UlfWiman
2009-02-04, 05:06
Tomater
Jodå dessa små röda bär i olika smaker.
Ursprunget har jag inte forskat i annat än detta:
Tomat (Solanum lycopersicum) är ett bär (http://sv.wikipedia.org/wiki/B%C3%A4r) med ursprung i Peru (http://sv.wikipedia.org/wiki/Peru), Sydamerika (http://sv.wikipedia.org/wiki/Sydamerika) som nyttjades av Inkafolket (http://sv.wikipedia.org/wiki/Inkafolket). Själva ordet tomat kommer från nahuatls (http://sv.wikipedia.org/wiki/Nahuatl) tómatl, och det finns belägg för att tomaten odlats i Mexiko (http://sv.wikipedia.org/wiki/Mexiko) sedan år 700 f.kr. Till Norden kom tomaten på 1600-talet (http://sv.wikipedia.org/wiki/1600-talet) men det var först mot slutet av 1700-talet som den blev allmänt känd. På 1700- (http://sv.wikipedia.org/wiki/1700-talet) och 1800-talen (http://sv.wikipedia.org/wiki/1800-talet) trodde många i Europa (http://sv.wikipedia.org/wiki/Europa) att tomater var giftiga, antagligen för att den tillhör Solanaceae som till exempel tobak (http://sv.wikipedia.org/wiki/Tobak) och potatis (http://sv.wikipedia.org/wiki/Potatis). Man trodde också att tomat var ett afrodisiakum (http://sv.wikipedia.org/wiki/Afrodisiakum) och den kallades bland annat för Pomme d'amour, det vill säga kärleksäpple.
Men nu pratar jag om Kreta-tomater. Hur väl smakar inte dessa ”små” bär. En gång tomater på Kreta och alla andra göre sig icke besvär. Det närmaste jag kommit, hör och häpna är några ynkliga körsbärstomater från Spanien. Packade för Ica i Spanien. De smakar i alla fall tomat (subjektivt). Så nära mina älskade tomater från Kreta. Den mest groteska jag sett ”hemma” vägde 312gr och smakade utmärkt.
–Vad är det då butikerna säljer här i Sverige?
–Ett substitut?
Ja inte smakar det tomat i alla fall. Mest vatten med tomatsmak.
Tänk i termen tomat, feta, oliver (Kalamata) och lite olivolja plus oregano.
Himmelriket är nära.
–Kan inte vi få butikerna att importera tomater från Kreta?
Eller räcker de inte till. Överhuvudtaget så har jag nästan slutat med grönsaker efter hemkomsten. Smakar inte (vattnigt) riktigt bra. På Kreta hade jag skålen full med det mesta. Tänk tanken lammkotletter med färsk Broccoli och lite Feta som tillbehör (mums).
–Är jag för grekisk nu?
Tror inte det. Livsmedelsindustrin i Sverige bör tänka om. Det finns lokala leverantörer där jag bor men endast sommartid. Jag handlar och njuter och behöver inte ens lamm som tillbehör, men ack så kort tid. På marknaden i Xania finns detta året runt. Plus de älskade apelsinerna som smakar apelsin (ser ut som faen). De ska jag avhandla i ett senare inlägg.
–Så, vad tycker ni om ”svenska” tomater?
Uffe (ny luft under vingarna)
Jodå dessa små röda bär i olika smaker.
Ursprunget har jag inte forskat i annat än detta:
Tomat (Solanum lycopersicum) är ett bär (http://sv.wikipedia.org/wiki/B%C3%A4r) med ursprung i Peru (http://sv.wikipedia.org/wiki/Peru), Sydamerika (http://sv.wikipedia.org/wiki/Sydamerika) som nyttjades av Inkafolket (http://sv.wikipedia.org/wiki/Inkafolket). Själva ordet tomat kommer från nahuatls (http://sv.wikipedia.org/wiki/Nahuatl) tómatl, och det finns belägg för att tomaten odlats i Mexiko (http://sv.wikipedia.org/wiki/Mexiko) sedan år 700 f.kr. Till Norden kom tomaten på 1600-talet (http://sv.wikipedia.org/wiki/1600-talet) men det var först mot slutet av 1700-talet som den blev allmänt känd. På 1700- (http://sv.wikipedia.org/wiki/1700-talet) och 1800-talen (http://sv.wikipedia.org/wiki/1800-talet) trodde många i Europa (http://sv.wikipedia.org/wiki/Europa) att tomater var giftiga, antagligen för att den tillhör Solanaceae som till exempel tobak (http://sv.wikipedia.org/wiki/Tobak) och potatis (http://sv.wikipedia.org/wiki/Potatis). Man trodde också att tomat var ett afrodisiakum (http://sv.wikipedia.org/wiki/Afrodisiakum) och den kallades bland annat för Pomme d'amour, det vill säga kärleksäpple.
Men nu pratar jag om Kreta-tomater. Hur väl smakar inte dessa ”små” bär. En gång tomater på Kreta och alla andra göre sig icke besvär. Det närmaste jag kommit, hör och häpna är några ynkliga körsbärstomater från Spanien. Packade för Ica i Spanien. De smakar i alla fall tomat (subjektivt). Så nära mina älskade tomater från Kreta. Den mest groteska jag sett ”hemma” vägde 312gr och smakade utmärkt.
–Vad är det då butikerna säljer här i Sverige?
–Ett substitut?
Ja inte smakar det tomat i alla fall. Mest vatten med tomatsmak.
Tänk i termen tomat, feta, oliver (Kalamata) och lite olivolja plus oregano.
Himmelriket är nära.
–Kan inte vi få butikerna att importera tomater från Kreta?
Eller räcker de inte till. Överhuvudtaget så har jag nästan slutat med grönsaker efter hemkomsten. Smakar inte (vattnigt) riktigt bra. På Kreta hade jag skålen full med det mesta. Tänk tanken lammkotletter med färsk Broccoli och lite Feta som tillbehör (mums).
–Är jag för grekisk nu?
Tror inte det. Livsmedelsindustrin i Sverige bör tänka om. Det finns lokala leverantörer där jag bor men endast sommartid. Jag handlar och njuter och behöver inte ens lamm som tillbehör, men ack så kort tid. På marknaden i Xania finns detta året runt. Plus de älskade apelsinerna som smakar apelsin (ser ut som faen). De ska jag avhandla i ett senare inlägg.
–Så, vad tycker ni om ”svenska” tomater?
Uffe (ny luft under vingarna)