Logga in

Visa fullständig version : Saganaki


ALba
2008-03-06, 18:57
Hej,
I somras när vi var på Kreta och skulle beställa in en del smårätter skulle vi bl a ha Saganaki som vi hört skulle vara så gott. Tyvärr blev det något fel och dom missade just den rätten.
Nu när jag stod i ostdisken på Ica såg jag att dom hade Saganaki där och köpte förstås hem den för att äntligen få smaka. Men vad gör man med den?
Är det någon som har ett tips, för vad jag förstår ska den inte bara ätas som den är. Blir det gott om man bara steker den? Det stod så på etiketten, eller kanske någon har ett recepttips.

Ioslina
2008-03-06, 19:01
Är det inte som med Halloumi osten? Jag brukar steka osten i skivor, på slutet lägger jag dit några tunna tomatskivor. Rostar några brödskivor och lägger det stekta i mellan...mums!
Kan även göras som en toast i ett toastjärn...
Men någon mer kalemerian kanske har ngt annat tips?!

litentuva
2008-03-06, 19:40
Alla har väl sitt knep men där jag serverade så panerade och friterade man osten så att den blev alldeles krämig inuti. Har fått saganaki serverat så på fler restaurnager. Som en rätt på mezebordet! Mums nu blev jag hungrig!

june
2008-03-06, 19:46
Såg ett recept som så ut så här: Skär osten i 1 cm tjocka skivor, vänd dem i mjöl och stek dem på båda sidorna. Låt osten rinna av på hushållspapper. Servera med citronskivor och ev. oregano.
Själv har jag bara ätit det ett par gånger och är inte så förtjust i det.:)
/June

Eva L
2008-03-06, 20:06
Jag tycker att ostsaganaki blir godare med en spröd fritiering än om osten vänds i mjöl och steks på spisen. Serveras direkt med en citronklyfta.

Eva

litentuva
2008-03-06, 20:21
Kan bara hålla med Eva, ber alltid om att den ska friteras länge när jag beställer. Krämig ska den va och då är det friterad variant som e bäst! Dock en fråga om smak o tycke :0)
Ska tillägga att jag aldrig lagat saganaki själv utan förlitar mig på kocken!

ALba
2008-03-06, 20:32
Jag kan tänka mig att det är gott friterat, men om man inte har en fritös är det nog svårt att laga till själv. Men Ioslina, ditt förslag lät också gott så det ska jag nog prova.

Ioslina
2008-03-06, 20:50
Men Ioslina, ditt förslag lät också gott så det ska jag nog prova.

JA, den är god, men ta halloumi ost då.

Kom på nu att saganaki har jag ätit, då var den friterad, det stämmer!
Liten som friterad camembert, fast det gillar jag inte!

litentuva
2008-03-06, 20:53
Om du har en djupare teflonpanna, typ wok, går det att fritera i den, bara oljan kan täcka osten.
Det finns även en rätt som heter "feta saganaki" som jag kan rekomendera! Fetasost som "bakas" i ugnen med tomat, oregano, parika och chili. Ringla lite olivolja på och en nypa salt (lite för tomatens skull) och peppar. Smaskens det med!

litentuva
2008-03-06, 20:55
Fast gillar man inte friterat så låter ju Halloumivarianten gott!

malou
2008-03-06, 21:04
Halloumi-ost, en tykk skive med krydder etter eget ønske - grilles mellom to tynne skiver brød, alternativt på en skive brød. Som en toast. Som gresk-kyprioterne gjør. Nyydelig! Herlig at man kan få kjøpt denne osten her hjemme.

Abi
2008-03-06, 21:49
Jag brukar droppa lite citronsaft på osten, sen doppa i vetemjöl och steka i stekpanna. Så gör jag med både saganaki- och halluomi-ost, och tror att jag fått tipset här på Kalimera ;).

bye_byeAbi

Liselotte
2008-03-06, 22:36
Vad som än händer och vad du än gör med osten så kommer den inte smaka lika gott som ostsaganakin i Grekland! Ty den från fontana är inte samma sort som de har i Grekland (även om de har olika sorter, med olika smak även där!!)

Till en annan fråga inom samma ämne. Saganaki finns ju in många former i Grekland, själv har jag ätit musselsaganaki, räksaganaki och saganaki (dvs ost). Alla rätterna är sins emellan helt olika! Trots att alla kallades saganaki!?! Fick förklarat av två (oberoende) greker att det handlar om formen de tillagas i.

Stämmer det? Har tagit in de tre ovanstående rätterna ett flertal gånger. Osten upplevs ju som helt fristående friterad/stekt. Musslorna är oftast stekta/kokta med lök, vitlök/persilja mm, och räkorna serveras oftast med en tomtasås.

Vad betyder egentligen saganaki?

Hjalta99
2008-03-07, 06:47
Nu när jag stod i ostdisken på Ica såg jag att dom hade Saganaki där och köpte förstås hem den för att äntligen få smaka. Men vad gör man med den?


Hej,
Jag brukar köpa Saganaki på Ica och jag tycker den blir jättegod om man gör så här:
Dela den i fyra delar, vänd i vetemjöl, snurra runt den i uppvispat ägg och slutligen i skorpsmulor. Stek den i olivolja. Jag kan äta ihjäl mig på den! :D Den blir bara så god!

Hälsn
Eva

Athanasia
2008-03-07, 06:55
Fast den smakar inte lika gott som i Grekland..:p

Arne
2008-03-07, 07:09
Vår absoluta favoritsaganaki, den avnjuter vi på den lilla tavernan vid Lambi-stranden på Patmos.

Saganakin är ställets specialitet och flamberas vid bordet. Vansinnigt god!!

http://www.sendpix.com/albums/08030623/ooosqveetv/

Arne

Ioslina
2008-03-07, 07:14
Fast gillar man inte friterat så låter ju Halloumivarianten gott!

Instämmer!
Fast min variant lärde jag mig på Cypern...

Ioslina
2008-03-07, 07:41
åååhhhhhhhhhhh, mums vad jag blev sugen på stekt halloumi nu,:p det kurrar i magen! jag som inte ens ätit frukost, men har inte halloumi hemma!:mad:

kan knappast gå in till grannen och säga "kalimera", har du halloumi hemma?:rolleyes:

Masouraki
2008-03-07, 07:47
kan knappast gå in till grannen och säga "kalimera", har du halloumi hemma?:rolleyes:

Kan du inte?Dålig granne om de inte har halloumi hemma;)flabb_flab

Kalimera
2008-03-07, 08:08
En grek jag känner brukar "marinera" osten i öl innan den steks, smakar himmelskt. :p

Ioslina
2008-03-07, 08:09
En grek jag känner brukar "marinera" osten i öl innan den steks, smakar himmelskt. :p

om man inte har osten hemma, men bara öl, hur gör man då?flabb_flab
hick!:D

Kalimera
2008-03-07, 08:14
om man inte har osten hemma, men bara öl, hur gör man då?flabb_flabTja, man får en roligare dag. :D

Admirala
2008-03-07, 09:01
Vad betyder egentligen saganaki?

Det er en (liten) stekepanne, rett og slett.

AndersK
2008-03-07, 09:05
Jag har svårt att höja alla grekiska resaurangers anrättning av saganaki till skyarna. På de sämsta av ställen doftar anrättningen "rätt", ser för övrigt ut som en ensam förstorad fiskpinne, smakar minimalt och är i konsistens att likna vid en tunn skiva välpressad frigloit - styggt sagt! Frågan är om de inte har "micrat" eländet eller om råvaran är av för mig inte önskvärd art, dvs. hushållsost med låg fetthalt.

På de bästa av ställen - Arne nämner ett - märks omedelbart att man lagt viss omsorg vid tillagandet och val av råvara, vilket resulterar i att de saganakin smakar himelskt. Tyvärr har det med åren blivit färre "ställen" som serverar riktigt bra saganaki.

Vi har två mätinstument för att klarlägga om en restaurang är bra; saganaki och fyllda tomater. Klarar den "provet" är sannolikheten mycket hög att den är bra i övrigt.

Min undran är; använder grekiska restauranger olika ostsorter till saganaki?

/Anders

Eva L
2008-03-07, 09:22
En grek jag känner brukar "marinera" osten i öl innan den steks, smakar himmelskt. :p

Min son använder också öl när han friterar men receptet kan jag inte. Fungerar dock bra med en djup kastrull. Redan när sonen var i tonåren bjöds vi andra i familjen på goda friterade räkor och det var han som gjorde de friterade rätter på vår sista kalimera umefest.

Eva

Admirala
2008-03-07, 11:30
Min undran är; använder grekiska restauranger olika ostsorter till saganaki?


Javisst. Alle faste oster kan brukes til saganaki. En gresk venninne bruker bare kefalotiri eller graviera når hun lager saganaki. Jeg synes det blir veldig godt, særlig med en smaksrik graviera.

Eva L
2008-03-07, 12:03
Jag gillar graviera bäst men ostsaganaki blir också gott på en vällagrad grevé eller Västerbottensost men visst beror slutresultatet mycket på hur osten smakar och anrättningen tillagas.

Eva

Guhawi
2008-03-07, 12:06
Vår absoluta favoritsaganaki, den avnjuter vi på den lilla tavernan vid Lambi-stranden på Patmos.

Saganakin är ställets specialitet och flamberas vid bordet. Vansinnigt god!!

http://www.sendpix.com/albums/08030623/ooosqveetv/

Arne

Vi fick Saganakin friterad och sedan flamberad vid bordet på Kos, den absolut bästa saganakin någonsin.
Hemma friterar jag ej men dock "panerar", steker och sedan avslutar vi med en Metaxa-flambering.

Berätta gärna vad du gjort med Osten och vad du tyckte! :D

//Guhawi

litentuva
2008-03-07, 14:50
Låter inte så dumt, flottyrsmet ska ju tillredas med öl om jag inte mins fel. Håller med tidigare skribenter, om att saganaki avnjutes bäst i Grekland. Den vi serverade var av Gravieraost. Alldeles underbar!
Har också undrat över saganaki som benämning eftersom jag också stött på alla möjliga varianter, feta saganaki, mussel saganaki räksaganki mm. Tror inte att det har med formen den tillagas i att göra eftersom ostsagankin friteras och lagas inte i ugn... Någon annan som grubblat på detta och ev har ett svar?

Admirala
2008-03-07, 15:38
Tror inte att det har med formen den tillagas i att göra eftersom ostsagankin friteras och lagas inte i ugn...

Tro hva du vil, men navnet har med formen å gjøre. Ostesaganaki lages ofte i stekepanne/stekeform. Den kan både stekes i olje på panne og bakes i ovn.

Hvis du ikke tror meg tror du kanskje på denne forklaringen, hentet fra wikipedia:
Saganaki: fried cheese; the word "saganaki" means a small cooking pan, and can be applied to many other foods.

Eva L
2008-03-07, 15:46
Admiralas förklaring av vad saganaki betyder är helt korrekt.

Eva

litentuva
2008-03-07, 15:50
Som sagt bara vad jag trodde, inte visste. Man lär sig något nytt varje dag.

ALba
2008-03-07, 17:46
Snacka om att man får mycket tips här, vad kul!
Har fortfarande inte tillagat min Saganaki, hade tänkt att göra det ikväll som ett snacks till Let´s dance, men nu är jag så mätt efter middagen så det får nog vänta någon dag. Dessutom har jag en flaska av det nya grekiska vinet Mountain sun hemma som ska bli spännande att smaka, så det passar ju bra att prova det också på en gång, lite grekisk musik till också så kan man drömma sig bort!

Konstigast av allt var nog tipset att marinera i öl :-) , men vem vet det kanske blir riktigt smarrigt!

Ioslina
2008-03-07, 22:02
Det där med osten och marinera den i öl....jag har marinerat mig själv i några öl i kväll på after work, men glömde osten!:D

Kallas det saganaki då med!?:confused::D

uggelbo
2008-03-08, 08:16
Hej alla Greklandsvänner!
Vi brukar skära vår ost i ca 1 cm tjocka skivor. Lägga den i en marinad av pressad citron, olivolja, vitlök, svartpeppar och rosmarin. Den bör ligga minst 1 tim. Sen steker vi den i teflonpannan och avnjuter tillsammans med en sallad. Man kan ha en vanlig grönsallad men vi brukar slänga i några räkor och sockerärtor också. Det blir jättegott!
/Gunilla

kize
2008-03-08, 08:29
Håller med er som tidigare skrivit att både smak och kvalitet på Saganakin kan variera mycket mellan olika tavernor.
Den godaste saganakin, enligt vår smak, görs på Graviera och den har vi ätit på Naxos.
Vi brukar numera bedöma tavernan efter hur god deras saganaki är. Är den riktigt bra så återkommer vi som gäster.
Har provat flera olika recept här hemma men det finns inget som går upp mot att äta den på plats i grekland.
Kicki