handdator

Visa fullständig version : Stifado


rebase
2008-04-13, 09:05
Jag läste ett recept i en tidning där det rekommenderades kaninkött till stifado. Är detta vanligt i Grekland?? När man googlar på stifado så står det ju bara att man skall använda nötkött.........

Eva L
2008-04-13, 09:07
Visst kan Stifado tillagas på kaninkött och det har jag ätit vid flera tillfällen. Mycket gott. Vanligast är nog nötkött men även lamm förekommer.
Själv lagar jag stifado på kalvkött när det finns färskt i affären.

Eva

Rinaki
2008-04-13, 10:00
"Vanligast" hos oss i min sambos by är just stifado på kanin....farfars kaniner dessutom så vet man att dom "mått gott"...:D
Har även ätit stifado på restaurangerna runt omkring och det var oxå tillagat på kanin....så kanske det är beroende på "område och region" vad som är "vanligaste köttet".... (undran ?)

Elisalinn
2008-04-13, 17:06
Delar Rinakis uppfattning, självklart ska det vara kanin. Har faktiskt aldrig ätit Stifado med annat kött, kossa och kalv blir ju väldigt annorlunda, som vanlig "köttgryta".

Hellen
2008-04-13, 17:22
Jag har ätit en himmelskt god Stifado gjord på nötkött på Kreta i Ag. Apostoli.
Kommer inte ihåg namnet på restaurangen men den ligger till vänster, en liten bit in om man går den gatan ner som leder fram till Taxi-stationen.
Restaurangen har även entré från stranden.
Någon som vet vilken jag menar?
// Helén

Ypsilon
2008-04-13, 18:04
Stifadon blir också bra med älgkött.
Ypsilon, som prövat både nöt och älg.

Yanna
2008-04-13, 18:49
I grekiska originalrecept är det kaninkött i Stifado...enligt min mening är det ingen riktig stifado utan kaninkött. ;)

Yanna

rebase
2008-04-13, 19:19
Jag tror aldrig jag ätit kaninkött om det inte varit kanin jag fått när jag ätit stifado i Grekland, men smaken har varit nötkött mört o fint. Känner man en klar skillnad på nöt o kanin??

Eva L
2008-04-13, 19:49
Delar Rinakis uppfattning, självklart ska det vara kanin. Har faktiskt aldrig ätit Stifado med annat kött, kossa och kalv blir ju väldigt annorlunda, som vanlig "köttgryta".

Håller inte alls med och kaninkött har jag inte tillgång till här hemma. Har lagat stifado på både nöt, lamm och älg. Hitintills har ingen klagat. Det smakar gott och den stora gryta jag lagade till Kalimeraumefesten vi hade för ett par år sedan gick snabbt åt. Även grekerna skrapade grytan men visst blir det bäst på kanin. Annars hänger det mycket på kryddorna, vinet som ska vara kraftigt, kanelen, löken och basen av grösaker som jag har i min fond.
Utan grekiska kryddor vill jag inte var i mitt kök även om jag får nöja mig med torkade. Kvaliten på köttet har också stor betydelse för slutresultatet..

Eva

Yanna
2008-04-13, 19:58
Stifado är en urgammal grekisk "bondrätt" och grekerna hade sällan nötkött utan man använde lamm och kanin..bl.a. Smaken på kaninkött är mer åt det söta hållet..lite åt viltsmak kanske..men visst kan man göra Stifado på nöt eller annat kött också även om det är kanin i originalreceptet.

Yanna

Frappe
2008-04-14, 06:05
Blir lika gott med hare! Men håller med dig Eva det är ju mycket kryddor etc som gör grytan!

Camilla

aake
2008-04-14, 06:21
Har tappat receptet på Stifado. Emotser receptet här på kalimera. Tack.

aake

Athanasia
2008-04-14, 06:30
Om Du tittar i spalten till vänster..Om Grekland....Matrecept..Där finns ett recept på Stifado.Köttet kan man ju byta ut till vad som finns till hands...Smaklig måltid!

Birger
2008-04-14, 07:19
Om Du tittar i spalten till vänster..Om Grekland....Matrecept..Där finns ett recept på Stifado.Köttet kan man ju byta ut till vad som finns till hands...Smaklig måltid!

I receptet saknas, enligt min mening, karaktärsingridienserna
Rött vin
Vinäger
Kanelstång

Rinaki
2008-04-14, 07:23
En försynt undran bara....man törs ju inte "stöta sig med nån":o.......men visst var ursprungsfrågan OM det det var vanligt med kaninkött i en grekisk stifado eller inte?
Inte om "vi har tillgång, eller hur vi brukar"...laga med ditten och datten olika kött och kryddor......
Alla maträtter och recept kan man ju själv ändra och lägga till efter smak,kryddor och tillgång osv,(och det ska man ju oxå) men ursprungsreceptet är väl ändå i det här fallet det "bondska grekiska" som efterfrågas..precis som "Yanna" påpekade...eller har jag missförstått det hela?

Athanasia
2008-04-14, 07:24
Håller med Dig Birger,läste inte igenom receptet..:o

Eva L
2008-04-14, 08:10
Saknar även lite gröna grekiska kryddor. Jag brukar även koka med en liten bit finskuren rotselleri och morot som jag sen silar bort. Ibland fettreducerar jag såsen. Marinerar grybitarna i min kryddblandning som innehåller lite av varje innan jag steker bitarna tillsammans med vanlig gul lök. Små lökar sätter jag i lite senare. Använder även ekologiska krossade tomater som är godare än vanliga. Tror att jag lagt ut receptet som jag brukar variera efter dagsformen i en gammal mattråd. Rött vin är ett måste samt naturligtvis kanelstången.

Eva

Rinaki
2008-04-14, 11:03
Utan grekiska kryddor vill jag inte var i mitt kök även om jag får nöja mig med torkade.Eva

En fråga: vad menar du med "grekiska kryddor"??
Har frågat min grekiske kock vad det kan betyda och han fattar "tipota" :p
Menar du "färska kryddor" kanske?
(undrar försiktigt...;))

Eva L
2008-04-14, 11:51
Jag menar kryddor odlade i den grekiska jorden sen är det naturligtvis kryddor som odlas även här hemma samt i många andra länder. Jag köper alltid med mig lite olika sorters basilika hem från Grekland eller beställer när andra åker. Den storbladiga är mycket mer smakrik än den som finns här hemma. Sen använder jag ibland färsk krukodlad från Hällnäs. Köper också oregano och mynta i Grekland samt bergste på lösvikt.

Eva

P.S Är din man kock?

Rinaki
2008-04-14, 15:56
Aha....då är jag med dig....;)
Jag plockar min "bergsoregano" och bergste" själv och torkar och tar hem...sen "stjäl" vi av grannen då det gäller lagerbladen...så jag förstår vad du menar då med "mer smakrik". De andra kryddorna som rosmarin,mynta,basilika och lite annat har jag turen att få av "svärmor" ur hennes trädgård.
Köper aldrig t.ex torkad oregano här hemma...det smakar ju ingenting när man blivit bortskämd med "det riktiga".
Trodde bara jag hade missat nåt annat som kallades just "grekiska kryddor"....:p

Hellen
2008-04-14, 16:07
Jag blir lite nyfiken när ni pratar om kryddor och vet inte om jag hänger med...
Smakar de torkade kryddorna från Grekland mer än de vi har här hemma? Eva- köper du med dig färska kryddor hem?

// Helén- som är nöjd med mina egenodlade färska kryddor;):D

Rinaki
2008-04-14, 16:50
Skillnaden i smak och doft mellan bergsoregano och odlad oregano är ganska stor...särskilt oxå om man kan plocka det när det blommar.
Även som torkat sen så smakar det och doftar det otroligt mycket mer.
Har man tur så kan man köpa med sig åtminstone "vanlig" torkad oregano - utan blommor -och det smakar underbart.

Att: Eva...ja min sambo är fd kock

Hellen
2008-04-14, 17:01
Har man tur så kan man köpa med sig åtminstone "vanlig" torkad oregano - utan blommor -och det smakar underbart.


Det skall jag köpa med mig hem i år, om jag hittar någon.
// Helén

Rinaki
2008-04-14, 17:34
Jättebra att ge bort oxå...presenter,julklappar...väldigt uppskattat. Vänner jag gett bort till undrade först vilken krydda det var...eftersom det var en sån "annorlunda" stark arom och smak...lite kul.
Har blivit fast i tullen Köpenhamn en gång pga den stora mängden välföpackade påsar med "oidentifierat innehåll" ;) kul situation när dom öppnade och kände doften.
Väl värt att "åka fast för" flabb_flab

Elisalinn
2008-04-14, 18:13
Jättebra att ge bort oxå...presenter,julklappar...väldigt uppskattat. Vänner jag gett bort till undrade först vilken krydda det var...eftersom det var en sån "annorlunda" stark arom och smak...lite kul.
Har blivit fast i tullen Köpenhamn en gång pga den stora mängden välföpackade påsar med "oidentifierat innehåll" ;) kul situation när dom öppnade och kände doften.
Väl värt att "åka fast för" flabb_flab

Jag är så lyckligt lottad, att när jag kommer till Lefkada, så har mina goda vänner plockat både blommande och torkad oregano. Jag åkte dit i tullen för bergste, men som du sa, känner man doften, så är det inga problem. Sen är det "contraband" med citroner också. Min vän Patra förser mig med hempressad olivolja från sin mamma som bor i Karia. Nu börjar det bli lite minus med olivolja, men vi åker "hem" igen i maj. Har gjort fantastisk citronmarmelad, mums. Räcker hela vintern lång.klapp_klap

Rinaki
2008-04-14, 18:25
Vicken service du har Elisalinn....slippa plocka själv...höjden av lyx...:)
Citronmarmelad...mums...smakar sommar i munnen...kommer förbi direkt och nallar av burken....:p

Elisalinn
2008-04-14, 18:46
Vicken service du har Elisalinn....slippa plocka själv...höjden av lyx...:)
Citronmarmelad...mums...smakar sommar i munnen...kommer förbi direkt och nallar av burken....:p
Du är välkommen, kul tråd, från Stifado till citroner _B-anana

Eva L
2008-04-14, 21:17
Jag köper med torkad hem. Odlar inte själv kryddor vintertid. De bästa och smakrikaste kryddorna har jag köpt i Olymbos på Karpathos, på grekiska fastlandet och i en bergsby på Kreta men även förpackningar i affären är helt ok. Smakar väldigt mycket mer än vår torkade basilika och oregano. Doftar verkligen Grekland. Nu har kryddförådet krympt så jag ska beställa när en bekant åker hem och hälsar på föräldrarna i Aten. Det enda jag har ett bra lager av är den vällagrade getosten från Sifnos. Har två så det räcker ett tag till.:)

Eva

kostasra
2008-08-05, 21:15
Har hört talas om stifado med fisk,en specialite från Skopelos.Har någon receptet?

giottoni
2008-12-31, 17:33
Håller med om att i "original" lagas Stifado på kaninkött.
När jag beställt Stifado på restaurang i Grekland har jag ibland fått frågan om jag vill ha "riktig" Stifado på kanin, eller om jag vill ha Beef-stifado. På ett ställe hade jag bara beställt "Stifado" o då kom kyparen tillbaka o bad om ursäkt för att man inte hade Stifado eftersom kaninköttet var för dyrt o svårt att få tag på, men Beef-stifado gick bra att få.
Gott Nytt År!