Visa fullständig version : Pastöriserad?
bob-kåre
2008-05-27, 18:05
Hur säger man pastöriserad på grekiska?
Är det pasterióno eller pasteriomeno eller är det senare en böjning eller rent av opastöriserad?
2 dagar 15 timmar kvar till kreta. _B-anana
Elisabet
2008-05-27, 18:38
Hur säger man pastöriserad på grekiska?Det låter som en fråga som man ställer när man har en gravid sambo ;)
Ska man gratulera? :)
Det blir pasterioménos
/il
bob-kåre
2008-05-27, 22:31
Det låter som en fråga som man ställer när man har en gravid sambo ;)
Ska man gratulera? :)
Fritt fram att gratulera :)
Fritt fram att gratulera :)
Grattis_B-anana
// Helén
Elisabet
2008-05-27, 22:59
Åååh vad roligt! Stort Grattis!!!
bob-kåre
2008-05-27, 23:17
Grattis_B-anana
// Helén
Åååh vad roligt! Stort Grattis!!!
Tack så mycket, har inte gått så länge än. En liten plutt på ultraljudet.
Elisabet
2008-05-27, 23:40
Det brukar rekommenderas att man endast äter ost, youghurt och andra mejeriprodukter som man ser kommer från en köpt förpackning. Industriellt tillverkade mjölkprodukter, även fetaost, är så gott som alltid pastöriserade, och finns det en förpackning är det ju lätt att kolla. "Gårdsprodukter" kan däremot vara opastöriserade.
bob-kåre
2008-05-27, 23:44
Tack Elisabet. Jag sökte lite här på forumet förut och hittade lite bra info och lite dålig.. importera fetaost från danmark..pfft. Det som jag blev osäker på var att någon hade skrivit att pastöriserad var pasterióno på grekiska och jag hade hört pasterioméno. Jag får väl vara snäll och skippa yoghurt med honung också då ;)
Elisabet
2008-05-27, 23:50
Det är klokt och omtänksamt att "lida med" om det blir nödvändigt, men jag tycker inte ni ska skippa någonting utan att först kolla på förpackningarna. De flesta grekiska mejeriprodukter är som sagt pastöriserade numer.
Lär er hur pasterioménos stavas med grekiska bokstäver så är det ju lätt som en plätt att kolla! Dra er inte för att be att få komma in i köket på tavernorna och se burken som de tar youghurten (även till tzatziki) och osten ur! Och läs på förpackningarna när ni handlar själva!
bob-kåre
2008-05-27, 23:56
Jag gissar på att jag kommer att tillbringa mycket tid i köket på diverse tavernor då min sambo älskar yoghurt, tzatziki och fetaost. Saganakin är kanske också i farozonen? Men det ska nog gå bra, jag har alltid drömt om att bli kock så jag kanske kan få jobb ett på köpet ;)
Elisabet
2008-05-28, 00:00
Det gäller alla mejeriprodukter och allt som är tillagat av mejeriprodukter.
Jag tycker det verkar som du ser fram emot att tillbringa tid i köken! Härligt med en "liten" ursäkt va flabb_flab ;)
bob-kåre
2008-05-28, 00:03
Jag står gärna i köket, eller vid grillen. Min sambo har helt slutat laga mat för flera år sen. När jag inte är hemma så brukar hon laga till en ärtsoppekorv i mikron.
modestyblaise
2008-05-29, 15:51
Bra tråd! Saganakin tänker jag INTE stå över (ve och fasa, två veckor i Grekland utan saganaki) fast jag är gravid. All mat som är upphettad till över 70 grader skall vara ok, och det borde väl ändå saganakin vara..... Men som du säger, det blir nog till att tillbringa lite tid i köken på tavernorna
Kalimera
2008-05-29, 17:57
Fritt fram att gratulera :)Grattis! klapp_klap
Elisabet
2008-05-29, 19:03
All mat som är upphettad till över 70 grader skall vara ok, och det borde väl ändå saganakin varaJa så är det! Jag får väl skylla på den sena timman att jag skrev igår att det gäller all mat som är tillagad av mejeriprodukter. Vet man att den är upphettad till minst 70 grader (egentligen räcker det med 60, men man brukar ange 70 för säkerhets skull. Vid pastörisering värms mjölken till 72-74 grader) så är det ingen fara att äta den.
Men är man det minsta osäker så tycker i alla fall jag att man inte ska ta risken. Visserligen är det mycket ovanligt att listeria orsakar infektion hos människan och ännu ovanligare att fostret smittas när en gravid kvinna smittats. Men om en gravid kvinna smittas kan det orsaka vattenavgång och för tidig förlossning. Om fostret smittas kan det orsaka missfall eller fosterdöd. I jämförelse är väl två veckor i Grekland utan saganaki ingenting...
modestyblaise
2008-05-29, 19:57
Det är ju självklart att man skall vara försiktig, jag menade absolut inget annat. :) Jag tänker då inte ta några risker. Ville nog mest ha medhåll om att saganakin bör komma upp i 70 grader vid tillagningen, eller kanske inte:confused:.....
Ska du ändå ut i köket och röja så ta med stektermometern:D
Skoja bara, menar du friterad saganaki, eller ugnsbakad?
Friterad är nog tveksamt, det är ju inte så lång tid den är i smeten, Förresten görs inte friterad saganaki av hårdost?
// Helén
bob-kåre
2008-05-29, 20:03
Grattis! klapp_klap
Tack så mycket!
Det är ju självklart att man skall vara försiktig, jag menade absolut inget annat. :) Jag tänker då inte ta några risker. Ville nog mest ha medhåll om att saganakin bör komma upp i 70 grader vid tillagningen, eller kanske inte:confused:.....
Ja den är ju friterad, frityroljan är väl 180°C så ostbiten borde väl stiga över 70°C
Ja den är ju friterad, frityroljan är väl 180°C så ostbiten borde väl stiga över 70°C
Men hur länge ligger den i frityrsmeten? Hinner den bli tillräckligt varm?
// Helén
litentuva
2008-05-29, 20:12
Det är ju självklart att man skall vara försiktig, jag menade absolut inget annat. :) Jag tänker då inte ta några risker. Ville nog mest ha medhåll om att saganakin bör komma upp i 70 grader vid tillagningen, eller kanske inte:confused:.....
Visst ska man var försiktig men ibland undrar jag om inte stressen för att råka få i sig något felaktigt är värre än om man får en bit ost uppvärmd till 60 ist för 70 grader. Tittar man sig runt om i världen har alla olika rekomendationer. Fram tills alldeles nyligen fick man inte äta sushi enligt svenska råd men nu är det okey att frossa, frågan är vem ska man tro på...?
Om du inte tänker äta fyra saganaki om dagen är nog risken större att bli påkörd än att få i sig den skadliga bakterien. Ät och njut med lite sunt förnuft:D och med tanke på att saganakin ligger och steker/kokar i olja borde den nog passera 70 grader. Säg att du vill ha den "polli malako" dvs riktigt mjuk så att den smälter ända in så minimerar du risken ytterligare!
Förresten, kom jag på nu, görs den fiterade saganakin allt som oftast på graviera och det är väl en hårdost?
/ mamma till två barn som "slarvade" lite själv under graviditeten;)
bob-kåre
2008-05-29, 20:13
Men hur länge ligger den i frityrsmeten? Hinner den bli tillräckligt varm?
// Helén
Vet inte exakt men den måste ju bli gyllenbrun det tar ju ett litet tag. Det där med hårdost har du nog rätt i. Det får sambon äta.
modestyblaise
2008-05-29, 20:16
Vi får väl göra som Hellen föreslog, stektermometer, då är vi ialla fall säkra :D
modestyblaise
2008-05-29, 20:24
Säg att du vill ha den "polli malako" dvs riktigt mjuk så att den smälter ända in så minimerar du risken ytterligare!
Förresten, kom jag på nu, görs den fiterade saganakin allt som oftast på graviera och det är väl en hårdost?
Det låter bra! Tack för det! flabb_flab
Elisabet
2008-05-29, 20:28
Fråga vilken ost de använder och be att få se förpackningen! Med stor sannolikhet är den gjord på pastöriserad mjölk, och då är ju problemet ur världen, oavsett hur varm den blir när den tillreds.
litentuva
2008-05-29, 20:37
Tack så mycket!
Ja den är ju friterad, frityroljan är väl 180°C så ostbiten borde väl stiga över 70°C
Fast ibland, om de har brottom i köket, får man den lite halvljummen och hård i mitten, då skickar jag tillbaks den oavsett om jag är gravid eller ej:D,mjuk ska den va så att det blir riktigt härliga osttrådar av den när man skär. Är den så vid serveringen är den alla gånger över 70 grader.
Oh, nu blev jag såååå sugen på saganaki. Tack för det;)
bob-kåre
2008-05-29, 20:43
Oh, nu blev jag såååå sugen på saganaki. Tack för det;)
Tror minsann att jag kanske kan sitta och tugga på en om 24 timmar ;)
Nu måste jag börja packa... vad lätt man blir distraherad.
litentuva
2008-05-29, 20:51
Tror minsann att jag kanske kan sitta och tugga på en om 24 timmar ;)
Nu måste jag börja packa... vad lätt man blir distraherad.
kallo taxidi! 69 dagar för oss...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.