dag och olivoljan också:)


Riitta

Mikke
2005-09-04, 17:48
.....ja använder mitt ihopsamlade salt från Karpathos ofta....sen lite hemsläpad olivolja då och då.Gröna oliver går det åt mycket, förstås, fast dom kan ju va från Spanien.....:D
Mikke
(KfK)

Eva L
2005-09-04, 19:23
Olivolja, grekiska kryddor, får och getost används ofta i det här köket men även en del annat från medelhavsköket. Mycket kanel i kötträtter, ofta zuccini i olika varianter. Citron till kyckling samt till levergrytan. Nu när bondens marknad finns i stan varje helg inhandlas mycket grönsaker och rätterna får ibland inspiration av det grekiska köket..

Röda linser, vita bönor etc är också favoriter samt mycket röd och gul lök samt naturligtvis grekiska oliver.

Eva

Lisa
2005-09-04, 21:15
Mest varje dag, äter huvudmål på jobbet
Till kvällen passar någon enkel meze rätt:rolleyes:
Rödbetor med feta, squasplättar, spenatpaj finns alltid i frysen.

Lisa:p

Admirala
2005-09-05, 08:21
Kalamataoliven mmmmm!
Det er helt utrolig hvor mange middager som blir bedre med litt /eller mye kalamataoliven i. Og alene til et glass vin eller ouzo, eller sammen med fetaterninger med olivenolje og rigani på...

Vi fikk noen kilo lokalprodusert olivenolje av min koumbaras mor i fjor, den er snart oppbrukt, så vi får kjøpe mer når vi skal til Nafplio i høst _B-anana (så fikk jeg nevnt det også... flabb_flab )

Tzatziki har vi også en del, godt til stekt fisk, for eksempel, og vi sparer IKKE på hvitløken. Vi lager fasoulada, stifado, kolokythokeftedes og vanlige keftedes rett som det er, og har flere gode greske kokebøker som brukes ganske flittig. Kan anbefale en kokebokskribent som heter Rena Salaman. Bare å se på matbildene gjør meg kjempesulten...

Ivi
2005-09-05, 17:00
Kan anbefale en kokebokskribent som heter Rena Salaman. Bare å se på matbildene gjør meg kjempesulten...

Rena Salaman, ja... Har en kokbok av henne, översatt från engelska originalet (The Greek Cook) till finska. En härlig bok, där recepten är indelade årstidsvis, och MYCKET fakta om typiska råvaror för varje årstid står det som inledning till varje kapitel. Bilderna är verkligen fina de också! Mig veterligen har inte denna bok översatts på svenska, men hur är det på norska? Är det just denna bok du nämner i ditt inlägg, Admirala?

Ivi

Riitta
2005-09-05, 17:08
Har du köpt boken i Finland? Skulle gärna vilja ha den:)

Riitta

Elisabet
2005-09-05, 17:26
Ehh... jag dricker mycket vatten varje dag.... räknas det??? :o

Nej skämt åsido, det jag tänkte berätta är att boken Fedons grekiska (www.adlibris.se/shop/product.asp?isbn=9137128140&mscssid=C565W8B5N1SR2PMN00JP4772FM634JM2) som nämns i en annan tråd och som jag fått av Cia, är fantastiskt fin och bra och mycket mer än en vanlig kok- och bakbok; den är också en bilderbok med vackra bilder från Grekland, en historiebok och innehåller en många intressanta texter om landet, kulturen och maten!
Cia och jag gjorde moussaka och räkpastasås enligt recepten i den och det blev jättemumsigt!

Ivi
2005-09-05, 18:37
Har du köpt boken i Finland? Skulle gärna vilja ha den:)

Riitta

Jepp! Kan säkert ordna detta, beställa den t.ex. till bokhandeln i Torneå (i fall de inte har den inne) och skicka den till dig sedan. Inga problem! :)

Ivi

anoula
2005-09-05, 18:43
Hej från Rhodos alla kalimeror :D . Ska inte berätta om vädret, ni får gissa :p .

Jag äter fetaost, olivolja och tomater med lite hackad lök till maten VARJE dag. Har upptäckt att det är omöjligt att tröttna på denna kombination. Dricker dessutom ett glas rödvin varje dag, men detta är en sed jag tagit med mig från Frankrike.

Vad gäller de övriga grekiska rätterna fixar jag väl en del (en favorit är papoutsaki) , men överlåter det mesta åt herr grek som är en stjärna i köket _B-anana .

Ruby
2005-09-05, 19:12
Nej skämt åsido, det jag tänkte berätta är att boken Fedons grekiska (http://www.adlibris.se/shop/product.asp?isbn=9137128140&mscssid=C565W8B5N1SR2PMN00JP4772FM634JM2) som nämns i en annan tråd och som jag fått av Cia, är fantastiskt fin och bra och mycket mer än en vanlig kok- och bakbok; den är också en bilderbok med vackra bilder från Grekland, en historiebok och innehåller en många intressanta texter om landet, kulturen och maten! Fick du den av Cia, vilken överraskning! ;)

Ruby

Riitta
2005-09-05, 19:26
Hej från Rhodos alla kalimeror :D . Ska inte berätta om vädret, ni får gissa :p .

Jag äter fetaost, olivolja och tomater med lite hackad lök till maten VARJE dag. Har upptäckt att det är omöjligt att tröttna på denna kombination. Dricker dessutom ett glas rödvin varje dag, men detta är en sed jag tagit med mig från Frankrike.

Vad gäller de övriga grekiska rätterna fixar jag väl en del (en favorit är papoutsaki) , men överlåter det mesta åt herr grek som är en stjärna i köket _B-anana .

Här njuter jag av den "sista" fina sommarkvällen. Gick en långpromenad med digitalkameran och tog lite bilder.
Du har tur som har "herr grek" i köket:)
Fast "herr svensk" här hemma är rätt så duktig på och fixa god mat:)
(fast det tar sin lilla tid:D )

Ha det så jättebra på Rodosbye_bye

Riitta

Riitta
2005-09-05, 19:28
Jepp! Kan säkert ordna detta, beställa den t.ex. till bokhandeln i Torneå (i fall de inte har den inne) och skicka den till dig sedan. Inga problem! :)

Ivi

Snällt av dig, men dom kanske kan beställa hem den här också, eller vad tror du?

Riitta

jo-hanne
2005-09-05, 19:59
Hos oss blir det grekisk inspererad mat på bordet flera gånger i veckan. Tzatziki, fetaost, oliver, rödlök, tomater, zuccini, egna örtkryddor m.m. Våra egna får och lam betar på ängarna hemma vid vår bondgård och bättre kött får man ju inte om man skall vara självisk ;). Det blir därför tillagat många rätter med lam och oftast med grekisk inspiration och tillbehör. Vi har omvänd några fanatiska lamköttsmotstandare som förut sagt att allt lamkött smakar "kofta".

En ouzo sitter ju inte helt fel innan maten heller:)

Jo-hanne

Riitta
2005-09-05, 20:49
Så bra ni har det.Tänk och kunna göra goda lammrätter av egna lamm:p
Det är inte så lätt och få tag på lammkött när man vill fixa lien gryta eller nåt:)

Det ser ut som dom flesta som åker till Grekland lagar gärna grekisk mat hemma också :)

Riitta

Zanét
2005-09-05, 20:59
Våra egna får och lam betar på ängarna hemma vid vår bondgård och bättre kött får man ju inte om man skall vara självisk ;). Det blir därför tillagat många rätter med lam och oftast med grekisk inspiration och tillbehör. Vi har omvänd några fanatiska lamköttsmotstandare som förut sagt att allt lamkött smakar "kofta". Jo-hanne
Lamm är jättegott, men favoriten är ändå killing :) Ni har möjligtvis inte getuppfödning också?

//Zanét bye_bye

Mikke
2005-09-05, 21:27
......Killing-gänget.....:D
Mikke

naxoss
2005-09-05, 22:08
Jag lagar ganska ofta grekisk mat. Senast ikväll har jag för första gången gjort dakos. Och det var riktigt gott, smakade precis som på Kreta. Det kommer jag att göra ofta. Till detta gjorde jag en avocadosallad som vi brukar äta när vi är i Paleochora. Den var också god men inte som där. Avocadon är godare där samt att deras balsamvinäger smakar bättre. Jag får väl köpa en ny dyrare än den jag har. Någon som har tips på en riktigt fin balsamvinäger?

Lena

Janet
2005-09-05, 22:10
Det ser ut som dom flesta som åker till Grekland lagar gärna grekisk mat hemma också :)

Riitta

Hoppar in här lite sent i diskussionen för att tillägga att även vi provar lite grekiskt hemma då och då. Till vanligheterna hör tzatziki, givetvis, och så brukar vi laga iordning pizzor som smakar som de vi älskar i Grekland :) Ibland gör vi auberginegratin med fetaost och grillad fetaost och fyllda paprikor...
Inga mästerkockar är vi men det är roligt, och fetan gör nästan all mat ätbar med sin goda smak :)

/Kräsen Janet

Admirala
2005-09-06, 08:37
Rena Salaman, ja... Har en kokbok av henne, översatt från engelska originalet (The Greek Cook) till finska. En härlig bok, där recepten är indelade årstidsvis, och MYCKET fakta om typiska råvaror för varje årstid står det som inledning till varje kapitel. Bilderna är verkligen fina de också! Mig veterligen har inte denna bok översatts på svenska, men hur är det på norska? Är det just denna bok du nämner i ditt inlägg, Admirala?

Ivi
Hei Ivi!
Det er den samme boken du har, den heter Greske Retter på norsk, og bare det bildet av feta på en av de første sidene får en jo til å sikle! Jeg har også Fedons bok som det har vært snakk om her på forumet, og den er også veldig bra synes jeg, men Salamans er helt suveren! Har du prøvd den sitronmarinerte kyllingen med grillet paprika?

anoula
2005-09-06, 13:17
En ouzo sitter ju inte helt fel innan maten heller:)


Man blir jäääättehungrig av ouzo har jag upptäckt :p

Lissi
2005-09-06, 16:12
Även här blir det mat på grekiska. Mest till helgerna men stekt aubergine och grekisk sallad blir det ju ofta annars på sommaren.... Keftedes lagar jag emellanåt, men favoriten är allt scampi flamberad med ouzo!! Suveränt gott och lättlagat!:p Sambon skojar om "spritmissbruk" att elda upp ouzo, men han får en egen medan jag flamberar så han brukar tystna!flabb_flabflabb_flab

epiros
2005-09-06, 16:31
Lagar till en Spetsofai ibland. Fetaost, kalamataoliver och grekisk honung brukar ofta finnas hemma. Ouzo- o Tzippouoro-lagret brukar sina framåt sen-hösten:)

bye_bye Tommy

jo-hanne
2005-09-07, 19:10
Lamm är jättegott, men favoriten är ändå killing :) Ni har möjligtvis inte getuppfödning också?

//Zanét bye_bye

Ja, lamkjött tycker vi jättemycket om och det går åt hos oss, men getuppfödning har vi tyvärr inte. Däremot en massa svin och det går ju och laga god grekisk mat av det också :)

jo-hanne

jo-hanne
2005-09-07, 19:18
Man blir jäääättehungrig av ouzo har jag upptäckt :p

Mmmm, ouzo är en bra apertif innan god mat - och då kan man ju äta mer av den goda maten också - och sedan medelhavsmaten är så sund och bra för hjärtat gör det ju inget att man äter gott av den :) :)

jo-hanne

Gita
2005-09-07, 20:10
men favoriten är allt scampi flamberad med ouzo!! Suveränt gott och lättlagat!


Skulle man kunna få be om recept? Låter gott... :)

Frappe
2005-09-08, 09:14
[QUOTE=naxoss]Jag lagar ganska ofta grekisk mat. Senast ikväll har jag för första gången gjort dakos.

Undrar vad är DAKOS??

Camilla

naxoss
2005-09-08, 14:55
Dakos är en typisk kretensk maträtt gjord på en mörk brödskorpa i botten, hackad tomat och sedan kretensisk getost överst. Strö sedan lite oregano på och ringla olivolja på och runt och NJUT!!!!!!!!!!!!!!! Det är SÅ GOTT!!!!

Lena

anoula
2005-09-08, 15:29
Skulle man kunna få be om recept? Låter gott... :)
Räcker upp en hand här med bye_byeför jag vill också gärna ha receptet på detta. Låter väldigt smarrigt:p .

Ivi
2005-09-08, 18:55
Hei Ivi!
Det er den samme boken du har, den heter Greske Retter på norsk, og bare det bildet av feta på en av de første sidene får en jo til å sikle! Jeg har også Fedons bok som det har vært snakk om her på forumet, og den er også veldig bra synes jeg, men Salamans er helt suveren! Har du prøvd den sitronmarinerte kyllingen med grillet paprika?

Har inte testat detta recept än, men till nästa gång vi grillar, så...
Vilket i och för sig kan betyda om några månader (i fall man vill grilla "på riktigt"= på kol), vi har inte riktigt grillvänligt väder mera, hösten har anlänt i Norrbotten, tyvärr! :(

Ivi
-som kommer nog att laga "vinterrätter" från boken :)

epiros
2005-09-08, 19:57
Räcker upp en hand här med bye_byeför jag vill också gärna ha receptet på detta. Låter väldigt smarrigt:p .

Har receptet:D Men aldrig testat.....Synd på Ouzon o taskigt om räkorna;) (o kanske mitt kök som jag är rädd då skulle gå upp i rökflabb_flab )

bye_bye Tommy