handdator

Visa fullständig version : Recept på FAVA


Marianne
2008-02-03, 00:03
Hoppas någon kan hjälpa mig med att översätta det här receptet.:confused:

ΥΛΙΚΑ

1 κιλο φαβα
Αλατι, πιπερι
2-3 κρεμμυδια
Λαδι, ξυδι

ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
Καθαριζετε, πλενετε τη φαβα και τη βραζετε για 10 λεπτα. Αφινετε τη φαβα που εβρασε να μεινει μεσα στο νερο 30 λεπτα. Στραγγιζετε τη φαβα και προσθετετε καυτο νερο, μολις να την σκεπαζει.
Βαζετε αλατι, πιπερι, κλεινετε την κατσαπολα και μαγειρευετε τη φαβα για 40-45 λεπτα. Οταν βρασει περνατε τη φαβα απο το blender. Τη σερβιρετε σε πιατα με μια κουταλια φρεσκο ψιλοκομμενο κρεμμυδι, λαδι και ξυδι.

Frappe
2008-02-03, 09:49
Favva= Gott

1 kg Fava
salt,Peppar
2-3 lökar
Olja och Vinäger

Rensa och tvätta favan, låt koka 10 min,låt ligga kvar i grytan 30 min. Häll av vattnet och på med nytt varmt vatten så det täcks. Låt koka ca 40-45 min, smaksätt med salt och peppar.När det kokat klart mixa i en blender och lägg upp på en tallrik tillsammans med 1 sked finhackad lök, samt olivolja och vinäger.

Camilla

Marianne
2008-02-03, 12:30
Tusen tack, Camilla! Nu ska det bli FAVA till kvällsmaten idag.
Jag har ett paket "Fáva komméni" och det betyder nog "krossade kikärtor" skulle jag tro. Receptet har jag från baksidan på paketet - tack ännu en gång för översättningen! :)

Lissi
2008-02-03, 13:01
Favva= Gott

1 kg Fava
salt,Peppar
2-3 lökar
Olja och Vinäger

Rensa och tvätta favan, låt koka 10 min,låt ligga kvar i grytan 30 min.
Camilla

..Så långt var vi ju med igår Marianne!!!:D:D

Eva L
2008-02-03, 13:07
Jag brukar lägga ner hackad lök och lite örtsalt i sista kokvattnet att koka med favalinserna. Ibland även lite smulad grönsaksbuljong tärning tycker att favan då får en fylligare smak. Sen finhackar jag öven röd och gul lök att strö över.

Eva

Marianne
2008-02-03, 15:30
..Så långt var vi ju med igår Marianne!!!:D:D
Ja, du hade bra koll på vad det handlade om, Lissi;), men det är tur att vi har Kalimera och att det finns "riktiga språkexperter" här så att jag fick hela texten också:D. Favan kokar i köket... - det ska bli gott, och lök hör ju till (jag har till och med några riktiga grekiska lökar liggande från mitt senaste besök, kanske inte så stor skillnad på smaken, men... nostalgin...flabb_flab).

sven.kriti
2008-02-03, 17:23
Dette var en merkelig oppskrift, jeg lager fava av kikerter, 500 gram.
På Gresk Ρεβύθια. Heter det bondbøner på Svensk? Tror du har ett halvfabrikata som kanskje kan kjøpes?
Dette er esensen av 3 ulike greske kokebøker:
Kikkertene vannes ut i minst 24 timer. Kokes 2 timer mens du moser ertene,
Under kokingen smak til med
salt, og hakket løk.

Følgende kan eventuelt tilsettes etter preferanse:
Oregano
Timian
Muskat
Hvitløk
Eddik, vinaeger (vær forsiktig! Jeg bruker det ikke)
Grønnsakbuljong.

MonkanS
2008-02-03, 17:23
Jag läste just om fava.. och undrade lite vad det var. Har läst om det tidigare men glömt. Bondbönor var det ju.. alltså gammal hederlig bondbönssopppa. Har gjort det på färska bondbönor nån gång och då med lite morötter i också, kokt i grönsaksbuljong. Sedan har jag rett av den med lite mjölk och vetemjöl. Sist har jag klippt ner lite persilja.

Se där.. svensk och grekisk mat mötas. Trevligt tycker jag.. :)

Marianne
2008-02-03, 17:36
Det där låter ju onekligen gott, Sven.Kriti, och kanske jag provar det en dag i stället. Men nu har jag alltså köpt en påse krossade kikärtor som är beräknat till att användas i en handvändning när man kanske inte vill vänta ett dygn på att lägga kikärtorna i blöt.
Jag har en del grekiska recept (men kanske inget som ser lika gott ut som ditt, Sven.Kriti - skriver ut det med det samma!), men nu ville jag bara gärna använda denna vara, som jag hade med mig hem. Får se om jag blir nöjd med resultatet...:confused:
Men kikärtssoppa är ju inte det samma som fava. Fava är en dip. Bägge delar är gott!;)

MonkanS
2008-02-03, 19:35
Har nu funderat lite mera på Fava.. dip.. kikärtsröra.. Hoummus.
Det klickade till här nu.. Hoummus är ju mera likt den Favan som beskrivs här. Och den finns att köpa på burk på bl a Ö o B. Men jag undrar om inte den grekiska varianten.. Fava.. är bra mycket bättre. Måste nog testa det nån gång.

sven.kriti
2008-02-04, 06:22
. Men nu har jag alltså köpt en påse krossade kikärtor som är beräknat till att användas i en handvändning när man kanske inte vill vänta ett dygn på att lägga kikärtorna i blöt.
Jag har en del grekiska recept (men kanske inget som ser lika gott ut som !;)

Det er første gang jeg hører om krossade kikerter! Ettersom receptet er grekisk må det jo finnes i butikkene her! Jeg stod faktisk på kjøkkenet for å lage det da jeg i en pause leste innlegget!
Jeg tenker å bruke det til lutefisk! Får ikke de riktige grønne ertene vi bruker til ertestuing i Skandinavia! Tror det er første gang i Kretas nyere histoie noen lager skandinavisk lutefisk! Det går bra om du har et stort kjøleskap. Jeg kjøler ned store fat med vann for å få kaldt vann til utvanningen! På denne tiden av året har vi nattetempraturer på ca 9 grader selv om dagtemperaturen her i Agios Nikolaos går over 20. Tørrfisken får jeg fra Norge. Jeg trodde lutefisk var en nasjonal skandinavisk spesialitet, men det viser seg at også grekerne brukte metoden med tørking og luting av fisk helt til bake til antikken! Det blir lutefisk i kveld, jeg er spent på hvordan det går med grekisk fava!
Hilsen Sven

Eva L
2008-02-04, 08:16
Fava lagas inte på kikärter utan det är en annan maträtt. Jag är säker på att det är vanliga gula ärter som delats. Jag köper alltid mina påsar i Grekland där de finns i varje grekisk mataffär. Fava är en väldigt vanlig grekisk smårätt och husmödrar kokar den oftast med lite salt, lagerblad och ibland lök. Sen finhackar de lök och ringlar över olivolja. serveras så och kanske med en klyfta citron.

Kikärter med pressad citron är en annan traditionell rätt där kikärter serveras kokta till ex kyckling eller kanin. Traditionen att göra Hummus av kikärterna kommer från mellanöstern och det har jag bara sett i Grekland vid något enstaka tillfälle.

Eva

sven.kriti
2008-02-04, 08:59
Fava lagas inte på kikärter utan det är en annan maträtt. Jag är säker på att det är vanliga gula ärter som delats. Jag köper alltid mina påsar i Grekland där de finns i varje grekisk mataffär. Eva
Takk Eva du har helt rett! http://www.nline.gr/index.php?p=167 Min misforstand skyldes en norsk kokebok som jeg leste for mange år siden!
Slo opp på Google, her står hele forklaringen, helt vanlige gule eller grønne erter som deles!
Hilsen Sven

Elisabet
2008-02-04, 11:13
Är det verkligen inte favaböna som används?
Varför heter det annars fava?

Annki
2008-02-04, 13:13
Är det verkligen inte favaböna som används?
Varför heter det annars fava?Vet själv inte exakt vad som används, men är det den här bönan du syftar på Elisabeth?

Ann-Kristin bye_bye


Baljväxter, torkade

Favaböna/ Fababöna

Vicia faba, Bondböna-gruppen
http://www.ewerman.se/modules/core/showimage.php?id=314&w=157&h=800Favabönan eller Fababönan är en gammal sorts bondböna. Den är grönbrun, platt, stor och lite kantig. Den är köttig och används kokt i sallader, soppor och marinerade.

Elisabet
2008-02-04, 14:25
Ja just det. Jag har aldrig använt favabönor till något och brukar inte äta fava i Grekland, men nog skulle jag ju ha gissat att det är de som används i fava, och inte kikärter, "vanliga" bondbönor eller gula eller gröna ärtor.

Eller är det kanske så att man "tar vad man har" och kallar det fava?

Eva L
2008-02-04, 14:46
Eller är det kanske så att man "tar vad man har" och kallar det fava?

Tror jag inte. Smaken brukar bara variera utifrån vilka kryddor som använts. Jag har två kg i mina kökslådor så nästa gång jag har gäster med digitalkamera ska vi fota ingrediesen och skicka till dig. Smaken har inte den köttiga konsistens som favabönan har. Om jag lyckas arrangera en grekisk fest i vår ska jag laga en rejäl skål med fava för det hör ett grekiskt festbord till.

Eva

Marianne
2008-02-04, 15:10
Fava översätts till "ärtmos" i mitt lexikon.:confused:

Så här ser påsarna med krossade ärtor ut (kan mycket väl vara gula ärtor, om inte kikärtor används till fava - själv kan jag inte avgöra om utseendet avslöjar krossade gula ärtor eller kikärtor):

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Greece/IMG_8771.jpg

Det står på båda påsarna att innehållet används till Fava. Det smakade precis som fava ska smaka, men jag ska prova mig fram med lite olika kryddor framöver.:D
Jag äter ofta och gärna fava i Grekland, ofta är den finare i konsistensen än min blev igår.

Eva L
2008-02-04, 15:16
Fava översätts till "ärtmos" i mitt lexikon.:confused:

Jag äter ofta och gärna fava i Grekland, ofta är den finare i konsistensen än min blev igår.

De mosar till den ibland ungefär som vi gör med en potatisstamp när vi lagar potatismos eller rotmos.

Eva

sven.kriti
2008-02-04, 15:54
Fava översätts till "ärtmos" i mitt lexikon.:confused:

Så här ser påsarna med krossade ärtor ut (kan mycket väl vara gula ärtor, om inte kikärtor används till fava - själv kan jag inte avgöra om utseendet avslöjar krossade gula ärtor eller kikärtor):

Det står på båda påsarna att innehållet används till Fava. Det smakade precis som fava ska smaka, men jag ska prova mig fram med lite olika kryddor framöver.:D
Jag äter ofta och gärna fava i Grekland, ofta är den finare i konsistensen än min blev igår.

Nå har jeg vært på supermarkedet og kjøpt eksakt denne posen! Supermarkedet var fult av det, bare jeg hadde ikke sett det! Resepten er identisk med din! Det smaker bedre og er lettere å lage enn med kikkerter! Tror som du sier, at det er helt vanlige erter! Favabønnene , bondebønnene som vel har gitt navnet til retten brukes ikke lenger i følge med en restauratør her i byen. Bare denne typen anvendes om du bestiller fava på gresk restaurant idag! Den samme restauratøren sa at det var en del forvirring i ulike kokebøker! Dette var en nyttig diskusjon! Fava blir aldri det samme for meg!flabb_flab Sven

Marianne
2008-02-04, 16:24
Bare denne typen anvendes om du bestiller fava på gresk restaurant idag!
En av mina grekiska bekanta berättade också att han alltid köper påsen till höger när han gör fava. Det var "hans märke" sa han när han såg vad jag hade köpt. Undrar om inte det är just så grekiska husmödrar gör fava idag - vad säger ni som bor där nere?

Jag har två kg i mina kökslådor...
Är det hela bönor du köper? Eller ärtor? Eller krossade?

Eva L
2008-02-04, 21:05
Jag köper den du köper som husmödrarna normalt gör fava av i Grekland. Har köpt den du har till vänster i bild samt två andra märken. Finns flera sorter men bönorna ser likadanna ut och recepten är desamma. Först gången följde jag receptet och kryddade bara med lagerblad, salt och pepper sen har jag blivit frikostigare med kryddorna och då tycker jag att det smakar som den bästa favan i Grekland. Jag brukar ta lite olika gröna kryddor fast i ganska liten mängd samt ibland även gurkmeja och grönsaksfond eller buljong samt örtsalt. Några vitpepparkorn får också koka med i vattnet och ett lagerblad.

Eva

MonkanS
2008-02-04, 21:14
Vad jag ser på bild så är det helt klart vanliga gula ärtor i de båda påsarna. Kikärtor ser inte ut så. Och definitivt inte bondbönor.
Mina gissningar är så här... Ursprungligen lagades Fava på torra bondbönor. Sedan gick de över till kikärtor som är billigare. Och nu.. gula ärtor som är ännu billigare. Och kanske så mycket enklare att använda. De mosar sig mycket bättre också.
Allt detta är bara lösa spekulationer från min sida. Är inte särskilt hemma i ämnet Fava. Men det låter rätt logiskt tycker jag.

Eva L
2008-02-04, 21:45
Den logiken om favans utveckling köper jag inte. Var har du fått det ifrån?

Eva

Elisabet
2008-02-04, 22:05
Att det inte är favabönor i de påsarna är helt uppenbart. Jag tycker också att det ser ut som gula ärtor, fast det är svårt att avgöra.

Då är frågan: Vad heter favaböna på grekiska och betyder fava ursprungligen något annat än ärtmos?

nilam
2008-02-04, 22:12
Ett extremt enkelt recept där ingrediensen utan tvekan är gula ärtor:)
500 g färdig vegetarisk ärtsoppa
3/4 dl god olivolja
saft av 1/2–1 citron
2–3 vitlöksklyftor
1/2–1 tsk malen spiskummin
salt och nymalen svartpeppar

Mixa och servera med hackad rödlök

nilam
2008-02-04, 22:26
Kuriosa...sjukdomen Favism, världens vanligaste enzymdefekt innebär att man också är allergisk mot bondbönor:rolleyes:
Malin

sven.kriti
2008-02-05, 10:23
Vad jag ser på bild så är det helt klart vanliga gula ärtor i de båda påsarna. Kikärtor ser inte ut så. Och definitivt inte bondbönor.
Mina gissningar är så här... Ursprungligen lagades Fava på torra bondbönor. Sedan gick de över till kikärtor som är billigare. Och nu.. gula ärtor som är ännu billigare. Och kanske så mycket enklare att använda. De mosar sig mycket bättre också.
Allt detta är bara lösa spekulationer från min sida. Är inte särskilt hemma i ämnet Fava. Men det låter rätt logiskt tycker jag.
Dette er meget nær sannheten!
I dag hadde vi besøk av Zina, en gresk dame som hjelper oss i huset og hagen. Zina er fra landsbygden, oppvokst i Limnes som er en liten landsby 5 km fra Agios Nikolaos. Hun er også kokk, både på hoteller og til brylluper etc. Zina bekrefter at favabønnen som har det latinske navnet i gammel tid ble brukt, og fremdeles brukes i ”konservative kretser på landet” selv om den har mindre smak og krever meget mer arbeid enn de to andre. Man blander den ofte med potetmos. Kikkertene har også vært brukt til fava, men oppskriften har forandret karakter slik at den retten du forbinder med kikkerter i dag ikke lenger er identisk med fava. Både kikerter og favbønder, (bondebønner på svensk, gresk: Χωριάτικα φασολάκια forkortet κουκιά) krever meget mer arbeid. De posene vi kjøper som ”fava” ER vanlige gule erter! I prinsippet er din ”historiske” forklaring så nær en kan komme til virkeligheten. De fleste grekere i moderne tid er gått over til å bruke de krossade ertene fordi de har mer og bedre smak foruten at det er meget lettere og fortere å lage fava på denne måten.
Hilsen fra Sven på Kreta

Eva L
2008-02-05, 13:10
Låter mer rimligt så men enligt en äldre kvinna jag pratat med har fava under hennes livstid normalt lagats av gula ärtor. Förekommer säkert en del lokala variationer som med mycket annan mat. Jag åt fava för första gången 1979 och då lagades den av gula ärtor som är betydligt godare än bondbönor.

Eva

MonkanS
2008-02-05, 18:27
Tänk att man kan få ut så mycket historik om ett recept när man har tillfälle att diskutera det så här. Så har jag då kunnat läsa en del intressanta svar om ämnet Fava, dess historia och dess ursprung.

Intressant är också hur de olika matkulturerna idag blandas med varandra. Om man tex börjar forska omkring den svenska maten så finns det inte så värst mycket ursvenskt kvar av det hela.

Men nu måste jag iaf prova den enkla varianten av Fava till helgen. Blev sugen på det efter den här diskussionen här... flabb_flab

//Monica

sven.kriti
2008-02-09, 17:02
Fava översätts till "ärtmos" i mitt lexikon.:confused:

Så här ser påsarna med krossade ärtor ut (kan mycket väl vara gula ärtor, om inte kikärtor används till fava - själv kan jag inte avgöra om utseendet avslöjar krossade gula ärtor eller kikärtor):

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Greece/IMG_8771.jpg

Det står på båda påsarna att innehållet används till Fava. Det smakade precis som fava ska smaka, men jag ska prova mig fram med lite olika kryddor framöver.:D
Jag äter ofta och gärna fava i Grekland, ofta är den finare i konsistensen än min blev igår.
VIKTIG!!Prisen på fava i Hellas!
Posen til venstre koster 1,69 Euro hos Carefour varehus, Marinopolos, CHAMPION i Hellas. Den andre posen fant jeg bare hos Spar, den kostet eksakt 1,75, som den på bildet. Begge disse er merkevarer. Carefours eget produkt, Champion Marinopolo "No 1" koster 0,69 omtrent halvparten! Jeg har prøvet begge, smaker ingen forskjell!!! Du betaler dyrt for merkevarer!

Agda
2008-02-10, 07:46
I mina grekiska kokböcker(2 stycken) står det kikärtor. När granntanten lärde mig göra fava så var det gulaärtor ena gången och kikärtor andra gången, lite utav "man tager vad man haver hemma". Tillreddes på samma sätt och sa "fava".

MonkanS
2008-02-10, 20:55
Nilam.. nu har jag testat att göra Fava på ditt enkla recept. Det blev hur gott som helst. Så enkelt att jag kommer att göra det flera ggr.. :)

//Monica

nilam
2008-02-10, 21:00
Nilam.. nu har jag testat att göra Fava på ditt enkla recept. Det blev hur gott som helst. Så enkelt att jag kommer att göra det flera ggr.. :)

//Monica

Visst är det gott:) Enklare kan det ju knappast bli :D

Malin

Frappe
2008-02-11, 16:04
VIKTIG!!Prisen på fava i Hellas!
Posen til venstre koster 1,69 Euro hos Carefour varehus, Marinopolos, CHAMPION i Hellas. Den andre posen fant jeg bare hos Spar, den kostet eksakt 1,75, som den på bildet. Begge disse er merkevarer. Carefours eget produkt, Champion Marinopolo "No 1" koster 0,69 omtrent halvparten! Jeg har prøvet begge, smaker ingen forskjell!!! Du betaler dyrt for merkevarer!



Ett tillägg är att påsen till höger är ekologiskt odlad, så helt naturligt att ligger lite dyrare i pris.

Camilla

kath72
2008-02-13, 08:54
Ville bara säga att jag hittat och läst denna tråd med stort intresse. *smask* Nu måste jag ju smaka fava så snart som möjligt! :)

Ivi
2008-02-13, 11:40
Är det inte underbart med över 30 inlägg om en maträtt! :D Den absolut bästa favan jag någonsin har ätit har jag fått i Sitia, Kreta. "Kali Kardia" ("Det goda hjärtat") heter stället, rekommenderas med det varmaste för alla som vill äta enkel, god grekisk mat.

Men att försöka göra en god fava själv...försökte ett par år sedan med hummus, som inte alls blev som den skulle __D Hummus är väl i stort sett samma sak som fava, eller? Nåja, jag ska testa det enkla receptet med färdig vegetarisk ärtsoppa, som jag förhoppningsvis hittar i närbutiken :)

Ivi

Marianne
2008-02-13, 14:21
Ja, det blev en lång tråd det här.
Jag var i och för sig väldigt nöjd med Frappes översättning, men det blev ett roligt prat om fava.
Ivi, du skulle kanske titta efter de krossade ärtorna på nästa resa. Det är ett lätt recept och favan blir som den ska vara. Mina påsar har jag köpt i en läcker delikatessbutik i Aten. Vi åkte spårvagn ut till kusten och hoppade av just vid sista hållplatsen innan kustvägen, där ligger en stor delikatessbutik på vänster sida när man kommer från stan. Mousson heter den hållplatsen.

Något av det bästa jag kan beställa är fava och nykokta rödbetor:

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Greece/Oktoberferie-019a.jpg

Denna måltid är från Ostria (den nya) i Paleochora.

Eva L
2008-02-13, 14:35
Oj vilka lockande bilder Marianne. Fava, rödbetor och kyckling finns alla på min 10-topplista över grekiska maträtter. Ingredienser till fava dvs de gula ärterna finns i alla grekiska livsmedelsaffärer. Jag tycker själv att fava är mycket godare är hummus eller hommus beroende på hur det stavas. Serverad lätt ljummen med rödlök och lite god olivolja är det en toppenrätt.

Eva