Monica P
2009-02-28, 15:19
Var det Admirala som fick för mycket citroner över?
Mitt bekymmer är snarast att min man inte kan låta bli att köpa apelsiner. Han kånkar hem kasse efter kasse, stora, saftiga, söta...men hur många kan man sätta i sig på en dag egentligen?
Jag pressar och fryser in halvlitersvis. Två av korgarna i frysen är nu fulla med trinda små bollar saft i prima svenska fryspåsar. (Där är nästa bekymmer: fryspåsar finns inte här, bara tunnare kvalité. Dottern hade med sig en massa i somras, de räcker än.)
Min grannfru säger att alla vitaminerna avlider i kylan, men det bryr jag mig inte om, juicen är god i alla fall när apelsinsäsongen är över.
Det där slafs-joxet som blir kvar när man pressar- med en vanlig gammaldags press- brukar åka i kompostlådan.
Men någon nämnde lemon curd- det hade jag glömt, det som är så gott. Min syrras recept var lätt att hitta, inskrivet längst fram i Vår Kokbok.
Experiment var nästa steg. Det blev jättegott!
Så här: Smält 1 dl margarin. Vispa två ägg med 1 dl socker. Tillsätt apelsinslafs-jox, saft av en citron samt det rivna citronskalet. Vispa lite igen. Häll vispet i kastrullen med det smälta margarinet. Rör tills det kokar upp och tjocknar. Häll över i burkar som först värmts med kokande vatten så de inte spricker.
Nu ska jag äta lite yoghurt med apelsin-citroncurd. Bättre än glass!
Mitt bekymmer är snarast att min man inte kan låta bli att köpa apelsiner. Han kånkar hem kasse efter kasse, stora, saftiga, söta...men hur många kan man sätta i sig på en dag egentligen?
Jag pressar och fryser in halvlitersvis. Två av korgarna i frysen är nu fulla med trinda små bollar saft i prima svenska fryspåsar. (Där är nästa bekymmer: fryspåsar finns inte här, bara tunnare kvalité. Dottern hade med sig en massa i somras, de räcker än.)
Min grannfru säger att alla vitaminerna avlider i kylan, men det bryr jag mig inte om, juicen är god i alla fall när apelsinsäsongen är över.
Det där slafs-joxet som blir kvar när man pressar- med en vanlig gammaldags press- brukar åka i kompostlådan.
Men någon nämnde lemon curd- det hade jag glömt, det som är så gott. Min syrras recept var lätt att hitta, inskrivet längst fram i Vår Kokbok.
Experiment var nästa steg. Det blev jättegott!
Så här: Smält 1 dl margarin. Vispa två ägg med 1 dl socker. Tillsätt apelsinslafs-jox, saft av en citron samt det rivna citronskalet. Vispa lite igen. Häll vispet i kastrullen med det smälta margarinet. Rör tills det kokar upp och tjocknar. Häll över i burkar som först värmts med kokande vatten så de inte spricker.
Nu ska jag äta lite yoghurt med apelsin-citroncurd. Bättre än glass!