handdator

Visa fullständig version : Mat i Faros


Aase
2008-04-26, 12:22
Läser på flera ställen att bra restauranter är få i Faros. Vi som njuter av god mat och är förväntansfulla inför kvällens val av restaurant kommer vi att bli besvikna på Faros?
Kan ni som har varit där och kan ALLT hahaha ge oss förslag vart man kan gå för att äta god grekisk mat? Obs! vi är inte så förtjusta i grekisk fisk (även om en av oss fullkomligt älskar bläckfisk).

Äta bör man, annars dör man
Åse och Lasse

Netwolf
2008-04-26, 14:43
...kommer vi att bli besvikna på Faros?

Det blir ju vad man gör det till. Restaurangerna i Faros når inga kulinariska höjder, men maten är fullt ätbar. Jag skulle kanske kategorisera den som blasé, trist, oinspirerad etc.

Dock är läget direkt på stranden mycket trevligt. Själva Faros är jättemysigt och stränderna helt Ok. På Sifnos är även bussnätet väl utbyggt, så det är bara att åka och äta i en annan by om så önskas.

Bästa maten på Sifnos åt vi på Manolis i Vathy. Den kan rekommenderas.

/Netwolf

kari
2008-04-26, 22:32
Om det ikke er så mange steder å velge i mellom så kan man få riktig god mat i Faros og :)
I alle fall spiste vi riktig godt på Ouzeriet her ( blåstripet/randig markise) :

http://i47.photobucket.com/albums/f152/sigrunn/P1010461-1.jpg

Denne lunsjen smakte ikke helt feil :p

http://i47.photobucket.com/albums/f152/sigrunn/P1010474-1.jpg

bye_bye Kari

Aase
2008-04-27, 17:55
det förstås men bussarna går väl inte efter typ 20.00. Så tidigt brukar vi inte vilja åka hem. Jag är kanske kinkig men maten är väldigt viktig för oss. Vi fullkomligt älskar grekisk husmanskost. Det är ju inte så kul att behöva lägga X antal Euro i taxikostnader bara för att äta middag.
Nej vi kanske får tänka om. Kamares verkar ju ha ett hyfsat restaurantutbud. Så vi behöver ju inte svälta i alla fall haha
Det blir ju vad man gör det till. Restaurangerna i Faros når inga kulinariska höjder, men maten är fullt ätbar. Jag skulle kanske kategorisera den som blasé, trist, oinspirerad etc.

Dock är läget direkt på stranden mycket trevligt. Själva Faros är jättemysigt och stränderna helt Ok. På Sifnos är även bussnätet väl utbyggt, så det är bara att åka och äta i en annan by om så önskas.

Bästa maten på Sifnos åt vi på Manolis i Vathy. Den kan rekommenderas.

/Netwolf

Janérik
2008-04-27, 23:10
Jag började fundera lite runt detta med mat i Faros, nu är det några år sedan vi var där men lite minnesbilder kom upp för mej.
Om man står med ögonen mot vattnet så ser man ju en kyrka en bit bort, ditåt går man ju också och badar ibland. I närheten av kyrkan har jag ett minne av att det fanns en bra taverna med god mat, massvis med greker som var där och åt lunch. Tyvärr är det lite opraktiskt att äta middag där då det är en bit att gå längs stigen.
Sedan om man går mot andra hållet över den lilla backen så kommer man till en annan strand, där fanns en taverna som jag minns som ganska trevlig och med fullt godkänd mat, här kan man äta middag och ändå hitta hem i mörkret.
Det är som sagt några år sedan vi testade dessa ställen men jag har för mej att de är klart godkända.

Mvh Janérik

Eva L
2008-04-28, 07:05
Vet inte när du var där. Jag var där när Anna Lind mördades och då hade en bra taverna som serverat mycket från den egna gården slagit igen året innan? Kanske någon av dessa som du tänker på. Jag gillar Faros men åker inte dit för matens skull så vi intog många måltider på andra ställen på ön. Det bästa ställer Rock Café kanske det hette var alltid fullt eftersom vi åt grekisk middagstid. Baren Gorgona serverade några enkla rätter som var ok men inte mer.

Eva

Siri A
2008-04-28, 16:22
Er lunch såg riktigt god ut, Kari, så jag måste få fråga - vad de orange "bollarna" är för något? Och vad är det gula som ser ut som potatismos?

Suz
2008-04-28, 17:04
Jag tycker det är synd att ni missar Faros, även om det inte är den bästa maten i grekland. Vi var väldigt bortskämda då vi kom eftersom vi kom direkt från Almirida på Kreta där allt smakade toppen. Restaurangerna vid stranden som man promenerade till var bra när vi var där. Sedan kan man ju göra som vi, lägga krutet på lunchen och äta grillspett eller liknande på kvällen. Det misslyckas ingen med...Det finns massor av bra utflykter att göra från Faros och vi åt massor av bra mat den veckan vi var där. Vathy är som Netwolf nämnde ett höjdarställe med fina stränder och god mat.

Slutligen: Att sitta på kvällen vid någon av de små restaurangerna direkt på stranden i Faros:), med fötterna nedgrävda i sanden slår det mesta. Då smakar även den enklaste maten gott....
Hoppas ni inte missar farosbye_bye

kari
2008-04-28, 18:00
quote=Siri A;126710]Er lunch såg riktigt god ut, Kari, så jag måste få fråga - vad de orange "bollarna" är för något? Och vad är det gula som ser ut som potatismos?[/quote]

Bollene er en Sifnosspesialitet " Tirokeftedes/osteboller"
- og det som ser ut som potetmos.... e r akkurat det, Siri :)

Det er "Skordalia", den kan lages både av brød og poteter og kan være fra nesten flytende (da er det veldig mye olje i den), til den konsistensen du ser på bildet.
Hvitløkmengden ( skordo = hvitløk) varierer også, om du ikke har smakt skordalia så anbefaler jeg deg å forsøke!
Jeg foretrekker den faste varianten, lager den slik her hjemme og, vi bruker den til både stekt/grillet fisk og kjøtt :)

bye_byeKari

Janérik
2008-04-28, 19:02
Vet inte när du var där. Jag var där när Anna Lind mördades och då hade en bra taverna som serverat mycket från den egna gården slagit igen året innan? Kanske någon av dessa som du tänker på. Jag gillar Faros men åker inte dit för matens skull så vi intog många måltider på andra ställen på ön. Det bästa ställer Rock Café kanske det hette var alltid fullt eftersom vi åt grekisk middagstid. Baren Gorgona serverade några enkla rätter som var ok men inte mer.

Eva
Vi bodde på det ekologiska stället som hade slagit igen året innan, vi var alltså där samma år. Det närmare stället jag tänkte på hittar man så här: Man kliver av bussen nere på kajen. Man går inte mot stranden, i stället går man upp och över backen precis bredvid kajen, uppe på backen finns ett flertal boenden som vi aldrig testat men några verkar ganska bra. Efter backen går man ner mot en liten vik och där inne i viken finns en taverna som jag tror att serverade klart godkänd mat.

Det känns som att jag är dålig att förklara vägen men det är lite svårt då jag inte riktigt minns heller.

Mvh Janérik

Siri A
2008-04-28, 19:53
Bollene er en Sifnosspesialitet " Tirokeftedes/osteboller"Har läst om dem, låter smaskens! flabb_flab

- og det som ser ut som potetmos.... e r akkurat det, Siri :)Misstänkte nästan det ett tag!!! :D

Aase
2008-04-28, 21:40
Janerik Tack för tipsen. Jag lovar att avlägga en fullständig restaurantguide när vi återkommer. Annars finns ju alltid ouzo mezé eller???

Åse

Eva L
2008-04-29, 09:23
Jag hade blivit rekommenderad en bra taverna vid hamnen i Kamares men hamnade av misstag på fel taverna vilket visade sig vara ett lyckokast för där serverades gudomligt god mat. Tyvärr gjorde jag som vanligt och la inte namnet på minnet men den ligger inte allt för långt från ostbutiken där den lagrade underbara sifnososten finns. I Kastro åt jag och sonen en god måltid vilket smakade extra bra efter vandringen från Faros.

Eva

Siri A
2008-04-29, 09:41
inte allt för långt från ostbutiken där den lagrade underbara sifnososten finns.En fråga om sifnososten! :)

Måste osten förvaras i kylväska, eller går det bra att transportera den som den är?? Om vi köper osten blir det på morgonen, och på kvällen är vi hemma i Sverige, igen. Håller den sig fräsch?

Eva L
2008-04-29, 10:58
Det är inga problem att transportera den vällagrade osten. Jag hade den i ryggsäcken hela em och först ganska sent på kvällen stoppade jag in den i kylen på hotellet i Aten. Osten är förpackad i ca 1 kg storlek och den är rullad i aska med lite lag i plastförpackningen. Lagringen gör att den är mycket hållbar. En god grekisk vän brukar ta med ost hem till mig när han besöker familjen i Aten så numera finns den nästan alltid i min kyl. Jag äter den i omelett eller på smörgås. Den är mjukare när den är nyöppnad men hårdnar om den blir liggandes. River den även i ex köttfärsssås samt över briam och andra rätter. Har blandat den med fetaost, lök och tomater och tillagat i ugnen. Blir väldigt gott om man gillar den speciella smak som osten har.

Eva