handdator

Visa fullständig version : Lesbos


Eva L
2008-06-13, 08:32
Har nu lyckats boka ett par av de superbilliga biljetterna ner till Mytilini för mig och dottern. Barnbarnet ska också med men bokningen gick inte att göra på honom eftersom det var enkel ner och då tjatade programmet om att han fyller två år före hemresan. Det gör han inte så jag räknar med att Ving lägger till honom manuellt under dagen. Han ska ju ändå inte ha någon egen flygstol. Fantastiskt billigt 250:- går faktiskt inte att säga nej till så det får bli reguljärflyget hem. Vi reser först i september så det finns tid att läsa på om en ö jag inte vet mycket om. Bra boendetips tas tacksamt emot för troligen stannar vi på Mytilini om inte någon annan ö lockar mer.

Eva

Siri A
2008-06-13, 10:26
Så det blev en resa till slut, och till vilket pris!!! Grattis till bokningen!! klapp_klap

Hestia
2008-06-13, 12:23
Oj, så billiga biljetter! :) Får man vara nyfiken och fråga vad det är för biljetter som är så superbilliga?! Har inte för avsikt att åka men det skulle
vara så intressant att få veta (det är ju så pass långt innan avfärd dessutom) eftersom jag i stort sett bara åkt charter. Är också ovan med datorer så jag har ingen erfarenhet eller kunskap av att leta billiga resor på nätet. Skulle vara kul att få höra hur du lyckats!

Vänliga hälsningar Elisa.

Monica P
2008-06-13, 13:10
Lesvos är mycket i ropet just nu, man har offentligt protesterat mot att bli identifierade som lesbiska, men organisationerna för homosexuella slår ifrån sig och säger att då skulle Siam inte vilja ge namn till siamesiska tvillingar heller. Debatten är tämligen låg....

Eva L
2008-06-13, 13:56
Vi har bokat Vings enkelbiljetter som finns utlagda på deras hemsida under rubriken boka enkel resa med charterflyg som du hittar under fliken endast flyg. Ving var föredömligt snabba och har lagt till barnbarnet manuellt på vår bokning eftersom vi inte kunde göra det själva. Alltid snabbt och trevligt bemötande där. Finns endast få biljetter till det lägsta priset.
Jättebra flygtid som gör att vi kan ta ett fmflyg ner till Stockholm och slipper övernatta på Arlanda.

Eva

Hestia
2008-06-13, 17:58
Tack Eva för att du svarade, intressant att få veta!:)
Stort GRATTIS till de otroligt billiga biljetterna!! (Då får ni ju dessutom mer
pengar att spendera i Mytilini, vilken lycka!!):)

//Hälsn Elisa.

Eva L
2008-07-06, 09:50
Det är ju länge kvar tills vi reser men det ska bli spännande att se bilder och läsa mer om Lesbos när Janne kommer hem. Känns extra spännande i år för det har inte varit så lätt att hitta riktigt bra information om ön. Antar att de efter att ha rest runt så mycket och fotat massor kommer att göra en riktigt spännande e-guide.

Vatera seglar allt mer upp som den by där vi kanske kommer att bo med ett par dagar på slutet i Molivos och sista dygnet i Mytilini stad. Ni som bott i Vatera kan väl berätta mera. Vi vill ha bra tavernor, bra strand för en liten och ett rent fräscht boende med vissa matlagningsmöjligheter. Transporten mellan orterna hoppa vi kunna göra med buss och taxi bara i undantagsfall.

Eva

LN
2008-07-06, 21:40
Jag blev inte särskilt impad av Vatera. En ödslig (slutet maj) plats, en väg längs öde strand samt inte särskilt många hotell. Stannade bara och tog varsin glass och sedan tillbaka till Plomari/A Isidoris via Melinda. Mycket mysigare där. Vaterastranden är hur lång som helst så man kan vara ganska ostörd där. Vet inte hur barnvänlig den är!

Eva L
2008-07-06, 22:22
Tack alla tips är värdefulla. Vi gillar små ställen men inte för små. Vilket är era favoritplatser i Grekland? Frågan med anledning av att se om vi har samma smak.;)

Det är alltid svårt att veta. Ska f;rs;ka exemplifiera vad jag menar jag tycker att trafiken långs Rethymnons strandpromenad p[ Kreta är avskyvärd medan andra beskriver strandpromenaden som ett lugnt paradis.

Eva

Kalimera
2008-07-08, 15:10
Vatera seglar allt mer upp som den by där vi kanske kommer att bo med ett par dagar på slutet i Molivos och sista dygnet i Mytilini stad. Ni som bott i Vatera kan väl berätta mera. Vi vill ha bra tavernor, bra strand för en liten och ett rent fräscht boende med vissa matlagningsmöjligheter.

Har läst lite i olika trådar där du frågar om tips. Inte lätt att svara på var ni ska bo. Lesbos är inte som andra öar.

Om du söker efter en plats som liknar typ Sifnos eller Folegandros hittar du inte det på Lesbos. Långgrunda barnvänliga sandstränder är inte Lesbos storhet, många stränder består av smågrus eller klappersten. Det finns så klar undantag, som Skala Kolloni där stranden ser ut så här:

http://www.kalimera.se/bilder/forum/lesbos_skalak.jpg

Personligen gillar jag inte stranden, inte heller byn. Vi hade tänkt stanna där några nätter, men valde att köra vidare efter lunch. Bodde i stället i Skala Eresou som vi gillade helskarpt.

Molivos är inte heller något alternativ, stranden är stenig, stora stenar. Petra och Anaxos är mycket bättre, men båda orterna är turistorter och det vill ni ju inte ha. Vi tyckte bra om både Petra och Anaxos, framförallt Petra som var riktigt mysigt inne i gränderna.

Vatera passar perfekt om man vill "vara lite för sig själv". Stranden är mellan 8-10 km lång beroende på vem man frågar. Det finns ingen by i Vatera, bara hotell, tavernor och två affärer. Biluthyrning finns på Hotel Aphrodite, bra ställe för övrigt. Det finns inte många hotell eller tavernor och de ligger långt från varandra. Bo man i ena ändan och ska till affären har man kanske 5 km till affären. Ödsligt är bara förnamnet. Gillar man det är Vatera ett paradis. Ser ut så här:

http://www.kalimera.se/bilder/forum/lesbos_vatera.jpg

Återstår då Agios Isidoros där vi bodde tre nätter och stortrivdes. Agios Isidoros är en liten ort med lågmäld turism och en fin småstenstrand med kristallklart vatten, den bästa badorten tyckte vi. Ett extra plus för närheten till charmanta Plomari dit man går på 30 min.

Om jag hade varit er skulle jag ha bokat rum nummer 1 på Hotel Akrogiali i Agios Isidoros och tagit en taxi direkt efter landning. Då slipper ni en natt i Mytilini. Rummet har kök, två balkonger, en dubbelsäng och en enkelsäng. Det är 50 m till havet, 50 m till affären och lite längre till några tavernor. Pensionatet är familjeägt, Irini som driver det är hur gullig som helst.

Charleston
2008-07-08, 15:29
Jag lade in mitt gamla tjat om Vatera i fel tråd.
Kan kanske nån moderator flytta mitt inlägg (15:19) från tråden "Hemma från ett ännu..." i forumet "Hej, nu är vi tillbaka igen" (underforum "Semestra i Grekland") till denna tråd?
/Thomas

Kalimera
2008-07-08, 15:38
Jag lade in mitt gamla tjat om Vatera i fel tråd.
Kan kanske nån moderator flytta mitt inlägg (15:19) från tråden "Hemma från ett ännu..." i forumet "Hej, nu är vi tillbaka igen" (underforum "Semestra i Grekland") till denna tråd?
/ThomasJag vågar inte göra det, varje gång jag sammanfogar inlägg skiter det sig. Länkar dit i stället (http://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?p=137164)

Om du orkar kan du kopiera texten hit så tar jag bort från den andra tråden, inklusive mitt svar.

Charleston
2008-07-08, 15:55
(nedanstående nu även i rätt tråd...)

Och här kommer jag med mitt tjat om Vatera, min favoritplats på Lesbos, igen…

Fördelarna med Vatera är för mej: Det är ett lugnt och stillsamt ställe, det finns ett antal trevliga tavernor/restauranger och gott om plats på den sju kilometer långa sandstranden. Vill man besöka en genuin grekisk by går det bra att promenera (eller ta bussen) ett par kilometer till Vrisi/Vrissa, som är byn där det flesta Vaterabor tillbringar vintern. Man kan också gå grusvägen bort mot det mysiga lilla fiskeläget Agios Fokas, där det finns ett par mycket trevliga fiskerestauranger (på vägen dit kan man passa på att mata sköldpaddorna i ån man passerar över). Den närmaste ”staden”, Polichnitos, kan man nå med buss eller taxi. Den ligger nån mil ifrån Vatera. Utanför Polichnitos ligger f.ö. ett av öns thermabad. Inom ”taxiavstånd” ligger även ett antal stränder/byar längs sydsidan av Kallonibukten.
Dessutom finns det bra och prisvärda boenden i Vatera. Åtminstone ett. Vi (vå pers) bodde för två år sen (i september) på Vrisies Studios och betalade 150 euro för en vecka i en rymlig fräsch lägenhet (med ”alla” tillbehör, t.o.m. kaffebryggare) med stor uteplats. Vi trivdes så bra, så vi hyrde även den andra veckan där, för samma pris igen. Och eftersom vi var de enda gästerna, så fick vi båda veckorna bo i en stor tvårummare i stället för den bokade enrummaren, utan pristillägg. Ligger visserligen inte direkt på stranden och i ”fel” riktning med tanke på de flesta matställen/affärer, men kan man tänka sej att gå ett par hundra meter till stranden och nån knapp kilometer till ”centrum”, så är det ett mycket prisvärt boende. Och några matställen och nån servicebutik finns betydligt närmare än så. Dessutom är det lite närmare Agios Fokas.

Nackdelar: Det är ett lugnt och stillsamt ställe (om man vill ha mera liv och rörelse runt omkring sej, så är detta förstås en nackdel). Annars är det ju främst att det ligger liksom i slutet av stora vägen som är den största nackdelen. Men detta är väl en av anledningarna till att det är så stillsamt. Med tanke på den fantastiska stranden så skulle det ju annars kunna vara en av de mest exploaterade platserna på Lesbos (vilket i och för sej inte säjer så mycket), kanske även i hela Grekland. Fast bussar går dagligen åt Mytilinihållet. En taxiresa kostade 45 euro 2006 (till Kalloni 30 euro). Det planeras/pågår emellertid ett vägbygge åt Plomarihållet till, men hur långt dom idag har kommit med detta vet jag inte, 2003 var det åtminstone sprängt i berget för en del av den planerade sträckningen

Sen håller jag inte riktigt med Janne om att man absolut måste hyra bil på Lesbos. Det är klart, vill man under en begränsad tid nödvändigtvis se sej om runt hela ön är detta förstås det enda alternativet. Men om man begränsar sej till säj en fjärdedel/tredjedel av ön under en tvåveckors vistelse fungerar vespa alldeles utmärkt. Jag har varit på Lesbos tre gånger och vi (två pers) har varje gång hyrt varsin vespa under en av de två veckor vi tillbringat på ön (resten av tiden brukar vi mestadels bara ta det lugnt och röra oss i de närmaste omgivningarna runt där vi bott). Man hinner ju förstås inte täcka in hela ön med detta färdmedel under ett enda besök, men jag tycker vi har hunnit med att se en stor del av ön ändå (undantaget är mellersta och södra ostkusten), eftersom vi har stationerat oss på lite olika ställen varje gång (Petra, Agios Isidoros respektive Vatera), och tagit någon/några extranätter ”hemifrån” varje gång. Tycker det är bra mycket behagligare att susa fram i det fria, känna vinden och dofterna, än att sitta instängd i en plåtburk.
Busstrafiken på ön är vä visserligen skaplig, men man ska nog då försöka att hålla sej till direktlinjer. Möjligtvis kan man hinna med ett byte under samma dag (och då är det främst Mytilini och, i viss mån, Kalloni som gäller för bytet), även om man då kanske får räkna med att få vänta några timmar mellan bussarna.

Jag ber om ursäkt om jag låter som en beskäftig besserwisser ovan. Det är förstås bara mina personliga reflektioner och utifrån mina egna preferenser jag uttalar mej. Även här i Kalimeraforumet vet jag att det finns de som inte tilltalats alls av Vatera. Alla tycker som tur är inte lika. Mina ynka tre besök gör mej heller knappast till nån Lesbosexpert. Men precis som Janne så blev både jag och mitt resesällskap direkt försälskade i ön första gången vi var där (2002), och det kommer definitivt att bli fler besök där inan det är dags för bokslut.

/Thomas

PS. Ser verkligen fram emot J&C:s mera utförliga berättelser. DS.

Kalimera
2008-07-08, 16:00
[quote]Med tanke på den fantastiska stranden så skulle det ju annars kunna vara en av de mest exploaterade platserna på Lesbos (vilket i och för sej inte säjer så mycket), kanske även i hela Grekland. Visst är det mäkligt att Vatera inte är exploaterat! Undrar varför? :confused: Om vägen byggs blir det säkert annorlunda.

men hur långt dom idag har kommit med detta vet jag inteFanns ingen väg klar nu. Vi körde över bergen, via Stavros.

Jag ber om ursäkt om jag låter som en beskäftig besserwisser ovan. Det är förstås bara mina personliga reflektioner och utifrån mina egna preferenser jag uttalar mej. Be inte om ursäkt. Åtminstone jag håller med dig. Vill man ha lugn och är Vatera perfekt, lite som Tripoetra på Kreta, vilket är mitt paradis på Kreta.


PS. Ser verkligen fram emot J&C:s mera utförliga berättelser. DS.Det gör jag också, måste bara samla mig lite först. :)

Eva L
2008-07-08, 21:14
Tack för alla era tips. Vi får smälta intrycken och fortsätta med informationsinsamlandet. Uttryckte mig nog lite slarvigt. Nog går det bra med turistorter men inte massturismorter där det genuina gått förlorat i krimskramset. Nu kanske det inte finns några sådana ställen på Lesbos.

Om vi besöker Molivos räknar vi inte med bad dessa dagar. Varken jag eller dottern har behov av att vara på stranden varje dag och barnbarnet klarar sig säkert också om de andra dagarna på ön innehåller mera skojiga saker för honom.

Bra Janne att du varnar mig för att det inte finns några ställen liknande mina favoriter i cykladerna. Borde väl ändå finnas byar med torg och lite gränder eller en fin hamnpromenad. Tydligen går det att åka på lite organsierade turer och ett av turisföretagen kan göra ett specialarrangemang. Återstår att se vad det kostar. Naturen verkar ju vara fantastisk med vattendrag och sköldpaddor. Verkar hur spännande som helst.

Ser verkligen fram mot er berättelse från ön.

Eva

ChrBra
2008-07-09, 19:33
Grattis till dom billiga biljetterna, såg att det fanns några lika billiga kvar till Petra blan annat, synd att jag redan bokat Bacelona i Sept :(.

Nu finns det ytterliggare ett promenadtips på Lesbos i tråden "Vandra", eller här ;)

http://www.kalimera.nu/forums/showpost.php?p=137560&postcount=1

bye_bye // C.

Admirala
2008-07-10, 09:31
Sea Horse hotell i Molivos er perfekt. Ligger i den bilfrie lille havnen og har balkonger med utsikt over fiskebåter og hav. Vet ikke om alle rom vender mot havnen, eller har balkong, så be spesielt om det!

Stranden i Molivos er langt fra perfekt, og jeg er kresen på strender. Men den er helt grei, synes jeg. Ikke et sted man vil ligge i timevis (det vil jeg forresten aldri), men helt ok for et avkjølende bad.

Charleston
2008-07-10, 11:42
Ang nyavägenbygget:

Första gången vi var i Vatera var 2003. Bodde då i Agios Isidoros och tog en tvådagars utflykt därifrån till Vatera. På vespor. Hade då någonstans läst om att man inte skulle ta vägen som är skyltad med stora blå skylten, strax INNAN byn Ambeliko mot Vatera, utan i stället en som börjar mitt i nittiograderskurvan inne i själva Ambeliko (enligt karta 1.2 km efter den tidigare nämnda). Oklart varför. Denna senare väg finns mycket riktigt inritad på kartan, och ska då gå några kilometer norr om den ”vanliga” vägen och komma fram i Stavros (till skillnad från Kato Stavros, där man kommer fram den andra vägen).
Nåväl, matematiker som man är, så var det inga problem att tyda den gamla träskylten med grekiska bokstäver i böjen inne i Ambeliko och där stod mycket riktigt Vatera. Lite skeptisk blev man ju, åtminstone början av denna väg såg ännu värre ut än början av den blåskyltade. Typ svensk skogsväg sönderkörd av tunga fordon. Men vi chansade (tyvärr) ändå. Resten av den trippen ner blev därmed rena Novemberkåsan. Efter några kilometer övergick skogsvägen i en stig och efter nån kilometer så delade sej stigen i två mindre stigar. Vi chansade då på den högra. Vilket möjligtvis var det första smarta valet den dagen. Den stigen övergick senare, efter att vi bl.a. fått lyfta vesporna över nedfallna träd, i vad som med lite god vilja skulle kunna kallas en mindre skogsväg. Efter ytterligare några kilometer kom vi så till det som måste vara tecken på att man åtminstone nån gång BÖRJAT med en större väg. Man hade nämligen en sträcka, kanske nån kilometer, i berget sprängt ut en fyra-fem meter bred ”väg”. Som nu alltså var täckt med sprängsten. Rätt spännande att åka vespa på den…
När vi så, ett antal timmar efter Ambeliko, och en sista ”genväg” (man ville bort från stenvägen så fort som möjligt), kom fram till Kato Stavros stannade vi för att fylla på vattenförrådet. Språkade då med några ur lokalbefolkningen (som mestadels består av immigranter från USA, de flesta antagligen med nåt slags grekiskt ursprung) och det visade sej att knattrandet från våra vespor uppe i bergen hade varit det stora samtalsämnet under dagen.

Så kan det gå.

När vi sen var tillbaka i Vatera 2006, så pratade vi med vår hyresvärd Stavros (mycket Stavros här…) om detta, och han nämnde nåt om att vägbygget tydligen skulle ha ingått i nåt slags projekt på nån skola/universitet, men att pengarna tagit slut. Finns säkert andra varianter på förklaringar också.

Det året gjorde vi f.ö. flera vespaturer åt Melinda/Plomarihållet till (från Vatera, alltså). Gissa vilken av de två vägarna vi tog då?

Flygfotot jag såg på nätet över Vatera (kan tyvärr inte hitta det nu igen) hade inte den bästa upplösningen, därav min optimistiska misstolkning.

/Thomas

LN
2008-07-10, 12:05
Vi kom uppifrån bergen ner över Paleochori till Melinda. En stor väg finansierad med EUpengar avslutade den trippen, vilken kontrast från liten slingrig grusväg norr om Paleochori till bred landsväg men fina räcken andra sidan byn. Inne i byn gick det inte ens att möta annan bil, så vi blev stående medans den mötande tråcklade in sej i någon gränd. Detta skedde till männen längs gatans stora förtjusning. Vet inte hur mycket turister som brukar färdas den vägen.

Kalimera
2008-07-11, 11:06
Sea Horse hotell i Molivos er perfekt. Ligger i den bilfrie lille havnen og har balkonger med utsikt over fiskebåter og hav. Vet ikke om alle rom vender mot havnen, eller har balkong, så be spesielt om det!Vi bodde där, har sällan bott så bra. Jag tror att de flesta rum har havsutsikt.

http://www.kalimera.se/bilder/forum/molyvos.jpg

ChrBra
2008-07-11, 11:54
http://www.kalimera.se/bilder/forum/molyvos.jpg

:eek: det ser ju hur mysigt ut som helst, å jag som är badkruka :D (gäller bara att undanhålla dom ringa badmöjligheterna för resten av familjen Ang_elx), Lesbos verkar gå från klarhet till klarhet, det lutar starkt åt en Lesbos-luff på 2-3 veckor nästa år.

// Christer.

Kalimera
2008-07-11, 13:47
:eek: det ser ju hur mysigt ut som helst, å jag som är badkruka// Christer.Ett av de bästa boende vi haft i Grekland, inte bara för den suveräna utsikten, andra plus är trevliga ägare, stora rum, att det är välstädat, att hamnen är stängd för all motortrafik på kvällen, att det finns flera bra tavernor i hamnen - och i ditt (och mitt fall) - att det inte finns någon strand i närheten. :D

kari
2008-07-11, 14:27
Jeg er enig med Janne :)

Om v i skulle ha barnebarn med til Lesvos ville vi nok velge Ag Isidoros, Eva. Både for at stranden er virkelig fin - og for nærheten til Plomari,
d e r finner du et helt spesielt fint torg, kjempekoselig :D

Direkte p å stranden i Ag. Isidoros "fant" vi et lite hotel/pensjonat der vi ville bo engang, jeg t r o r det het Afrodite :confused: Vi har ikke vært på Lesvos siden, men min bror fikk tipset av oss og har bodd der flere ganger :)

O m du er interessert skaffer jeg tlf nr dit, men det kan jo være flere her på Kalimera som kjenner stedet.

Vi likte oss kjempegodt i Molyvos og, bodde halve tiden på Lesvos i Plomarion og Molyvos :) - men vi var kun voksne på tur da,

:) Kari

Eva L
2008-07-11, 21:44
Alla tips tas tacksamt emot. Vi har mer eller mindre bestämt oss för Agios Isodoros men troligen besöker vi Molivos för ett par dagar kanske i mitten av vår vistelse och åker sedan tillbaka till Agios. Väldigt trevligt att få så många tips och synpunkter både i forumet samt i inboxen. Kalimera är verkligen en god källa att ösa ur.

Eva

Carina
2008-07-12, 12:32
: (gäller bara att undanhålla dom ringa badmöjligheterna för resten av familjen Ang_elx), // Christer.

Visst finns det en bra strand i Molyvos, följ stranden och gå emot Petra, eller ner vid hotel Delfina och igenom pistagelunden så kommer man fram till stranden som här är bredare. Den består inte alls av bara sten utan det är blandat. Sedan är ju det så med stränder att den förändras med vågor, ibland mera sand och ibland mera sten. Botten är inte speciellt stenig i alla fall. Vi tycker den fyller våra krav och då har vi provat många stränder.
Från hur många stränder har man vidunderlig utsikt över en borg?

Hälsningar

Carina