Logga in

Visa fullständig version : Välja fisk !


Birgitta63
2008-08-25, 20:07
Gillar fisk bättre än kött.Vi ska bo i Kato Stalos som ligger nära Chania. Dom har många fina matställen men var har dom god lagad fisk ?
Hör ni till dom som föredrar fisk än kött ?
Birgitta 63.

UlfWiman
2008-08-25, 20:13
Om de har så är Red Mullet god.

Uffe

Birgitta63
2008-08-25, 20:15
ok men var ligger det då ?:)
Birgitta 63

june
2008-08-25, 20:18
Det är en fiskbye_bye

Birgitta63
2008-08-25, 20:25
Oj där ser man.Lär sig alltid något nytt var dag.
Uffe kom igen. Vet du var vi kan äta den skojiga fisken då ?
Birgitta 63 :D

MonkanS
2008-08-25, 21:33
Den skojiga fisken är jättegod grillad med citronsmör till. Och den finns på många restauranger. Bara att kika på menyn skulle jag tro. Så finns ju svärdfisk också som rätt tillagad är jättegod. Calamares har du också. Fast det är ju egentligen ingen fisk.. *L* Och en massa andra firrar som jag inte testat. Så visst finns det gott om alternativ till kött alltid. En massa vegetariskt gott finns ju med. Äter du kyckling så kan jag rekommendera kyckling i lemonsås.
Du hittar säkert dina favoriter på matsedeln..;)

//Monica

Birgitta63
2008-08-25, 22:07
Tack du är en stjärna.Kyckling är oxå gott. Sitter och blir pigg på mat nu men får hålla mig några dagar till vi kommer fram. Allså mat finns ju hemma men ej den från det goda grekiska köket :D.
Birgittta 63 _B-anana

Janérik
2008-08-25, 23:14
Jag brukar äta fisk några gånger varje gång vi är i Grekland men jag kan ingenting om fisksorterna. Jag brukar helt enkelt ha restaurangen att rekommendera, vanligen går det till så att man får se på fiskarna i kyldisken (eller i en frigolitlåda) och de rekommenderar någon eller några sorter, sedan får man försöka peka ut hur stor fisk man vill ha. Fisken vägs sedan och om man vill så kan man få reda på hur mycket den kostar på en gång. Precis som någon annan skrev så brukar Red Mullet vara god (den är rödaktig till färgen) men det finns också många andra goda fiskar så prova dej gärna fram.
Då du beställer fisk så får du fisk, det brukar alltså inte ingå potatis eller nåt annat tjafs, det får man beställa till om man vill ha det.
Smaklig måltid.

Mvh Janérik

Birgitta63
2008-08-26, 06:49
Jan Erik.....Så bra att du sa det om fisken.Då kan man välja fritt vad jag vill ha till.Det är alla tiders som Stickan sa i filmen :D.

Anola...... Vackra namn på fiskarna.
Får väl plocka bort benen själv i fisken eller man sån tur att dom gör det till en innan ?
Birgitta 63 :)

MonkanS
2008-08-26, 07:04
Får väl plocka bort benen själv i fisken eller man sån tur att dom gör det till en innan ?
Birgitta 63 :)

Hmmm.. du inte gilla ben i fisk.. :confused:
Red mullet innehåller en del ben. Men den är lättrensad.. tycker då jag iaf som är van vid sådant sedan barnsben.
Svärdfisk är iaf benfri kan jag garantera. Det är ju en STOR fisk... :D
Men de kan säkert kan ta bort benen ur fisken om du ber om det skulle jag tro. De är ju ett vänligt folk.. grekerna.. :)

/Monica

Birgitta63
2008-08-26, 07:23
Red Mullet låter så god,grillad fiska smakar bara så gott.Det får bli en utmaning med att rensa ben. Dom får gärna ta bort det värsta stora benet om man ber fint.
Vet du hur man säger det på Grekiska ?
Vill ni vara snäll och ta bort lite ben ? = ?
Birgitta 63

MonkanS
2008-08-26, 08:22
Inte en susning om hur man säger det på grekiska. Fisk heter iaf psari på grekiska.. så mycket kan jag nu. Håller på att lära mig lite. Men säg det på engelska du.. det går säkert jättebra.

Monica P
2008-08-26, 19:35
Ett tips: lägg ifrån dig kniven och ät med gaffeln och fingrarna . Är fisken helstekt eller grillad brukar det vara bäst att öppna den från ryggsidan, ta bort ryggbenet och äta långsamt (så hinner du känna eventuella ben med tungan).
Jag blir lika förvånad varje gång jag hör att en vuxen person har bekymmer med benen. Är alla nu levande under femtiofem år uppfödda på fiskpinnar???

Zanét
2008-08-26, 19:42
Ett annat tips: Ställ fisken med ryggen uppåt. Ta sedan en gaffel och tryck neråt längs hela ryggen. Då brukar det vara lättare att få loss benen. Håller med MonicaP om att bara använda gaffel och händer. Det blir inte bara lättare att äta den utan dessutom mycket godare :)
//Zanét bye_bye

inkfish
2008-08-26, 20:51
Vet du hur man säger det på Grekiska ?
Vill ni vara snäll och ta bort lite ben ? = ?


Jag skulle råda dig att inte be om det, fisken grillas helflabb_flab

Birgitta63
2008-08-26, 22:03
bye_byeHej ! Ni är för sköna.:D
Tack för alla råd om benen i fisken .
Birgitta 63

Monica P
2008-08-27, 08:44
Tsipoura är en vacker och god fisk. Den helvilda är guld-och silverfärgad, oval , ganska platt och med distinkt profil, liksom pannben med guldögonbryn. Den som odlas i kasse är lite mörkare. Mycket god stekt eller grillad. Lite svårrensad, fjällen går lätt att ta bort men invändigt har den ett svart skikt av hinnor som ser oaptitligt ut, man får skrapa bort det vid rensningen. Lever i stim och kan bli ganska stor. Den min man tar med harpunen brukar vara 20-30 cm.

Frappe
2008-08-27, 09:43
Eller varför inte friterad småfisk Marides, eller grillad Pestrofa = forell med mycket citron, eller om kokt Rocka finns på menyn med yougurt och senapssås, grillad Marulk och räkor mums, själv brukar jag fiska= harpun och då kan det bli en del småfisk som jag gör soppa på med potatis, morötter, persilja, selleri och en massa citron, kryddor och olivolja så klart, Nu blev jag hungrig :)

Camilla

lars
2008-08-27, 10:21
Eller varför inte friterad småfisk Marides,

Marida har en mycket god smak och sen kan man ju äta den som den är med huvud och allt m a o en praktiskt och smakrik fisk.
Jag harpunerar också en hel del och favoriten är bläckfisk av alla de slag.
Här kan man ju variera rätterna i det oändliga.
En och annan muräna har det även blivit, det gäller bara att träffa precis bakom huvudet, så att man har koll på gifttänderna.
Detta är också en smakrik fisk. Bort med skinn, huvud och stjärtbiten (bara ben) fram med stekpannan, i med lite smör och stek gyllenbrun.
Det smakar riktigt riktigt gott.

Vi träffade för några en ung man från Australien på en fisktaverna i Chania. Han var blind så det förvånade oss lite att han valde grillad fisk från menyn.
Vi frågade honom om han klarade av att bena ur en fisk trots sitt handikapp.
"No problem at all" svarade han.
Tro mig, jag har vare sig tidigare eller senare sett någon bena ur en fisk så perfekt och han gillade verkligen fisken han beställt.

lars
Kriti sti kardia mou

Birgitta63
2008-08-27, 10:35
Hemma blir det oftast lax i alla tänkbara sätt som går att laga+torsk.
På menyn finns det väl lax oxå kanske.
Varför inte prova en fisksoppa med alla typer av fisk+en god klick av den fina vita vad den nu heter.Har dom den jag menar till fisksoppan där nere?
Ska bli spännande och testa deras medlhavsfiskar fast jag får rensa bort benen.flabb_flab
Birgitta 63

lars
2008-08-27, 11:02
Birgitta gillar du fisksoppa så passa att tillaga den på Kreta eftersom fiskarna är så smakrika och grönsaker ja det finns ju massor av.
Agoran i Chania har oftast mycket fisk att välja på.
lars
Kriti sti kardia mou

Birgitta63
2008-08-27, 11:10
Agoran ? Kan det möjligtvis vara den som ligger nära busstorget i Chania på en hörna tror jag .Vi gick alltid förbi en fiskaffär när vi skulle ner till hamnen.
Hm..laga fisk i vår lgh på Rose blir nog svårt men den lilla köksredskapen som finns kanske. Öh det lär nog osa som bara denflabb_flab men vi kan ju alltid försöka. Kattorna kan ju få resterna om det blir något över .
Birgitta 63 :).

Wardakis
2008-08-27, 11:13
Agora är saluhallen.
Gunilla

lars
2008-08-27, 11:20
Jo saluhallen så klart tack Wardakis!
Kakavia heter fisksoppan från Kreta, laga och njut!
lars
Kriti sti kardia mou

Birgitta63
2008-08-27, 11:22
Tack ! Det var bra du sa namnet på saluhallen.Ett ställe som vi ej får missa denna gången. Var så nära sist men gick fel. Bättre tur nästa gång då .
Birgitta 63:)

Admirala
2008-08-27, 11:30
Fagri er også en deilig fisk, med rent hvitt kjøtt og som regel så stor at rensingen går lett.

Birgitta63
2008-08-27, 11:34
Ok va bra. En fisk som passar mig kanon.
Birgitta 63 klapp_klap

Monica P
2008-08-27, 11:37
Ett enkelt recept på kakaviá finns på "Om Grekland"-sidan, matrecept. Man behöver en ganska stor kastrull men annars inget särskilt. Tänk på att fiskargubbarna lagar sin mat i en trång kabyss på en gaslåga.

Birgitta63
2008-08-27, 11:47
Var ej så svårt att laga lästes nu men tänker nog först prova den på plats.
Laga mat med respirr nu går så där du vet. Sitter och proppar i mig Bridge blandning nu under tiden Kalimera ger oss mkt information till resan.
Tack !
Birgittta 63

lars
2008-08-27, 14:47
Tack ! Det var bra du sa namnet på saluhallen.Ett ställe som vi ej får missa denna gången. Var så nära sist men gick fel. Bättre tur nästa gång då .
Birgitta 63:)

Det är klart att ni inte skall missa Agoran. Vet du vad, här inne kan du pröva på allehanda fiskrätter på en av de små matställena som finns där.
Matställena härinne är genomgående bra om man gillar vardagsmat ala Kreta. Allt för många går bara omkring och tittar på maten och vet inte vad de missar. Det är ju här Manolis, Kostas, Manouso, Michalis m fl äter och har trevligt.
Jul och nyår härinne går inte att beskriva, det är årets höjdpunkt i Agoran.

lars
Kriti sti kardia mou

Wardakis
2008-08-27, 15:02
På fiskstället brukar jag äta grillade räkor, bläckfisk, friterad squash och aubergin. Kanongott och rekommenderas!
Gunilla

june
2008-08-27, 18:18
.....och i år skall vi oxå få uppleva jul och nyår i Agoran, eller hur GunillaAng_elx
//June

Wardakis
2008-08-27, 18:22
Absolut! Nu äre nära!
Gunilla

MonkanS
2008-08-27, 21:57
Låter helmysigt att få bo så länge nere på Kreta.. och i Chania till på köpet. Eller var det strax utanför kanske som ni skulle bo ni två som är lyckliga nog att få åka ner nu snart.

Vilken massa goda fiskar som kom upp på förslag här. Jag som inte kan mycket alls om vad för sorter som finns att välja på. Bara de vanligaste. Jättebra att få reda på det. Det ska jag dra nytta av nästa gång det blir en resa till Kreta.. nästa år alltså. Jag skulle vilja dra ner en vecka i oktober, men det fungerar nog tyvärr inte för min del.

/Monica

june
2008-08-27, 22:02
Nja, inte riktigt Chania. Vi bor i Pano Stalos, ca 12 km från Chania.
//June

Låter helmysigt att få bo så länge nere på Kreta.. och i Chania till på köpet. Eller var det strax utanför kanske som ni skulle bo ni två som är lyckliga nog att få åka ner nu snart.

Vilken massa goda fiskar som kom upp på förslag här. Jag som inte kan mycket alls om vad för sorter som finns att välja på. Bara de vanligaste. Jättebra att få reda på det. Det ska jag dra nytta av nästa gång det blir en resa till Kreta.. nästa år alltså. Jag skulle vilja dra ner en vecka i oktober, men det fungerar nog tyvärr inte för min del.

/Monica

Birgitta63
2008-08-27, 22:16
Grillade räkor har jag aldrig ätit.Måste var stora då kan tänkas.
Eller hur Gunilla ?
Birgitta 63

Wardakis
2008-08-28, 01:42
Låter helmysigt att få bo så länge nere på Kreta.. och i Chania till på köpet. Eller var det strax utanför kanske som ni skulle bo ni två som är lyckliga nog att få åka ner nu snart.

/Monica

Och jag ska bo lite närmare stan den här gången, i Apostoli.
Gunilla

Wardakis
2008-08-28, 01:43
Grillade räkor har jag aldrig ätit.Måste var stora då kan tänkas.
Eller hur Gunilla ?
Birgitta 63

Stora är dom!
Gunilla

lars
2008-08-28, 09:43
Och jag ska bo lite närmare stan den här gången, i Apostoli.
Gunilla

Apostolis, ja men det är oxå namnet på en av de bästa fisk tavernorna belägen i den bortre delen av den östra hamnen i Chania.
Glöm inte heller Nea Chora när det gäller fisk. Här finns många bra sällen som serverar fisk................och vin.
Kali Orexi

lars
Kriti sti kardia mou

Birgitta63
2008-08-28, 14:33
Så bra med många matställen vi kan ju riktigt frossa i fisk nu och lite vin som du skrev ( gott i gott gott ).Hör säkert av mig efter semstern hur GOTT det smakade med fisk+ rensningen :D.
Många tack !
Birgitta 63