handdator

Visa fullständig version : Bläckfisk


Elisabet
2007-10-03, 10:31
Var snäll och red ut begreppen när det gäller bläckfisk. Jag har fortfarande inte lyckats få kläm på det.

Lånade en bild av SiriA från en annan tråd:

http://i191.photobucket.com/albums/z303/siriappelberg/P1010712.jpg

Vad ska man beställa om man vill ha bläckfisk serverad på det sättet? Och hur är den tillagad?

Vad får man om man väljer något av de andra orden för bläckfisk?

inkfish
2007-10-03, 10:47
Jag brukar beställa ochtapodi ksidato - inlagd i vinäger. GISSAR att den bilden är en sån, med tanke på såsen. (Eller är den grillad och dränkt i olja??) Den jag ätit har nog alltid varit skuren i bitar.

Detta är åttaarmad bläckfisk som du alltså också kan få nygrillad på en liten tallrik till ouzon.

Den "friterade bläckfisken" är tioarmad bläckfisk och heter kalamari. Ser egentligen helt annorlunda ut än den åttaarmade.

Athanasia
2007-10-03, 11:02
Och nu har bläckfiskspecialisten talat!flabb_flabflabb_flab

inkfish
2007-10-03, 11:05
Nädå, inte alls, jag är ju osäker på den där oljiga uppenbarelsen på bilden;)

Kalimera
2007-10-03, 11:06
Den "friterade bläckfisken" är tioarmad bläckfisk och heter kalamari. Ser egentligen helt annorlunda ut än den åttaarmade.Typ denna:

http://www.kalimera.se/bilder/veckans/34.jpg

inkfish
2007-10-03, 11:12
Har aldrig ätit kalamari grillad, är det gott?

Kalimera
2007-10-03, 11:16
Har aldrig ätit kalamari grillad, är det gott?Oftast är det mycket gott. Ibland får man den fylld med fetaost, det är också vädigt gott. :p

Athanasia
2007-10-03, 11:20
Åt en underbart god på Kreta i september,den var fylld med tomater och feta...mmm

inkfish
2007-10-03, 11:22
Här är åttaarmad bläckfisk, ochtapodi:

http://chemistry.csudh.edu/faculty/jim/cozaugo4-600/octopus.jpg

Här är tioarmad, kalamari, squid på engelska (ringarna man äter friterade är alltså kroppen skivad rakt över):

http://tbn0.google.com/images?q=tbn:uY8WU_EV4p-_VM:http://www.ukdivers.net/life/rs/squid.jpg

Och här är en annan variant som äts mycket, soupia i Grekland, cuttlefish på engelska, sepiabläckfisk på svenska:

http://www.fao.org/figis/servlet/ServerFileServlet?f=figis/species/images/Sepia/sep_sep_off_pri_615_2711_1.jpg

Kalimera
2007-10-03, 11:25
Detta är åttaarmad bläckfisk som du alltså också kan få nygrillad på en liten tallrik till ouzon.Ser ut så här om man äter på To Limanaki i Naxos stad:

http://www.kalimera.se/bilder/forum/forum_152.jpg


Har man tur är bläckfisken färsk, vilket den inte alltid är, många gånger är den fryst.

http://www.kalimera.se/bilder/forum/forum_151.jpg

Färsk bläckfisk smakar alltid bäst!

inkfish
2007-10-03, 11:29
Ser ut så här om man äter på To Limanaki i Naxos stad

Exakt den bläckfisken är supergod! Och med deras specialsallad till, den med vinägrettsås, tomater, lök och stora bitar kokt potatisklapp_klap

Abi
2007-10-03, 11:33
Exakt den bläckfisken är supergod! Och med deras specialsallad till, den med vinägrettsås, tomater, lök och stora bitar kokt potatisklapp_klap

Man blir ju sugen på att åka till Naxos:p! Har inte varit där sen -98:(.

bye_byeAbi

Malina
2007-10-03, 12:28
Fina bilder!

Vi åt nyfångad, nygrillad kalamari på en underbar liten restaurang i Moutsouna,Naxos i september.

Detta har ni hört förut, men tål att upprepas: I Paleochora för många år sedan åt jag "Frigid squid" vid klapperstenstranden.

Elisabet
2007-10-03, 14:10
Tack! Nu har jag skrivit upp orden och vågar kanske beställa. Fast hittills har jag inte lyckats få något som jag gillat, men så har jag ju inte heller vetat vad jag egentligen ska beställa.

Siri A
2007-10-03, 14:41
Den som är på "min" bild är från to limanaki, som jag skrev den tråden.... Beställde bara in grillad octapus :confused: Gott som tusan. :D

Vad hette den bläckfisk som du beställde in, Janne??

MonkanS
2007-10-03, 16:50
.. och här har man nu fått en hel lektion om de olika bläckfiskarna. Jag visste inte att kalamari och octapous var olika sorter. Jag i min enfald trodde bara att det var storleken som var skillnaden. Nu fattar jag helt plötsligt. Octa = åtta ju.. snacka om att vara trögtänkt.. :rolleyes:.. jag alltså..flabb_flab

Elisabet
2007-10-03, 17:46
.. och här har man nu fått en hel lektion om de olika bläckfiskarna. Jag visste inte att kalamari och octapous var olika sorter. Det där med kalamari och oktopus och sopia i levande tillstånd hade jag klart för mig - men därifrån till vad det faktiskt är man beställer och vad som ligger på tallriken har varit ett svart hål tills nu - och ändå vet jag att jag har frågat om det tidigare... Fast det låter ju egentligen inte svårt.. :o

Lissi
2007-10-03, 20:03
Ser ut så här om man äter på To Limanaki i Naxos stad:

http://www.kalimera.se/bilder/forum/forum_152.jpg



Det var sån här som min fd kallade grillad cykelslang! Nuvarande maken håller med!!!!:D

Lissi - som gillar bläckfisk!!

Monica P
2007-10-04, 07:37
En variant till: oktapodi kokt med lok kallas stifado ( aven kanin- och annat kan lagas som stifado)/ Man tar en medelstor attaarmad blackfisk och lagger i en kastrull. Lat den koka i sitt eget spad men kolla sa det inte branner fast. I en annan kastrull gor man en sas av brynt lok, tomat, lagerblad eller rosmarin,vin och olja givetvis. och detta blandas sen med den i bitar skurna nastan-fardigkokta blackfisken. Far koka ihop till en rodbrun gegga som smakar gudomligt. Proportionerna ar inte sa viktiga och det behovs knappast nagot salt eftersom blackfisken i sig ar salt. Provsmaka eftersom och glom inte vinet till kocken under matlagningen!

pinulk
2007-10-04, 10:37
För 10 år sedan fick vi rökt bläckfisk i små bitar på en dagresa från Kos till Kalymnos. Det var mycket gott, men har aldrig fått det senare.

inkfish
2007-10-04, 14:36
I Paleochora för många år sedan åt jag "Frigid squid" vid klapperstenstranden.

Det är var nog nästan det roligaste jag har hörtflabb_flabklapp_klap

Fast hittills har jag inte lyckats få något som jag gillat, men så har jag ju inte heller vetat vad jag egentligen ska beställa.

Börja med octhapodi ksidato. Den är inte alltid god - men väldigt ofta. :)

.. Octa = åtta ju.. snacka om att vara trögtänkt.. :rolleyes:.. jag alltså..flabb_flab

Och podi = ben, fot:)

Siri A
2007-10-11, 20:07
Vad hette den bläckfisk som du beställde in, Janne??Ingen annan som vet?

liten_smurf
2008-06-25, 17:08
http://img505.imageshack.us/img505/2408/dsc03821ow4.jpg

Såhär såg det ut om man beställde grillad octupus på "Maxims" på Karpathos.
Den var ganska svårtuggad. Gick förbi en annan restaurang där någon åt samma rätt men då fick de mer än bara armarna. Rätten var rätt dyr. 8 euro.
Hade velat testa friterad calamare men visste inte om man skulle få friterade ringar eller som den på bilden. Är inte den grillad?
Testade även stuvad calamare på "La Corte" (eller vad stället nu hette" men det var inte så gott. Men det berodde nog på att restaurangen inte kunde laga det bra. För tyckte inte de var något vidare.
Bläckfisk är mums!

MonkanS
2008-06-25, 19:11
Hade velat testa friterad calamare men visste inte om man skulle få friterade ringar eller som den på bilden. Är inte den grillad?

Den bläckfisken på bilden ser inte så vidare läcker ut tycker jag. Lite hårt grillad antar jag.
Friterad calamares får man mest som ringar plus kanske några tunna armar, prydd med en friterad babycalamare på toppen.
Här hemma brukar jag plocka ur frysdisken. Sådan som är klar att fräsa upp i lite olivolja i pannan. Inte samma sak.. men ger ändock lite Kreta-associationer. Med egengjord klyftpotatis, citron, och tzatziki...mmm

liten_smurf
2008-06-25, 19:29
http://img505.imageshack.us/img505/2408/dsc03821ow4.jpg

Såhär såg det ut om man beställde grillad octupus på "Maxims" på Karpathos.
Den var ganska svårtuggad. Gick förbi en annan restaurang där någon åt samma rätt men då fick de mer än bara armarna. Rätten var rätt dyr. 8 euro.
Hade velat testa friterad calamare men visste inte om man skulle få friterade ringar eller som den på bilden. Är inte den grillad?
Testade även stuvad calamare på "La Corte" (eller vad stället nu hette" men det var inte så gott. Men det berodde nog på att restaurangen inte kunde laga det bra. För tyckte inte de var något vidare.
Bläckfisk är mums!

Gick inte editera mitt inlägg. Skulle bara påpeka att "La Corte" var helt fel och att jag egentligen menade "La Mirage".

jan c
2008-06-27, 18:44
godaste Kalamarisen Finns Hos Mikes på RHODOS i G:as Stan I Gränden innanför gatan´som går fr Delfin torget Han sitter numera på en stol o bevakar kommersen är du inte nöjd behöver du inte betala .Har ätit där av o till under c.a 30 år alltid lika bra .

Netwolf
2008-06-28, 08:19
Min dotter har bestämt att den godaste calamaresen har Anna i Nas på Ikaria. Jag håller med.
http://i257.photobucket.com/albums/hh236/netwolf2008/2008/anna_nas.jpg

Lissi
2008-07-06, 20:04
Har för första gången ätit Stifado på bläckfisk kokt med lök och vin i såsen..MUMS!!!!! Åt den på favoritstället på Tinos, "Epeneío"
Annars var all bläckfisk ovanligt god på Tinos!:p:p

Lissi - som alltid får beställa in bläckfisk själv, maken vägrar äta!

Riitta
2008-07-06, 20:09
Jag äter bra bläckfisk på Harrys Taverna i Emborios, Kalymnos:p
Riittabye_bye

spiro
2008-07-07, 01:27
http://www.kalimera.nu/forums/farm4.static.flickr.com/3163/2613875388_29a68
gott!
Får inte in bilden här men kolla gärna;
http://www.flickr.com/photos/52435713@N00/2613875388/