Logga in

Visa fullständig version : De rödaste äggen i Påsk


Inga-Karin
2009-04-09, 06:59
Å så står jag här med ännu en påse rödfärg men har glömt hur man doserar. Min påse innehåller 2g. Snälla goá vänner hjälp! (jag har inte hittat den tråden, men utgår ifrån att den finns!?)

De vita Lohmanäggen från Kvarn finns hemma och framtagna i rumstemperatur, eftersom våra egna Hedemorahönsägg ju är benvita och för vackra och goá att färga röda ;-)
Påsken längtar vi alltid till Grekland, sen vi tillbringade den i Analipsi på Kreta. Det glömmer jag däremot aldrig!

Glad Påsk önskar "Kolbäckarna"

MonkanS
2009-04-09, 09:22
Jag färgar inga ätägg. Men däremot urblåsta till prydnad. Men jag färgar med lökskal. Gul lök ger lite ljusare brun färg. Röd lök ger en rödbrun färg. Jag lindar äggen med olika växter för att få mönster på äggen.

Gör så här:
Plocka olika växter ute i naturen.. eller ta annat efter egen fantasi.
Klipp sönder ett par gamla strumpbyxor.
Linda äggen med det som ska ge mönster och lökskal.
Knyt in dom i en bit av strumpbyxan.
Ner i en rostfri kastrull.
Lägg lökskal ovanpå äggen.
Vatten som täcker.
Lägg ett litet fat för att hålla nere äggen.
Koka i några minuter.
Låt svalna lite så att du kan ta i äggen.
Avtäck äggen och upptäck mönstret.
Man kan blåsa ur det vatten som är inuti de urblåsta äggen.

Man kan givetvis också färga ätägg så här. Men det är lite pyssel med det sättet. Fastän kul pyssel.

Glad påsk önskas alla här.. klapp_klap

Admirala
2009-04-09, 09:43
Det finnes mange naturlige fargestoffer å farge egg med. Prøv deg gjerne fram, men her er noen tips til hva du kan putte i kokevannet:
Skall fra gule eller røde løk, kruttsterk kaffe eller te, rødbetelake, rødkål, druejuice, revet gulrot, spinat, frosne blåbær, tomatpuré, gurkemeie, chillipulver eller andre fargesterke kryddere. Jo mer av en ingrediens du har i vannet, jo sterkere blir fargen.
Slik gjør du det:
Legg egg i en gryte i ett lag. Tilsett kaldt vann samt en spiseskje eddik, og kok eggene sammen med ”fargestoffet”. Etter 15 minutter sjekker du fargen. Synes du det er for blekt, koker du videre, opp mot en time, og/eller lar eggene ligge i kokevannet over natten.
Hvis du ikke koker dem så lenge, og oppbevarer dem kaldt, kan eggene både spises og pynte opp.

Monica P
2009-04-09, 12:55
Är färgen köpt i Grekland? Du får väl läsa bruksanvisningen..
Ska det inte vara lite salt i vattnet?
-Denna allvarliga fråga måste besvaras av någon kalimeragrek. Jag fuskar och köper färdigfärgade ägg, sånt finns numera.
Du vet väl om att man ska färga dem på skärtorsdasnatten, då håller de sig i evighet.

Inga-Karin
2009-04-10, 18:26
Är färgen köpt i Grekland? Du får väl läsa bruksanvisningen..
Ska det inte vara lite salt i vattnet?
-Denna allvarliga fråga måste besvaras av någon kalimeragrek. Jag fuskar och köper färdigfärgade ägg, sånt finns numera.
Du vet väl om att man ska färga dem på skärtorsdasnatten, då håller de sig i evighet.

Ja, färgpulvret är köpt i Grekland och det finns bruksanvisning både på grekiska och engelska, men jag får ändå inte färgen att fästa. Jag vill ha de där djupt röda äggen som görs av att man på Skärtorsdan kokar äggen i sjudande vatten i 30 minuter. Låter dem vila torra i 24h och sen löser färgpulvret i vatten och doppar äggen i olika vattenbad och låter dem torka emellan. Någon som vet när i processen man ska ha i vinägern? Att man ska polera med olivoja när allt är torrt känns solklart.
Dessa ägg symboliserar Jesu blod. De "pickas" mot varandra eller kastas på kyrkporten. Känns inte rätt med rosa ägg även om de är nog så läckra.

I natt blir det soppan och brödet men först...... lufta ikonen, krypa under den samme, gå tre varv runt kyrkan, gå procession genom byn och till sist tända bålet med Judas på topp och fyrverkerierna.

Glad Påsk!

Frappe
2009-04-12, 14:41
Du skall blanda färgen med vinägern en stor kopp till en påse med färg.

Camilla

Inga-Karin
2009-04-12, 17:29
Du skall blanda färgen med vinägern en stor kopp till en påse med färg.

Camilla

Aha, där har vi det! Tusen TACK! Nästa Påsk blir det mao RÖDA ägg!? Innan dess är vi förstås tvugna att köpa fler påsar på plats ;-) Så nu finns det ännu en anledning att besöka Grekland under 2009. // I-K