handdator

Visa fullständig version : Mot Vietnam!!!


kize
2008-02-13, 08:58
Ja, så var det äntligen dax att åka iväg på vår efterlängtade resa till Vietnam. Reser ikväll från Arlanda.
Vi har köpt flygstolar med Apollo o åker till Ho Chi Minh City. Fick nyss mail fr min bror som landade där igår. Det var enligt honom skållhett där nere och det låter i mina öron helt ok.

Vi skall vara några dagar i HCM och sedan flyga inrikes vidare till ön Phu Quoc där vi bokat ett boende för 25 dollar natten för 3 personer. Skapligt pris.

Kommer hem i början av mars och vill någon ha restips så är det bara att maila mig efter hemkomst.

En vintertrött Kicki i behov av sol!

Eva L
2008-02-13, 09:19
Skriv jättegärna och berätta lite på Kalimeras Asienforum när du kommer hem. Låter som ni ska göra en mycket spännande resa. Hoppas ni får det bra.

Jag planerar själv för en resa till något land i Asien nästa år i januari. Tänkte fira min 55-årsdag där.

Eva

YsterSyster
2008-02-24, 08:55
Berätta gärna om hur det var på Phu Quoc. Kom hem efter tre veckor i Asien igår. En vecka (alldeles för kort) i Vietnam och två i Thailand. Vi var bara i Saigon och Mui ne och hann inte med Phu Quoc. Är nyfiken på den ön så jag skulle verkligen bli glad om du vill skriva några rader om den.

Vi tog Vietnam till våra hjärtan - när den första chocken från alla mopeder i Saigon lagt sig! Kommer definitivt att åka tillbaka dit.

Visst har Thailand finare stränder men Vietnam vinner i längden för det är mer genuint. Människorna är nyfikna på dig samtidigt, som de är lite "kärvare" än Thailändarna, men på ett positivt sätt.

kize
2008-02-29, 06:04
Hemma igen efter en fantastisk resa till Vietnam! Det var vår första resa till Asien och jag kan bara rekommendera en resa dit!
Jo, trafiken i Saigon är aldrig tyst, inte ens mitt i natten. Det tutas konstant men man vänjer sig (hade öronproppar med!). Att gå över gatan är till att början rena mardrömmen men efter ett tag vänjer man sig o det går riktigt bra.
Vi bodde bra i backpackerkvarteret, distrikt 1, inne i Sagigon. Gav 22 dollar för ett trebäddsrum med frukost o gratis internet. Brodern gav 11 dollar för ett enkelrum på samma ställe.

Ett av våra trevligast Saigonminnen är nog vår första sopplunch på gatan utanför Ben Than-marknaden. Det finns små gatustånd med mycket låga plaststolar o bord i stort sett i varje gatuhörn. Bror har ju varit där många gånger tidigare och visste hur man skulle göra. Sagt o gjort, 4 långa nordbor vek ihop sig på varsen låg plaststol och beställde i nudelsoppa med grönsaker av madamen bakom grytan. Kostnad ca 7 kr per skål.
Vi fick så endast pinnar att äta med!
Gud, vad jag slet för att få i mig något överhududtaget! Tittade mitt i mina tappra försök upp och det var folksamling runt oss. Vietanmeser som ville se och skrattade gott o hjärtligt åt våra taffliga försök. Några svenska turister stannade, tittade och frågade förundrat om det var ätbart!! Jo, då och mycket gott dessutom men jäkligt svårt att få i sig.

Inne på marknaden finns i stort sett allt att köpa men man måste pruta och det rejält. Kostar en t-tröja ex 180 000 don (ca 90 kr) så är riktpriset kanske 50-60 000 dong (25-30 kr). Då börjar man med att säga 30 000 dong och de säger leende att det är alldeles för lite. Stå sedan kvar leende och de kommer att ge dig ett nytt pris på miniräknaren. Stå på dig och du kommer att få det pris du vill ha, som regel. Vi lärde oss mycket snabbt att säga "du är alldeles för dyr" på vietnamesiska och det gav upphov till ännu mer skratt och det förstår att du kan en del o inte är så lättlurad. Vet inte exakt hur det stavas men det uttalas " Bäng ma kua". Bra att kunna!

Phu Quoc var en dröm! Vi nöp oss i armen för att se om det var sant o det var det ju. Vi hyrde en beachbungalow och hade ca 25 steg fr kudden till standen. Slog upp de tre breda dörrarna på morgonen o såg rakt ut över Thailändska bukten. Vilken utsikt! Vi vaknade o somnade till vågornas brus o det är inte fy skam.
Vi bodde en bit söder o Duong Dong, vid Long beach. Stranden är 2 mil lång och till största delen helt oexploaterad, ÄNNU! Om 3 år byggs en stor internationell flygplats och då kommer turismen att öka nåt enormt. Den vietnamesiska staten satsar nu på Phu Quoc och har tyvärr börjat bygga hemska stora hotellkomplex längs med stranden.
Vill någon åka dit så gör det snabbt, för snart är det genuina borta.
Vi bokade inrikes flygbiljetter via en vietnamesisk resebyrå och resan kostade ca 700 kr ToR/person Saigon-Phu Quoc. Det går även att åka buss, tar ca 7 timmar, från Saigon till Rach Gia och därifrån ta snabbåt över till ön. Alla dessa biljetter kan med fördel bokas på någon av alla resebyråer som finns i backpackerkvarteret.

Maten var både billig o god. Vi levde greve, som Arne brukar skriva, för 80 kr per person och dag. Man kan leva mycket billigare än så, men vi ville kosta på oss lite varje dag. Någon eller några goda fruktdrinkar och en eller annan inhemsk rom med cola (kostade ca 8 kr per drink). Vi åt enbart vietnamesisk mat och gjorde på deras sätt när vi beställde. Dvs tog in tre olika rätter, en stor skål ris och sedan små skålar som vi tog var o en av allt på bordet efter eget behag. Det är bara västerlänningar som äter en rätt var.
Mycket ris, nudlar och goda grönsaker och frukter har det blivit.

Stort kan man räkna med att boendet kostar mellan 17 och 30 dollar för ett bra rum/bungalow i högsäsong och maten 60-100 kr per person. Vi träffade flera vana Thailandsresenärer som nu heller åkte till Vietnam och prisnivån på mat och boende var ca halva priset mot på andra sidan bukten.


Vi hyrde en minibuss med förare en dag och såg hela södra delen av ön. Det blev mycket billigare än att åka på färdiga utfärder. Kostnad för 4 personer, vi hade kunnat vara 8 i bilen, blev ca 300 kronor med guide för en dag.
En fantastisk stand som måste besökas heter Bao Sao, gräddvit samt och palmer.
En dag tillbringades till havs och det är också att rekommendera, fina bad och snorkling.

Vi hade nio fantaktiska dagar på ön och det gav verkligen mersmak, vi kommer att resa tillbaka och det innan den nya storflygplatsen byggs!

/Kicki

Eva L
2008-02-29, 11:02
Tack för en jättetrevlig och intressant liten reseberättelse. Låter helt underbart.

Eva

YsterSyster
2008-02-29, 18:43
Tack för en härlig beskrivning av ett underbart land. Kunde nästan känna hur jag satt där på trottaren med er och åt nudelsoppa. Längtar tillbaka till Saigons stadsliv som aldrig tystnar, känslan av att korsa gatorna mitt bland alla mopeder, alla härliga människor och all god mat.

Phu Quoc låter lika härligt som jag föreställt mig. Med hotet om den internationella flygplatsen så får man väl ställa in sig på att åka nästa år. Just nu känns det avlägset - har varit hemma i en vecka och jetlagen vill inte ge sig. Somnat sittande framför TVn klockan 20.30 hela veckan :eek:.

Det som även vi slogs av var vilket boende man fick för lite pengar. I Mui ne bodde vi på en resort för 30 dollar/natten och då ingick en välfylld frukostbuffé. Resorten var nybyggd och rummet jättefint. Utöver frukosten bjöd de även på nyårsbuffé en lunch eftersom vi var där under det kinesiska nyåret.

LN
2008-03-04, 21:16
Längtar när man läser reseskildringen. Jag undrar hur det funkar i Vietnam om man bara köper flygstol? Är det lika som i Thailand när det gäller att fixa boendet. Dvs billigare att ordna själv och lätt att få tag på? Vi har redan börjat tänka på nästa års resa, precis hemma efter första Thailandsresan. Sneglar lite mot Kambodja och Vietnamhållet.

kize
2008-03-05, 07:28
Min uppfattning är att det är lätt att ordna eget boende, såväl inne i Saigon som ute på Phu Quoc. Vi talade med flera andra som vi träffade under resan och som varit runt på olika ställen i landet. De sa samma sak.
Sedan är det ju alltid en fråga om hur mycket pengar man vill lägga ner, det finns boende i alla prisklasser. Vi betalade 22 dollar för ett trebäddsrum i Saigon, distrikt1, och det var rent och helt ok. Vi hade frukost,kylskåp på rummet, depositionsmöjligheter,fläkt och AC för det priset. Vårt hotell låg inne i en gränd och, tack o lov, inte intill någon större gata. Trafiken o tutandet tystnar aldrig!!!

Tittade först lite på hotell med pool men då är priset upp mot 100 dollar och mycket däröver.
Vill man ändå bada i pool när man är i Saigon så finns det flera fina anläggningar att välja på, till ett pris som knappast belastar reskassan.

Talade med min bror som stannade några dagar längre än oss och han hade forskat lite i priserna för flyg med Vietnam Airlines. Dessa resor skall gå att beställa via mail eller telefon från Sverige. Han skall åka tillbaka i december o skall innan dess prova att boka flyg dels till Siam Rep (Ankor Wat) ToR och sedan åter ner till Phu Quoc ToR. Priserna på en biljett ToR till Kambodja ligger nu på 314 dollar och ner till PQ på 104 dollar. Biljettpriset höjdes häromdagen och det beror säkert på den billiga dollarn.

Vi träffade flera som valt att åka till Bangkok och därifrån ta direktbuss till Kambodja. Det tar 4 timmar till gränsen. Där köper man sitt visum, glöm ej ta med kort! Sedan vidare till Phnom Phen och vidare till Siam Rep. Därifrån kan man sedan åka buss eller flyg till Saigon och därifrån ta flyget hem eller åka tillbaka till Bangkok.
Vi har redan bokat till nästa februari och stannar borta i tre veckor, vilket medför att vi behöver skaffa visum. Är man i vietnam som svensk behöver man visum om vistelsen vara över 14 dagar. Går bra att ordna via ambassaden i Stockholm innan avresa.

Min bror har varit många gånger i Vietnam så han kan svara på de flesta av mina frågor, återkom gärna om det är något mer ni undrar över.

Kicki

kize
2008-03-05, 07:37
Glömde en sak och det är taxibiljetterna. När man kommer till Saigons flygplats och ta sig med taxi in till stan skall man köpa sig en taxibiljett. Det är mycket billigare än att åka på taxameter, vilket kan bli riktigt dyrt.
Alldeles innan man går ut fr flygplatsen finns ett antal mindre resebyråkontor och där köper man sin taxibiljett. Vi var 3 personer så då åkte vi i stor taxi, kostnad 7 dollar. En lite taxi kostar 6 dollar.
Försäljaren följer sedan med ut och lämnar biljetten till taxichauffören. Smidigt! Detta förutsätter så klart att man förbokat ett hotell och har adressen att lämna fram.

Kicki

Mikke
2008-03-05, 13:29
...det finns/fanns några cafeér i centrala Saigon som Heter Sinh Cafe.Dom fixar utflykter runt Saigon med minibussar, vilket kändes lagom.Jag hängde med till Cu Chi och kröp i tunnlarna.På vägen dit stannade vi vid en stor kyrka som tillhör den religiösa rörelsen Cao Dai, som är tydligen en eklektisk religion med inslag från katolicismen,buddismen och flera andra religioner.

En annan gång for jag med Sinh Café söder om Saigon till Mekong, där vi tog en båt och for in i deltat tills vi kom till en liten karamellfabrik(!)
När det var som varmast på dagarna så satt jag och brorsan som då bodde i Saigon på Phuc Lang Mao och bara kikade på "gatu-teatern", d.v.s alla som färdades där i alla varianter.... :D

YsterSyster
2008-03-06, 20:39
Vad gäller boendet i Vietnam så är det nog lite blandat om det är billigare att fixa själv eller inte.

Vi hade förbokat via nätet de två första nätterna i Saigon. Vi betalade då 22 dollar. Väl där ville vi stanna en natt till och dessutom ytterligare en natt när vi återvänt från Mui ne och skulle fortsätta till Thailand dagen efter. Då kostade samma rum 18 dollar. Personalen på hotellet frågade t o m vad vi betalat för de två första nätterna eftersom de inte visste vilken provision byrån via nätet tog ut.

När vi skulle åka till Mui ne köpte vi biljett för de sk Open busses på en resebyrå. De kunde även ordna boende så vi slog till. Betalade 30 dollar för en resort som var jättefin. På resorten stod det i deras prislista att en natt kostade 40 dollar. Det verkade som om resebyrån hade specialpris på vissa ställen vilket förklarade prisskillnaden.

Eftersom vi var där mitt under det kinesiska nyåret så var det fullbokat på många ställen. Annars är det nog inga problem att hitta något boende.