Visa fullständig version : RAKI
Jag har glömt vad den utmärkta drycken Raki heter på grekiska.snyft_drop Stavning och uttal?
aake.
Har för mig att det stavas "Flygfotogen" Häpp!!
Arne
Vad är skillnaden mellan raki och ouzo? :confused:
Jag har tidigare haft för mig att det är samma dryck som heter ouzo i Grekland och raki i Turkiet, men det är tydligen skillnad på dem...
/kimmen
CamillaN
2008-07-28, 16:03
Raki finns i alla fall på Kreta.
Kan det vara tzipouro du tänker på ? Inte helt säker på stavningen. Betoning på i:et.
Raki på Kreta smakar inte laktits så ingen likhet med ouzo.
Raki o tsipouro liknar varann, nån skillnad i tillverkningen tror jag, typ användningen av kärnor el skal.... tror jag...
Annars håller jag nog med att om det är den turkiska rakin du menar så är det ung samma som grekiskans ouzo.
Den kretensiska rakin smakar som okryddat hembränt. Och jag tror att det är precis det det är. Billigt, starkt och inte alls sött. Mig inte gilla!
Ouzo är däremot sött och smakar anis. Blandar man ouzo med vatten, så blir drycken mjölkfärgad. Kan också blandas med is, cola eller juice. Gott!
Ouzo är dyrare än raki, såklart, eftersom raki kan man bränna själv. Raki kan man smaksätta med tex honung, och kallas då för rakomelo. Smakade i somras raki smaksatt med apelsin, citron, örter etc. Klart godare än ren raki!
Sök på ordet "tsipouro" här i forumet så kommer tidigare svar...skillnaden mellan ouzo och tsipouro har visst avhandlats tidigare...;) och nån som kallade sig "epiros" hade ett bra svar
litentuva
2008-07-28, 17:52
Är det raki som efterfrågas är det betoning på i, starkt brännvin som får sin smak av de vindruvskärnor man tar vara på efter att vinet jäst. Därav styrkan. Själv säger jag bara mums, älskar raki. Har däremot inget till övers för ouzo, som på turkiska kallas för raki. Komplicerat?:confused:;)
Wardakis
2008-07-28, 17:58
Och på Kreta kallas rakí för tzikoudiá.
Gunilla
litentuva
2008-07-28, 19:15
Och på Kreta kallas rakí för tzikoudiá.
Gunilla
Där ser man, helt nytt för mig. Efter alla år på Kreta har jag aldrig hört det ordet. Jag har bara hört drycken benämnas rakí, även av mina kretensiska vänner. Får alltid en flaska i present av pensionatets ägare, stolt presenterar han den som "rakí apo to chorio mou!" (raki från min by!) Men det kanske är för att förenkla för oss ickeinfödingar:rolleyes: eller så använder de det, ordet rakí, i vardagligt tal.
Eller kan det vara beroende på vart på Kreta man befinner sig:confused:?
UlfWiman
2008-07-28, 20:45
Gunilla har rätt. Namn, och det är hembränt. Men man måste ha tillstånd, annars kan man åke dit. Mr A har tillstånd för max 5 000 lit och har haft i urminnes tider. Den går att dricka, men även ha som bränsle i fotogenlampan. Det är bevisat inför mina vänner på plats. Bodde vägg i vägg med brännerit hösten -03 och det var kan man säga ingen höjdare. Den baksmällan hette duga. Inte av att dricka utan dygnet runt inhalera alkoholen.
Uffe
Wardakis
2008-07-28, 20:48
Det går naturligtvis att säga rakí också. Tzikoudiá säger dom åtminstone i Chaniaområdet enligt välinformerad källa;).
Gunilla
Kalimera
2008-07-29, 10:40
Tzikoudiá säger dom åtminstone i Chaniaområdet enligt välinformerad källaInfoskylt från ett ställe utanför Chania där vi var med och brände Raki i höstas. Tzikoudia är mycket riktigt rätt namn.
http://www.kalimera.se/bilder/forum/raki.jpg
Wardakis
2008-07-29, 11:50
"Mina" grabbar pressade ut saften som dom gjorde vin av. Resten av druvorna, skal, kärnor och stjälkar, lades i tjocka plastsäckar som i sin tur stoppades i stora plåttunnor. Sen fick det jäsa utomhus utan tillsatser i 20 dagar. Efter destillering var det tzikoudiáprovning med tillbehör (sång och mycket mat) utanför min lägenhet vid Leventis. Vilken upplevelse! I oktober ska jag kolla hur dom gör i Apostoli!
Gunilla
Har för mig att det stavas "Flygfotogen" Häpp!!
Arne
Ja, eller "Rävgift" ;)
Vi fick en flaska av vår kära pensionatsägarinna på Naxos i fjor. I år fick vi en flaska "Portara Ouzo" från brännerit hennes man jobbar på, istället.
Mycket godare!! klapp_klap
/Z
för 20 år sedan i Ierapetra på Kreta fick vi smaka direkt från apparaten, då sades det att om man hade en brännare som var minst 50 år (hur man nu kan veta det..) så var det fritt att tillverka. Vad det smakade? det har jag förträngt;)
Har för mig att det stavas "Flygfotogen" Häpp!!
Arne
Flygfotogen är bara förnamnet.
Hörde en gång i kato Daratso varför man ska dricka denna odryckbara dryck. Efter 1 glas mår magen bra. Efter 2 glas är alla bekymmer borta. Efter 3 glas kör man bil som Emmerson Fittipaldi.
//Chras
litentuva
2008-07-29, 17:28
Enligt den äkte Kretensarnen är Rakí visst bra mot precis allt, matsmältning, förkylning, halsont, baksmälla mm. Vi fick tips att dränka in bomullstussar i rakí och linda in vår, då 8 månaders, bebis bröstkorg med eftersom hon var snuvig och hostig. Skulle visst hjälpa andningen. Vi avstod men tackade för tipset;).
UlfWiman
2008-07-29, 17:39
Hej Chras
Man ska tillsätta lite citron också enligt Mr A.
Han är ingen Fittipaldi men väl en tvättäkta Shumacher.
Uffe
Hur många citroner? 1 kilo per dl dryck eller mer?
Gillar bättre Ouzo. Detta är en gudadryck.
Häls Chras
Enligt normalt tillförlitlig källa på Antiparos förhålla det sig sålunda med bränning av Ouzo och andra drycker på öarna och ävenså fastland;
Gamla "Licenser" finnes för vissa familjer. Licenser som icke längre delas ut!
De som hava licens kan fritt bränna samt resa runt i bygden att åt vänner och grannar brygga!!!
På Antiparos fanns det en familj som hade licens. I huset tronade en jättelik brännarpanna med tillbehör. Tvenne kvinor betjänade apparaturen ur vilken
en rysansvärd brygd framställdes. Vi (Arne) inhandlade tvenne liter att i kvällens sena timme avsmakas. "Rysansvärd smak" Rena finkeloljan. Värre än den Västerbottniska hembrända diton!!! 3500 Drachmer/litern.
Vi lät genast flaskans innehåll gå i vasken....
Arne
Ouzo är en dryck för veklingar och fruntimmer.Blää! Raki är en förnämlig dryck för män.Den både smakar utmärkt och botar de flesta sjukdomar, men bara två små glas åt gången._B-anana
Det finns avarter av Raki som inte ens är drickbar. Blev bjuden på en sådan på rest. Birais,men man lär sig var den bästa Rakin finns.Jag fick en liter i våras som tillverkades av en bonde uppe i bergen. Den smakade bättre än den som kallas Absolut Vodka.
Nu måste jag nog ta mig en liten Raki känner jag.
aake.
Jag lärde mig på Kreta att raki är hembränt och kan variera allt ifrån 20 till 80%, något att tänka på __D
Ouzo är aniskryddat bränvin och skall blandas med vatten.
Jag har glömt vad den utmärkta drycken Raki heter på grekiska.snyft_drop Stavning och uttal?
aake.
Nektaria
2008-08-15, 13:56
Rikligt med Raki
Vi mötte dem på stranden augusti för några år sedan, Algot och Karin från någonstans i Dalarna. Det var deras första charterresa och de verkade både se allt med dubbelt så skarpa ögon som vi andra som varit med lite. Allt var så spännande och nytt!
Båda var försiktiga med starkvaror, men tog den lilla bjud-Raki som gavs på strandrestaurangen.
Några dagar senare kom Karin fram till oss på stranden:
- Jag måste berätta vad vi var med om igår sa hon med stora ögon. Oj, oj, oj!
”Igår, när det var lite mulet bestämde vi oss för att se på omgivningarna till fots och vi började gå mot den lilla byn på berget. Halvvägs mötte vi en svartklädd man med svart skägg. Han kom ut ur sitt hus och vinkade till oss att komma in på gården. Vi förstod inte riktigt vad han ville, men gick i alla fall in på tomten. Där sprang en massa höns lösa och han bad oss komma in i huset. Där föste han bort ett antal kycklingar och ett par kattungar från bordet, gick fram till ett skåp och hämtade en flaska. Han hällde upp i ganska stora glas och när han sa att han var präst vågade vi inte annat än att dricka, med den respekten vi har för präster hemifrån. Det var Raki och det smakade förskräckligt! Sedan tog han fram en bit fetaost, tror jag, som han skar upp och bjöd på. När vi hade druckit ur glasen, ätit osten och Algot och prästen tagit ytterligare ett glas, bad han oss följa med ut.
Där stod en underlig slags moped med flak av rostfritt stål. Han sa att den användes vid olivskörden. Jag och Algot blev beordrade att sätta oss på flaket och prästen körde iväg.
Milde himmel, vad skulle hända nu?
Vi kom upp till en liten vacker kyrka och prästen visade oss in. Vad vi förstod var det ”hans” kyrka. Det var mycket vackert! Han berättade mycket, men vi förstod bara lite av hans engelska.
Därefter vinglade vi ner från backen på mopeden och in på prästens gård.
Vi vågade inte annat än att följa med in – igen!
Nu plockade han fram och värmde mat av olika slag och bad oss äta.
Vi visste ju inte ens vad det var, men det smakade gott. Sedan tog han fram flaskan med Raki igen och vi tittade förskräckta på varandra.
Efter några glas, vilka de flesta togs av Algot och prästen, blev de mycket trötta och fulla och prästen letade reda på ett par gamla solstolar som han ställde upp bland alla hönsen på gården. Han och Algot skulle vila, och där satt jag!
Efter ett par timmar vaknade Algot och vi försökte smyga ut ur huset för att slippa mer Raki och för att komma hem, men då vaknade prästen.
Han erbjöd sig, mycket berusad att köra oss tillbaka, vilket vi tackade nej med tanke på våra barn och barnbarn hemma i Dalarna!
Det blev en vinglig tur nerför backarna och Algot blev tvungen att stanna flera gånger eftersom han hade börjat må väldigt illa.
När vi kom hem somnade vi ganska snart trots att det var tidigt på kvällen.
I morse när vi vaknade mådde Algot bara lite bättre än igår, sa Karin.”
Jag kunde se på Algots lätt blekt gröna ansiktsfärg att det stämde nog!
:eek:
Gissa vem som tackade nej å det bestämdaste till bjud-rakin den dagen!
Som de omtänksamma människor min man och jag är, såg vi till att de kom ordentligt iväg med bussen till flygplatsen dagen efter – man vet ju aldrig vad som kan hända annars!
Hälsar Nektaria som flyger iväg imorgon bitti!_B-anana
flabb_flab flabb_flab flabb_flab
Det var en rolig anekdot, Nektarina!
Ha en trevlig semester och ta det lugnt med starkvarorna!
/Netwolf
Athanasia
2008-08-15, 14:15
Härlig berättelse Nektaria...önskar Dig en trevlig resa.bye_bye
karinafp
2008-08-15, 14:23
Ouzo är aniskryddat bränvin och skall blandas med vatten.
O nej, en riktigt fin ouzo ska inte spädas ut. Den serveras i ett litet glas och tas direkt, som en shot. Mums! :p
Karin
som alltid längtar ner...
Nektaria
2008-08-15, 18:41
flabb_flab flabb_flab flabb_flab
Det var en rolig anekdot, Nektarina!
Ha en trevlig semester och ta det lugnt med starkvarorna!
/Netwolf
Jag tycker nog att lagom är bäst.... lite Retsina här.... lite Raki där...... lite Ouzo..... ligo krasi kokkino (lite rött vin)....
UlfWiman
2008-08-20, 16:45
Något som många inte tänker på är att den riktiga
Tzikoudián (raki) som håller 70-80% är klassad som narkotikasmuggling i tullen. Jag höll på att åka dit när jag hade en 2,5l dunk med mig hem från Mr A. De till och med smakade på drycken efter att jag själv tagit en smutt. Det hela slutade med att jag fick behålla drickat med ett varningens ord från tjänstemannen. Detta inträffade i Umeå 2004. Anledningen till kontrollen var att jag hade dunken i handen för den hade gått som incheckat bagage i bubbelplast men handtaget synligt.
Uffe
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.