handdator

Visa fullständig version : Äppelpaj


Siri A
2008-09-08, 18:14
Idag på eftermiddagen har jag roat mig med att baka! En enormt god och enkel äppelpaj blev det så här i höstmörkret! :D

Skala och skiva 4 stora eller 5 små äpplen i tunna klyftor. Lägg i botten på pajformen. Strö över kanel efter tycke (jag vill ha massor) och 2-3 msk strösocker. Blanda 1 dl vetemjöl med 2 dl havregryn och fördela över formen. Hyvla slutligen över 75-100 gram smör. In i ugnen på 225 garder i 20 minuter. Pajen är klar när "locket" blivit lite knäckigt.

Servera med vaniljsås eller glass. Mums!

Monica P
2008-09-09, 09:49
Om det är något som kan få mig att längta till Sverige skulle det vara äpplena. Som jämtlänning uppskattade jag oerhört att ha en massa fruktträd på vår tomt i Östergötland.Tre sorters äpplen, päron, biggarråer, klarbär, tre sorters plommon....jag gjorde äppelkakor hela hösten, mmmummms. Det finns äpplen att köpa här med, men det är inte samma sak.

UlfWiman
2008-09-09, 12:23
Äpplen i trädgården hos Villa K är inte så tokiga att göra smulpaj på. Lite söta men men fullt okay. Mognar mycket tidigare än den svenska varianten, liknar golden delicius i färg och smak. Går däremot ej att göra mos på för det blir konstig smak. Katerina gillar mina smulisar med vaniljsås till och även pajtjuven Mr G som tar sig en bit och knackar på och undrar om jag inte har någon sås. Jag får nog skylla mig själv då jag bakar för jag ställer ut pajen och ett antal pappersassietter med tillhörande skedar. Paj på färska persikor är ytterligare en delikatess som är uppskattad men då passar det bäst med glass till. Vid ett tillfälle sa Katerina åt mig att skillnaden med mina bakver var att de inte är så söta utan man känner fruktsmaken. Jag kan returnera att samma sak gäller med hennes matlagning. Miltals från tavernamaten. Smuldeg är enkelt. 1, 2, 3 heter receptet 100 smör, 2dl socker (mindre söt råsocker), 3dl mjöl röres ihop i en bunke tills det antar smulor. Lägg valfri frukt i botten och strö över degen grädda i 175° tills den ser färdig ut.
Nu blev jag sugen.

Uffe

MonkanS
2008-09-09, 19:05
Skala och skiva 4 stora eller 5 små äpplen i tunna klyftor. Lägg i botten på pajformen. Strö över kanel efter tycke (jag vill ha massor) och 2-3 msk strösocker. Blanda 1 dl vetemjöl med 2 dl havregryn och fördela över formen. Hyvla slutligen över 75-100 gram smör. In i ugnen på 225 garder i 20 minuter. Pajen är klar när "locket" blivit lite knäckigt.

Det receptet har jag för mig att det fanns på havregrynspaketen förr. Vi gjorde den ofta på den tiden när jag jobbade på dagis. Lätt som en plätt att göra. Och jättegod.. alldeles FÖR god..Ang_elx
Tack för att du påminde mig om det.. :)

//Monica

Helena S
2008-09-11, 23:50
Ända sen jag råkade få syn på den här tråden i början av veckan har jag då och då kommit på mig själv med att tänka på äppelpaj! Tänk vad det är gott!!! Jag hoppas att jag hinner göra det i helgen!

Gick förbi ett fik idag, och kände en härlig doft av kanel! Blev återigen påmind av äppelpaj!

Helena S :)

Ingegerd_Lasse
2008-09-20, 18:57
Ett tips till Ulf!(och ni andra) Ta 2 dl havregryn och 1 dl coccos, det blir jättegott! Passar till all frukt! Ingegerd

UlfWiman
2008-09-20, 19:34
-Ingegerd?
-Istället för vad?
-Mjölet?
Kokos brukar jag använda i stället för ströbröd till mjuka kakor.
Detta tärvar en förklaring.

Uffe

Frappe
2008-09-20, 19:38
Eller, låt lika delar havregryn, grädde, sirap och vetemjöl samt socker puttra i hop, och lägg sedan över skivade äpplen som har lite kanel över sig, in i ugen i ca 20 min, avnjut med vaniljsås...

Camilla

UlfWiman
2008-09-20, 20:27
Detta var nåt nytt Camilla. Måste testa i morgon.
Man gör alltså smeten i en kastrull och häller sedan över i pajform? Och tillsätter äpplen eller valfri frukt.

Uffe

Frappe
2008-09-20, 20:33
Detta var nåt nytt Camilla. Måste testa i morgon.
Man gör alltså smeten i en kastrull och häller sedan över i pajform? Och tillsätter äpplen eller valfri frukt.

Uffe

Helt rätt Ulf, och en klick smör glöm inte!

Låt sjuda en stund blir lite som en knäcksmet..du häller över frukten och gräddar i 225 g. Super gott jag lovar!

Camilla

Ingegerd_Lasse
2008-09-20, 23:09
Till Uffe! Gör "smulorna" av 2 dl havregryn och 1 dl kokkos, inget vetemjöl, det blir en jättegod brytning.(+ smör och socker)Jättegott på äpplen och päron, men persikor går säkert också bra.bye_byeIngegerd

Eva L
2008-09-21, 09:38
Om äpplena är sura brukar jag pensla med lite grekisk honung och strör över lite farinsocker samt lite råsocker samt naturligtvis massor av kanel. Ett annat bra tips är att ta lite från en vaniljstång och blanda sockret med. Passar till både vanlig pajdeg och smulpajdeg.

Eva