handdator

Visa fullständig version : Palmskogar


Birger
2008-10-24, 22:03
Enligt uppgift så skall palmskogen vid Vai på Kreta vara den enda naturliga förekomsten av palmer i Europa. Vad gäller då för palmskogen vid Preveli Beach? Är den planterad? Kanske någon som vet (?)

http://i132.photobucket.com/albums/q7/lsundin/DSC00909-1.jpg

Peter
2008-10-24, 23:43
Tja. Var och en gör ju reklam för sitt...

Du kan ju åka till Lands End i England, dvs Englands sydvästra udde. Där finns mängder med palmer. Klimatet där är förvånansvärt behagligt. Även under vintern! (Fast det regnar ju en del... Det är ju England.) Men Golfströmmen går precis utanför och bidrar till ett behagligare klimat. Den har dessutom fört med sig mängder med saker från typ Västindien. Tex frön från palmer. Och dessa har slagit rot och vuxit under många år. På vissa ställen ser det nästan ut som Rivieran...!

Så det vill jag påstå att det är en naturlig förekomst av palmer. Det är naturen som fört dit dem. De är inte planterade.

Egentligen skulle jag sätta ett stort frågetecken för både Vai och Prevelli. Hur kommer det sig att det finns palmer på just dessa ställen? Och på så få andra? Hur kom fröna dit och inte till andra öar? Att frön fastnar på Lands End är naturligt. Men hur kommer de in i Medelhavet till vissa specifika ställen? Är inte sannolikheten rätt stor att de är planterade? Jag vet att på tex Tinos så planteras palmer på "strategiska" ställen.

Men jag tycker inte att det är så viktigt. Att sitta med en kall öl under en rasslande Palm i Grekland är TTB. :D

Helena S
2008-10-24, 23:47
Väldigt läcker bild, Birger!

Jag har ingen aning! Vet bara att jag blev impad av palmerna i Palma de Mallorca i slutet av 80-talet... :o Det var innan jag hade upptäckt GREKLAND!!!

Helena

Eva L
2008-10-25, 08:47
Jag har ingen aning! Vet bara att jag blev impad av palmerna i Palma de Mallorca i slutet av 80-talet... :o Det var innan jag hade upptäckt GREKLAND!!!

Helena


Ja i Grekland är det ju inte palmerna som imponerar. Oftast fula och planterade i trista rader vid någon strandpromenad.

Eva

Kalimera
2008-10-25, 10:19
Enligt uppgift så skall palmskogen vid Vai på Kreta vara den enda naturliga förekomsten av palmer i Europa. Vad gäller då för palmskogen vid Preveli Beach? Är den planterad? Kanske någon som vetPalmen heter Phoenix Theophrastii, det är samma palm i Preveli som i Vai. Här (http://www.pacsoa.org.au/palms/Phoenix/theophrastii.html)finns kort info om palmen. Jag många palmbilder från Kreta och en del info om just denna palm, men hinner inte lägga ut något just nu.

Birger
2008-10-25, 17:53
Palmen heter Phoenix Theophrastii, det är samma palm i Preveli som i Vai. Här (http://www.pacsoa.org.au/palms/Phoenix/theophrastii.html)finns kort info om palmen. Jag många palmbilder från Kreta och en del info om just denna palm, men hinner inte lägga ut något just nu.

Mycket intressant information. Enligt en hel del Kreta-litteratur skall palmen i fråga vara endemisk för Kreta vilket då uppenbarligen inte stämmer.

xenos
2008-10-25, 18:56
Mycket intressant information. Enligt en hel del Kreta-litteratur skall palmen i fråga vara endemisk för Kreta vilket då uppenbarligen inte stämmer.

Är inte den motsatta slutsatsen den korrekta?

Lefteris

Kalimera
2008-11-07, 15:54
Här kommer två bilder från Vai. Det är verkligen en häftig plats, inte tu tal om att palmerna har planterats för att blidka oss turister. Palmerna finns inte bara längs stranden, det är en skog av palmer som sträcker sig långt från havet. Det är som det gamla ordspråket. Vad kom först, palmerna eller turisterna? I det här fallet kom palmerna långt före ordet turist var uppfunnet.

http://www.kalimera.se/bilder/forum/grek_020.jpg


http://www.kalimera.se/bilder/forum/grek_019.jpg

UlfWiman
2008-11-07, 17:01
Om man tittar lite noggrant vid bilen så ser man staketet som förhindrar fria promenader.
Var exakt är bilden tagen Janne.
Är det första vägen ner mot parkeringen eller vägen som fortsätter bort till Itanos där man inte får parkera.

Uffe

Kalimera
2008-11-11, 08:05
Var exakt är bilden tagen Janne.Är det första vägen ner mot parkeringenDet är på vägen ner mot betalparkeringen, innan den plats där det står ett antal informationstavlor om palmerna och området.