handdator

Visa fullständig version : Kan någon summera Naxos storhet - och övertyga mig


cajsa
2008-06-16, 14:45
Hej, det är ofta jag läser hur de flesta kalimerarna gillar Naxos. Personligen har jag aldrig blivit tillräckligt lockad för att fördjupa mig i ön. Kortfattat har jag fått för mig att den bara har långa sandstränder och passar barnfamiljer allra bäst.
Rätt eller fel?
Jag gillar förstås också stränder, men hellre små badvikar med färre antal människor. Vi reser utan barn och behöver därför inget som är barnvänligt. Däremot vill vi gärna ha tillgång till både lugn och ro, och, när andan faller på, lite större utbud av restauranger och shopping.
Om sedan ön är lämplig att utforska med vespa, är det förstås ett stort plus.:D

Kan Naxos vara något för mig?

Hellen
2008-06-16, 15:12
Kan Naxos vara något för mig?

Absolut
Naxos har det mesta, kan inte på rak arm komma på något som inte finns där, ön är inte för liten, inte för stor.
// Helén

Siri A
2008-06-16, 15:49
Bara stränder för barnfamiljer stämmer inte tycker jag! Naxos stränder är av olika "karaktär" ;) Bo ute vid Plaka kanske, om ni vill ha riktigt lungt. Bussen går ända ut dit innan den vänder och kör tillbaka in till stan.

Hyr ni vespa kan ni ta er till fina vikar på ett par minuter, och det är inte mycket människor. Vi letade en del i juni förra året och vi hittade ingen vik där vi kunde var helt ensama, men den viken vi valde var rätt så stor, så man hörde inte ens vad "grannarna" sa.

Shoppingutbudet är lagom stor och det finns inte speciellt många märkesbutiker. Perfekt om man bara vill titta lite och kanske handla enstaka prylar hem. Så som olivolja, nån tvål, honung, kryddor, kanske en tvättsvamp, vykort osv...

Restaurang utbudet är också bra tycker jag. Det finns mat från jordens alla hörn, även om de grekiska köken dominerar. På Ag. Georgios stranden finns flera mysiga barer där man kan ta sig något att dricka. En fin början på kvällen, och en fin solnedgång!

Apropå solnedgångar så spelar det ingen roll var man bor. Alla (en del undantag finns ju förstås) hotell/studios ligger på västra sidan och solen går ner vackert bakom Paros. Den vassaste av alla solnedgångar tycker jag man ser från Portaran. Efteråt/innan kan man ta något litet att äta på restaurangen till vänster på ön, vid vattnet, sett från piren.

Vill ni puttra runt i byarna har ni många att välja på. Chalki, Apollonas och Koronos, tycker jag är de tre mest sevärda byar på Naxos av dom jag sett. Sevärdheter finns det ju några också; t.ex. Temple of Dementer, Agia Tower, Kourosen utanför Melanes och inte minst den utanför Apollonia.

Åker ni till Naxos blir ni inte besvika, man vet t.ex. att ön har charter och är man inställd på det och inte stör sig av ett par turistshoppar, eller att det finns tavernor med dålig mat, som på de flesta öar. Gå till ställen där det sitter många greker så behöver ni inte oroa er. F.ö. finns det just nu många restaurang tips i forumet. Kolla här (http://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=15079) så hittar du ett par! Vi åkte på en enda nitlott under vår resa, och DEN dåliga maten fick vi på Santorini.

Naxos kommer passa er PERFEKT! :)

Ella
2008-06-16, 16:00
Jag har inga barn och Naxos är ändå min favoritö. Jag har varit där i sena tonåren med mina föräldrar, som ung tjej i jakt på party och på senare år på regelrätt parsemester med min man. I olika åldrar har jag värdesatt olika saker men Naxos är tillräckligt stort (och litet) och tillräckligt varierat för att uppfylla alla behov. Chora är lagom stor för strövande, med tillräckligt många och varierade restauranger för att det man ska kunna prova en ny varje kväll, länge. Folklivet är rikligt på Paralian, lugnet råder i gränderna. Det finns stora nattklubbar och mysiga barer på kajkanten.

På dagarna kan man hänga vid S:t George och åka bananbåt och spela beachvolley, eller åka ut mot Prokopios och Agia Anna och titta på barnfamiljerna. Längre ut väntar Maragas och Plaka där man kan få en hel strandbit alldeles för sig själv. Åker man vidare kommer man till Mikri Viglia, där man kan kolla på vindsurfarna eller bada från klipporna där vattnet är alldeles blått - tavernan där serverar fantastisk mat. Och sedan till Kastraki och Alyko, och alla de små badvikarna under det övergivna hotellbygget.

Eller så struntar man i stränderna och åker runt i byarna, till fina Chalki, Apollonas, Melanes. I Filoti pågår grekiskt vardagsliv under platanerna och i Apiranthos kan man äta lunch med utsikt över halva ön. Berget är brant och i dalarna är det lummigt och grönt som i Toscana.

Nej, nu längtar jag dit! Det är fint! Du borde prova!

Elisabet
2008-06-16, 16:54
Kortfattat har jag fått för mig att den bara har långa sandstränder och passar barnfamiljer allra bäst.
Rätt eller fel?
Jag gillar förstås också stränder, men hellre små badvikar med färre antal människor. Jag tycker att din beskrivning av stränderna på Naxos västkust, från staden och söderut, stämmer bra. De är väldigt långa och mycket långgrunda. Ganska trista i min smak, eftersom jag gillar små inramade stränder som inte är så långgrunda.

Däremot stämmer det som de andra redan skrivit att Naxos har väldigt mycket mer, även när det gäller stränder.

Ingegerd_Lasse
2008-06-16, 16:57
Hej! Till Naxos reser vi, 2st 55+, när vi vill njuta av livet. Det är för mycket trafik i Naxos stad, för att våga resa med barnbarnen. För oss finns det allt! Lugnet ute i byarna, en stad med många fastboende, det gör att det är billigare än på de flesta andra öar. Folklivet och de mysiga tavernorna och den fina promenaden längs hamnen, lagom blandning av inhemskt och turistiskt. Vill vi inte åka buss ut till någon strand, badar vi tillsammans med de lokala pensionärerna borta vid piren, där finns det bekväma trappsteg när du ska gå ner i vattnet. det tar några timmar från Aten, men det gör att man hinner varva ner och vila lite efter resan från Sverige.
Åker ni till Naxos, speciellt i maj eller i september, då tempot är lite lugnare, kommer ni att ha det bra!bye_byeIngegerd

Siri A
2008-06-16, 17:30
De är väldigt långa och mycket långgrunda.Stämmer inte med alla stränder tycker jag. Vid den delen av Maragas där vi badade en dag var det allt annat än långgrund. Brant som tusan precis vid strandkanten och "rullgrus", om man nu kan kalla det så när det finns i vattnet, gjorde det i stort sett omöjligt att komma upp utan att "skrapa" fötterna, inte blodiga förstås, men för ett barn är det inte lätt att komma upp där...

Nu åker ni ju inte med barn, men alla stränder är inte barnvänliga, även om de flesta är det. Agia Anna tyckte inte jag heller var särskilt långgrunt. Såg inga småbarnsfamiljer när vi var där. Alla barn var lite större, från ca 5 år och uppåt, och de allra flesta var i 10-årsåldern. :)

Lissi
2008-06-16, 17:44
Jag tillhör de som hade "fått för mig" att Naxos var överexploaterad, och full av barnfamiljer....
...Förra året åkte jag och maken , båda en bra bit över 55+ dit, mitt i värsta högsäsongen och blev helt charmade av ön..Vacker, vänlig och med stränder även för oss som INTE gillar sand! Vi bytte inte ens ö som vi tänkt innan utan vår båtluff blev "bara" Naxos!

Vill Du bli övertygad kan jag bara säga: ÅK DIT!!!!!:D

Lissi

NaxosNille
2008-06-16, 18:40
Støtter alle foregående innlegg 100%. I tillegg til flotte strender, hyggelige restauranter og koselige små byer er det også grønt og frodig i innlandet. Naxos er ikke helt avhengig av turister, slik mange andre øyer er, og du får aldri følelsen av at du bare er en potensiell inntektskilde. Du møter ekte vennlighet, uansett hvor du reiser rundt på øyen. Tar også med at Naxos er helt fri for timeshareselgere - fenomenet finnes ikke her. Det er også langt mellom innkastere. Om man vil inn på en restaurant er det fordi man velger dette selv - ikke fordi noen drar deg inn. Overigvige selgere/innkastere er en sann plage mange andre steder i Hellas.

Er du fortsatt ikke overbevist? Da tror jeg ikke jeg har andre argumenter. Dette er fullstendig likt en forelskelse - noen fatter ikke at du kan elske A over alt på jord når det er B er 100 ganger mer attraktiv. Men de kan mene hva de vil, for det er A som er ditt livs store kjærlighet.

Prøv Naxos og bli overbevist du også. Det må erfares. Man kan ikke lese seg til altflabb_flab

Elisabet
2008-06-16, 18:44
Stämmer inte med alla stränder tycker jag. Det gör det säkert inte, men där vi badade var det i alla fall så långgrunt så man nästan kunde gå till Paros ;)

Agneta
2008-06-16, 19:24
Håller fullständigt med Lissi.
Jag är också en bit över 55+ och hamnade på Naxos för 2 somrar sedan när allt var fullbokat på öarna i småkykladerna. Förra året blev det 2 veckor på Naxos. Stranden vid Plaka är lång men inte särskilt långgrund.
Jag gjorde bussutflykter med lokalbussen till Apollonas, Moutsouna och Pirgaki.
Naxos tillhör numera en av mina favoriter.

Agnetabye_bye

Siri A
2008-06-16, 20:24
Det gör det säkert inte, men där vi badade var det i alla fall så långgrunt så man nästan kunde gå till Paros ;)Var det inte du som gillade att simma?? Ang_elx ;)

Var ligger denna strand?? :)

Elisabet
2008-06-16, 21:04
Var det inte du som gillade att simma?? Ang_elx ;) Japp, men inte att gå en kilometer innan det är djupt nog flabb_flab

Det var vid Plaka vi badade mest, men även längre norrut, fast jag kan inte skilja på var stränderna byter namn, så jag vet inte säkert vilken/vilka stränder det var.

NaxosNille
2008-06-16, 21:17
Sorry - jeg ser jeg har vært altfor ivrig og lagt inn et innlegg fullt av skrivefeil:o, men der ser dere - Naxosfeber er som en forelskelse...

Det som er så flott med Naxos er at den har noe for folk i alle aldre.
For barn er det et paradis med alle de flotte strendene. (Det finnes strender for enhver smak - Agios Prokopios og Agia Anna er ikke langgrunne, og det er fullt mulig å finne øde strender der man kan være helt alene.) Ser det er mange som ikke synes Agios Giorgios-stranden holder helt mål, men den har altså blått flagg etter EUs klassifisering.
For ungdommer finnes windsurfing og andre sportsaktiviteter.
Du kan delta på kurs i dykking eller windsurfing.
Du kan kjøre gocart.
Du kan utforske alle de små sjarmerende landsbyene.
Du kan gå på fjelltur (Mt. Zaz er ca. 1000 m høyt - fantastisk utsikt).
Du kan få med deg de flotteste konserter - klassisk musikk, jazz/blues, moderne gitar og selvsagt tradisjonell gresk musikk.
Flere flotte musèer er verdt å få med seg; bl.a. Museet i Castro og det arkeologiske museet på toppen av Castro.
Reis rundt og se på alle de vakre gamle kirkene og klostrene.
Ta med fotoapparat og ta bilder av de gamle, forlatte bosettingene. De er så fotogene...
Gode shoppingmuligheter.
Mange hyggelige spisesteder.
Folket er så gjestfrie og vennlige.
Du MÅ bare forsøkeklapp_klap

cajsa
2008-06-17, 10:53
Tack snälla alla ni som svarat och till en viss del övertygat mig.
Naxos måste ju ha något eftersom så många lovordar ön.
Min största fasa är ju framför allt stränderna, visst kan det vara fint med sandstränder, långa som kinesiska muren, men jag föredrar nog vikarna och sten/klippiga stränder (som gör vattnet så klart och turkost). Men enligt er ska det ju också finnas något för mig där också. En liten vik eller så... ;)

Nu är frågan, om jag skulle kombinera Naxos med ö till (Aten är basen dit vi flyger), vilken är bäst då? Går det kanske att kombinera Naxos med Milos eller Sifnos?

Hellen
2008-06-17, 11:17
Runt Naxos finns jättemånga öar att välja mellan. Titta på gtp.gr och välj endast att resa från Naxos, du får då fram vilka öar du kan åka till.
Med 99% säkerhet så har alla öar du når från Naxos även förbindelse med Aten.
De öar du föreslår går bra att kombinera med Naxos, ev. får du åka via Paros?
// Helén

Siri A
2008-06-17, 11:26
Går det kanske att kombinera Naxos med Milos eller Sifnos?Det kan nog bli lite svårt. Vi ville gärna tillbaka till Naxos i år, men då i kombination med Folegandros eller Milos. Folegandros visade det sig vara ganska lätt att ta sig till, och till Milos gick det också, men vi tyckte det gick bort för mycket tid till resande, så vi gav upp den planen och åker i år bara till västra kykladerna istället, Folegandros, Milos och Sifnos får besök av oss i sommar!!

Vill ni däremot bara bada vid klippor eller klapperstensstränder är det nog inte helt rätt ö att åka till. Klapperstensstränder finns bl.a. i Apollonas och en annan strand på Naxos nordöstrakust heter Lionari, där du har stensamlarens paradis. Men det är inga stränder man tar dig till bara för att bada/få sig ett dopp utan det tar tid att åka dit, 1 timme, minst. Det är ju i huvudsak de fina stränderna som gör Naxos så populärt, och vet man att man inte gillar att ligga och sola på sandstrand så har man nog dessvärre inte så mycket att hämta på sol och bad-sidan. I övrigt har Naxos jätte fina byar och det finns mycket att se och göra.

Men jag tycker fortfarande inte att du ska hoppa över Naxos. ;) Som med allt annat gäller det ju att skapa sig en egen uppfattning, och jag hör många på forumet berätta om restauranger, affärer, stränder, strandtavernor osv. som man inte alls känner igen fast man troligtvis har gått förbi där. Det finns sååå mycket att se, och man får alltid en ny upplevelse för varje dag.