handdator

Visa fullständig version : Ta med sig bilen eller ej


Kurre
2007-09-20, 11:50
Hejsan, kanske någon på Kalimera kan ge mig ett svar eller ett råd.
Min fru och jag avser att bosätta oss i Grekland fr o m 1 december detta år. Vi har avvecklat hus och hem i Sverige, nu återstår frågan "Hur ska vi göra med bilen"?
Är det någon som har en aning om hur det gå till med registreringen i Grekland? Vi vet att man får ha bilen i 6 månader i Grekland utan grekiska nummerskyltar, men sedan måste tydligen bilen ut ut landet, alternativt registreras i Grekland.

Vart vänder man sig för att få reda på hur detta går till och vad det kostar?

anneli56
2007-09-20, 12:56
Om ni flyttar för gott så får ni ju ta med bilen i flytten,då betalar ni bara en registeringsavgift.
Annars blir det billigare att sälja bilen här och köpa en ny i Grekland,vi kollade med tullen I Athen och Kalamata.Man får betala 40% av bilens inköpspris i tull.(alltså vad den har kostat som ny)
Du får ha bilen i 6 månader i landet,sen måste den ut i minst 2 månader,eller alternativ ställa den i tullen samma tid.(plombera)

Agda
2007-09-20, 18:31
Du får ha bilen i 6 månader i landet,sen måste den ut i minst 2 månader,eller alternativ ställa den i tullen samma tid.(plombera)

Där skiljer sig uppgifterna från ort till ort om hur länge bilen skall vara ute ur landet. Hos polisen här sa man till oss att den bara behövde "ut och vända" om vi köpte enkelbiljetter på färjan. Det går bra att plombera bilen på sin gård. Här får vi då betala lite extra för polisens resa till och från gården. Sedan kostar det en dygnsavgift som den står plomberad (kommer inte ihåg exakta siffran). Har en kompis som har sin ståendes plomberad på sin tomt just nu och har haft det tidigare också (i sammanlagt 3 år har bilen varit här). Hon blev "glatt":mad: överraskad av dygnsavgiften första gången hon skulle "låsa" upp bilen.

Det kostar minst 50000kr att registrera en svensk bil här! Dessa pengar måste man kunna visa upp att man har när man startar processen. Här omkring så finns det kontor där man kan köpa servicen att registrera bilen.

Mitt råd:sälj bilen och köp en här!

monica
2007-09-20, 18:49
Håller fullständigt med Agda, sälj bilen och ta pengarna

Vi gjorde misstaget att köpa en bil innan vi flyttade ner eftersom bilar är mycket billigare i Sverige än i Grekland, vi visste inte då att man måste äga bilen minst 6 månader för att kunna registrera bilen i Grekland. Vi hade haft våran i 2 månader.

Summan när vi flyttade ner för 7 år sedan var runt 25000 skr men det har säkert höjs.
Numera vågar vi inte åka runt så bilen står och är oanvänd, min man blev stoppad av polisen och det blev ett jäkla rabalder, som tur var kunde vi visa upp papper från Sverige då. Detta var i början när vi kom ner.

Agda, skulle vara intressant om du kunde ta reda på vad det kostar per dygn att ha den plomberad och hur länge måste den vara det,

Har oxå hört att man kan bara köra ut från landet och vända, men det gäller att ta sig för detta. Tyvärr har jag själv inte körkort och min man är inte den mest företagsamma. Så nu står bilen härnere och förlorar värde för varje år som går.

Alltså en urdålig affär som jag ångrar som bara den.

Monica

Frappe
2007-09-20, 20:19
Hm verkar vara lite olika bud??? Vi frågade i sommras och är bilen inköpt i annat EU land och skattad/moms betald betalar man en registrerings avgift på ca SEK 3500, det var uppgifter vi fick av skattemyndigheten i Athen :confused: Sen ställer jag mig frågan till ang 6 månads regeln, hur kontrolleras det? Förr om åren när man anlände antingen via Jugoslavien eller med båt från Italien skrevs ju bil reg in i passet, men inte nu längre? Vi har bla haft en bil nere nu snart 1 år, som ska köras upp nästa månad iofs...

Monica,
Borde inte Ni kunna regga om bilen till "röda AMO, skyltar"?

Camilla

anneli56
2007-09-20, 21:56
Verkligen olika bud är det. Men vet bara det man sa till oss i både tullen i Kalamata som i Aten i april i år.

Hur man kollar 6 månaders regeln,det bästa är väl att ha med sig en båtbiljett eller liknande att visa om man blir stoppad.

Peter
2007-09-21, 01:05
Märkligt med så många olika bud. Rent generellt så ska vi inom EU kunna föra med oss vår egen lösa egendom utan att betala tull eller skatt. Att det kostar lite att registrera om bilen i ett annat land är väl tämligen förståeligt. (I Sverige betalar vi en registerhållningsavgift! Vad nu det är...? Och nya skyltar kostar också.)

Goda vänner till mig i Grekland brukar köpa sina bilar i Tyskland och importera dem, för det blir billigare än att köpa i Grekland!

Börja med att kolla vad som gäller med Grekiska ambassaden i Stockholm. De bör ju ha lite koll på hur det ligger till!

Peter

monica
2007-09-21, 08:00
Hm verkar vara lite olika bud??? Vi frågade i sommras och är bilen inköpt i annat EU land och skattad/moms betald betalar man en registrerings avgift på ca SEK 3500, det var uppgifter vi fick av skattemyndigheten i Athen :confused:
Monica,
Borde inte Ni kunna regga om bilen till "röda AMO, skyltar"?

CamillaCamilla

3500 skr, är det registreringsavgift endast, eller menar du att de röda skyltarna ingår i den summan :confused:

Nu är bilen avregistrerad i Sverige som jag förstår det, vi betalar endast en vägtrafikskatt i Sverige.
Nej, måste ta det här med gubben när han kommer hem idag.

Monica

Agda
2007-09-21, 09:32
I somras hjälpte vi en svensk man med att få sin svenska bil in registrerad i Grekland. Bilen var 15 år gammal och det skulle kosta 50 000skr att få den registrerad. Det blev inget av med det utan han köpte en bil här i stället. Registreringsavgiften är en del av hela kostnaden. En tysk bekant tog in sin nya bil (stadsjeep) hit och fick nästan betala bilen engång till, så dyrt blev det! Han ångrade sig när slutnotan kom.Det hör till att skatten är stora pengar på starka bilar.
Billigare att importera bil hit än att köpa här är det inte! T o m Volvo är billigare att köpa här än i Sverige tex. däremot så kan man köpa billigare beganat i Sverige än här.
Ett svensk/tyskt par köpte för ett par månader sedan en beganad bil i Tyskland (mycket billigare där än vad de kunde få tag i här)som de har här.De tänker inte registrera den här för det kostar väldigt mycket. De åker in och ut ur landet (om det lönar sig i långa loppet är jag tveksam till, färjan är ju inte billig).

Man kan fråga på hur många ställen som helst och du får aldrig samma svar! Det är min erfarenhet.

Jag skall ta reda på exakta siffran för dygnsavgiften jag har för mig att det var 30skr/dygn.
6månader av 12 får hon använda den och 12månader börjar räknas från det hon "låser upp" den. Någon gång så har hon bara varit i Sverige en månad (som bilen då var plomberad) och fick 6 nya månader. Det är väldigt rörigt och vi vet inte exakt igentligen vad som gäller. Hon rättar sig efter vad de säger varje gång hon "låser upp" den helt enkelt.

Janérik
2007-09-21, 23:39
Hmm, verkar ju vara en salig röra detta men jag ska försöka röra till det lite mera med lite egna åsikter.
Läste först något här ovan om att bilen måste ut ur landet efter 6 månader och att det räckte om man åkte fram och tillbaks på enkelbiljetter. Vi använde samma system då vi bodde i Mariehamn och åkte båt för taxfreesprit. Man sparar helt enkelt en äldre biljett för utresan så att man kan visa att man åkte ut ur landet minst två månader innan du åkte in. Enkelt som dubbla dörrar.

Sedan då det gäller den egentliga frågeställningen att ta bilen med sej då man flyttar till ett annat land inom EU. Du kan alltid ta med dej en bil som flyttgods, bilen tullas in samtidigt med att du flyttar in i landet och du omregistrerar den till det nya landet inom en viss tid som det nya landet bestämmer. Detta ska inte kosta nånting extra utöver de direkta kostnader som kan påvisas (nya nummerplåtar och administrativa avgifter med mera). Hur grekerna tolkar detta har jag ingen aning om men några stora belopp kan de aldrig ta ut om de ska vara med i samma EU som vi andra är. Ett problem här kan ju vara att inte alla "flyttar på riktigt", några lämnar kvar en liten nödutgång tillbaka till sitt gamla hemland om det inte går som de har tänkt, då kan det ställa till med vissa problem. Det är ju av naturen svårt att ta med sej flyttgods om man inte flyttar och detta tänker även skattemyndigheterna på.
Sedan finns det ytterligare ett sätt att hantera just fordon. Åtminstone tidigare har man kunnat åka utomlands och tjäna lös en taxfreebil. Detta har varit kombinerat med en hel del regler om att man under en viss tid (vanligen 12 månader) måste tjäna så mycket så att man kan betala bilen (utom skatter) och en del annat tjafs men i slutändan har det gjort att man får en bil väldigt billigt. Vissa länders skattemyndigheter har valt att försöka hitta folk som kanske kan tolkas kombinera vissa av dessa regler på ett felaktigt sätt och på så sätt smita undan vissa skattekostnader. Jag kan tänka mej att Grekland är ett land som tittar ganska hårt på detta, jag vet av erfarenhet att Finland har varit benhårda runt dessa regler.

Allt detta som ovan skrivits är en kombination av sådant jag hört av andra och som jag har räknat ut då jag försökt analysera bland annat inläggen ovan. Det mesta inom skattelagstiftning och punktbeskattade produkter (bilar, sprit, cigaretter med mera) är en djungel som staterna vill använda för att få in så mycket skattemedel som möjligt.

Mvh Janérik

Eva L
2007-09-22, 07:03
Här kommer en mycket användbar länk för den som verkligen vill veta vad som gäller i EU. Bra korrekt och uppdaterad kunskap underlättar inför flytt till ett annat EU-land.

Eva http://www.europa.eu/index_sv.htm

Använd sidan för privatpersoner så finns det en rubrik som heter Din bil

Agda
2007-09-22, 11:03
Tyvärr Eva så saknar den info om hur det fungerar i Grekland (Grekland har inte lämnat ut någon information i ämnet).

Frappe
2007-09-22, 14:32
[QUOTE=Janérik;105720]
Sedan då det gäller den egentliga frågeställningen att ta bilen med sej då man flyttar till ett annat land inom EU. Du kan alltid ta med dej en bil som flyttgods, bilen tullas in samtidigt med att du flyttar in i landet och du omregistrerar den till det nya landet inom en viss tid som det nya landet bestämmer. Detta ska inte kosta nånting extra utöver de direkta kostnader som kan påvisas (nya nummerplåtar och administrativa avgifter med mera).

Helt rätt Janerik och detta svar fick jag och summan för registrering skulle då vara SEK 3500, och då krävs ju en del papper om att man verkligen flyttar, papper från vägverket att bilen skall avregistreras i Sverige!

Vi har dessutom gjort de omvända tagit en bil från Grekland till Sverige, lämnade då in reg skyltar i Grekland fick ett papper om att vi skulle exportera bilen, I Sverige uppsökte vi bara bilprovningen med dessa papper betalade SEK 2900, klart!...

Vad jag vet är att bilar större än 1,8 har en högre skatt, men 50,000? nåja vi ska ta ner en Land Rover Discovery, så gubben har nu fått i uppdrag att kolla! :)


Camilla

Frappe
2007-09-22, 14:36
[QUOTE=Agda;105686]IBilligare att importera bil hit än att köpa här är det inte! T o m Volvo är billigare att köpa här än i Sverige tex. däremot så kan man köpa billigare beganat i Sverige än här.


Agda,
Skulle gärna vilja att du visar mig den affär som säljer Volvo billigare i Grekland än i Sverige?


Camilla

Agda
2007-09-22, 17:47
Ja det är enorm skillnad att göra det omvända,att inregistrera bil till Sverige.
Vilken tur vi alla har att ni skall ta in en Land Rover! För då får vi veta vad det kostade just er och eran bil. Vi kan ju alltid hoppas på att deras "dyra" regler har eller kommer att ändras men så sent som i juni hade det inte det.
Det var också då som vi såg att det går att köpa Volvo (ny)billigare här i Kalamata (avskyr Volvo därför lade jag inte den summan på minnet tyvärr) och en Matrix(ny) var 20 000skr billigare här än i Sverige. Dessa två jämförde vi då med vad bekanta hade fått gett i Sverige.Intresset för priserna kommer sig av att jag själv tittar efter bil och att jag hjälpte en bekant med bilköp.

Det finns ett rykte som går här bland "invandrarna" och det lyder så här:Att Grekland inte vill ha in begagnade bilar (de har problem med de som de redan har) och därav de höga avgifterna.
Om det ligger något i det vet jag inte,det är ett rykte.

Eva L
2007-09-22, 17:56
Fast Grekland eller något annat land får inte ha regeler som strider mot EU-rätten. Däremot har varje land ett eget regelverk vilket genom medlemskapet i EU har fått en överprövningsfunktion och det finns vissa ramar att följa enligt gällande rätt.

Eva

Agda
2007-09-22, 19:14
I EU-rätten så finns det inte skrivet hur höga avgifterna får vara.Den säger bara att man får ta med sitt fordon och vad man måste göra helst inom 6 månader. Och enligt de uppgifter som Anneli fått från tullen här i Grekland så är det 40% av nypriset (vilket stämmer bra överens med de prisuppgifter jag fått från bekanta och kontoret här).
För en bil som då kostar 200 000skr så blir avgiften 80 000skr,vilket stämmer väldigt bra med min bekant som tog hit sin stadsjeep. Så även i det andra fallet då det skulle kosta 50 000skr,i juni.

yvonne
2007-09-23, 22:01
[quote=Agda;105686]IBilligare att importera bil hit än att köpa här är det inte! T o m Volvo är billigare att köpa här än i Sverige tex. däremot så kan man köpa billigare beganat i Sverige än här.


Agda,
Skulle gärna vilja att du visar mig den affär som säljer Volvo billigare i Grekland än i Sverige?


Camilla


Vi har nu i sommar köpt en sprillans ny bil här i Grekland, innan dess kollade vi priser både i Sverige och Tyskland och vi upptäckte då att den var bra mycket billigare här i Grekland!!!

För att betala tullavgift och omregga vår andra bil som nu är svenskreggad, vill grekiska staten ha 30% av inköpspriset. Så vi har bestämt oss för att åka till Sverige och sälja den där.

Yvonne

Agda
2007-09-24, 07:35
Det var skönt att få det bekräftat att:
nya bilar är billigare i Grekland.
det inte lönar sig att importera.
man får olika svar när man försöker ta reda på hur det verkligen förhåller sig med tex avgifter. Du Yvonne har fått uppgiften 30% inköpspriset, Anneli 40% av nypriset,jag har fått en minimiavgift på 50 000skr osv.

Mitt råd står fast till er som ställde frågan från början:sälj bilen i Sverige och köp en här! Kanske vill ni ta med den en vända för att fylla den med smått och gott som ni vill ha med er. Kör sedan "hem" den och sälj den.

Monica P
2007-09-24, 11:16
Haller fullstandigt med! Vi har kopt en liten Atos som passar oss perfekt. Var gamla flytt-Passat gav vi till en svensk kille som skulle atervandra till Sverige, han blev glad och vi blev av med bilen. Byrakratin har ar inte latt att trassla sig ur, inte ens om man kan spraket.
Har pa Kalymnos har vi ingen bilbesiktning an. Den dan det blir aktuellt kommer en massa gamla skrotbilar att ga ur cirkulation. Pafallande manga sadana har utlandska nummerplatar, men polisen har val gett upp totalt, det finns massor av storre problem for vara fataliga poliser... Problemen far den som krockar med en san bil och inte har forsakring o.s.v

anneli56
2007-09-24, 12:26
Nog är det lättare att köpa en bil Grekland än att ta med sig en......
Vi har haft en bil här nere nu i ca 3 år.Den tänker vi inte registera här.
Däremot så har vi tagit hit min moppe(EUmoppe) och tänker ha grekiska skyltar till den.
Första gången vi var till polisen,så skrattade dom åt oss när vi kom med bara registeringsbevis.Andra gången verkade det gå bra,tills dom kom på att vi måste översätta alla papper på grekiska.
Nu återstår tredje gången....

BrittMarie
2007-09-24, 15:28
Enligt TV-nyheterna igår har Grekland fällts i EU-domstolen just p g a deras höga avgifter vid införsel av begagnade bilar från annat EU-land.

Så sänkning av kostnaden lär komma...

Britt-Marieklapp_klap

Agda
2007-09-24, 15:40
klapp_klapklapp_klapklapp_klap

Janérik
2007-09-24, 19:48
Det känns som att det pratas om två olika saker här: Dels att importera en bil till Grekland och dels att ta med sej en bil som flyttgods då man flyttar till Grekland. Flyttgods behöver inte betalas tull på men naturligtvis måste man betala tull om man importerar en bil utan att det handlar om flyttgods.

Mvh Janérik

Agda
2007-09-25, 14:32
Det känns som att det pratas om två olika saker här: Dels att importera en bil till Grekland och dels att ta med sej en bil som flyttgods då man flyttar till Grekland. Flyttgods behöver inte betalas tull på men naturligtvis måste man betala tull om man importerar en bil utan att det handlar om flyttgods.

Mvh Janérik

Men du får inte ha en "flyttgodsbil" svenskreggad i Grekland mer än 6mån sedan måste den reggas i Grekland eller köras ut ur landet. Det är registreringsavgiften som är hög (att få Grekiskaplåtar på den, eller rättare sagt reggplåt med röda bokstäver och siffror). Det ska inte finnas tullavgifter inom EU.Du skall kunna handla tjänster och varor inom EU utan att tulla för dem om du betalt skatt på tjänst/vara i det land du handlat i. Det är själva vitsen med att man är EU-medborgare. Att ta in en bil från Tyskland är inte import som om du vill ta in en bil från tredjeland och som det var innan EG/EU.

Janérik
2007-09-25, 22:02
Men du får inte ha en "flyttgodsbil" svenskreggad i Grekland mer än 6mån sedan måste den reggas i Grekland eller köras ut ur landet. Det är registreringsavgiften som är hög (att få Grekiskaplåtar på den, eller rättare sagt reggplåt med röda bokstäver och siffror). Det ska inte finnas tullavgifter inom EU.Du skall kunna handla tjänster och varor inom EU utan att tulla för dem om du betalt skatt på tjänst/vara i det land du handlat i. Det är själva vitsen med att man är EU-medborgare. Att ta in en bil från Tyskland är inte import som om du vill ta in en bil från tredjeland och som det var innan EG/EU.
Ska väl kanske påpekas att jag inte är helt säker på att jag vet hur det fungerar i Grekland men jag antar att det är ungefär som i Finland då det gäller bilimport. Tar man med sej en bil som flyttgods så ska den omreggas samtidigt som man flyttar in i landet, alltså inte två veckor eller 3 månader senare. Fordonsskatten är olika i de olika EU-länderna, om man inte tar in bilen som flyttgods så åker man på att betala fordonsskatten i det land som man tar in den i.

Mvh Janérik

Frappe
2007-09-26, 11:02
[QUOTE=Janérik;106051]Ska väl kanske påpekas att jag inte är helt säker på att jag vet hur det fungerar i Grekland men jag antar att det är ungefär som i Finland då det gäller bilimport. Tar man med sej en bil som flyttgods så ska den omreggas samtidigt som man flyttar in i landet, alltså inte två veckor eller 3 månader senare.

Denna information har jag oxå fått i Grekland, vid flytt ca SEK 3500 i reg avgift och då får man de "röda" skyltarna!

Camilla

Agda
2007-09-26, 11:18
Det tyska paret som tog in sin stadsjeep i samband med hit flytten fick betala mycket mer än 3500skr kan jag lova dig, för de röda skyltarna!
Jag skulle bli jätte glad om det var så att du har de siffror som gäller för då tar jag ner Caravellen som står i Sverige direkt!

Janérik
2007-09-26, 22:14
Hmm, låter ju lite underligt. Är du helt säker på att de verkligen flyttade precis då de tog bilen med sej? Annat som också spelar in är att man måste ha haft och använt bilen i landet man flyttar från en viss tid, jag har för mej att det är ett år men är osäker runt detta.
Då det gäller din egen bil så känns det ju som att du redan bor åtminstone större delen av året i Grekland vilket skulle kunna göra det svårt att visa att du har använt bilen i Sverige.
Finland har ju länge varit stenhårda runt dessa regler. Jag skulle aldrig låna ut min bil till någon som bor i Finland, blir de stoppade av fel polis blir bilen beslagtagen och man åker på att förtulla in den till Finland även om man inte hade en tanke på att importera bilen dit. Det skulle inte förvåna mej om grekerna tolkar lagarna lika hårt.

Mvh Janérik

BrittMarie
2007-09-26, 23:55
Enligt TV-nyheterna igår har Grekland fällts i EU-domstolen just p g a deras höga avgifter vid införsel av begagnade bilar från annat EU-land.

Så sänkning av kostnaden lär komma...


Det är just pga att man bl a inte följt EU-reglerna när det gäller att man använt bil som "flytt-fordon" som Grekland förlorat i domstolen...

Här är det nog ofta som så att man fortsätter och gör som man alltid gjort så länge det går....

Men det gäller inte bara Grekland. Jag har själv en dispyt med Sverige. Men det är en annan fråga...

Britt-Marie

Agda
2007-09-27, 13:31
Hmm, låter ju lite underligt. Är du helt säker på att de verkligen flyttade precis då de tog bilen med sej?

Då det gäller din egen bil så känns det ju som att du redan bor åtminstone större delen av året i Grekland vilket skulle kunna göra det svårt att visa att du har använt bilen i Sverige.
Mvh Janérik

Ja jag är till 100% säker att det var i direkt anslutning till deras flytt hit eftersom vi diskuterade detta väldigt ingående.
Officiellt så har jag inte tagit med något flyttgods ännu,med motiveringen att jag ville vänta och se om jag skulle komma att trivas och det var helt OK. Det mesta står faktiskt kvar i Sverige även då en bil som jag använder där och som är tänkt att användas för att köra ner flyttgods i när jag byggt mitt eget.

Kurre
2007-10-01, 17:58
Tack för alla inlägg.

Vi har hört detsamma som Britt-Marie säger i sitt inlägg,
att det ska var fritt att röra sig över gränserna med sina tillhörigheter, "man får inte försvåra detta" enligt EUs direktiv. Ett förslag ligger om att ändra detta så att det blir lika i alla länderna.
Frågan är bara om det hinner genomföras och "uppfattas" av Grekland innan vi flyttar ner vid nyår.
Kul med så många inlägg, fortsätt gärna meddela om ni har ny information.
Hälsningar
Kurre

BrittMarie
2007-10-07, 18:04
Frågan är bara om det hinner genomföras och "uppfattas" av Grekland innan vi flyttar ner vid nyår.

Kurre

Håller tummarna, har inte hört nåt mer efter det nyhetsinslaget...

Britt-Marie (som valde att inte ta med bilen 1997, men det var då det...)bye_bye

PS. Nu har jag köpt bil i Grekland, funderar emellanåt på att flytta till Sverige. Ta med bilen eller inte? DS.

Agda
2007-11-01, 07:00
Nu har min kompis kommit tillbaka och skall öppna plomberingen igen så igår pratade vi om det. Så här går det till:
Bilen plomberas/öppnas på gården(hennes gård) av en polis, avgiften varierar från gång till gång,i avgiften ingår resan till/från gården (nu kom hon inte ihåg vad hon betalat i avgift eftersom den varierat så).Ingen dygnsavgift när den står plomberad (det var en missuppfattning) men därimot så är det en dygnsavgift när man använder bilen på ca 35:-/dygn( det var denna avgiften som kom som en "glad överraskning" första gången, ingen hade talat om det). Det kostar henne ca 6000:- för 6 månader att använda bilen här i Grekland.

Det är alltså en väldigt dyr historia att plombera en svenskbil.

Eva L
2007-11-01, 07:41
Anmälde hon bilen i direkt anslutning till att hon flyttade till Grekland.

Eva

yvonne
2008-01-20, 20:27
Har nu nya uppgifter: en grek som återflyttar till Grekland och medtar en svenskreg bil, betalar ingen tullavgift om han/hon kan uppvisa ett intyg på hur länge han/hon varit bosatt i Sverige. Detta intyg ska vara från skattemyndighet och konsulat. Därefter ska då bilen omreg inom 1 mån i Grekland. Bilen får inte säljas vidare i Grekland förräns efter 2 år.

Yvonne