Logga in

Visa fullständig version : Recept på Kikärtsplättar efterlyses!!!!!!!!!


Lisbeth K
2008-08-26, 16:49
I somras var vi på Tilos och på en taverna "Tropicana" åt vi de godaste kikärtsplättar jag/vi någonsin smakat!! Nu är längtan outhärdlig..kanske en liten grekisk middag kan bota lite:o Så snälla om någon har recept....:p
Lisbeth K

Wardakis
2008-08-26, 17:25
Googlade och hittade det här:
2 dl kikärtor
2 dl tomater
2 dl gul lök
3 msk ströbröd
mynta, salt peppar
Låt kikärtorna ligga i blöt 12 timmar. Mixa. Tillsätt tomater, lök och ströbröd. Låt vila 2 timmar. Tillsätt salt, peppar och mynta. Stek i olja. Servera med citron och en klick yoghurt.
Nu ska jag gå och handla!
Gunilla

MonkanS
2008-08-26, 17:35
Undrar lite.. kan man inte använda kikärtor på burk till detta?
Då slipper man ju blötläggningstiden.

Elisabet
2008-08-26, 18:27
Undrar lite.. kan man inte använda kikärtor på burk till detta?
Då slipper man ju blötläggningstiden.Jo visst kan man det, men att blötlägga ärtor tar ju inte längre tid än att öppna en burk. Högst ett par minuter. Man står ju inte och tittar på i 12 timmar!

Wardakis
2008-08-26, 18:27
Det går säkert bra men jag gillar att laga mat från grunden.
Gunilla

Lisbeth K
2008-08-26, 18:32
Det går säkert bra men jag gillar att laga mat från grunden.
Gunilla
Stort varmt TACK!!
Hoppas nu att det blir som tänkt ....:D
Värmen och dofterna får fantasin bjuda på :p
Lisbeth K

MonkanS
2008-08-26, 18:33
Jo visst kan man det, men att blötlägga ärtor tar ju inte längre tid än att öppna en burk. Högst ett par minuter. Man står ju inte och tittar på i 12 timmar!

Det skulle allt se bra kul ut om jag stod och glodde ner i en bytta med blötlagda ärtor i 12 timmar.. flabb_flab
Nä jag tänkte bara om man kommer på det helt apropå att man vill ha kikärtsplättar. Kan vara bra då om det finns snabba genvägar. Annars är jag också FÖR detta att laga mat från grunden...;)

/Monica

Elisabet
2008-08-26, 19:09
Nä jag tänkte bara om man kommer på det helt apropå att man vill ha kikärtsplättar. Ja det föståss. Jag tänkte inte på det för jag brukar sällan eller aldrig bli så plötsligt sugen (förutom på surströmming, men det är ju en annan sak :D ).

Att du skulle ställa dig och titta på ärtorna i tolv timmar låter inte troligt flabb_flab men nu är det väääldigt svårt att låta bli de där historierna om män som bara kan göra en sak samtidigt... som till exempel när frun kom hem från jobbet och fick se sin man sitta på en pall på köksgolvet och stirra på frysskåpet.
- Varför sitter du där, vad GÖR du? undrade hon.
- Avfrostar frysen...

UlfWiman
2008-08-26, 20:14
+Poäng till Elisabet för storyn.
-Poäng för surströmming.
Fråga.
-Går det att äta kikärtsplättar?
-Hur smakar det?
Mr A's mamma gör ju någonting som ser ut som en gröt och serverade oss med kikärter i. Det var bara att se till att det var max 5 meter till toa efter det. Gott och effektivt och det var sesamfrön i det hela för smaken. Gick även att steka som pannkaka och det fick jag med mig en gång på utflykt. Misstaget göres knappast om. Inga kommentarer.

Uffe

Annki
2008-08-26, 21:51
Ja, visst är kikärtsplättarna på Tropicana fantastiskt goda Lisbeth! Har du sett att jag har ett foto på dem i mitt fotoresebrev från Tilos?
I boken "Susanne Ljungs guide till det goda Grekland" finns ett recept på just dessa, här kommer det:

Revidhokeftedes enl. Irini på Taverna Tropicana på Tilos.

250 g. torkade kikärtor
1 gul lök
1 knippe färsk basilika
1 knippe färsk mynta
lite oregano
1/2 dl. dill
1/2 dl. persilja
1 tomat
1 grön paprika
salt, peppar
2-2,5 dl. vetemjöl
1 ägg
1,5-2,5 dl. vatten

Blötlägg kikärtorna minst 12 timmar (eller använd färdigkokta på burk). Finhacka kikärtor, lök, färska kryddor, tomat och paprika.
Knäck i äggen. Blanda med vetemjöl och vatten tills det blir en pastaliknande smet. Krydda med salt och peppar. Forma till små plättar. Stek dem i olivolja ca. 3-4 minuter. Servera genast.

Ann-Kristin bye_bye

Monica P
2008-08-27, 08:37
Men å, vad bra , jag har hittills litat på min grannfru Stasa som traskar över med ett fat färdiga... Varför lägger ni inte in recepten på "Om Grekland, Matrecept"? Annars försvinner de ju i mängden av inlägg här på forum.

Wardakis
2008-08-27, 18:28
Jag testade receptet jag lade in. Inte tokigt alls, ev kommer jag att lägga till lite rivet citronskal i smeten nästa gång.
Gunilla

Rob Roc
2008-08-28, 08:46
Ja, visst är kikärtsplättarna på Tropicana fantastiskt goda Lisbeth! Har du sett att jag har ett foto på dem i mitt fotoresebrev från Tilos?
I boken "Susanne Ljungs guide till det goda Grekland" finns ett recept på just dessa, här kommer det:

Revidhokeftedes enl. Irini på Taverna Tropicana på Tilos.

250 g. torkade kikärtor
1 gul lök
1 knippe färsk basilika
1 knippe färsk mynta
lite oregano
1/2 dl. dill
1/2 dl. persilja
1 tomat
1 grön paprika
salt, peppar
2-2,5 dl. vetemjöl
1 ägg
1,5-2,5 dl. vatten

Blötlägg kikärtorna minst 12 timmar (eller använd färdigkokta på burk). Finhacka kikärtor, lök, färska kryddor, tomat och paprika.
Knäck i äggen. Blanda med vetemjöl och vatten tills det blir en pastaliknande smet. Krydda med salt och peppar. Forma till små plättar. Stek dem i olivolja ca. 3-4 minuter. Servera genast.

Ann-Kristin bye_bye

Påminner om piccata som innehåller kikärtor verkar det som. Gott låter det iaf.

ciss
2008-08-29, 09:52
Ja, visst är kikärtsplättarna på Tropicana fantastiskt goda Lisbeth! Har du sett att jag har ett foto på dem i mitt fotoresebrev från Tilos?
I boken "Susanne Ljungs guide till det goda Grekland" finns ett recept på just dessa, här kommer det:

Revidhokeftedes enl. Irini på Taverna Tropicana på Tilos.

250 g. torkade kikärtor
1 gul lök
1 knippe färsk basilika
1 knippe färsk mynta
lite oregano
1/2 dl. dill
1/2 dl. persilja
1 tomat
1 grön paprika
salt, peppar
2-2,5 dl. vetemjöl
1 ägg
1,5-2,5 dl. vatten

Blötlägg kikärtorna minst 12 timmar (eller använd färdigkokta på burk). Finhacka kikärtor, lök, färska kryddor, tomat och paprika.
Knäck i äggen. Blanda med vetemjöl och vatten tills det blir en pastaliknande smet. Krydda med salt och peppar. Forma till små plättar. Stek dem i olivolja ca. 3-4 minuter. Servera genast.

Ann-Kristin bye_bye

Härligt recept, Det får testas! (Precis hemkommen från Samos där vi testade ett antal olika revithokeftedes!)