handdator

Visa fullständig version : Tomater á la Grekland


UlfWiman
2009-02-04, 05:06
Tomater

Jodå dessa små röda bär i olika smaker.
Ursprunget har jag inte forskat i annat än detta:

Tomat (Solanum lycopersicum) är ett bär (http://sv.wikipedia.org/wiki/B%C3%A4r) med ursprung i Peru (http://sv.wikipedia.org/wiki/Peru), Sydamerika (http://sv.wikipedia.org/wiki/Sydamerika) som nyttjades av Inkafolket (http://sv.wikipedia.org/wiki/Inkafolket). Själva ordet tomat kommer från nahuatls (http://sv.wikipedia.org/wiki/Nahuatl) tómatl, och det finns belägg för att tomaten odlats i Mexiko (http://sv.wikipedia.org/wiki/Mexiko) sedan år 700 f.kr. Till Norden kom tomaten på 1600-talet (http://sv.wikipedia.org/wiki/1600-talet) men det var först mot slutet av 1700-talet som den blev allmänt känd. På 1700- (http://sv.wikipedia.org/wiki/1700-talet) och 1800-talen (http://sv.wikipedia.org/wiki/1800-talet) trodde många i Europa (http://sv.wikipedia.org/wiki/Europa) att tomater var giftiga, antagligen för att den tillhör Solanaceae som till exempel tobak (http://sv.wikipedia.org/wiki/Tobak) och potatis (http://sv.wikipedia.org/wiki/Potatis). Man trodde också att tomat var ett afrodisiakum (http://sv.wikipedia.org/wiki/Afrodisiakum) och den kallades bland annat för Pomme d'amour, det vill säga kärleksäpple.

Men nu pratar jag om Kreta-tomater. Hur väl smakar inte dessa ”små” bär. En gång tomater på Kreta och alla andra göre sig icke besvär. Det närmaste jag kommit, hör och häpna är några ynkliga körsbärstomater från Spanien. Packade för Ica i Spanien. De smakar i alla fall tomat (subjektivt). Så nära mina älskade tomater från Kreta. Den mest groteska jag sett ”hemma” vägde 312gr och smakade utmärkt.
–Vad är det då butikerna säljer här i Sverige?
–Ett substitut?
Ja inte smakar det tomat i alla fall. Mest vatten med tomatsmak.
Tänk i termen tomat, feta, oliver (Kalamata) och lite olivolja plus oregano.
Himmelriket är nära.
–Kan inte vi få butikerna att importera tomater från Kreta?
Eller räcker de inte till. Överhuvudtaget så har jag nästan slutat med grönsaker efter hemkomsten. Smakar inte (vattnigt) riktigt bra. På Kreta hade jag skålen full med det mesta. Tänk tanken lammkotletter med färsk Broccoli och lite Feta som tillbehör (mums).
–Är jag för grekisk nu?
Tror inte det. Livsmedelsindustrin i Sverige bör tänka om. Det finns lokala leverantörer där jag bor men endast sommartid. Jag handlar och njuter och behöver inte ens lamm som tillbehör, men ack så kort tid. På marknaden i Xania finns detta året runt. Plus de älskade apelsinerna som smakar apelsin (ser ut som faen). De ska jag avhandla i ett senare inlägg.
–Så, vad tycker ni om ”svenska” tomater?

Uffe (ny luft under vingarna)

sjöborren
2009-02-04, 11:23
Hej Ulf! Skönt att du fått ny luft under vingarna! Jag håller med dig om att de tomater vi köper vintertid är trista och mest smakar vatten. När jag läser din beskrivning av grekiska tomater, oliver, feta och lammkotletter rinner snålvattnet! Jag tror bestämt att jag ska krypa ner i frysen och leta fram några kotletter eller kanske lammsteken och göra en god gryta? Retsinaflaskan ligger redan i kylen och bara väntar. MEN ... Vi går ju trots allt mot ljusare tider och snart gror små svenska tomatfrön. Och vet du! ... Vi Kalimerianer kan aldrig bli för grekiska! ;)
Mvh lilla sjöborren som ser fram emot kommande inlägg ... om grekiska apelsiner.

MonkanS
2009-02-04, 14:43
Så är det. Kretatomater finnes endast på Kreta. Deras biffiga, lite söta tomater som är så goda att man kan äta en sådan med bara lite salt på. Hur gott som helst... :)

Svenska tomater kommer inte i närheten av den smaken. Men bor man i Sverige så får man nöja sig med det. Och eftersom jag bor i Östergötland så köper jag om sommaren givetvis östgötatomater. Närodlat är bäst. Före och efter den säsongen får det gå bra med holländska kvisttomater. Men just nu köper jag inga tomater alls. Inte gurka heller. Vill inte betala dyra pengar för något som mest bara smakar vatten.

Vintertid får det bli andra grönsaker som morötter, vitkål, savoykål, kinakål m fl vintergrönsaker.

Man kan göra en god vitkålssallad tex, gärna med grovt riven morot, och finstrimlad purjolök i.

Eller varför inte ta lite fryst grönsaksblandning (ärtor, majs, paprika) som man kör i mikron nån minut, skär i lagom mycket av rödlök, strimla ner lite kinakål, kanske lite fetaost i, lite god olivolja och nån god salladskrydda. Jättegott faktiskt..;)

Grekiska apelsiner är ett helt annat kapitel. Den här vintern har jag inte sett några här. Vissa år kan det faktiskt finnas i butiken ibland. Men de är förstås icke som de man köper på Kreta.

//Monica S

Frappe
2009-02-04, 15:18
Bästa tomaterna hittar jag i min trädgård i Grekland...:) och visst är det så att vintertid smakar inte tomaterna något i Sverige, då köper jag små körsbärstomater de smakar ialla fall lite tomat. Annars får man ju försöka nyttja andra grönsaker, vi äter ofta riven vitkål med morötter en skvätt citron och olivolja samt salt o peppar. Rödbeter som jag kokar blandar med feta ost och olivolja samt kryddor, rostar potatis, kålrot, palsternacka samt rödlök, mums. Grekiska apelsiner har jag hittat gott om i vinter,dock inte så söta som de brukar och har passat mest till att göra juice.

Camilla

UlfWiman
2009-02-04, 15:46
Hej där Camilla
-Månne det vara samma tomater vi hittat?
De smakade faktiskt tomat, men ack så små.

Uffe

Marianne
2009-02-04, 21:21
Tomater med god smak även vintertid tycker jag är "plommontomater", det är ännu mer smak i dem än i körsbärstomaterna. Plommontomater måste väl finnas i Sverige också - här i Danmark kallar vi dem för "blommetomater" och de är riktigt goda, inte stora, men goda. Lite större än körsbärstomaterna är de.

Frappe
2009-02-04, 23:01
Jora plommontomater finns och ibland kan man få tag på riktigt röda och smakrika, körsbärstomater menar jag de med kvist och knall röda inte de som ligger i plastburk.

Camilla