Visa fullständig version : Dricks för städningen - på pensionat
Apollos uppmaning att betala dricks för städningen i förväg diskuteras i en annan tråd.
Att de som bor på charterhotell lägger dricks till städpersonalen förstår jag.
Men hur gör ni som liksom jag brukar bo på mindre pensionat?
Jag är urdålig på att komma ihåg att betala. Samtidigt: där jag bott är det oftast familjen själv som städat - och då tycker jag att det känns konstigt att lämna dricks. Som på senaste stället: innehavaren och hennes dotter städade själva, det var en trevlig familj så man hamnade lätt med en kopp kaffe och en pratstund i deras kök - inte kan man väl lämna dricks i det läget?
Om det däremot är en lågavlönad albanska eller ryska som städar - då ska hon naturligtvis ha dricks.
Det är möjligt att jag resonerar helt fel och i så fall får jag ändra mig. Därför vore det bra att få veta hur ni andra gör.
Vi bor alltid på små pensjonater hvor det stort sett er famlien som vasker og steller. Vi legger alltid igjen en del Euro når vi drar derfra. Særlig om man har bodd der mer enn et par dager.
Jag vet mig aldrig till att vi någonsin lämnat dricks på rummet vid avresa.
Icke av snålhet, men av principiella skäl. Dricks är en nådegåva som den rike enligt mitt förmenande ger av sitt överflöd när han har lust , och därav ovärdigt för såväl givare som mottagare.
Systemet som tavernorna tillämper tilldrager sig dock min fulla sympati.
Att få en brödkorg vare sig man den efterfrågar eller ej, det
är ett värdigare sätt än dricks enär summan för brödkorgen sättes på notan upp. (Jämför serveringsavgiften på krogen i Sverige)
Arne
Jag lämnar alltid dricks för städningen speciellt när den utförs av andra än familjen. Däremot känns det mer komplicerat att lämna till ägaren om de städar själva. Ibland har jag haft med mig små gåvor och lämnat vid dessa tillfällen typ handgjorda linnehanddukar eller pannlappar från Sverige. Dessa köper jag på hemslöjden här hemma. Tar inte så mycket plats i bagaget och är trevligt att ge bort.
Eva
Vi betalar aldrig dricks...utom vid väldigt exeptionella tillfällen...på tavernor och restauranger....men så är vi ju "bara greker" (utom jag då:p)som äter. Och vad jag sett under alla år så betalar grekerna själva sällan eller aldrig dricks - bara turister som har råd med det säger dom...så jag gör som grekerna när jag inte är "turist" själv i alla fall. Dom klagar ändå på de höga priserna och Euron.
Som Arne skrev så "smyger" dom ju dit en brödkorg vare sig man vill ha den eller inte så + att det ingår "servicefee" i slutsumman sen.
Jag har ätit med greker vid många tillfällen i Grekland och visst lämnar de dricks på tavernorna.
Eva
betalar grekerna själva sällan eller aldrig dricks
Säkert..och givetvis ...olika mellan olika greker likväl som för olika svenskar!!!
Har själv extrajobbat i restaurangbranschen I Sverige under studenttiden. Varierar väldigt mycket som du säger Rinaki. En del kan äta för hundratalskronor och få förstklassig mat och service utan att lämna en krona i dricks till personalen medan andra t.o.m. lämnar dricks i garderoben.
Eva
Hm, helt olika svar... Eva verkar känna ungefär som jag, att det kan vara komplicerat när man kommer värdfolket nära.
Skrev kanske "fel" inlägg på "fel" ställe...när nu överskriften var "dricks för städningen - på pensionat"........Ang_elx Men nån nämnde restauranger och jag "nappade" vidare bara....flabb_flab
...men för min egen del så pratade jag INTE om hotell eller pensionat utan endast om att "äta ute"........känns säkert "kymigare" att inte "dricksa" om man ska BO på ett ställe fler gånger.....full förståelse för det....:DDå "dricksar" man säkert efter sitt samvete ja....klapp_klap
Jämför serveringsavgiften på krogen i Sverige
Tyvärr är detta en vanlig missuppfattning. Serveringsavgift och dricks/tips i Sverige, är INTE samma sak. Nuförtiden har kyparna fast månadslön, men förr var kyparlönen provisionsbaserad. T ex 13 % serveringsavgift = Kyparens lön. Kyparen hade en låg garantilön, utifall att månadens serveringsavgifter inte räckte till. Gick man över garantin, så kunde man tjäna bra. Dricksen, det var något som man fick utöver. Trevligt bemötande, snabb service etc. Springnotor fick oftast kyparen ta från sina drickspengar. Fick denne ingen dricks, så blev ju en springnota inte så kul.
Begreppet "Serveringsavgift" lever kvar i Sverige, men det är helt missvisande.
/Netwolf - f d kyparräv!
För vår del varierar det men med övervikt åt att INTE dricksa, ordinarie städning med golvsopning, bäddning och att ta ut soporna räknar jag in i "hyran". Tjänster utöver det som tex att ta hand om eventuell disk mm kan belönas med några kvarlänmade euros när vi lämnar rummet oavsett vem som skött städningen.
bye_bye / C
Håller helt med om att om det utförs sysslor utöver det som man skall räkna med, t.ex. diskning så kan man väl ev. lägga en liten slant. Annars är det ju faktiskt vad man har betalat för.
/Kerstin
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.