handdator

Visa fullständig version : Frön fur alle från Karpathos......(nåja...:)


Mikke
2005-02-28, 11:48
Hejpåer!
Nu kan den som vill skicka ett frankerat och adresserat brev till mej: Mikael Vendel, Lambergsgatan 34. 65221 Karlstad, så ska jag skicka tebax det med lite frön....Denna gång blir det frön från Johannesbrödsträdet, d.v.s Keratia Siliqua, vars fröskidor är stora och ganska söta..Dom åts som godis efter kriget då dom var fattiga på ön, enligt min sagesmän Minas och Sophia på Garden Villa där jag bodde sist...De små och uniforma fröna användes sedan antiken som motvikt till guld, därav namnet karat.....Trädet kallas visst oxå locust-tree, om nån vill söka på Netet....:)
Dax att dra igång planteriet......det går mot vår....
Mvh,
Mikke
(KfK)

Mikke
2005-03-03, 22:18
Häjj!
Nu har jag idag skickat iväg fyra brev med frön.......Tre till dom tappra,Thalassa, Cia och Riitta, som har utan knot frö-bidat sen i höstas.......Takk för det!! Som erkänsla för det osannolika tålamodet skickade jag med lite Mousmoulia-frön .
Det fjärde brevet var till en ny Kalimist som sannolikt hörsammat det senaste frömailet i nya forum.Så nu är det s.a.s rensat på gamla fröbrev, vilket känns bra.
Än finns det frön kvar.......:)
Mvh,
Mikke
(KfK)

anderss
2005-03-06, 09:05
Nu är frön från Johannesbröd och Japansk Mispel blötlagda. Sedan ska de få pröva på vårsolen i ett söderfönster.

/anders

Mikke
2005-03-06, 14:38
Hej!
Haru smakat på fröskidan?? Visst är det en sällsam blandning av kokos och päron.......:)
Mvh,
Mikke
(KfK)

anderss
2005-03-06, 20:30
Först blir man lite tveksam, äta den där barkbiten? Men tuggar man på den ett tag så börjat den smaka sött. Har skrivit ut denna bilden och satt den tillsammans de blötlagda fröna så att de vet mina förväntningar.
http://www.osterlen.com/arboretum/Johannesbrodstrad.htm
/anders

Mikke
2005-03-06, 22:18
Bra länk(ar), Anders!!
Där ser man att jag uppgivit fel namn, Keratia(som det kallas på Karpathos, istället för Ceratonia......attans!!Nåja, nu är det rektifierat.....takk för dä!!:)
Sen som en kul grej har faktiskt en kinesisk doktorand vägt 10-12 frön, och vikten varierade en hel del, till skillnad vad som påstås.......men jag kan återkomma med den statistiken vid senare tillfälle, om det är nån som är intresserad.....:)
Mvh,
Mikke
(KfK)

Mikke
2005-03-14, 00:50
Lite planterings-tips jag hittade på Nätet:

"The tree itself is a native of the East Mediterranean area. It grows to 30 ft. with attractive, shiny green leaves and dark red flowers. It grows very well in dry areas and produces a beautiful wood with a pinkies hue. I have found young plants to be excellent tub specimens for the greenhouse and mature plants are hardy to about 18 degrees.

Seeds are relatively easy to germinate. Simply nick the hard outer coating and soak in warm water until swollen. Plant 1" deep in loose, well drained soil and they will normally germinate in about 3-4 weeks."

Vi får hoppas att Ceratonia är lite mer lättgrodd än Mousmoulian....:)
En granne har redan fått den att gro, som kan fotas, om nu nån önskar det....
Mvh,
Mikke
(KfK)

ciakoohler
2005-03-14, 09:20
Tre fyra veckor oj då :ojag hade hoppats på en vecka.Får vänta tre till alltså Cia

yannis
2005-03-16, 08:21
Som ett brev på posten kom dom....

Mikke, du är en pärla! Fröna har nu ankommit till hemmet och idag ska jag skaffa såjord för att sätta mina frön.

Johannisbrödsträdet ska om några år sättas ut på vår ö, Norrbyskär,,,,,hoppas jag.

Tack även för värdefulla instruktioner om hur jag behandlar fröna, för att få dom att gro.

Förresten kan du komma på vår Kalimerafest den 2 april i Umeå och föreläsa över ämnet "från frö till träd" Om du har vägarna förbi. Du är välkommen!

Birgitta

Mikke
2005-03-16, 22:19
Ni har sått ett (tanke)frö....
Jag takkar för det nobla,norröna erbjudandet och spänner på mej skidorna(Röda, Sundin-björk+kabelbindning) direkt och vallar med Liljeholmens ljus....:)
Va kan de va, 90-100 mil ???
Mvh,
Mikke
(Gustav Hasa,eller Glid inatt)