handdator

Visa fullständig version : Varning för ficktjuvar i Aten


monica
2008-06-14, 09:26
Jag är så förbannad,__D igår var jag nere i Aten och strosa runt med dotter och svägerska. Vi handlade och kika i affärer i flera timmar.
På tunnelbanan var det smockfullt när vi skulle åka hem, när jag skulle gå av buffade en storväxt kille på mig, tänkte inte mer på det eftersom det var så mycket folk på tunnelbanan.

När jag klev av kändes väskan lätt och jag kollade så klart, plånboken borta :eek: där i hade jag 80 euro visa elektronkort, mitt svenska bankomatkort plus alla personliga papper och visitkort och annat smått och gott.

Min svägerska berätta att flera på hennes jobb blivit bestulna på tunnelbanan just nu, de har olika knep. En del skär upp botten på väskorna med kniv, en del skär bort handtagen på väskan. Min väska hade långa remmar så han kunde jobba fritt nertill. Det bästa är att ha en väska med kort handtag nära kroppen för de vågar inte ta upp händerna så högt att någon ser. Även magväskor kan vara lätta byten då det sitter nertill på kroppen.

De är verkligen proffs, så var överförsiktiga

Monica

Hellen
2008-06-14, 09:34
Fy vad tråkigt Monica, det är säkert på sin plats med en uppmaning att vara försiktig, tyvärr finns de över allt.__D
Läste i tidningen här om dagen att ficktjuvsanmälningarna gått ner i storstäderna i Sverige men däremot ökat markant i små och mellanstora städer.
// Helén

Eva L
2008-06-14, 09:40
Något liknande hände min dotter när hon bodde i Aten för ett antal år sedan. På den fullsatta bussen från hemmet till universitet försvann hennes plånbok med Visakort. Hon upptäckte stölden först senare men ingen hann använda kortet innan det spärrades.

Väldigt tråkigt när sånt här händer och jag hoppas att det ordnar sig för dig Monica. Personliga tilhörigheter kan ibland vara svåra att ersätta.

Eva

eija
2008-06-14, 10:01
TACK för varning Monica! Τι χρίμα!!!
Synd att man måste börja att vara "på sina tår" också i Aten. Jag har säkert varit för blåögd, fast nu i maj jaga blev verkligen förskräckt på Athinas, när jag plötsligt märkte, att jag inte hade min lilla ryggsäck med. Måste springa snabbt till mitt hotel och till all lycka låg den där på sängen. Aten är ju en storstad med alla sina nackdelar nuförtiden, TYVÄRR!

kath72
2008-06-15, 07:37
De är verkligen proffs, så var överförsiktiga

Monica

Stackars dig, må de brinna... __D

Tack för varningen!
Ska vidta alla försiktighetsåtgärder, när vi kommer till Aten i ... morgon! Ojojoj, måste packa. ;):cool:

Katharina

kari
2008-06-15, 12:33
Jeg kan b e k r e f t e Monica's oppfordring !
Det er nødvendig å være "overforsiktig" på Metro og buss i Athen __D - men jeg trodde det var mer generelt - og ikke bare spesielt nå ?

Vi har ( hittil) vært heldigere enn Monica, men har vært utsatt for flere forsøk uten å miste noe.

For to år siden fikk vi nesten ferien ødelagt, skjødesløst av Arne, men han hadde en god del euro + kort, billetter m.m i lomme/plånboken i en lomme med borrelås på buksebenet sitt :eek: (- gjett om jeg hadde advart? - og gjett om h a n har lært!!!)

I alle fall det var en søndagsmorgen og god plass på metroen til Pireus.
Da vi nærmest oss siste stopp før Pireus kom en pent kledd mann mot utgangsdøra /nær der vi sto ved sekkene våre, så stoppet toget, Arne kjente et rykk og ropte "lommeboka mi" :eek: - og flere grekere som s å det, skrek også i -
- o m mannen, i forfjamselsen, da han hoppet av toget, mistet lommeboka rett innenfor døra, eller om han ble "skremt" og kastet den fra seg fikk vi ikke med oss, men lykkens lykke det gikk godt!!!

- ved vårt siste besøk i Athen nå i mai oppdaget jeg t o ganger i løpet av turen fra Pireus at glidelåsen til rommene i belteveska mi var åpnet:eek: - men tur for meg, penger og kort oppbevares ikke der.
Det var ekstremt trangt, og plutselig fikk jeg en albue hardt ( og vondt) presset mot ryggen, jeg trodde det var pga trengselen, men forsto etterpå at det var bevisst. ., da jeg vred meg for å stå mer bekvemt skjedde det nok, og l i tt etter igjen etter et nytt "angrep" , ellers står jeg oftest med hånda over veska.

Dagen etter skjedde det igjen, på bussen til Vougliameni, det var ikke nok sitteplasser men slett ikke trengsel , jeg satt og Arne sto.
På en holdeplass kom det på to kvinner som ikke så ut til å kjenne hverandre. Den ene spurte Arne hva klokka var, hun sto slik at han måtte gjøre en vridning på overkroppen for å svare/snakke med henne, den andre kvinnen sto rett foran Arne, hun hadde en kappe e.l. over armen, da Arne snudde seg igjen, oppdaget han at hans belteveske var åpnet! - han hadde heller ikke penger eller kort i det lett tilgjengelige rommet, men han forsto jo hvem som hadde åpnet veska, og rakk å sette øynene i kvinnen før bussen igjen stoppet og b e g g e kvinnene gikk av.....__D

SÅ: KOS dere i ATHEN, men VÆR OPPMERKSOM og "sikre" penger og annet av verdi best mulig!

:) Kari

Marianne
2008-06-15, 13:31
Vilka historier, Kari!:confused:
Tänk att bli bestulen, men ha sådan tur att tjuven TAPPAR plånboken just innanför dören innan han försvinner!

Ja du, i Grekland brukar det ordna sig.;)

Men jag känner verkligen med Monica, det är INTE roligt att mista alla sina personliga värdepapper, pengar, kort osv.:mad:

kari
2008-06-15, 21:23
Men jag känner verkligen med Monica, det är INTE roligt att mista alla sina personliga värdepapper, pengar, kort osv.:mad:

D E T gjør jeg og,selvfølgelig, det kom visst ikke fram i innlegget mitt :o
- etter å ha vært s å nær å oppleve det samme, kan jeg kjenne på følelsen og hvor trist snyft_drop og s i n t :mad: __D jeg ville vært! bye_byeKari

Jennie
2008-06-17, 19:14
Hej!

De gick in i vår garderob på jobbet och stal en kollegas väska, jobbar på Atens flygplats. Sen berättade hon att det nya är att de följer efter folk på banken, skär upp bildäck följer efter och när de stannar och går ut för för att se vad som hänt slår dem till och tar väska eller liknande. Det är väldigt mycket ficktjuvar för tillfället! Synd!
Hoppas det gick smidigt med pappersarbetet efteråt för dig Monica. Inte kul att bli av med värdepapper!

Hellen
2008-06-19, 14:52
Är det många av Kalimeras medlemmar som blivi bestulna i Aten/Piraues, eller i övriga Grekland?
Läste nu i tråden "Hur trogna är ni Grekland" om en familj som blivit utsatta för ficktjuvar tre gånger på två resor.
Är det vi som haft tur hittills? Då vet man ju nästan vad som väntar....__D
// Helén

Lissi
2008-06-19, 15:44
Vi hade inbrott på rummet i Parikia, Paros en tidig morgon medan vi sov år 1995..Vi vaknade då tjuven stod i rummet..men han hann försvinna med pengar kamera etc...

Lissi

Nicka
2008-06-19, 15:48
Hej!
Min svärfar blev bestulen på sin plånbok när vi var i Aten förra året. Han hade plånboken i en ficka med kardborreknäppning:eek:,vilket ju inte var så smart. Det gick till som så att han var inne på en affär och tittade på kepsar när två tjejer kom fram och skulle hjälpa honom. Han bestämde sig för en keps och gick fram till kassan för att betala då upptäckte han att plånboken var borta.__D De tjejerna som hade kommit fram till honom för att hjälpa till med kepsarna jobbade inte där visade det sig. Han hade som tur var "bara" 50 euro i kontanter, kontokortet och körkortet i plånboken. Kontokortet spärrade han direkt och körkortet fick han fixa när vi kom hem.

nickabye_bye

Eva L
2008-06-19, 21:09
Jag blev rånad av en taxichaufför och hans medhjälpare för ett antal år sedan. Jag tog taxi när jag inte hittade hem till hotellet första kvällen efter att ha skiljts från dottern som då bodde i Aten. Först sa chauffören som var en grekisk gammal farbror ja i varjefall äldre än mig att jag betalat för lite och i den diskussion som uppstod slet de pengarna ur min hand. Jag kastade mig ut och skrek på hjälp. De hade stannat på en sidogata till hotellet för de ville naturligtvis inte stanna utanför entrén. Medhjälparen sprang ut och täckte över skylten bak och sen körde de över en refug för att inte bli tagna av ett gäng grekiska gubbar som kom från kafenion. Gubbarna var så arga att jag undrar vad som hänt med taxiscauffören om de hunnit upp honom. Jag blev av med över 2000 kr och polisen betraktade det som grovt rån. Numera har jag aldrig så mycket pengar på mig och åker inte gärna taxi i Aten även om jag vet att de rensat upp i taxiträsket som tidgare hade en mycket hög andel kriminella. Har också tårgaspatroner i handväskan när jag besöker Aten eller andra storstäder bra att ha till hands om något händer.

Eva

Martina E
2008-07-08, 20:28
Hej!

Jag lider med dig Monica!
Vi var i Aten nu den 27 juni och blev bestulen på min mobiltelefon på just tunnelbanan. Det blev trångt när vi skulle gå på och de män som trängdes mest gick av efter en station och de tog min mobil med sig.

Vi hade blivit varnade innan och hade inga väskor med oss utan allt i stängda fickor. Just mobilerna hade min man i en benfixa som dessutom var knäppt med två knappar på locket.

På väg till flygplatsen dagen efter började vi prata med ett Grekiskt par och de berättade att det blivit mycket värre med ficktjuvar de senaste året.

Så var försiktiga!
//Martina

Tom
2008-07-08, 21:23
Är det många av Kalimeras medlemmar som blivi bestulna i Aten/Piraues, eller i övriga Grekland?
Läste nu i tråden "Hur trogna är ni Grekland" om en familj som blivit utsatta för ficktjuvar tre gånger på två resor.
Är det vi som haft tur hittills? Då vet man ju nästan vad som väntar....__D
// Helén


Tur har vi haft.... tills i nu Juni/2008 !
På Omonia-Metrostation blev Jag o min kompis av med våra plånböcker !

Och då är vi väldigt på vår vår vakt !!!
Men...de hjälper ej !

Det är proffs vi snackar om .

I fickor med knäppe , lyckas dessa "proffs" obemärkt plocka våra plånböcker !

Betänk att vi rest till Grekland ett 50-tal ggr . Detta var första gången det hände ngt sådant !

Nu har jag bestämt att det inte ska hända oss en gång till !

I framtiden kommer jag lägga värdesakerna i ryggan + att ryggan har ngn form av lås !

Undertecknad blev av med ca:2000sek i kontanter + alla kort man har i p/boken , lyckades att spärra Visakortet inom en kvart .

Kompisen blev av med ca:2500sek + alla kort !
Dessutom hann dom plocka 12000 sek från Visakortet innan han hann spärra !
Lyckligvis nog har Vi ersatts av försäkringar ! (- självrisk vid kontantstöld)
Visa ersatte dom 12000:- som togs ut på kompisens konto !

Så ... ett gott råd !

Ha inga kontanter/plånbok på Er.

Lägg allt av värde i ryggan....exv. längst ner !

Se till att ni har "lilla ryggan" skyddad mot vägg eller dyl. i metron !

Negligera alla "hjälpsamma" i Metron och i Aten i övrigt !

/ Tom som har blivit en erfarenhet rikare på sin "ålders höst" !

inkfish
2008-07-08, 21:32
Lägg allt av värde i ryggan....exv. längst ner !

Se till att ni har "lilla ryggan" skyddad mot vägg eller dyl. i metron !



Jag må vara paranoid men jag har lilleryggan på magen i Aten. Skulle aldrig våga ha den på ryggen.

Eva L
2008-07-08, 21:33
När jag var i Brasilien första gången använde jag en säkerhetsväska typ Pac Safe. Skyddar mot vissa ficktjuvar fast blir man hotad är det bara att lämna över den. En sån skulle jag nog använda om jag besöker Aten igen. Gick med den en del i Manaus. Vid den sista Brasilienresan till Pipa använde jag aldrig väska eller ryggsäck utan stoppade lite pengar i shortsen och när jag behövde lite mer pengar stoppade jag några sedlar i en tunn hudfärgad platt sak som inte ens syntes under linnet. Även den inköpt från samma företag.

Badhandduk och kamera la jag i en sliten plastkasse eller i ett hippieliknande tygknyte. Råkade aldrig ut för att någon ville ha mina saker på dessa resor.

Eva

Tom
2008-07-08, 21:46
Jag må vara paranoid men jag har lilleryggan på magen i Aten. Skulle aldrig våga ha den på ryggen.

Jag menar att du är skyddad om du står med ryggen mot vägg el dyl !

På magen är det "fritt fram" !

Proffsen vet att distrahera dig, då är magryggan som är närmast snyft_drop !

/Tom

inkfish
2008-07-08, 21:49
Fast jag tänker mer när jag går omkring, då har jag ryggan på magen och gärna armarna omkring den också:o

Dessutom är jag så taggad på folk som vill distrahera så om du frågade mig var nästa bar låg skulle du förmodligen åka på en rak högerflabb_flab

Riitta
2008-07-08, 21:51
Undrar om det är värre med tjuverier under sommaren. Jag och Karin har ju varit i Aten 3 gånger i Januari månad och det har inte hänt något.
Vi skulle säkert ha varit nästan hur lätta byten som helst:o
Klart man tänkte sig lite och var försiktig, men inte säkert tillräckligtAng_elx
Och bara bra taxichaufförer har vi råkat på ocksåAng_elx

Riittabye_bye

inkfish
2008-07-08, 21:54
Undrar om det är värre med tjuverier under sommaren. Jag och Karin har ju varit i Aten 3 gånger i Januari månad och det har inte hänt något.


Ju mer folk, desto mer stölder naturligtvis. Är det tjockt på gatorna är det lätt att operera utan att märkas. Det gäller nog i alla storstäder.

Frappe
2008-07-14, 14:25
Det är just nu värre än jag någonsin varit med om!!:mad: Min dotter var inne på H&M när helt plötsligt en anställd skriker till och svär. Då står en kvinna med handen ner i dotterns väska hon har inget märkt i trängsel, som tur var blev hon inte av med sin plånbok och hon har lärt sig att vara mer försiktig. Sedan på Everest vid Syntagma stod jag och vänninan i kö för att köpa käk till barnen Anette har en magväska där hon har plånka och solglasögon bla. Framför mig står en kvinna och jag ser att hennes väska är öppen var på jag tilltalar henne på grekiska men hon svara inte då säger jag på Engelska att hon bör stänga väskan och vara försiktig pga ficktjuvar, hon tittar bara på mig och rätt var det är är hon borta. Då säger Anette shit jag har blivit bestulen... hon är helt säker på att det var kvinnan framför mig samt en annan som stod bakom henne.....plånkan är kvar men solbrillor borta och magväskan öppen...:mad: Jag blir asförbannad och kan inte släppa detta. Vi äter och ska sen gå där ifrån, går några steg ner vid MC Donalds där vi står en stund jag ser kvinnan jag varnat sitta vid ett bord tillsammans med en annan kvinna och man. Ser att de går in på Everest igen, säger åt alla att vänta medans jag kollar, får då se hur de tar plånboken av en kvinna deras teknink verkar vara att en står framför och den andra bakom de använder tunna halsdukar, de har full koll på vad de gör, jag grabbar tag i den ena kvinnan och frågar milt utryckt vad hon håller på med...? Frågar den bestulna kvinnan som inte märkt någont om hon har blivit bestulen hon tittar i väskan och mycket riktigt plånkan är borta. Då säger jag åt de i affären att ringa polisen den ena tjejen börjar springa och i tumultet springer hon jag tagit tag i väg. Jag lubbar efter och den bestulna kvinnans man även han, rena rama deckar novellen :rolleyes: jag hinner ifatt och håller henne kvar mannen får tag i den andra och vi genomsöker väskorna.... ingen plånbok som till hörde kvinnan dock Anettes solbrillor, med andra ord i tumultet har de lämnat över till en 3 person...:mad: polisen kommer de tas i förvar och jag lämnar en redogörelse mannen försvann dock! Ska tilläggas att i deras väskor fanns 15 plånböcker, jag blir så ARG!__D
Jag själv använder en liten ryggsäck med lås och pengar i en innerficka men det är det slut med nu stoppar jag pengar i en liten påse som sitter fast i bhn..För man skär upp botten på ryggan gör likadant på väskor...


Hälsningar från Camilla kusin med Colombo:)

Riitta
2008-07-14, 14:32
Herregud:eek::mad:.Du är en modig kvinna Frappe.Ge sig på tjuvjakt är det inte många som vågar. Tur det finns sådarna som duklapp_klap

Riittabye_bye

Argyris
2008-07-14, 14:51
Jag har även hört att detta (ficktjuvar) har förekommit på Chanias flygplats. troligtvis utförd av turister (och inte boende i en bergsby på Kreta :D)

/nico

Kalimera
2008-07-14, 15:00
Jag lubbar efter och den bestulna kvinnans man även han, rena rama deckar novellen Det var modigt av dig Frappe! En eloge till dig! klapp_klap

Marianne
2008-07-14, 18:13
Hurra för dig, Frappe!!!klapp_klapklapp_klapklapp_klap

kize
2008-07-14, 18:20
Blir lite orolig för vi skall snart till Aten o hade tänkt åka tunnelbana fr Pireus in till centrala Aten. Går det att åka buss istället, någon som vet? Vilket bussnummer och vart går bussen iså fall ifrån.
Jättetacksam för svar!
Kicki

Hellen
2008-07-14, 21:17
Heja Frappe!!klapp_klapklapp_klap
Det finns alldeles för få människor med civilkurage
// Helén

Eva L
2008-07-14, 21:23
Mycket modig och snabbtänkt insats.

Eva

Hellen
2008-07-15, 12:04
Ju mer folk, desto mer stölder naturligtvis. Är det tjockt på gatorna är det lätt att operera utan att märkas. Det gäller nog i alla storstäder.

Folksamlingar var det än är, tyvärr och jättetråkigt för alla som råkar ut för dem. Jag har vid flera tillfällen kommit på mig själv att så fort någon tilltalar mig så grabbar jag automatiskt tag i väskan extra hårt, och kom inte och lägg fram en karta framför mig, risken att den går sönder är stor, tyvärr.


Blir lite orolig för vi skall snart till Aten o hade tänkt åka tunnelbana fr Pireus in till centrala Aten. Går det att åka buss istället, någon som vet? Vilket bussnummer och vart går bussen iså fall ifrån.
Jättetacksam för svar!
Kicki

Det finns ingenting som säger att det inte finns ficktjuvar runt bussen, risken att bli av med någonting där ser jag t.o.m. som lite större, då det är svårt att ha bagaget alldeles intill sig på bussen.
// Helén

Anders_Anki
2008-08-14, 21:05
Samma sak hände mig i förrgår! :mad: På en fullsatt Metro från Pireus, när vi skulle gå av för att byta linje så trängde en tant in min fru, och hela min uppmärksamhet riktades på att få av henne från tåget! När jag kommit av så var plånboken borta! ca 250 € Körkort och kreditkort! Plånboken hade jag i en knäppt benficka på shortsen! Ficktjuvarna jobbar i team och är otroligt skickliga! Som tur var så hade jag telnummer för spärr av korten i min mobil! Glöm aldrig det! Därför kunde jag spärra korten inom 10 minuter! Sista gången vi besökte den stan!

Eva L
2008-08-14, 21:12
Vilken otur för er. Hörde att min son också varit utsatt för ficktjuvar den här veckan i Aten men klarade sig undan. Återkommer och berättar historien sedan jag pratat med honom själv.

Eva

Hellen
2008-08-14, 21:32
Samma sak hände mig i förrgår! :mad: På en fullsatt Metro från Pireus, när vi skulle gå av för att byta linje så trängde en tant in min fru, och hela min uppmärksamhet riktades på att få av henne från tåget! ............ Sista gången vi besökte den stan!

Vilket tråkigt avslut på er semester. Men inte kan du mena allvar med att aldrig mer åka dit?:eek::D
// Helén

Anna Pernilla
2008-08-14, 21:34
Sista gången vi besökte den stan!
Ja men nu är ni väl ändå hårda emot Aten.Ficktjuvar finns ju i alla länder och städer. Men visst är det jättetråkigt när det sker!

Patricuz
2008-08-15, 13:10
Sjuttsingen vad trist för alla som har blivit utsatta, man blir så förbannad__D, det händer ju liksom på en tusendels sekund! Och så ska man kunna njuta av allt också...:cool:

Det är nog sant att platser där det finns mer folk, större risk för ficktjuvar! I alla länder! Själv har jag blivit utsatt för ficktjuvar tre gånger i Italien, varav två gånger i Rom. Klarade mig alla gånger med blotta förskräckelsen...

Vi är på väg till Aten i höst (endast en tredagars vistelse) och ni kan tro att vi har funderat ut och in på hur vi ska kunna hålla reda på alla flygbiljetter, pass, kontanter, kreditkort, kameror, telefoner och det viktigaste av allt: sonen på fem år som är kvicksilver_B-anana! Eftersom man oftast koncentrerar all energi på barnet glömmer man att man har med sig sånt som intresserar ficktjuvar. Insydda fickor på insidan av kläderna, att fästa i bh:n och andra ställen nära kroppen är säkert en bra idé.

Lycka till med följande resor!

Hälsn Pbye_bye

Netwolf
2008-08-15, 13:38
Alltid kul att höra när någon ingriper mot ficktjuvarna och lyckas! Däremot så ska man även där vara försiktig. Rätt som det är har du en kniv i magen. :eek:
Så var försiktig med att ingripa, det kan sluta illa. Sen reagerar man ju med vrede, så jag hade nog handlat likadant som Frappe.

/Netwolf

Aina
2008-08-16, 11:30
Ett litet tips:

Efter vår Greklandssemester åkte jag till Spanien och Barcelona. Så fort man nämner Barcelona kommer ficktjuvar på tal. Det finns också en polisavdelning i Barcelona, los mossos, som bara arbetar med gatustölder och ficktjuvar. Min sista Barcelonabild visar just hur polisen tar en ficktjuv.

Inför resan köpte jag en midjeväska som man kan bära innanför kläderna. För längesedan hade jag en liknande enklare i hudfärgat tyg. Nu har produktutvecklingen gått framåt. Den fästs med ett litet knäpp och bandet går inte att bara klippa eller slita av. Plats för pengar, pass, biljetter, bankkort.

Perfekt när vi bodde på ett sunkigt hotell där vi inte litade på säkerheten. Väskan var skön att bära trots värmen. När jag hade klänning på mig på kvällen sköt jag innehållet mot ryggen och den syntes inte.

Dagtid hade jag oftast byxor med många fickor. Plånboken i ficka med blixtlås, men bara så mycket pengar jag behövde just då.