handdator

Visa fullständig version : Taramosalata


Annki
2005-07-17, 19:03
Skulle så gärna vilja ha ett gott (och beprövat) recept på taramosalata, helst med potatis som bas. Jag har försökt flera gånger, men aldrig riktigt lyckats. Vilken rom är bäst att använda här i Sverige, och hur får man en bra och krämig konsistens?
Vi brukar ofta beställa taramosalata när vi är i Grekland och oftast är den så god, tycker dock att den med bröd som bas ibland kan vara brun och blaskig.
Den allra godaste äter vi på taverna Gorgona i Agia Anna på Naxos. Missa inte den om ni är där!
Hoppas någon kan hjälpa mig för hela våran familj går och längtar efter en god taramosalata! (med ett gott bröd och ett glas kallt gott vitt vin till förstås)

epiros
2005-07-18, 15:23
Försvenskad taramosalata:

-50 g röd stenbitsrom
-6-8 skivor vitt bröd
-1 dl olivolja
-citron
-salt

kör brödet, utan kanter i matberedare. alt. riv det.
droppa i oljan under kraftig omrörning. Tillsätt rommen och kör nåt varv.
Smaka av med citron och salt om du tycker det behövs.

Gött ? Mmmmmmm, gött, gött i gött, gött:)

bye_bye Tommy

Eva L
2005-07-18, 16:24
Stenbitsrom eller löjrom mängd efter behov 100 gr kanske mixas med
3 medelkokta potatisar.
Pressad citron 1 par matskedar kanske
1 tsk vinäger
I finhackad gul lök
lite olivolja

Något likanande det här har jag gjort till en middag för länge sen.
om du använder reecptet blir jag glad för synpunkter.

Eva

Annki
2005-07-19, 19:52
Tack Tommy och Eva för recepten, återkommer med rapport när jag provat dem. Finns det fler som provat ett recept som fungerar så hör av er, goda recept kan man aldrig få för många av.

Annki

Eva L
2005-07-19, 20:08
Tack Tommy och Eva för recepten, återkommer med rapport när jag provat dem. Finns det fler som provat ett recept som fungerar så hör av er, goda recept kan man aldrig få för många av.

Annki

Lycka till. Det blir säkert bra om du smakar av mängden rom och citron under matlagningen så du får det som du vill ha det. Kanske behövs även lite salt.
Tavernan Gorgona har jag besökt två ggr och den finns på min "10 i topplista " över bra grekiska tavernor. Både god mat, fantastisk service och jättetrevlig personal.

Eva

guppel
2005-07-21, 20:58
Alltså - ibland får man sig en glad nyhet:) !
Hittade IDAG färdig Taramosalata på COOP när jag veckohandlade !!
Är det någon som har smakat ?
Det var inte COOPets egna märke, utan nå´t i stil med Caviarköket (:confused: hmmm)
Den var dock inte potatisbaserad, utan brödbaserad.
Fanns "normale" och två "speciale", de senare med inslag av lax :rolleyes: och kräftor :eek: - är det särskilt grekiskt ;)
Allt grekiskt är GOTT - eller ?_B-anana



;) Guppla vidare........................

epiros
2005-07-21, 22:06
Alltså - ibland får man sig en glad nyhet:) !
Hittade IDAG färdig Taramosalata på COOP när jag veckohandlade !!
Är det någon som har smakat ?
Det var inte COOPets egna märke, utan nå´t i stil med Caviarköket (:confused: hmmm)
Den var dock inte potatisbaserad, utan brödbaserad.
Fanns "normale" och två "speciale", de senare med inslag av lax :rolleyes: och kräftor :eek: - är det särskilt grekiskt ;)
Allt grekiskt är GOTT - eller ?_B-anana



;) Guppla vidare........................

Testsmakade du:confused:
Lax eller kräftor till en taramosalata är nog inte helt fel:p

bye_bye Tommy

guppel
2005-07-27, 09:49
Testat nu !
Inte några specialare, men den "rakt-upp-å-ner"-varianten
Helt OK, men nog är Kretenska mammors egentillverkade strået vassare....
//Guppelosalata (?)