handdator

Visa fullständig version : "Varför åker du bara till Grekland?"


Netwolf
2008-05-15, 10:13
...var det en på jobbet som frågade mig häromdagen. De andra på jobbet besöker olika länder och får frågan "Var ska ni åka i år?", men mig frågar man oftast "NÄR ska ni åka till Grekland?".

Nu fick jag alltså denna nya fråga och jag reflekterade en stund och kom inte med något riktigt bra svar. Jag mumlade något om att övriga världen lockar mig inte..

Nu när jag tänker efter. Varför åker man till Grekland? Maten? Ja, kanske. Jag tycker det är gott, men den gängse bilden är "allt smakar likadant". Naturen? Visst, den är oftast helt fantastisk, trots att grekernas miljöaspekt är under all kritik. Boendet? Skulle kunna vara, trots att man oftast bor enkelt. Männikorna? Ja, de är rätt speciella. Lite bångstyriga sådär i största allmänhet.

Svaret är egentligen självklart, när jag tänker efter. Jag känner mig helt enkelt välkommen i Grekland. Där lever man nästan sida vid sida med lokalbefolkningen. Anpassningen för turisterna är oftast minimal. Ingen bryr sig om man spenderar flera timmar på en taverna med en bok. Dollartecknen lyser inte i affärsidkarnas ögon, vilket det verkligen kan göra i andra länder. Fattigdom finns inte på samma sätt som i vissa länder. Åtminstone syns den inte. Trots att folk bor och lever enkelt, så har de en inneboende stolthet, vilket syns i deras ögon.

Grekland är också ett land, där man känner sig fullständigt trygg. Landet är väldigt homogent, vilket kan ha en bidragande orsak. Man "känner" helt enkelt människorna.

/Netwolf

Homeros
2008-05-15, 10:40
Får själv frågan ofta från arbetskollegor och vänner. De har nu blivit härdade vid att jag Alltid åker till Grekland, har väl även blivit några resor till Cypern på senare år måste jag erkänna, men det känns ju faktiskt lite som Grekland. Mina kollegor och vänner brukar t.ex. besöka länder som Bulgarien, Turkiet och Spanien, och alltid svarar de när jag frågar hur resan varit: -Vi blev magsjuka, -vi blev bestulna, -vi blev lurade, -stranden var som en soptipp etc. etc.
När jag får samma fråga så har jag bara positiva svar, ändå envisas många med att åter besöka dessa länder, trots alla mina rekommendationer om det fantastiska Grekland. Jag har även andra vänner och arbetskollegor som är på min linje och bara älskar Grekland.

Jag upplever grekerna väldigt lika oss Skandinavier. Känns tryggt att turista i Grekland. Befolkningen känns pålitlig och är stolta över sitt land.
Det märks en stor skillnad på t.ex. Turkiet. Här känns det verkligen som om man är utomlands och att man hela tiden måste vara på sin vakt. Liknande är det faktiskt både i Italien och i Spanien, förutom Barcelona, då jag även uppfattar Katalanerna som oss och väldigt stolta.
Har heller aldrig efter så många resor till Grekland drabbats av några mag-åkommor (peppar peppar!!!). I vissa andra länder åker man på dessa hur mycket man än skyddar sig.
Jag tycker dessutom det är mycket roligt att resa till Grekland och "samla" öar. Känns nästan som om man kommer till ett helt nytt land när man besöker en helt ny ö.
Det är som att komma hem, fast man är borta flabb_flab
En gång Grekland -Alltid Grekland. _B-anana_B-anana_B-anana_B-anana

/Homeros

Nektaria
2008-05-15, 10:52
...

Svaret är egentligen självklart, när jag tänker efter. Jag känner mig helt enkelt välkommen i Grekland.
/Netwolf

Jag känner precis som du!!

Att komma till mitt Georgioupolis och ”min familj” är som att komma hem, fast ändå bort - till Paradiset!
Förra våren, när vi kom, sa mamman i familjen på långsam grekiska, så att jag skulle förstå:
- Du ska veta, att vi älskar er som min familj. Vi känner likadant för dem! Då är det inte svårt att förklara varför man återvänder och återvänder och ….

För några år sedan träffade vi en svensk ,äldre dam som hade blivit änka några månader tidigare och åkte iväg för att lättare stå ut med ensamheten.
Hon berättade för mig att hon aldrig hade trott att hon skulle bli så förstående och vänligt bemött av människorna i byn. Hon upplevde att det var en oerhörd tröst för henne i sorgearbetet och att hon skulle återvända. Hon återvänder… och återvänder….

Även när vi åker till andra platser i Grekland känner vi oss välkomna och sedda på ett sätt som vi inte upplever i andra delar av Medelhavet!

På lördag morgon bär det iväg – igen - till det vänliga, underbara, härliga Kreta!

Bennyboy
2008-05-15, 12:10
Helt enig, maten syntes ikke jeg er noe spesielt god og naturen er lik i mange av de andre middelhavslandene, men grekerene er spesielle.
Ærlige mennesker som du kan stole på, og jeg har fortsatt til gode å bli lurt for så mye som en drakme eller euro.
Og du får like god service uansett hvor mye tips du legger igjen, problemet er som regel å få lov til å betale tips i det hele tatt, må som regel spørre pent om å få lov.
Før du reiser hjem så får du som regel tilbake alt du har betalt ekstra i dagene før, gjennom gratis mat og drikke hvis du spiser og drikker flere ganger på de samme stedene.

Husker vi en gang var i Kos by, skulle på velkomstmøte og jeg var vanntørst på morgenen.
Min flicka og min kompis gikk videre mens jeg løp inn i ett supermaked, for å raskt hente en flaske vann.
Tok med meg første vannflasken jeg fant, og la fra meg en 1000 drakme seddel på disken hvor det satt 2 gutter i 13-16 års alderen, var godt ute på veien igjen og var vel oppe i 30-40 kmt på slippersene, da han som satt i kassa kom løpende etter meg og maset om at det var for mye penger.
Jeg prøvde å si at det var ok men han sa nei det er for mye.
Ok tenkte jeg får ta tilbake litt da, hadde ikke tid til å krangle mer med han, jeg hadde jo dårlig tid for vi skulle rekke velkomstmøtet.
Når jeg kom fram til karen så sa han at jeg sikkert trodde det var en 1000 seddel, men det var en 10 000 seddel.
Oops, ok var kanskje litt mye det sa jeg :)
Ble veldig imponert så jeg ga gutta 5000 som jeg sa de kunne dele siden de var så ærlige.
Gutta takket og bukket og ble veldig glade.
Kommer aldri til å glemme dette tror jeg, og tror ikke det er mange av de andre middelhavslandene du kan oppleve maken.

Netwolf
2008-05-15, 16:32
Når jeg kom fram til karen så sa han at jeg sikkert trodde det var en 1000 seddel, men det var en 10 000 seddel.

På Kreta råkade jag ge kyparen 300 € istället för 30 €. Jag sa att det var jämnt, men han protesterade och förklarde att jag gett för mycket. Innan jag fattade att jag gett tio ggr så mycket!:o

Får skylla på att det var första dan och Euro-tänket inte var helt kristallklart i skallen. Kyparen fick sen rejält med tips ändå.

/Netwolf

Hjalta99
2008-05-15, 21:32
...var det en på jobbet som frågade mig häromdagen. De andra på jobbet besöker olika länder och får frågan "Var ska ni åka i år?", men mig frågar man oftast "NÄR ska ni åka till Grekland?".

Nu fick jag alltså denna nya fråga och jag reflekterade en stund och kom inte med något riktigt bra svar. Jag mumlade något om att övriga världen lockar mig inte..

/Netwolf


Det är inte svårt att svara på frågan "Varför åker du till Grekland". Jag brukar svara att det är "min sommarstuga..." :D De har ofta stugor som de flyttar till på senvåren/försommaren och sen tillbaka till stan på hösten. År efter år efter år... Det är ju inte alls konstigt med deras mått mätt. Får ofta höra att "det har jag aldrig tänkt på..." Så, för mig är Grekland dels mitt Paradis, dels min "sommarstuga". Hur enkelt som helst! flabb_flab

Eva

Helena S
2008-08-20, 00:04
Nu hittade jag ännu en intressant tråd flabb_flab

Jag åkte till Spanien (Mallis) och Italien (Rimini) i min ungdom Ang_elx . Men när jag kom till Parga - min första Greklandsresa som vuxen - så kändes det bara så bra!!! Var sen till Turkiet en gång, men det enda som var riktigt ok var maten, annars var det jobbigt med alla försäljare å så som var på en när man försökte kolla på nåt. Det gillar inte jag! Plus tiggare å så...

Men det är just den där Greklandskänslan som är så svår att förmedla till de som inte är frälsta... :)

En av mina bästa kompisar som inte gillar sol å bad så mycket, fnyser mest när jag säger att jag ska till G igen.. Men du har ju redan varit där??? :D

Å när jag berättar för andra.. säger de Självklart! Vart annars? klapp_klap De blir inte förvånade!

Känner mig extra nöjd med G nu efter resan t Kalymnos oxå... Allt inbefriat!

Några tankar så här på kvällskvisten... :rolleyes:
Helena S

UlfWiman
2008-08-20, 12:15
Varför?
Mycket enkelt svar jag åker hem. Min svenskhet till trots måste jag nog ha lite grekiskt blod i mig.
Eller?
Vilket annat land har ett liknande forum?
Det finns ett antal bleka kopior på K, men det här är den enda riktiga.

Uffe

Birgitta63
2008-08-20, 20:30
Vi kunde ju valt ett annat land men nä det blev Grekland igen.
Alla vi känner åker till Kreta.
Helt enkelt Grekland där är det bäst.
Mitt andra hem, känns det som och det känns bara så gottigt.
Var dag sen vi kom hem från Kreta har tankarna varit på Kreta.
En gång Kretafrälst alltid Kreta.
Birgitta 63 :)

Lissi
2008-08-20, 21:57
För oss är det också samma känsla...Oavsett vart vi åker i Grekland så känns det lika hemtamt...Man "vet vad man får"...Vilken ö/plats man än väljer så är det lika "hemma", för människorna är så fantastiskt vänliga, hjälpsamma och generösa. Jag känner så gott som aldrig i Grekland att jag som turist blir utnyttjad. Precis som någon sa; man åker till sommarstugan:D

Maken föreslår ibland att vi t ex ska åka till Kroatien och då säger jag -"Gärna, men då får Du boka biljetter, leta rum etc på nätet.." och då blir det givetvis och tack och lov inte av;)
Men andra tider på året blir det gärna andra länder och städer, vi ska både till Paris och Rom innan nästa sommarsemester i Grekland så BARA Grekland åker vi inte till..

Lissi

UlfWiman
2008-08-20, 22:41
Har du problem med din tillhörighet Lissi

Uffe

Lissi
2008-08-20, 23:14
Har du problem med din tillhörighet Lissi
Uffe

Nu förstår jag inte riktigt vad Du menade....men fick jag bara välja ETT land att åka till så blev det ju givetvis Grekland.
Det kanske bara var de som endast åker till Grekland som skulle svarat på denna tråd. Jag missförstod kanske..

Lissi

UlfWiman
2008-08-21, 11:26
Jag bara skojade Lissi flabb_flab

Uffe