handdator

Visa fullständig version : Båtförbindelser mellan Samos och Turkiet?


mollie
2008-05-04, 17:24
Hej
Vi åker till Samos den 1:a juni och kommer att bo i Samos stad. Läste i e-guiden om dagsutflykter med båt mellan Samos och Turkiet (Kusadasi och Efesos) och undrar om någon har åkt dessa turer? Skulle vilja få svar på ; Varifrån går turerna? Pris? Hur många timmar tar själva båtresan? Hur många timmar i Turkiet?
Tacksam för svar är Mollie

Arne
2008-05-04, 17:49
Från Samos stad utgår färjan till badorten Kusadasi i Turkiet. Eftersom ingendera sidan vill uppmuntra "sina" turister att besöka grannlandet är överfarten onödigt dyr. Beräkna dryga 50€ pp tor. Överfarten tar max en timme. De svenska researrangörerna tar det dubbla priset.Fem timmar är stoppet på den turkiska sidan.
Prissättningen är märklig, eftersom Efesos, den utgrävda antika staden nära Kusadasi, är ett klart plus för Samos-turisten.

Utanför gamla karavanserajen i Kusadasi, i dag lyxhotell, tar man en skramlande taxi till utgrävningarna en halv mil bort. Efesos hade 250 000 invånare och var huvudstad i den romerska provinsen Asia. Även om besökarna är många och någon alltid skymmer kameravinkeln är det en upplevelse att se Marmorvägen, Skolastikias badhus, Celsus bibliotek, kejsar Neros stadium, agoran och Herkulesporten.

Vi besökte Efesos under sommarens första värmebölja och kroppen rinner som en kran. Tjänstemännen i båda länderna flämtar och håller sig nära fläkten, de försöker få världen att fungera - trots allt. På eftermiddagen finns bara en förnuftig sak att göra: Vi somnar tungt i skuggan på däcket under båtresan tillbaka.

Arne

mollie
2008-05-04, 18:51
Hej igen
och tack för snabbt och utförligt svar. Ja, det låter ju, precis som du säger, onödigt dyrt och frågan är väl hur prisvärt det egentligen är. Vi har också funderat över att ta en dagsutflykt mellan öarna närmast Samos och undrar lite över priser och turer även där. Kanske det skulle ge mer ur upplevelse-synpunkt. Är det någon som vet lite fakta om dessa?
/mollie