handdator

Visa fullständig version : Tips från Rom!


Marianne
2009-01-15, 10:31
Vi hade länge haft lust att resa till Rom, men det blev alltid Aten.
Förra våren lyckades det oss dock att välja Rom i stället. Vi blev imponerande av staden, vackra platser och byggnader, allt inom gångavstånd – och maten slog alla rekord. Vi föll pladask och ville gärna återvända.

Med alla kravaller i Aten den här vintern så bytte vi ut årets planerade januariresa till Aten med en tur till Rom igen. Inget dåligt byte! När det var 9 grader i Aten hade vi 12° i Rom och med den varma solen och goda värmelampor så var det inte bara vi som satt ute på alla möjliga tider av dygnet. Italienarna är lika glada för solen, ljuset, värmen och utelivet som vi. På den här resan var det inte många turister i staden, det var väldigt lagom, inga köer, men god plats.

På förra vårens resa hade vi sett påven på Petersplatsen, Colosseum, Palatinerhöjden, Forum Romanum, Trevi-fontänen, Pantheon, Rotundaplatsen, Navona med sina tre fontäner, Popolo, Borgheseparken, Spanska Trappan, Campo del Fiori, Trastevere och det judiska kvarteret San Angelo plus allt man ser på vandringarna mellan dessa platser. Det hade dock inte lyckats oss att komma in i Peterskyrkan trots hela tre försök – i slutet av april var det mycket folk i Rom.

På senaste resan nu i januari hade vi ett stort önskemål, och det var att komma in i Peterskyrkan. Det var heller inga problem. Vi kom dit på eftermiddagen och gick bara rakt in, inga väntetider, det var alldeles lagom med folk i kyrkan. Och besöket var höjdpunkten på resan, så otroligt vackert och imponerande – en storhet som jag inte kan beskriva.

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0299.jpg
Peterskyrkan – ett måste!

När vi nu hade uppnått detta målet, så gällde det sedan huvudsakligen att återse staden och alla vackra platser (piazza), njuta stämningen, äta god mat, gå från morgon till kväll och bara se och vara. Vi kände att denna resan var så annorlunda än den första, vi kände oss ”hemma”, visste var det var fint att gå och vilka områden vi prioriterade att besöka igen. Vi promenerade flera timmar i härligt solskensväder i Trastevere med sin mysiga ”Gamla Stan atmosfär” och fick vara med om ett barndop i den vackra S. Maria kyrkan (pojken döptes till Riccardo Giorgos).

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0377.jpg
Varenda litet café blev snabbt fullspikat – här i Trastevere.

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0362.jpg
Campo del Fiori – ingen marknad om söndagen.

Vi njöt färskpressad juice i solen på Campo del Fiori innan vi fortsatte 20 meter på den smala Pellegrino-gatan till nr. 21 (som ligger på vänster sida när man kommer från Campo del Fiori, ingången mellan nr. 19 och 44).

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0262.jpg
Pellegrino nr. 21-40 vid Campo del Fiori.

Ingången till gården hittar man här:

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0269.jpg
Ingången til Pellegrino 21.

När man sett den vackra gården bör man gå tillbaka till Campo del Fiori igen till andra sidan av torget, för att släntra i ”jack-gatan”, Via dei Giubbonari, med massor av små affärer och läckra delikatessbutiker (ligger i bortre ändan om man kommer från blomstertorget).

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0256.jpg
Marknad på Campo del Fiori – marknad som i Aten?

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/Copy1ofIMG_0257.jpg
Nej, inte helt.

Ett annat område som vi tyckte var jättemysigt att gå i och som det var lätt att förvilla sig bort i, det är Ponte Parione med massor av smala gränder, gågator, restauranger och caféer. (Lite som Psirri i Aten, men dock en annan klass.) Här känner vi att italienarna trivs och att lite färre turister söker in, i alla fall om man jämför med den långa gågatan som går mellan Pantheon och vidare förbi Trevi-fontänen – även om vi som turister också tycker att denna har sin charm med många små butiker, caféer och restauranger.

Ska man verkligen power-shoppa, så rekommenderar vi ett par stora gator vi besökte, det var förstås Via del Corso från Piazza del Popolo ner till Capitol med den mycket vackra platsen Piazza d. Campidoglio, strax intill det judiska kvarteret S. Angelo, Forum Romanum och Colosseum. Men även den stora, breda shoppinggatan Via Cola di Rienzo som går mellan Piazza del Popolo och Vatikanen är värd ett besök och då vill jag helt specielt rekommendera delikatessbutiken Castroni på Via Cola di Rienzo nr. 196 med all världens läckerier, pasta, pesto, kaffe, kryddor, specialiteter. Se till att du har GOD PLATS i resväskan till hemresan!

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0288.jpg
Tibern med Castel San Angelo.

Ett par platser som vi har sparat till nästa besök är Castel San Angelo och det vackra konstmuseet Galleria Borghese (vartill man lär behöva beställa plats). Hinner du med dessa besök, så berätta gärna vilket du prioriterar mest.

Vi bodde båda gångerna på Adriano, som ligger några få minuters promenad norr om Navona och Pantheon i den inre kärnan av Rom. Perfekt läge, men det finns också många andra hotell i området, Genio ligger också bra – och det finns billigare också, Bed and Breakfast lär finnas men är säkert både populärt och svårt att få plats på om inte man beställer i mycket god tid. Läget tycker vi är alfa omega och vi har kunnat GÅ till allt!

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0357.jpg
Piazza Navona – en söndag mitt i januari.

Angående restauranger så lär det finnas 12.000 st., så att rekommendera en framför en annan är egentligen meningslöst, kanske går man över ån efter vatten... Alla upplever vi ju saker olika och stämningen kan vara som natt och dag från den ena dagen till den andra. Men kommer du i området strax norr om Navona och vill prova det italienska kökets förrätter (som vi är vana att äta meze i Grekland) så varför inte gå in på Ristorante L’Orso 80, Via del Orso 33 (stängt måndagar), öppet 13-15.30 och 19.30-23.30 och beställ Mixed Apetizer till en person, 15 euro.

Vi beställde till 2 personer och var tvungna att ta två bilder för att få med alla rätterna.

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0336.jpg
Italiensk ”meze”...

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0337.jpg
... eller rättare sagt Mixed Apetizers = 15 läckra smårätter.

Förutom att bo centralt är det viktigt att vara påläst och ha en bra karta. Vi hade köpt en mycket bra och detaljerad karta hemifrån, ADAC City Plan 1:8000 – det finns nästan ingen gata som inte är med på den kartan, hur liten gränd det än gäller (någon enstaka gränd fick jag söka upp på nätet och ritade in på kartan, men det var undantag). Kartan köpte jag i Nordisk Boghandel, Köpenhamn.

Just idag har jag bytt ut Dalaras, Parios och Alexiou med Eddy Napoli, Eros Ramazzoti och Dulce Pontes (även om hon är portugisiska) – ganska trevligt får jag säga!

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0289.jpg
Fontäner...

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0345.jpg
... fontäner...

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0351.jpg
... fontäner...

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0356.jpg
... fontäner...

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0320.jpg
... och fontäner i långa banor.

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0247.jpg
Pasta...

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0250.jpg
... pesto...

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0248.jpg
... torkad frukt...

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0251.jpg
... kryddor...

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Rom/IMG_0358.jpg
... och blommor – allt finns på Blomstertorget Campo del Fiori.

Lissi
2009-01-15, 11:11
TACK Marianne!!

Underbara tips och bilderklapp_klap
Dessa sparar vi gärna till vår Romresa som kommer att bli den första vi gör som pensionärer när vi kan åka utanför helgerna....Vi förstår att det egentligen hade varit synd att åka till påsk och slåss med alla andra som vill in på samma ställen som vi;)

Lissi

Marianne
2009-01-15, 15:37
Ja Lissi, det tror jag ni gör rätt i. Rom är säkert fint om påsken också, men oj så svårt det måste vara att komma in i Peterskyrkan då - och mycket folk överallt skulle jag tro. Vi var där sista veckan i april förra året och det var timlånga köer till kyrkan då.

Marco
2009-01-24, 21:58
Underbar läsning å underbara bilder Marianne! Besökte Rom i februari förra året, hade kanonväder...sol å runt 18 grader. Helt underbart! Ska åka dit i mars igen...framförallt för fotbollens skull. Ska se matchen mellan mitt Roma å Juventus. Har även tänkt att besöka Trastevere å Peterskyrkan som jag inte hann med förra gången. Ska lägga in bilder efter jag har kommit hem.

/Marco

Lissi
2009-01-24, 22:39
Marco, ha en underbar resa!bye_bye

Lissi

Marianne
2009-02-06, 17:58
Tack för det, Marco. Det var fina bilder du har lagt ut från din februariresa också under Bilder från andra länder! Du hann ju med en hel del också, förutom fotbollen, men jag rekommenderar verkligen ett besök i Peterskyrkan nästa gång om du hinner med det.
En resa i mars, det blir nog toppen! Ha en fin resa!

ricky
2009-02-06, 20:09
Härligt!

Vi gillar också verkligen Rom!

En stad som är lätt att göra och ta till sig, och med hur mycket imponerande historietyngda sevärdheter som helst!

Vi ska prova något nytt till påsk. Bokade hela påsken häromdagen i Estoril/Cascais utanför Lissabon.

Marco
2009-03-13, 22:10
Ja, nu är det så många dagar kvar till Rom. Åker på torsdag nästa vecka å har läst guideboken intensivt i ett par veckor nu. Tyvärr åkte Roma ur Champions League men ska ändå bli en upplevelse att se dom spela mot Juventus. Hoppas bara att det sköna vädret ska hålla i sig.

anoula
2009-03-14, 08:01
Oj vilken fin och detaljerad reseberättelse Marianne! Den här sidan ska bokmärkas inför nästa Italienresa, som lär gå till Rom efter den här inspirationsbomben!
När det gäller kulinariska upplevelser bleknar för övrigt både Grekland och Frankrike i jämförelse med Italien. Jag har aldrig ätit så gott som där!

Kalimera
2009-03-14, 11:20
Oj vilken fin och detaljerad reseberättelse Marianne!Kan inte annat än att hålla med. klapp_klap

Vi ska åka bort i november och har länge funderat på var i hela friden vi ska åka. Vi har varit inne på Afrika, Vietnam, New York och Maderia. Förra veckan bestämde vi oss, det blir Rom. Och det tack var detta inspirerande inlägg. :)

Jag återkommer lite senare med några frågor. ;)

Marianne
2009-03-14, 15:23
Vad kul att ni tyckte om berättelsen! Och extra roligt om den kan inspirera till besök i den här underbara staden. (Vi har redan beställt nästa resa, men först ska vi till Grekland._B-anana)
Jag går in och tar en titt på livet på Piazza della Rotunda (eller Pantheon-platsen) var och varannan dag. Det är levande bilder och kan vara hur lockande som helst att sitta och titta på. Man kommer in via en dansk hemsida som heter rom-guide och dk efter punkten (hoppas jag inte har gjort nåt fel nu med tanke på länkreglerna:o). Väldigt bra sida om Rom förresten där ett par bra böcker omtalas, en som noggrant beskriver de 14 rionerna (områden) och en med detaljerad beskrivelse av 30 matställen ("madhuler" kallar författaren restaurangerna), ja, böckerna är på danska men det förstår nog de flesta. "Madhulerne" omtalas förresten även i den första boken. Webkameran står på Albergo del Senato-hotellet (man kan också gå in via deras hemsida) som ligger på självaste Pantheon-platsen och om priset inte betyder nåt så är det kanske där man ska bo;). Centralt är det i alla fall, men det finns ju många andra bra hotell som också ligger centralt.

En kväll besökte vi en liten och mycket enkel restaurang, som låg centralt på en mycket liten gata, där jag nästan kände mig som i Grekland, men det var nu den bästa italienska pastan som serverades, mycket välsmakande! Jag ska skriva namn och address när jag får hem mina guideböcker igen. Vi har lockat goda vänner som snart reser ner och bor på "vårat" hotell (Adriano). Jag hoppas både de och Marco, som också reser snart, får lika härligt väder som det har varit länge i Rom nu.

Kalimera
2009-03-14, 16:21
Vad kul att ni tyckte om berättelsen! Och extra roligt om den kan inspirera till besök i den här underbara staden.Du löste vårt "var-ska-vi-åka-lyx-problem"! :)

Jag har varit i Rom, men det är så många år sedan att jag glömt när det var. Camilla har aldrig varit där, så det ska bli sååå kul! Du får gärna skriva länkarna, reglerna gäller bara Grekland. ;)

Marianne
2009-03-14, 17:50
Det kommer att bli kanon, Janne och Camilla! Det är jag säker på!

Länken till Rom-guide.dk kommer här:

http://www.rom-guide.dk/

Klickar man på Webcam och sen på bilden med Pantheon så kan man kolla hur vädret är där nere just nu och avundas de många som sitter där nere på platsen och bara njuter.

Kalimera
2009-03-14, 17:58
Klickar man på Webcam och sen på bilden med Pantheon så kan man kolla hur vädret är där nere just nu och avundas de många som sitter där nere på platsen och bara njuter.Du får kolla på oss när vi sitter där i november. :)

Marianne
2009-03-14, 18:13
Kom ihåg att vinka till kameran, så att jag känner igen er!:D

Marianne
2009-03-17, 17:11
Ett par dagar innan du reser, Marco, så hittade jag adressen till den där lilla, lilla restaurangen, som påminde mig en hel del om en enkel, grekisk taverna. Restaurangen heter Bottiglieria Gino och ligger på Vicolo Rosini 4, en mycket liten gata som jag var tvungen att slå upp på nätet. Drar man en linje mellan den spanska trappan och Piazza Navona så ligger den ganska precis mitt på strecket. Kan vara en god idé att beställa bord, jag har tyvärr inte tel.nr. hemma ännu, men ska skriva det när jag har min guidebok här igen.

Så här skrev jag när jag kom hem:

"Om aftenen valgte vi at spise tæt på hotellet, vi havde læst om et enkelt men godt sted i nærheden af hvor vi boede, nr. 9 i ”Madhule-bogen” Bottiglieria Gino på Vicolo Rosini 4 (den lille gade måtte jeg finde på et kort på nettet og tegne ind på mit ellers virkelig gode kort) en meget lille gyde mellem Via Campo og V. d. Prefetti. Hyggeligt lille sted, alle borde blev hurtigt optaget, vi var meget heldige som fik et af de sidste selv om vi ikke havde bestilt bord. Her fik jeg for første gang ikke den ret som jeg havde bestilt, men en anden. Tjeneren havde simpelthen misforstået min bestilling, han var ikke opmærksom nok. Vi havde snakket lidt frem og tilbage om hvad vi skulle have, idet et par af vores første forslag ikke kunne fås den dag. Jens valgte en pastaret (jeg tror det var Carbonara), men jeg valgte en kødret, noget med kalvekød. Man indstiller sig jo på det man har bestilt og jeg blev bare så overrasket da han også kom med en pastaret til mig, det var "penne" men ellers lidt efter samme opskrift som carbonara, i hvert fald noget med denne røgede bacon og parmesan, som bare var så velkrydret og lækkert. Ja, jeg sagde selvfølgelig helt impulsivt, at det var nu ikke hvad jeg havde bestilt, jeg var bare så forbavset. Tjeneren undskyldte mange gange, men spurgte om ikke jeg kunne acceptere retten alligevel. Hmm, det var lidt overraskende, men vi kunne da godt se at det var det eneste fornuftige, for da Jens jo lige havde fået sin ret, så var det ikke sagen at de først nu skulle begynde forfra med en ny ret til mig.

Og jeg fortrød faktisk ikke, det var utroligt velsmagende. Dertil en god rødvin, men mere mad orkede vi ikke spise. Vi er mætte efter sådan en portion.

Så tager vi hellere en lille gåtur, sætter os på f.eks. Rotundapladsen og ser lidt på mennesker – her fik vi en meget lækker Tiramiso. Nam, hvor var den bare skøn. Tænk, vi sad UDE kl. 23.30 om aftenen, med god hjælp af varmelampe, men alligevel. En fredag i januar!

Hjemme omkring midnat med ømme fødder."

God tur!

Chras
2009-03-17, 18:46
Visst är Rom värt en mässa. Det är förövrigt hela Italien med bl a sina kulturskatter. Varför inte passa på vid ett besök i Rom att ta sig ned till påvens sommarresidens i Castle Gondolfo med sin kratersjön. En skön utflykt för en dag. Har förövrigt litet bilder därifrån samt Rom och andra platser i Italien på min hemsida.
Snart bär det av söderut. Dock ej Grekland. Det blir en tur runt Spanien i stället. Hoppas på Grekland i höst.
//Chras

Rasmus
2009-05-23, 15:37
Tack för alla tips, Marianne!
Då vi av många olika skäl uteblir från vår "obligatoriska" Kalymnos/Telendos/Lerosresa i år och istället far till Den eviga staden, kommer dina tips säkert att bli värdefulla för oss.
Förhoppningsvis kommer vi efter hemkomsten kunna komplettera din berättelse med lite fler tips.
GPS:en är laddad med många adresser, transporter och hotell bokade och kamerans minneskort är nytömda, så med förväntan ser vi nu fram mot en varm, solig (?) och trevlig vecka i Rom.
Fam R :D