handdator

Visa fullständig version : Köpa laptop


Kalimera
2008-02-19, 20:08
Har bestämt mig för att skrota min stationära dator och går över till laptop. Jag har redan en laptop som jag är skitnöjd med, men den är för liten (12 tum) och duger egentligen bara som resedator (jag har jobbat från den ända sedan maj förra året). Någon som har tips på vad jag ska välja? Och inte välja?

ricky
2008-02-20, 00:08
Jag hade inte köpt en laptop med minsta versionen av Vista (homeedition)
Varför? Jo, en högre version har större möjligheter och nedgradering ingår,
t. ex. till XP.
Hade jag varit du så hade jag partionerat hårddisken och kört både XP och Vista. Så gör jag eftersom viss hårdvara/ mjukvara som jag konfigurerar i jobbet är äldre och klarar bara XP eller NT.

Kan tänka mig att det finns chans att Vista kan strula i Grekland. Det är bara en känsla he he!Ang_elx

Janérik
2008-02-20, 09:02
Jag förstår inte riktigt denna Laptop-hysteri. Visst, jag har en laptop själv (eller egentligen två och en pocket-pc) men inte vill jag ju använda någon av dem då jag ska sitta och riktigt jobba om jag är hemma. Det är ju mycket bekvämare att jobba på en stationär dator med riktig skärm och framför allt ett riktigt tangentbord. Ska jag sedan sitta i ett annat rum och jobba så har jag ju laptopen, ofta kör jag då fjärrskrivbord till den stationära så jag har tillgång till allt som finns i den.
Som stationär dator har jag en XCcube, framsidan på den är stor ungefär som ett A5-papper och så är den c:a 40 cm djup. Vid normalt användande är den ljudlös så när som på lite rasslande i hårddisken nångång ibland.
Sedan skulle jag till den rekommendera en liten smidig extern hårddisk så kan du alltid ha med dej det du behöver då du är ute och reser med din lilla smidiga rese-laptop. På det sättet kommer du att hålla igång även rese-laptopen hela tiden så att den fungerar då du verkligen behöver den. Det värsta som finns för den är att den får ligga och vila flera veckor, då har du slut batteri och ouppdaterat system i den då du åker iväg och kopplar upp den på modem nånstans.

Men detta var bara min åsikt, den ekonomiska aspekten i det hela har jag helt bortsett ifrån men enkelt uttryckt så blir det betydligt dyrare att köpa en laptop till.

Mvh Janérik

Chras
2008-02-20, 10:08
Instämmer med Janérik. Eftersom jag har båda stationär och laptop föredrar jag att ha det så. Då jag "jobbar" mycket med foto föredrar jag att använda den stationära till detta. Laptop användes till bildvisningar via projektor och då det är ett krav att kunna redigera bilder på platsen.
Har man plats så rekommenderar jag själv en av var.
//Chras

pawik
2008-02-20, 15:19
Inför den resa till Sydafrika vi skulle göra, och som nu pågår, köpte jag innan jul billigast tänkbara laptop i Göteborg. Det har funkat över förväntan bra.
Här i Kapstaden (33 i skuggan just nu) är det gratis trådlöst nätverk på hotellet så det är väl det kravet man skall ha på en laptop. Tror också att alla laptop har det numera. Köper man en billig som jag gjort så är den otymplig. Den fyller dock sin funktion. En laptop kan dock knappast ersätta en stationär dator.
Nu flyter jag snart bort.
mvh
/pawik direkt från hotellet i Kapstaden

Zanét
2008-02-20, 15:21
Det finns både för- och nackdelar med laptop resp vanlig burk och nog inte så lätt att råda i så pass individuella saker.

Vanlig burk tar i mitt tycke stor plats, ser stökigt ut etc medan man lätt kan stoppa undan sin laptop när man inte använder den.

Däremot tycker jag att det är lättare att jobba med vanlig burk. Man sitter ordentligt samtidigt som man har ordentlig bildskärm, tangentbord och mus. Laptopen kräver annat sätt att arbeta, är lite "pilligare" och för mig känns det mycket krångligare med styrplatta än med mus.

Här hemma har vi en stationär dator och 2 laptop. Burken används när jag vill jobba ordentligt, t ex med bilder medan den andra används mer för surfning och småskrivande. Sambons jobbdator däremot används till allt och då även mer avancerat från jobbet/jobba hemifrån etc.

Om man nu ändå bestämt sig för att enbart använda laptop är det för mig i alla fall viktigt med en kraftfull dator och ordentlig skärm.

Svårt att rekommendera datormärken, men vi har haft några modeller av ACER både privat och på jobbet och dessa har tyvärr kraschat efter ett tag. En av de sista laptop som sambon köpte in till företaget var av märket ZEPTO http://www.zepto.se/Shop/Notebooks.aspx och den är man fullt nöjd med. Den har liite större tangenter än ACER.

Min personliga favorit är Toshiba Satellite med 17 tums skärm och den är en riktigt pärla att jobba med. Ett minus här är dock vikten, drygt 3,5 kg. Den enda haken nu är att, precis som Janèrik tidigare angav, den har legat undanstoppad och inte varit använd på ganska länge. Nu vill den inte riktigt piggna till tyvärr och vi är inne på att göra ominstallation för att se om det hjälper.

//Zanét bye_bye

Elisabet
2008-02-20, 15:49
Du har redan bestämt dig skriver du Janne, men på Kalimera får man inte ta några beslut utan diskussion ;)

"Alla" säger ju att en bärbar aldrig kan ersätta en stationär som arbetsdator. Det trodde även jag när jag köpte min bärbara för drygt fyra år sedan. Eftersom jag är egen företagare med datorn som huvudsakligt arbetsredskap, hade jag för avsikt att ha både en stationär och en bärbar. Det visade sig dock snart att jag föredrog den bärbara i alla sammanhang, så den gamla stationära pensionerades utan att ersättas.

Man lär sig snabbt att hålla en ordentlig sittställning, handledställning och annat, så att man inte överbelastar axlar, armbåge mm. Mus till är en självklarhet.

Jag tror att det där med märke framför allt är en smaksak. Dell gillar jag, HP har jag bara dålig erfarenhet av. Min egen är en Acer och den har funkat jättebra, men som fyraplussare börjar den förståss kännas seg, jämfört med de unga.

Zappa
2008-02-20, 16:03
Oerhört svårt att svara på utan att veta användningsområde och hur/var du tänker använda den.
Är det den enda dator du tänker ha, eller ett komplement till en annan?

I mycket gäller ju ovan nämnda kommentarer, men även en laptop kan ju utrustas med en separat skärm, men framförallt tangentbord och mus. Jag har tex bara laptop på jobbet, men dockar den och kör multipla skärmar. Dvs en fullstor skärm som master och lappans skärm som slave, där jag kan ha vissa program/bilder öppna som jag tittar på med jämna mellanrum, som "uppslagsverk".

Värt att fundera på är att en bärbar alltid har sämre prestanda och högre pris...
Viktigt med mycket minne oavsett typ av dator, minst 2 GB!! Skall du redigera bilder (eller kanske snarare filmer numera ;)), är det viktigt med ett bra grafikkort. Med eget minne!
Jag hade försökt köpa den med XP istället för Vista (har ju blivit upplyst om att detta fortfarande är möjligt i annan tråd (http://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=12861)härinne...

Partitionering gör jag ALLTID, så att jag kan ominstallera med jämna mellanrum utan risk att förlora data! Dvs spara inget på C:\ utan alltid på annan disk!

För att lagra/redigera foton/film går det ju också ganska mycket diskutrymme, men det går bra att köpa separat, värre med minne (gäller framförallt bärbar).

Skall du ha den med på resor hade jag valt en lätt med liten skärm (men ändå med hyfsade prestanda) och "offrat" ett stort tangentbord på resorna, för att komplettera med detta när du sitter mer permanent hemma.

bye_bye
Sven

Kalimera
2008-02-22, 09:20
Tack för alla svar, specielllt till Elisabet som svarade exakt det jag ville höra. :)

Det finns flera anledningar till att jag vill överge min stationära, dels att jag tycker den tar plats och är ful, dels för att jag sitter framför datorn minst 70 timmar i veckan och tycker det är trist att sitta på samma plats, dels för att jag skriver bättre på en laptop. Problemet är ju minnet, som många av er nämner, men det finns ganska "biffiga" laptops idag. Ett annat problem är priset, de är mycket dyrare.

Att den skulle "dö" om den inte används visste jag inte. Får väl be någon starta den ibland när jag är bortrest, som att vattna blommorna.

Märke spelar ingen roll, dock har andra avrått mig från att köpa Fujitsu och Acer. Själv har jag en liten reselaptop från Toshiba, den är jag nöjd med, förutom att den är kass på att hantera bilder, men det har med minnet att göra. Har tidigare haft en Dell som jag var nöjd med.

Och så var det det där med Vista som du nämner Zappa. I Toshiban är det XP, helst vill jag fortsätta med XP. Misstänker att många av mina program inte funkar som de ska med Vista, och jag har inte råd att köpa nya.

Jag ska fundera vidare...

Kalimera
2008-02-22, 09:21
Är det den enda dator du tänker ha, eller ett komplement till en annan?Nej, den och en annan laptop. :)

anoula
2008-02-22, 11:00
Jag är i likhet med Elisabet egen företagare och har jobbat med både laptop och stationär, men har nu en gång för alla övergivit min stationära och jag saknar den inte ett dugg!

Vad gäller märke har jag bara en sak att säga: SONY VAIO (http://regmedia.co.uk/2007/05/29/sony_vaio_tz_1.jpg)! Dyr, men också den bästa dator jag någonsin haft. Har inte haft ett enda problem med den efter över fyra års daglig användning. Den är också överlägset snyggast av alla bärbara PC, om man nu tycker det är viktigt, (och det gör man väl?) nästan lika snygg som en MAC.

anoula
2008-02-22, 11:03
Problemet är ju minnet, som många av er nämner, men det finns ganska "biffiga" laptops idag.

Annars skaffar du en liten och smidig extern hårddisk där du sparar bilder, musik och annat. Så gör jag och det funkar kanon ;).

Zappa
2008-02-22, 11:45
Annars skaffar du en liten och smidig extern hårddisk där du sparar bilder, musik och annat. Så gör jag och det funkar kanon ;).


Jo, det är nog bra, men minne är ju en annan sak :rolleyes:
Mycket disk för att LAGRA. Och det kan man, som du säger, köpa till ganska billigt och ha externt. Så behöver man inte heller ha med sig viktiga filer ut i "fält" heller.
Men mycket minne för att HANTERA. Dvs redigera bilder/filmer. Det behövs disk till det också, men det ersätter inte minnesbehovet.

Sedan vill jag också slå ett slag för att säkerhetskopiera med jämna mellanrum. Har man en DVD-RW skiva (eller ännu hellre blue-ray) så kan man ta kopia av sina filer. Just RW-formatet gör att du kan skriva över nästa gång och behöver inte ha flera säkerhetskopior, utan kan nöja dig med två! Helst skall de läggas in i någon form av brandsäkert skåp. Stöldrisken finns ju också, men i ärlighetens namn är det ju mer lättkrängda saker som oftast är målet vid inbrott. Men risken för brand finns alltid, och då går stora personliga värden till spillo! Kanske hela ens livsverk! __D
Därav min tidigare rekommendation att alltid partitionera hårddisken. Använd C:\ till att installera operativ och program! Använd en eller flera andra diskar till att spara egna filer! Själv har jag 5 olika partitioner... för olika ändamål :cool:.
Finns ju nämligen ingen anledning att säkerhetskopiera installationer (operativ/program). Om datorn kraschar måste de ju ändå installeras om!
Vad man kan göra däremot är att skapa en sk Ghost, där man tar en kopia av en grundinstallation av datorn. Det kommer ju oftast med en sk Recovery-disc när man köper dator inkl operativsystem idag. Antingen på en separat skiva eller som en separat partition (D:\ i sådana fall), där man kan återskapa systemet från grunden.
Det fina med att man gör en egen Ghost är att man installerar datorn plus de olika egna program man använder. Så får man en personlig recovery-disc.
"Problemet" är kanske att man med tiden installerar fler och fler program (eller är det bara jag ...;) ) och då skulle man egentligen behöva skapa en ny Ghost för varje gång. Men man kan i alla fall få en bra grundinstallation.
Och så kostar ju programvaran för att skapa Ghosts en del. 629:- i skrivande stund :).

bye_bye
Sven

Arne
2008-02-22, 16:05
Du har helt rätt Sven, och detta länder till underdånigst eftertanke!!

Alltså; Om man nu har ovärderlig information på datorn i form av bilder etc etc.. då är det läge att se till så att denna info kan säkerställas.

Själv inhandlade jag nyligen en extern hårddisk av märke Western Digital med 500 GB lagringsutrymme. Den externa disken är i storlek ungefär som en gammal hyrvideo från 80-talet och i vikt av cirka ett kilo.

Priset ligga på 990 Sek. Anslutning via Usb-2-port och strömförsörjning genom en i köpet ingående adapter.

Sålunda kunna man enkelt via exv Norton Ghost överföra hela hårddisken/diskarna från den stationära eller bärbara datorn till den externa hårddisken. Den som saknar Ghost-programvaran kan höra av sig till undertecknad så ska vi reda ut var man en gratisvariant sig kunna finna.

Skulle sedean olyckan vara framme och datorn havererar vid exv virusattack, ja, då är det bara att boota upp datorn med rescuedisketter från Ghost samt att därefter köra in originaldiskens innehåll som helhet på hårddisken. Så är allt tillbaka på sin plats igen!! I original!!!

Arne

Kalimera
2008-02-25, 16:30
Den är också överlägset snyggast av alla bärbara PC, om man nu tycker det är viktigt, (och det gör man väl?Den får gärna vara snygg också. :D

anoula
2008-02-26, 14:20
Jo, det är nog bra, men minne är ju en annan sak :rolleyes:


OK!:D

anoula
2008-02-26, 14:21
Den får gärna vara snygg också. :D
Javisst!

Hasse
2009-07-28, 22:34
Här är ett halvhjärtat försök att blåsa nytt liv i en nästan ett och ett halvt år gammal tråd.......Ang_elx

Köpa laptop är vi snart i färd med att göra här hemma. Tittade in och läste hela denna tråd idag då jag minns att det var på tapeten men att det var SÅ länge sedan ?

Vi kommer båda i hushållet att köpa varsin, det finns väldigt olika anledningar, syften och önskemål om varför. Jag behöver visserligen inte men jag känner att syftet att uppgradera från stationär till bärbar (i stort sett stationär) är intressant och bara till fördel i så fall. Därför har jag mer eller mindre dammsugit marknaden, faktablad, tester, prisjämförelser mm. för att underlätta för sambon först och främst. Och det är en klart intressant situation, marknaden är sprängfylld med det ena erbjudandet efter det andra och allt fakta jag hittar visar att det är en djungel att leta i.

Men det var som någon nämnde i denna tråd, det är omöjligt att från person till person råda eller avråda till det ena eller det andra. Kanske speciellt steget att över huvudtaget uppgradera från stationär till bärbar. Första frågan att ställa sig är alltid vad man ska ha sin nya dator till. Man kan även ha båda i gång, jag vet inte just nu hur jag själv kommer att göra då jag tar det slutgiltiga beslutet att köpa ? Men med en nuvarande 19" plattskärm så är det givet att en ny laptop inte understiger drygt 15" skärm. Tanken finns även att fortsätta använda 19"-skärmen men jag tänker inte göra mig av med den stationära burken så frågan får inget svar ännu.

Har någon annan uppgraderat mera sedan tråden var i gång ? Eller har någon följt utvecklingen på laptops rent allmänt ? Hur som helst ska jag strax kolla prestanda på denna burk, kan vara kul (och kanske chockerande) från vilka prestanda jag går och till vilka, om ett tag ??


Hasse :cool:

marans
2009-07-29, 01:42
Uppgradera från stationär till bärbar, hm, det skulle jag inte hålla med om. Jag skulle nog skaffa en sån 10"-13" bärbar att ha med mej på resor och konferenser, men den huvudsakliga lagringen skulle jag fortfarande ha på den stationära.

MonkanS
2009-07-29, 07:59
Uppgradera från stationär till bärbar, hm, det skulle jag inte hålla med om. Jag skulle nog skaffa en sån 10"-13" bärbar att ha med mej på resor och konferenser, men den huvudsakliga lagringen skulle jag fortfarande ha på den stationära.
Håller med där. Behåll den stationära och komplettera med en bärbar.
Jag har min stationära som min huvuddator där jag gör mina "storjobb" som bildbehandling, lagrimgsmedia för dessa och mycket annat.
Den bärbara är just det.. bärbar. Den kan jag ta med mig runt i lägenheten om jag behöver den på annan plats. Tex lyssna på en ljudbok (som jag lånar via bibliotek) i solen på balkongen, lyssna på musik via spotify, ta med den på div möten, mm..

//Monica S

Netwolf
2009-07-29, 09:05
Många som väljer att ersätta den stationära med en bärbar, har den ständigt inkopplad till vägguttaget. Resultatet blir då att batteriet tar stryk, då det aldrig får ladda ur helt. Med tiden, så kommer laptopen att hänga sig efter en stunds användning. Detta pga av att batteriet försöker ta laddning. Lösning kan vara attt plocka bort batteriet helt och bara köra med sladd, eller att stänga av operativsystemets försök att ladda batteriet. Eller attt köpa ett nytt batteri. Räkna med minst en tusenlapp.

/Netwolf

MonkanS
2009-07-29, 09:15
Tack netwolf för den upplysningen. Jag visste bara att man bör motionera batteriet ibland. Men inte att det är av den anledningen. Det jag har märkt att när batteriet är helt urladdat så kan man inte göra ett smack med den bärbara. Inte ens när jag kopplar till elsladden på den. Är då bara att låta den vara ifred och låta den ladda upp sig. Men har man då sin stationära också så är det ingen panik.

//Monica S

Hasse
2009-07-29, 09:31
En absolut bestämd uppfattning i mina planer om det jag skrev i går, är att jag har noll intresse att verkligen vara bärbar eller mobil på något sätt med det jag tänker köpa. Det har att göra med den "profil" jag är, vad jag använder datorn till och framför allt var jag använder den. Skulle jag behöva jobba i den någon annanstans än på den stationära platsen hemma så har jag även jobbdatorn och den är mycket mer storleks- och utrymmesmässigt lämplig. Hur jag sedan kommer att ha kommande laptop parallellt med den stationära, ja det blir nog en succesiv "avveckling" av stationär med tiden.

Har ännu en hel de funderingar om detta, många här i forumet känner nog igen delar av det redan sagda i tråden.


Hasse :cool:

Elisabet
2009-07-29, 09:41
Lösning kan vara attt plocka bort batteriet helt och bara köra med sladd, eller att stänga av operativsystemets försök att ladda batteriet. Eller attt köpa ett nytt batteri. Den enklaste lösningen är ju att regelbundet köra utan sladd och då tömma batteriet helt. Det är ju inte speciellt svårt även om den alltid står på samma plats! :)

Arne
2009-07-29, 14:01
På min sedan i Maj månad inhandlade lilla Laptop går det att via batteriikonen i aktivitetsfältet justera hur man vill ha det.

Det går att klicka på ikonen och välja "justera energiegenskaper" Där kan man sålunda välja alternativet att endast använda AC dvs nätsladd. Då frånkopplas batteriet helt. Sedan kan man välja att batteriet ska laddas exv varje fredag eller så.

Därmed förmenas problemet vara ur världen.

Arne

BrittMarie
2009-07-30, 02:08
Jag förstår inte riktigt denna Laptop-hysteri.

Mvh Janérik

Håller med Janne...

Jag köpte Laptop senast, kanske mest pga att jag flyttat till Grekland och ville köpa datorn i Sverige (Svenskt tangentbord mm) plus att lätt ta med den på resor.

Nu bor jag i Sverige igen. Och nu vill jag ha en stationär. Mycket pga tangentbordet. Men också bildskärmen, rengöring, uppgradering, fläktar och och och...

Så är drömscenariot att ha en mini-laptop till resor.

Britt-Marie

anoula
2009-07-30, 08:38
Någon som vet var man kan köpa ett extra högkapacitetsbatteri till Sony Vaio, CR-serien? De verkar vara slut precis överallt, även i Sonys butik!

Netwolf
2009-07-30, 08:46
Någon som vet var man kan köpa ett extra högkapacitetsbatteri till Sony Vaio, CR-serien? De verkar vara slut precis överallt, även i Sonys butik!

Har du provat readtech.se?

anoula
2009-07-30, 09:13
Har du provat readtech.se?
Kollade precis, men hittade inte min modell...

malou
2009-12-08, 19:07
Finner ikke det svaret jeg lette etter i denne tråden...

Min knapt fire år gamle Dell Inspiron har avgått, har feilsøkt og sitter med feilkode OFOO:136C. At skjermen er blank, det gir seg visst selv. Det må altså bli ny maskin, har verken kunnskaper eller ork til å forsøke reparasjon. Å være uten pc og nettilgang gir nesten abstinens, så komplisert! til og med telefonkatalogen er digital. Låner idag maskinen til en annen, heldige meg - helt til imorgen kveld!

Ny maskin; dette er jo virkelig en jungel for en vanlig hverdagsbruker. Spørsmålet er selvsagt hvilken. Dell, Asus eller annen? En sønn sier Asus N6DP. Rimelig, god kapasitet, innebygget webcamara (vil jo se og snakke med nær familie som holder til på andre siden av verden). En annen sier holde deg unna Dell, og foretrekker selv HP. - Jeg er så kjent med Dell, bruker det også på jobb, da til helt andre formål enn her hjemme, og med support når det butter. Hjemme er det mest nett, informasjon, litt dokumentarbeid og da mest privat. Så hva har dere å gi av råd, dere som kan dette her? Dell eller Asus?

For meg er det lettere å kjøpe ny bil enn å velge pc.....

grimm
2009-12-08, 21:41
Hej Malou,

Jag förstår din ångest inför köp av ny laptop.

Min erfarenhet säger mig följande:

Dell är dyra, men hyfsat bra.
HP är bra, om man inte köper konsumentprodukterna.
ASUS sägs vara bra.
Lenovo (f.d. IBM) är fula, men är som en stridsvagn, går inte sönder pga slag eller tapp i golvet. OBS T-serien.
Fujitsu-siemens är också vara riktigt bra.

Så med risk för att öka din förvirring, så kan jag ge följande råd:
Titta på HPs s.k. business-laptops. Inte lika fula nu som för ett-två år sedan. De är byggda för att klara transporter, i motsats till dera konsument-laptops (DV-serien och allt vad de heter)
Om du har en stor plånbok, titta på Lenovo.
ASUS känner jag inte till, så jag kan inte säga att inte skall titta på dem, så ta en titt på dem. Det enda som kan bli problem är drivrutiner till Linux;).
Fujitsu-Siemens är starka kort, men lite dyra i min smak.

Och till sist, laptop-köparens guldregel: Du får vad du betalar för.


Lycka till med till Laptop-sökeriet!

/Grimm, som inte vill tänka tanken på att behöva köpa en ny laptop...

Netwolf
2009-12-08, 22:23
Titta på HPs s.k. business-laptops. Inte lika fula nu som för ett-två år sedan. De är byggda för att klara transporter, i motsats till dera konsument-laptops (DV-serien och allt vad de heter)

Kan bara instämma. Har en business HP via jobbet sen några veckor tillbaks och är grymt nöjd. Startar på ett kick. Enormt bra prestanda och batteritiden ska vi bara inte prata om. Det måste vara nåt sorts atombatteri. Man klarar sig en hel dag! REKOMMENDERAS!

/Netwolf

malou
2009-12-09, 01:21
Takk for svar....skal sjekke videre - og javisst, kanskje mer forvirret nå?

Skriver akkurat nå på en HP, ikke sikker på type - den bråker ganske mye når viften går, trives ikke helt med tastaturet, den er nok et par år gammel. - Business-varianter høres ganske dyrt ut, må finne ut hva det egentlig betyr. Prisnivået har jeg tenkt skal ligge rundt 6000 NOK, det blir i underkant av 7500 SVK. Den 'gamle' Dell'en kostet atskillig mer for fire år siden. Datteren min hadde tilsvarende, også hennes krasjet. Hun hevder at Dell's maskiner ikke lenger er av god kvalitet.

Det er de tekniske spesifikasjonene som dels er vanskelig å tolke. En ridder på hvit hest, med masse kunnskap om laptoper, det hadde vært herlig. Kanskje en av it-gutta på jobb også har noen tips. Det skal i hvert fall være trådløs, ha integrert kamera, XP, godt med minne og litt stor skjerm. De laptopene vi farter rundt med på jobb ser ut til å tåle mye, men min private forflyttes stort sett bare innen huset.

Nå får jeg lete videre - kanskje blir jeg klokere av å se på de tipsene dere har kommet med. Men kjøpet skal aller helst skje fort!

xenos
2009-12-09, 06:37
HP är bra, om man inte köper konsumentprodukterna.

En till amatör frågar sig då hur man ser skillnad på "konsumentprodukterna" och de som är bra? Är jag inte konsument, hur köper jag då?

grimm
2009-12-09, 07:22
En till amatör frågar sig då hur man ser skillnad på "konsumentprodukterna" och de som är bra? Är jag inte konsument, hur köper jag då?


Hej,

Ja, det var en konstig formulering, det håller jag med om. Jag översatte direkt från engelskans "consumer-line products" vilket indikerar att produkten är tänkt för enskild användare eller privat bruk, i motsats till de produkter som är avsedda för företag små som stora. Exempel på "proffs"-datorer som HP säljer är elitebook, probook samt Compaq-notebook.
Låt inte detta skrämma er, de är precis lika lättanvända, men tål lite mer stryk.
Jag hoppas detta svar inte grumlade till det ännu mer.

/Grimm, som verkligen behöver ta lite ledigt.

Kalimera
2009-12-10, 08:43
Den 'gamle' Dell'en kostet atskillig mer for fire år siden. Datteren min hadde tilsvarende, også hennes krasjet. Hun hevder at Dell's maskiner ikke lenger er av god kvalitet.Jag har två laptops, en Dell och en Toshiba. Min Dell är jag besviken på, har haft stationära Dell tidigare, de har varit bra, men min laptop är kass. Kommer aldrig mer att köpa Dell. Min Toshiba är jag däremot mycket nöjd med.

bocina
2009-12-10, 22:26
Köpte förra sommaren en liten (950 gr) Toshiba Portégé för att ha som resedator. Svindyr, men fullmatad. Har fungerat perfekt även om den bara har behövt jobba periodvis. Suverän att ha med sig i ryggsäcken då den är så lätt.

Köpte en till nu i höst, fast denna gång lite större modell (och tyngre, men billigare än den lilla) som kommer att vara vår "stationära" i huset i Plakias. Uppgraderad till Windows 7 ingick och den blev lite snabbare, iaf vid uppstart.

Bosse

malou
2010-01-14, 12:11
Mitt valg ble en bærbar Asus, god skjermstørrelse, greit minne, kapasitet, hastighet. Håper den varer lenger enn den gamle Dell'en som kollapset etter snaue 4 år.

Tok ut spesifikasjoner på en nettbutikk, oppsøkte så en spesialbutikk i byen. Ettersom den modellen jeg var anbefalt å kjøpe nettopp var gått ut av produksjon, hjalp ekspeditøren til med å finne en annen med tilnærmet like kvaliteter. Prisen ble den samme som om maskinen skulle vært kjøpt via nettet. Norske kroner 6500.

Så langt fornøyd, men trenger nok noe hjelp til fininnstillinger. Var så utålmodig, satte den opp selv. God skjerm og herlig å kunne skype uten å måtte montere kamera for hver gang. Skulle jeg trenge en mindre variant ved reiser, er de nyere avanserte apple-'telefonene' fasinerende. Har prøvd, supert!

Admirala
2010-01-14, 12:59
Kjøpte nettopp en ny laptop, en kremhvit og lekker MacBook med 13 tommers skjerm. Jeg er strålende fornøyd!
Har jobbet både på pc og mac tidligere, men mac er suveren! Den er utrolig enkel å jobbe med, og det er lett å sette seg inn i hvordan ting virker for en lite datakyndig (som meg). At det knapt finnes virus som angriper mac er jo også en fordel. Leverandøren klargjorde samt lastet inn de programmene jeg trengte for 1200 NOK, her må jeg legge til at jeg hadde mange av programmene på min gamle mac, så de trengte bare oppgraderes. Da jeg fikk mac'en hjem, var det bare å starte den opp og begynne å jobbe, alt fungerte perfekt, og det har det gjort siden.

Mht stasjonær/bærbar maskin blir vel det smak og behag. Selv synes jeg en laptop er like behagelig å jobbe på som en stasjonær. I tillegg til at man kan ta den med på reise, er det også fint å sitte med den i sofaen, på balkongen, i sengen. Jeg har trådløst internett både i Stavanger og Nafplio, og en morgentime i sengen med cappuchino og nettavisene er slett ingen dum start på dagen.

PS: Kom på en liten sak mht virus. En venninne kjøpte en ny Toshiba-laptop for halvannet år siden. For noen måneder siden brøt den helt sammen, ingenting virket. Hun leverte den til reparasjon, og der fant de ca 20 ulike viruser på harddisken og 60 på minnepinnen!! Hun har vært meget påpasselig med å oppgradere antivirusprogrammet sitt, men ikke fullt så påpasselig med å ikke åpne lenker i e-poster fra ukjente avsendere...

grimm
2010-01-14, 21:44
Admirala,

Grattis till ett lyckat datorköp!
Vilka köp är bra? De köp man är nöjd med, givetvis.:D

/grimm, som känner att målet nu är satt...

Siri A
2010-01-14, 22:06
Kjøpte nettopp en ny laptop, en kremhvit og lekker MacBook med 13 tommers skjerm. Jeg er strålende fornøyd!Välkommen!:D Jag har en exakt likadan, för jag antar att det är MacBookPro du pratar om?! Vi har varit ett fint par i över ett halvår och jag är fortfarande nykär! :eek::D

Admirala
2010-01-14, 22:42
Har inntrykk av at vi som har mac er så forelsket at vi aldri kommer til å gå tilbake til pc-varianten. Sier vel noe om hvor bra de er! Sant, Siri... bye_bye