handdator

Visa fullständig version : Sallsynta numer


Monica P
2007-10-09, 12:19
Du behovde klacka om skorna och laga en vaskrem. Men var tog han vagen, mannen med svarta tummar och konstiga symaskiner och san god lukt i verkstaden, lader och skokram...

En hel massa yrken och jobb har forsvunnit helt eller andrat karaktar. Jag ar gammal nog att komma ihag gardfarihandlaren, som kom nan gang per ar med sin vaska, han salde sybehor, halsdukar och annat, och var nog valkommen ute i byarna. -Sa kom skarsliparen, stallde upp sin cykel baklanges och slipade vara saxar och knivar pa den slipsten han drev med cykeltramporna.-

I Aten pa 60-talet fanns det fortfarande en hel del kringvandrande hantverkare som annonserade sin narvaro med hoga rop. Pa langt hall kunde man hora "karekla's! karekla's! ", med en knippa bast och plastband over axeln, verktyg och knivar i baltet. Han lagade stolsitsar och det var modernt da att byta fran bast till farggrann plast.

Sen kom "paleadzi's ! paleadzi's! " , skrothandlaren, med hast och karra. Han kopte och salde allt, ocn nar vi var panka salde vi vad vi inte langre behovde, bilens takbrygga, lillans vagn... Denne hedersman har fatt sin egen vemodiga sang: pare oti thelis paleadzis, ta vad du vill ha, skrotis, karleken ar dod...

Skrivare satt utanfor ambetsverken och hjalpte den okunniga allmanheten att fylla i blanketter och forfatta petitioner och anmalningar. For en slant fick du en vackert handskriven inlaga som sen skulle forses med diverse stamplar och stampelmarken innan den vandrade in i byrakratihuset.

I vart kvarter gick en gammal man omkring med dragkarra och samlade kartonger fran affarerna, som han plattade ihop och salde till nan storre insamlare. Han var fran Mindre Asien= Turkiet och pratade en dialekt som jag inte forstod. En av hans manga soner var barndomskanrat till min man, sa vi var hem till dem ibland, ett litet kyffe under Akropolis.

I Pireus fanns det manga som forsorjde sig pa att bara bagaget till och fran batarna. Jag fattade aldrig hur det dar gick till, plotsligt var alla vara grejor lastade inklusive gammelmormor och barnsang och matsack.

Forfarande finns val de har gubbarna som saljer rostade kastanjer eller majskolvar ? Lotterigubbarna med sina stanger med fastsatta lotter gar val annu omkring i Aten? Laika lachi'a! Laika lachi'a!

Var kalymnosvariant har lotteri med nummer i en skrivbok och man vinner fisk eller hummer.

Ar jag en obotlig romantiker som saknar skomakaren och skrothandlaren?:o

yeasou
2007-10-09, 21:56
Nej Monika. En del saker var bättre förr. Visst går utvecklingen framåt sägs det men en del saker skulle vi vilja ha kvar!
Nuförtiden är det bara snabba ryck som gäller och plastigt är det mesta!:(
Jag förstår att du saknar vissa gamla saker eller händelser det gör jag med:o
MVH
Yeasou_B-anana

Chras
2007-10-10, 08:25
Nej Monika!
Du är en obotlig realist som insett att vissa saker ej bör tas bort. För kunde man få lagat en sko som var sönder. Detta är tyvärr omöjligt på många platser. trots detta har vi möjlighet fortfarande till detta här i mina hemtrakter.
Allt handlar idag bara om slit (skit) och släng. Man talar om miljötänkande men ibland undrar man hur? Många gånger blir det så att man silar mygg och sväljer kameler.
Var nere på Kreta två veckor och kunde konstatera att bl a plastflaskor fortfarande kastat längs vägarna. Efterhand som glasflaskorna försvinner ökar plasten i alla fall längs vägarna.
Vi har delvis fortfarande samma problem men i ringa grad idag.
Samtidigt ett tack för Dina artiklar om livet i Grekland och i synnerhet på Kalymnos. Följer dem allt med intresse. Samma gäller för Uffes skrivningar från Kreta.
Hälsningar från ett grått Österlen
Chras