Visa fullständig version : Magsjuka?
Vi2alltid
2008-07-11, 13:40
Vi reser till Karpathos i augusti, och undrar hur färsiktiga vi måste vara med tex att äta sallader? Är risken stor för magsjuka?
Behöver vi förresten vaccinera oss mot något innan vi åker?
Kalimera
2008-07-11, 13:53
Vi reser till Karpathos i augusti, och undrar hur färsiktiga vi måste vara med tex att äta sallader? Är risken stor för magsjuka?Det är ingen skillnad mot hemma, jag äter allt och har aldrig blivit magsjuk.
Behöver vi förresten vaccinera oss mot något innan vi åker?Nej, inte om ni har grundskyddet (difteri, stelkramp och polio), men det behövs även hemma. Det bästa man kan göra för att förebygga många sjukdomar - i Grekland och i Sverige - är att tvätta händerna ofta.
Vi2alltid
2008-07-11, 14:00
Tack, det verkar ju vara helt okej då! :)
Det är ingen skillnad mot hemma, jag äter allt och har aldrig blivit magsjuk.
Nej, inte om ni har grundskyddet (difteri, stelkramp och polio), men det behövs även hemma. Det bästa man kan göra för att förebygga många sjukdomar - i Grekland och i Sverige - är att tvätta händerna ofta.
Det enda jag har drabbats av är uttorkning och för mycket sol...och det var helt mitt eget fel...;) jag märker inte när jag är törstig eller hungrig...jag har fullt upp med att utforka sola bada mm. Jag märkte inte tecknen...helt plötsligt blev jag alldeles yr och det kändes som jag skulle svimma...jag tittade på klockan den var 16 och jag hade bara ätit frukost vid 9-tiden och inget vatten på hela dagen.:o vansinnigt det gör jag alldrig om mer jag var sjuk hela kvällen :mad: fick tvinga i mej mat o vatten och salt. Så nu har jag alltid en vattenflaska med mej var jag än går och äter alltid lunch fast jag inte är hungrig...maten har jag alldrig blivit dålig av...gör som Janne säger...Tvätta händerna OFTAflabb_flab
//bye_bye
Om du är orolig kan det vara idé att ta med läkemedel mot diarrée typ; Imodium, Dimor el Travello. Jag tror inte diarrésjukdommar är jätte vanliga, men förekommer helt säkert i större utsträckning än ex i sverige. Tex salmonella är betydligt vanligare. Jag tar med något läkemedel om olyckan skulle vara framme och jag ska åka tåg eller buss längre sträckor. -Har några hemska minnen från tågluffartiden på 80- talet som jag inte vill återuppleva. Men oftast är det bästa att låta det vara och kanske ta en dag på balkongen med några vattenflaskor och en bok! Bakterierna måste ändå ut....
Om ni blir magsjuka så pressa en citron o drick det! En matsked ca var 10-15/minut.
Sonen hade ätit alldeles för mycket tsatziki en gång och blev magsjuk.:(
Då gick våran grekiska väninna och hämtade två citroner som hon hade pressat.flabb_flab
Det fungerar faktiskt! Har även testat detta på ett av mina gudbarn gär hemma i Sverige och det gick hur bra som helst!_B-anana
Jag har aldrig varit sjuk i Grekland, föutom förkylning som man dragit med sig hemifrån.
Kanske beror det på att jag grundar väl med ouzo och dylikt?
Ett tips kan annars vara något som jag såg på tv som handlade om bushmännen. De låter sina spädbarn smaka ruttet kadaver.
Många dör av det, men de som överlever kan därmed äta i princip allt som innehåller bakterier framöver i livet. klapp_klap
Vi2alltid
2008-07-14, 18:21
HAHA! Dö eller magsjuka? hmm... svårt val :p
Jag har aldrig varit sjuk i Grekland, föutom förkylning som man dragit med sig hemifrån.
Kanske beror det på att jag grundar väl med ouzo och dylikt?
Ett tips kan annars vara något som jag såg på tv som handlade om bushmännen. De låter sina spädbarn smaka ruttet kadaver.
Många dör av det, men de som överlever kan därmed äta i princip allt som innehåller bakterier framöver i livet. klapp_klap
Ett tips kan annars vara något som jag såg på tv som handlade om bushmännen. De låter sina spädbarn smaka ruttet kadaver.
Många dör av det, men de som överlever kan därmed äta i princip allt som innehåller bakterier framöver i livet. klapp_klap
Tyvärr en mycket förlegad tradition som förekommit och kanske fortfarande förekommer. Dessutom är slutsatsen totalt fel men det hoppas jag du förstår.
Eva
Vi2alltid
2008-07-14, 23:19
Vi tar med oss medicin och handsprit så har vi gjort det vi kunnat i alla fall!
Skippa du handspriten, normalt är det helt riskfritt att äta och dricka i Grekland:)
Vi ser till att äta lokal youghurt, för att s a s få i oss den lokala bakteriefloran. Myt eller ej, men vi har då aldrig blivit sjuka. Varken i Grekland eller någon annanstans.
Sen undviker vi ställen där det serveras bufée, men det gör jag iofs även hemma :p
/Netwolf
Japp, skippa handspriten. -Det känns som lite "overkill"! Sunt förnuft räcker långt. Ät salladen (borde vara spöstraff om man inte gör det, -grekisksallad är de bästa som finns) och njut av semestern.
Monica P
2008-07-16, 11:45
Vi har ALDRIG , repeterar, ALDRIG haft några magproblem under vistelser här, sånt som kan härledas till vatten och mat. Däremot blev barnen någon gång illamående under bilresor genom Europa.
Normal handhygien, val av mat som tillagas ā la carte och inte står i timmar.
Ja, handsprit är nog överdrivet. Men....två (2) ggr har jag blivit mycket magsjuk, en gång efter att ha ätit " Lever Anglaise" och en gång efter att jag ätit Stifado. Vilken ö och vilken/vilka tavernor låter jag vara osagt, men jag har ej besökt dessa tavernor igen. F.ö. är maten halva njutningen när man är i Grekland.
/JoLo
Vi har varit många gånger i Grekland och aldrig varit drabbade...Men förra året i den otroliga värmen så drabbades min svärfar av campylobacter efter ha ätit kyckling. Det var ingen rolig resa, men däremot kom vi i närkontakt med den grekiska sjukvården och kan konstatera att den fungerar, måhända lite primitiv men fungerande. Bl.a fick jag springa med blodprov från läkaren till labbet som låg ett kvarter bort, men vi fick svar så det funkade :rolleyes: Till saken hör att min svärfar hade nyligen haft en infarkt, så något stirrig blev man... Det slutade dock bra även om det säkert tog ett halvår innan han återhämtat sig.
Ja, handsprit är nog överdrivet. Men....två (2) ggr har jag blivit mycket magsjuk, en gång efter att ha ätit " Lever Anglaise" och en gång efter att jag ätit Stifado. Vilken ö och vilken/vilka tavernor låter jag vara osagt, men jag har ej besökt dessa tavernor igen. F.ö. är maten halva njutningen när man är i Grekland.
/JoLo
Vi har varit många gånger i Grekland och aldrig varit drabbade...Men förra året i den otroliga värmen så drabbades min svärfar av campylobacter efter ha ätit kyckling. Det var ingen rolig resa, men däremot kom vi i närkontakt med den grekiska sjukvården och kan konstatera att den fungerar, måhända lite primitiv men fungerande. Bl.a fick jag springa med blodprov från läkaren till labbet som låg ett kvarter bort, men vi fick svar så det funkade :rolleyes: Till saken hör att min svärfar hade nyligen haft en infarkt, så något stirrig blev man... Det slutade dock bra även om det säkert tog ett halvår innan han återhämtat sig.
Campylobacter från kyckling kan man få vart man än är i världen, visserligen lite vanligare att få på semestern eftersom 60% av alla svenskar som får det befinner sig utomlands. Och dom siffrorna räcker för mig för att inte äta kyckling utanför Sverige.
Och dom siffrorna räcker för mig för att inte äta kyckling utanför Sverige.
Det är synd att du går miste om mat som oftast är väldigt god. Jag äter mycket kyckling i Grekland och dina siffror skrämmer mig faktiskt inte. Om 100 svenskar får campylobacter får 40 dem i Sverige och 60 i nåt annat land. Eftersom de troligen får bakterien i olika länder skulle det snarare avskräcka mig från att äta kyckling här hemma;)
Jag har troligen haft campylobacter en gång efter att ha thai i Göteborg. Jag betraktade det dock som en slump och har ätit på samma ställe många gånger efter det.
Jag ser det som en slump, det skedde på vår favorit restaurang som vi varit på massor av gånger, dessutom har dom ett av dom mest välskötta och rena kök jag sett i Grekland. Det visar bara att vad som helst kan hända när som helst...
Det är synd att du går miste om mat som oftast är väldigt god. Jag äter mycket kyckling i Grekland och dina siffror skrämmer mig faktiskt inte. Om 100 svenskar får campylobacter får 40 dem i Sverige och 60 i nåt annat land. Eftersom de troligen får bakterien i olika länder skulle det snarare avskräcka mig från att äta kyckling här hemma;)
Jag har troligen haft campylobacter en gång efter att ha thai i Göteborg. Jag betraktade det dock som en slump och har ätit på samma ställe många gånger efter det.
Det är synd att du går miste om mat som oftast är väldigt god. Jag äter mycket kyckling i Grekland och dina siffror skrämmer mig faktiskt inte. Om 100 svenskar får campylobacter får 40 dem i Sverige och 60 i nåt annat land. Eftersom de troligen får bakterien i olika länder skulle det snarare avskräcka mig från att äta kyckling här hemma;)
Jag har troligen haft campylobacter en gång efter att ha thai i Göteborg. Jag betraktade det dock som en slump och har ätit på samma ställe många gånger efter det.
Jag äter iofs sällan kyckling jag inte själv har tillrett i Sverige heller... ;)
/ Ex-kocken
Egentligen är det jäkligt klokt!
Jag har aldrig blivit magsjuk i Grekland.
Tvärtom faktiskt! Det har blivit en stående kommentar för mig när jag ska till Grekland, att nu blir jag bra i magen igen!
Jag har en rätt klen mage och jag har käkat Novalucol och Losec som godis sedan jag var 19 år.
Brukar vara lite allmänt risig i kistan i mellanåt, men i Grekland har läget nästan alltid varit normalt så att säga.
Dock har jag åkt på kortvarig magsjuka i Ungern, och varje gång jag är (läs var) i Spanien. I Frankrike åkte jag på en otäcking som satt i en vecka. För några år sedan var vi fem kollegor som lunchade en fredag i Malmö (Pytt Bellman) och på måndagen visade det sig att fyra av fem hade varit sjuka både lördag och söndag. De kollegor som inte var med och lunchade klarade sig från sjukdom samtliga!
Tror jag ska satsa på att "bli" immun genom att lägga en milkshake med rå kyckling i en vecka i solen och sedan svepa den rakt upp o ner;)klapp_klap
litentuva
2008-07-16, 17:38
Har aldrig drabbats av magproblem i Grekland (peppar peppar:eek:), har aldrig tänkt på faran med kyckling så länge den är genomgrillad. De personer jag känner till som har blivit dåliga i magen har blivit det pga vätskebrist. Ett tips kan vara att varje kväll dricka ett glas med vätskeersättning i förebyggande syfte, i synnerhet om man känner på sig att man har svårt för att få i sig ordentligt med vätska!
bye_bye
Ett tips kan vara att varje kväll dricka ett glas med vätskeersättning i förebyggande syfte, i synnerhet om man känner på sig att man har svårt för att få i sig ordentligt med vätska!
bye_bye
klapp_klap En väl beprövad metod som jag utnyttjar flitigt!
Jäger, Ouzo, Raki, Öl är några exempel!
Eller som doktorn säger: En liten jäkel innan sängående gör gott!
Igår gick jag och lade mig 11 gånger!
Vi har heller aldrig blivit magsjuka i Grekland, peppar.....
Det enda vi drabbats av familjen är "poolsjukan", inte helt ovanlig bland barn i poolåldern.
// Helén
Vi har heller aldrig blivit magsjuka i Grekland, peppar.....
Det enda vi drabbats av familjen är "poolsjukan", inte helt ovanlig bland barn i poolåldern.
// Helén
Mmmm, jag tror jag vet vad du menar. Man blir sittande på ett relativt trist ställe. men som samtidigt har fantastiska omgivningar. Problemet är bara att barnen drabbats av denna åkomma, -jag tänker vaccinera mina nästa gång!flabb_flab
Elisabet
2008-07-16, 22:07
Inte heller jag har någonsin fått magsjuka i Grekland, men lös i magen av för mycket oliver blir väl alla flabb_flab
Förr kunde jag dricka Ouzo i mer än måttliga mängder utan att magen blev kass, nuförtiden räcker det med ett par glas och magen är inte sig lik dagen efter intaget! Annars kan jag säga att jag ätit allt som erbjudits mig i Grekland och då räknar jag även in nyfångad rå Sjöborre. Fy fanken va äckligt det var men inte blev jag sjuk inte!God väl tillagad mat blir man sällan sjuk av, äcklig och dåligt tillagad mat blir man dålig av och det gäller i alla länder även Sverige
Yeasou_B-anana!
klapp_klap En väl beprövad metod som jag utnyttjar flitigt!
Jäger, Ouzo, Raki, Öl är några exempel!
Eller som doktorn säger: En liten jäkel innan sängående gör gott!
Igår gick jag och lade mig 11 gånger!
Jag går upp på morgonen ett antal gånger, Whiskey är ju väääldigt bra för magen på morgonen!;)
/Kerstin
Vi2alltid
2008-07-17, 18:34
OJ va många svar jag fått, har inte hunnit kika in på länge!
OM det är nåt man ska tänka extra på så är det kyckling kanske då. Nåt mer?
Det tråkiga är att jag är laktosintolerant, så det där med att äta yoghurt blir lite svårt... :(
Och som ovan resenär måste jag fråga... vad är poolsjukan?
Och som ovan resenär måste jag fråga... vad är poolsjukan?
"Poolsjukan" är en öroninfektion som ofta drabbar barn som tillbringar mycket tid i poolen. Det heter säkert något annat egentligen, men då våra barn sökt läkarvård i Sverige för ont i öronen efter att vi varit utomlands så har läkaren benämnt det som så.
p.s (encymet som laktosintolleranta saknar är bra mycket billigare i Grekland än här hemma)
// Helén
nillisen
2008-07-17, 20:19
klapp_klap En väl beprövad metod som jag utnyttjar flitigt!
Jäger, Ouzo, Raki, Öl är några exempel!
Eller som doktorn säger: En liten jäkel innan sängående gör gott!
Igår gick jag och lade mig 11 gånger!
flabb_flabflabb_flabflabb_flabflabb_flab Den du....den var skön! 11 gånger! Vad gör man inte för att hålla sig frisk:)
Har precis kommit hem efter en jätteskön vecka i Rethymnon. Och inga problem alls med magen. Äter av all deras mat med stor aptit. Dricker kranvattnet. Äter frukt och grönt som hemmavid. Yoghurt till frukost förstås. Som en extra åtgärd brukar vi där även ta en liten kapsyl morgonwhisky..:D
Jag vet inte om det hjälper extrabra.. men det är en liten Kreta-grej vi kör med. Sätter piff på på det hela lite..
Jag har precis som många andra här skriver.. ALDRIG blivit magsjuk på Kreta.
//Monica
OJ
Det tråkiga är att jag är laktosintolerant, så det där med att äta yoghurt blir lite svårt... :(
Yoghurt innehåller väldigt lite laktos och brukar rekommenderas till laktosintoleranta.
Eva
Vi2alltid
2008-07-18, 21:36
ah, hehe. Aldrig hört faktiskt :)
encymet? du menar det vi kan köpa på apoktek här i sverige som är ganska dyrt?
"Poolsjukan" är en öroninfektion som ofta drabbar barn som tillbringar mycket tid i poolen. Det heter säkert något annat egentligen, men då våra barn sökt läkarvård i Sverige för ont i öronen efter att vi varit utomlands så har läkaren benämnt det som så.
p.s (encymet som laktosintolleranta saknar är bra mycket billigare i Grekland än här hemma)
// Helén
ah, hehe. Aldrig hört faktiskt :)
encymet? du menar det vi kan köpa på apoktek här i sverige som är ganska dyrt?
Här har du en ganska bra och matnyttig länk för att lära dig mer. Bra att ha om du inte fick någon skriftlig infomation när du fick din diagnos.
Eva http://www.gastrolab.info/kslakts.htm
bye_byeJag tar också alltid en kapsyl whiskey varje morgon det första jag gör...har fått för mej att det är bra;)och jag har ju inte fått magsjuka heller så jag fortsätter vågar inte ändra dom vanornaflabb_flab:Dbye_bye
encymet? du menar det vi kan köpa på apoktek här i sverige som är ganska dyrt?
Japp, det enzymet menar jag.
// Helén
Vi2alltid
2008-07-21, 21:33
Japp, det enzymet menar jag.
// Helén
Va synd att det inte är lite längre hållbarhetsdatum på dem då bara, då kunde man ju köpa på sig!
Va synd att det inte är lite längre hållbarhetsdatum på dem då bara, då kunde man ju köpa på sig!
De kapslarna vi köpte håller till 02 2011, det är väl inte kort tid?
// Helén
Vi2alltid
2008-07-22, 13:10
De kapslarna vi köpte håller till 02 2011, det är väl inte kort tid?
// Helén
OJ!!! De jag köpte här höll bara i ett år!!
Men då blir det ju en annan sak! klapp_klap
frubrink
2008-07-22, 13:34
Börja alltid dagen med en skvätt whisky, då får man garanterat ingen magsjuka, kanske inget för barn men ta med resorb (vätskeersättning) återställer vätske- och saltbalansen vid diarrér och kräkningar. I falla oturen är framme.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.